ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ
Ξεθωριάζει η ανάκαμψη, πληθαίνουν οι αβεβαιότητες

Την επιβράδυνση των ρυθμών ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία επιβεβαιώνει και η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, διατηρώντας τις προβλέψεις στα σχετικά χαμηλά επίπεδα της προηγούμενης έκθεσης (Φλεβάρης 2016) και αφού είχαν προηγηθεί τρεις διαδοχικές υποβαθμίσεις. Την ίδια ώρα, χαμηλότεροι ρυθμοί, σε σχέση με το Φλεβάρη, αναμένονται πλέον για το 2016 σε ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, όπως στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι οποίοι λένε ότι αντισταθμίζονται από τη σχετική βελτίωση των «προβλέψεων» για την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «η αποκλειστική χρήση της νομισματικής πολιτικής δεν μπορεί να δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό». Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, το ενδεχόμενο για «μια επιπλέον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε μάλιστα να αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματική απ' ό,τι στο παρελθόν, σε ορισμένες δε περιπτώσεις, αντιπαραγωγική». Επί της ουσίας, διατυπώνονται προβληματισμοί και γύρω από την εξάντληση των εργαλείων της νομισματικής πολιτικής και της δυνατότητας των κεντρικών τραπεζών να τονώσουν την ανάκαμψη και τις κερδοφόρες επενδύσεις, μέσω της διοχέτευσης πακτωλού φτηνών κεφαλαίων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΟΣΑ, όπως και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, δίνουν την έμφαση στην ανάγκη του κεφαλαίου για τις «απαραίτητες» και περισσότερο «φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». «Η παγκόσμια οικονομία έχει κολλήσει σε μια παγίδα χαμηλής ανάπτυξηςπου θα απαιτήσει πιο συντονισμένη και ολοκληρωμένη χρήση των δημοσιονομικών, νομισματικών και διαρθρωτικών πολιτικών» υπογραμμίζει η έκθεση του ΟΟΣΑ, εστιάζοντας στην ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού μείγματος αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο από την πλευρά της κατάλληλης, για το κεφάλαιο, διαμόρφωσης των κρατικών προϋπολογισμών, όσο και από την κλιμάκωση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών παρεμβάσεων. Μόνο που αυτό, με βάση τις καπιταλιστικές συνταγές, αντιβαίνει στη ζήτηση, άρα δεν μπορεί να δώσει σιγουριά δυναμικής ανάκαμψης. Είναι οι αξεπέραστες αντιφάσεις του καπιταλισμού.

Υποτονικές προβλέψεις

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, παρουσιάζοντας την έκθεση σημείωσε πως «η ανάπτυξη είναι υποτονική στις προηγμένες οικονομίες και έχει επιβραδυνθεί και σε πολλές αναδυόμενες που έχουν παίξει το ρόλο της ατμομηχανής μετά την κρίση». Αναφερόμενος στις ανισομετρίες που εκδηλώνονται ανάμεσα στις οικονομίες, υπογράμμισε επίσης ότι «η αύξηση των ανισοτήτων είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο στην πρόκληση για μια έξοδο από τη σημερινή απογοητευτική δυναμική ανάπτυξης».

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ κάνει τις εξής εκτιμήσεις:

Παγκόσμια οικονομία, 2016: 3%, 2017: 3,3%

Ευρωζώνη, 2016: 1,6% (από 1,4%), 2017: 1,7% (αμετάβλητο)

ΗΠΑ, 2016: 1,8% (από 2%), 2017: 2,2% (αμετάβλητο)

Ιαπωνία, 2016: 0,7% (από 0,8%), 2017: 0,4% (από 0,6%)

Βρετανία, 2016: 1,7% (από 2,1%), 2017: 2% (αμετάβλητο)

Κίνα, 2016: 6,5%, 2017: 6,2% (αμετάβλητα)

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Προωθεί με στοχοπροσήλωση τις μπίζνες των μονοπωλίων

Τρία ακόμα «μνημόνια συνεργασίας» με χώρες της ευρύτερης περιοχής, που αφορούν την προώθηση των σχεδιασμών των εγχώριων και ευρωενωσιακών μονοπωλίων, πέρασε χτες η κυβέρνηση από την Ολομέλεια της Βουλής, σπρώχνοντας όλο και βαθύτερα το λαό στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Πρόκειται για «μνημόνια συνεργασίας» με το Αζερμπαϊτζάν, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, τα οποία ήρθαν με μορφή τριών αντίστοιχων νομοσχεδίων. Στην εισηγητική τους έκθεση, αναφέρεται ότι τα μνημόνια είναι ενταγμένα στη λεγόμενη «Ανατολική Εταιρική Σχέση», δηλαδή «την πολιτική που αναπτύσσει η ΕΕ με τις 6 πρώην σοβιετικές δημοκρατίες: Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Λευκορωσία, Δημοκρατία της Μολδαβίας και Ουκρανία».

Σημειώνεται, ακόμα, ότι στους στόχους αυτής της «εταιρικής σχέσης» είναι «η ανάδειξη της στρατηγικής σχέσης της ΕΕ» με αυτές τις χώρες «σε θέματα Ενέργειας» όσον αφορά το Αζερμπαϊτζάν, την εφαρμογή της συμφωνίας για την «Προωθημένη και Περιεκτική Περιοχή Ελεύθερου Εμπορίου - ΑΑ/DCFTA) όσον αφορά τη Μολδαβία και τη Γεωργία. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, απαιτείται η «ενθάρρυνση» των χωρών αυτών για να προβούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Εδώ έρχεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο η ελληνική κυβέρνηση, με την «παροχή των εξειδικευμένων γνώσεων και τεχνογνωσίας στην υλοποίηση των βέλτιστων πολιτικών της ΕΕ», προσδοκώντας ταυτόχρονα και τα ανάλογα ανταλλάγματα για τα ελληνικά μονοπώλια.

Για παράδειγμα, αναφέρεται όσον αφορά το Αζερμπαϊτζάν ότι η Ελλάδα «έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνεργασία της ΕΕ» με τη χώρα αυτή, «λόγω της συμμετοχής μας στο νότιο ενεργειακό διάδρομο και συγκεκριμένα τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο οποίος θα ξεκινά από την Ελλάδα». Για τη Μολδαβία και Γεωργία το ενδιαφέρον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αφορά, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, την ανάπτυξη των διμερών «εμπορικών σχέσεων και των επενδύσεων των ελληνικών επιχειρήσεων».

Ιμπεριαλιστικό στρατηγικό σχέδιο

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, επισήμανε ότι η «Ανατολική Εταιρική Σχέση» αφορά τους ανταγωνισμούς της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία και «αποτελεί ένα επεξεργασμένο ιμπεριαλιστικό, στρατηγικό σχέδιο με δύο στόχους: Πρώτος είναι η οικονομική διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε περιοχές με πλούσιους ενεργειακούς πόρους και πλουτοπαραγωγικές πηγές και σημαντική γεωστρατηγική θέση για τους δρόμους μεταφοράς τους. Δεύτερος είναι η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής και της θέσης της ΕΕ στις χώρες αυτές, αδυνατίζοντας έτσι συνολικά τη ρωσική επιρροή αλλά και τη θέση των ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων».

Οπως ανέφερε, τον πραγματικό ρόλο της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» τον είδαν οι λαοί με τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε πως «σε αυτή την πολιτική της ΕΕ θέλει να συμβάλει με τα συγκεκριμένα μνημόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και η συγκυβέρνησή του, αποδεικνύοντας την προσήλωσή του στις πολιτικές που υπηρετούν το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του». «Ομως, για τους λαούς, τόσο για τον ελληνικό όσο και για τους λαούς των χωρών αυτών, οι συμφωνίες αυτές είναι εχθρικές και επικίνδυνες».

ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν τα μνημόνια. Η ΝΔ απουσίαζε από την ψηφοφορία, ωστόσο στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή είχε υπερψηφίσει. Η ΧΑ καταψήφισε γιατί κατά τον ειδικό της αγορητή Ν. Κούζηλο: «Στρέφονται κατά των συμφερόντων της Ρωσίας».

ΔΕΗ
Ουσιαστικά εκβιάζει το λαό για να εισπράξει

Οι εισπρακτικοί στόχοι που είχε θέσει η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ από τη ρύθμιση των 36 δόσεων, φαίνεται ότι έχουν αποτέλεσμα, αφού όπως είπε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης, χιλιάδες καταναλωτές μέχρι στιγμής έχουν μπει στη ρύθμιση, με αποτέλεσμα να έχει «αποσυμπιεστεί πλέον η αυξητική τάση για τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την εξέλιξη αυτή «ευεργετική» για όσους μπήκαν στη ρύθμιση, αλλά και για τη ΔΕΗ, αφού «...αρχίζει και εισπράττει κάποια από αυτά που της χρωστούν» και με δεδομένο ότι οι διεθνείς τιμές των καυσίμων συνεχίζουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, δίνεται η δυνατότητα στη διοίκηση της εταιρείας να προχωρήσει σε μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 15% για τους συνεπείς πελάτες. Υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα μέτρο κοινωνικής ευαισθησίας, το οποίο ταυτόχρονα βοηθάει τη ΔΕΗ», οι λεπτομέρειες του οποίου θα γίνουν γνωστές σύντομα, ενώ θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιούλη.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, μια περίοδο που ήδη οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνουν τα μερίδιά τους στην εγχώρια αγορά, παρέχοντας φθηνότερα τιμολόγια στους οικιακούς πελάτες τους. Βεβαίως, αυτή η υπόθεση του ανταγωνισμού μπορεί προσωρινά να δώσει χαμηλές τιμές μέχρι να μοιραστεί η αγορά, οπότε οι τιμές θα αυξηθούν προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία. Ταυτόχρονα, η μείωση των τιμών της ΔΕΗ στους καλοπληρωτές, δηλαδή σ' αυτούς που μπορούν να πληρώνουν (εδώ δεν συγκαταλέγεται ένα μεγάλο μέρος πάμφτωχων, εξαθλιωμένων λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατεί να πληρώσει αλλά το εκβιάζουν να πεινάσει για να εισπράξει η ΔΕΗ, αντί να το ελαφρώσουν) αποτελεί κάλπικο κυβερνητικό άλλοθι ελάφρυνσης, αφού η φοροληστεία, η δραστική μείωση του λαϊκού εισοδήματος έχει στεγνώσει οικονομικά μεγάλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Στην Αθήνα σήμερα και αύριο ο Γάλλος πρωθυπουργός

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μ. Βαλς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών, Μ. Σαπέν, και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Α. Ντεζίρ.

Ο Μ. Βαλς, λίγο μετά την άφιξή του, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο.

Αύριο, Παρασκευή, στις 11 π.μ. είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ενώ θα γίνουν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Αργότερα, οι δύο πρωθυπουργοί θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την πρεσβεία της Γαλλίας, με την επίσκεψη «θα υπάρξει ευκαιρία να επισημανθεί ξανά η στήριξη της Γαλλίας στις μεταρρυθμίσεις που συνεχίζει η Ελλάδα, αλλά και για τη διατήρηση της θέσης της στην Ευρωζώνη». Στην ατζέντα θα βρεθεί και το Προσφυγικό, με όλες του τις προεκτάσεις. Συγκεκριμένα, «η βοήθεια που η Γαλλία μπορεί να προσφέρει για να επιτραπεί στην Ελλάδα να αντιμετωπίζει την πρόκληση» των τόσο πολλών προσφύγων στο έδαφός της.

Ο Μ. Βαλς φτάνει στην Αθήνα σε μια περίοδο που στη χώρα του συνεχίζονται μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό νόμο - έκτρωμα «Ελ Κομρί», με το οποίο η γαλλική πλουτοκρατία εξασφαλίζει νέα προνόμια, με τη γαλλική κυβέρνηση να επιστρατεύει τις περιβόητες «βέλτιστες πρακτικές» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, έτοιμη να δώσει αντίστοιχες συμβουλές και στους στενούς της «εταίρους», όπως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προετοιμάζει παρέμβαση στα Εργασιακά στην ίδια αντεργατική κατεύθυνση.

Την Τρίτη, εξάλλου, πραγματοποιήθηκαν στο ΓΕΕΘΑ διμερείς συνομιλίες επί θεμάτων στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ αντιπροσωπείας των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον στρατηγό Hugues Delort-Laval, διευθυντή Διεθνών Στρατιωτικών Σχέσεων του Γενικού Επιτελείου των γαλλικών ΕΔ, και επιτελών του ΓΕΕΘΑ, με επικεφαλής τον διευθυντή Δ' Κλάδου ΓΕΕΘΑ, υποναύαρχο ΠΝ Ιωάννη Παυλόπουλο. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «τα βασικά αντικείμενα των συνομιλιών διέλαβαν την υφιστάμενη διμερή στρατιωτική συνεργασία, την ΝΑΤΟική επιχείρηση ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο με τη συμμετοχή και γαλλικών πλοίων και την στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας σε επίπεδο ΕΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ