ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ενάντια στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις με αφορμή την καταδίκη μαθητών στο Ρέθυμνο

Την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων με την καταδίκη μικρών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου σε 80 ώρες "κοινωνικής εργασίας", επειδή συμμετείχαν σε μαθητικές κινητοποιήσεις, που είχαν μάλιστα αποφασιστεί από τα όργανα του μαθητικού κινήματος, καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ αναφερόμενο στην καταδίκη των μαθητών, «γι' αυτή την εξέλιξη φέρει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία συνεχίζει τα μαθητοδικεία, συλλαμβάνει μαθητές και στέλνει κλούβες στα σχολεία, στα οποία λείπουν οι δάσκαλοι και τα βιβλία.

Ταυτόχρονα, και αυτή η δίωξη, που έρχεται σε μια περίοδο που κυβέρνηση, ΕΕ και κεφάλαιο έχουν διακηρύξει ως στόχο το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και της λειτουργίας των συνδικάτων, αποδεικνύει ότι η αντεργατική πολιτική, η φοροληστεία, το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, πάνε χέρι - χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό.

Τα ταξικά συνδικάτα, οι γονείς εργαζόμενοι, έχουν χρέος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, για σχολεία που θα μορφώνουν ολόπλευρα και ουσιαστικά. Τα συνδικάτα πρέπει μαζικά να καταδικάσουν την προσπάθεια δίωξης γονέων μαθητών με το επιχείρημα της "παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων".

Το ταξικό εργατικό κίνημα στέκεται δίπλα στους μαθητές που αγωνίζονται, υπερασπίζεται το δικαίωμά τους σε μόρφωση, δουλειά, ζωή, σε ένα καλύτερο αύριο.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης μικρών μαθητών και ποινικοποίησης των εργατικών - λαϊκών - νεολαιίστικων αγώνων πρέπει να πάρει μαζική απάντηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

«Είναι ξεκάθαρο πως ο οργανωμένος αγώνας για ένα καλύτερο σχολείο είναι αυτό που ενοχλεί», αναφέρει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, σε ανακοίνωση - καταγγελία για το ίδιο θέμα. «Ως γονείς έχουμε υποχρέωση να στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά μας και στις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνουν, να αγωνιζόμαστε μαζί με τους μαθητές που αντιστέκονται και διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη κοινωνία», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΑΣΓΜΕ, απαιτώντας να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο ενάντια στις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων καταδικάζει με ψήφισμα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων, χαρακτηρίζοντας την καταδίκη των μαθητών στο Ρέθυμνο ως «κορυφή του παγόβουνου στο σωρό μαθητοδικείων που έχουν στηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι σήμερα, με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που υποκριτικά διατυμπάνιζε ότι θα τα σταματούσε».

Με ένθετο αφιέρωμα στην ΟΚΝΕ κυκλοφορεί ο «Οδηγητής» του Ιούνη

Με ένα ένθετο αφιέρωμα στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) κυκλοφορεί από αύριο το φύλλο του Ιούνη του «Οδηγητή».

«Με το αφιέρωμα αυτό επιδιώκουμε να φωτίσουμε γνωστές και άγνωστες πλευρές της ηρωικής πορείας και δράσης της ΟΚΝΕ, με αφορμή το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 95 χρόνια από το 1922, οπότε και ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, η ηρωική ΟΚΝΕ!», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό σημείωμα του 24σέλιδου αφιερώματος, που εντάσσεται στις δραστηριότητες μπροστά στον εορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ.

Στις σελίδες του αφιερώματος βρίσκουμε πλήθος μαρτυριών και αναμνήσεων κομμουνιστών από την ηρωική δράση της ΟΚΝΕ, σκίτσα, αφίσες και φωτογραφίες της εποχής, σύντομα βιογραφικά αγωνιστών που πέρασαν από τις γραμμές της και δείχνουν ανάγλυφα τις συνθήκες της εποχής και της δράσης της ΟΚΝΕ. Παραθέτονται κείμενα από το ιδρυτικό Συνέδριο της ΟΚΝΕ που έγινε το Νοέμβρη του 1922 στη Θεσσαλονίκη, ανταποκρίσεις από τον «Ριζοσπάστη» της εποχής κ.ά. Ιδιαίτερα κεφάλαια υπάρχουν για τα έντυπα της ΟΚΝΕ, τη «Νεολαία», όργανο της ΚΕ της ΟΚΝΕ, και το θεωρητικό περιοδικό «Νέος Λενινιστής», καθώς «η εφημερίδα ήταν πάντα ταυτότητα των κομμουνιστών», όπως σημειώνεται. Ιδιαίτερα κεφάλαια βρίσκουμε ακόμα για τη δουλειά της ΟΚΝΕ στην εργαζόμενη νεολαία, στους φτωχούς φοιτητές, στους μαθητές και τα παιδιά, στις νέες γυναίκες, τις πρωτοπόρες δράσεις της για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, την ένταξή της στην Κομμουνιστική Διεθνή των Νέων και το χαρακτηριστικό του προλεταριακού διεθνισμού που τη διέπνεε, ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο είναι ακόμα η ακλόνητη στάση των ΟΚΝιτών στον αστικό στρατό, με ιδιαίτερη αναφορά στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου.

«Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη ενός ολόκληρου αιώνα αγώνων και θυσιών του Κόμματός μας, συνεχίζοντας στη διαδρομή που χάραξαν οι προηγούμενες γενιές κομμουνιστών και άλλων λαϊκών αγωνιστών, που έδωσαν και τη ζωή τους για την υπόθεση της εργατικής τάξης, για την υπόθεση της κοινωνικής προόδου», σημειώνεται στο κλείσιμο του αφιερώματος, όπου γίνεται αναφορά στις επικείμενες επετείους των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ και τονίζεται: «Βαδίζουμε στον εορτασμό αυτών των μεγάλων επετείων με αγωνιστική αισιοδοξία. Μελετάμε την ιστορία του επαναστατικού εργατικού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, αντλούμε θάρρος και επαναστατική αισιοδοξία, βγάζουμε συμπεράσματα πολύτιμα στη σημερινή μας πάλη».

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

Τα αιτήματα για μόνιμη και σταθερή δουλειά και αναβάθμιση της Αισθητικής Αγωγής στο σχολείο κυριάρχησαν στην προχτεσινή κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας. Στην παράσταση διαμαρτυρίας, που έγινε με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων, συμμετείχαν εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών που στήριξαν την κινητοποίηση και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Οπως κατήγγειλαν, συνεχίζεται η τακτική το υπουργείο Παιδείας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να ζητούν από τις σχολικές μονάδες να καλύπτονται τα κενά ειδικοτήτων από εκπαιδευτικούς που δεν έχουν σχέση με το διδακτικό αντικείμενο, προκειμένου να εξαφανιστούν χιλιάδες διδακτικά κενά, στο πλαίσιο και της πολιτικής των περικοπών. Αυτό, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων (άλλα με εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και άλλα χωρίς ειδικότητες), να καταδικάζονται σε μόνιμη ανασφάλεια οι αναπληρωτές ειδικοτήτων, αφού άλλοι μένουν άνεργοι και άλλοι γυρνούν μέχρι και πέντε σχολεία, να υποβαθμίζεται η Θεατρική Αγωγή και συνολικά η καλλιτεχνική παιδεία, η οποία συμβάλλει στην αρμονική ανάπτυξη των παιδιών.

  • Με αίτημα να ανοίξει τώρα το ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε να μπορέσουν να υποβάλουν αιτήσεις πρόσληψης οι αναπληρωτές που δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες, εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών προχώρησαν χτες το μεσημέρι σε κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής. Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Πειραιά και οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται γιατί τα χρονικά περιθώρια που δόθηκαν φέτος (από 13 έως 28 Απρίλη) για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών αποκλείουν εκατοντάδες που δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως.
Πρώτη δύναμη η «Δημοκρατική Ενότητα Γονέων»

Με τη «Δημοκρατική Ενότητα Γονέων» να αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με απόλυτη πλειοψηφία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, έγιναν στις 29 Μάη οι εκλογές της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής. Στις εκλογές συμμετείχαν 52 Ενώσεις Γονέων της Περιφέρειας με 340 αντιπροσώπους εκλεγμένους και 8 διορισμένους. Ψήφισαν 327 αντιπρόσωποι και έλαβαν: Η «Δημοκρατική Ενότητα Γονέων» 163 ψήφους και 10 έδρες, η «Αγωνιστική Παρέμβαση Γονέων» 59 ψήφους και 4 έδρες, το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Γονέων» 39 ψήφους και 2 έδρες, η «Κινηματική Πρωτοβουλία» 29 ψήφους και 2 έδρες, οι «Μαχητές» 22 ψήφους και 1 έδρα, η «Παρέμβαση Ανυπότακτων Γονέων» 12 ψήφους και καμία έδρα. Επίσης, υπήρξαν 1 άκυρο και 2 λευκά.

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η «Δημοκρατική Ενότητα Γονέων» και στις εκλογές στη νεοσύστατη Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης, που κατέβηκε κόντρα στο ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των άλλων δυνάμεων. Στις εκλογές ψήφισαν 27 αντιπρόσωποι από 8 Ενώσεις από όλους τους νομούς της Κρήτης, από τους οποίους οι 15 στήριξαν το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Ενότητας Γονέων», η οποία πήρε 6 έδρες και εξέλεξε 4 αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΑΣΓΜΕ, και οι υπόλοιποι 12 στήριξαν το ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Τα αποτελέσματα στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Αυξημένη πάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες βγήκε η Πανσπουδαστική ΚΣ από τις εκλογές που έγιναν την περασμένη Τρίτη στους πέντε φοιτητικούς συλλόγους του Πολυτεχνείου της Κρήτης.

Συνολικά στους πέντε συλλόγους ψήφισαν 972 φοιτητές (937 ήταν τα έγκυρα ψηφοδέλτια) και η ΠΚΣ πήρε 196 ψήφους (19 περισσότερους από πέρυσι) και ποσοστό 20,92% (3,20% πάνω από πέρυσι). Η ΕΑΑΚ παρέμεινε πρώτη δύναμη με σημαντική απώλεια δυνάμεων (πήρε 246 ψήφους, 70 λιγότερους από πέρσι και ποσοστό 26,25%, χάνοντας πάνω από πέντε ποσοστιαίες μονάδες από πέρυσι). Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η ΔΑΠ (από τρίτη που ήταν πέρυσι) με 239 ψήφους και ποσοστό 25,51%. Στη θέση της ΠΑΣΠ (που πέρυσι ήταν δεύτερη δύναμη) κατέβηκε φέτος ένα «ανεξάρτητο» σχήμα που δεν θέλησε να καταγραφεί πανελλαδικά στην ΠΑΣΠ και συγκέντρωσε 234 ψήφους και ποσοστό 24,97%.

Ολοκληρώθηκε το Θεατρικό Διήμερο της ΚΝΕ

Ολοκληρώθηκε χτες στο Θέατρο «Αλκμήνη» το Θεατρικό Διήμερο που διοργάνωσε, για τρίτη χρονιά, η ΚΝΕ, με τρεις αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις. Αναλυτικό ρεπορτάζ για όσα έγιναν στο Διήμερο θα υπάρξει σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ