ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κανείς συμβιβασμός με τη «γαλέρα» των επιχειρησιακών συμβάσεων

Κάλεσμα στην Ημερίδα που οργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6 μ.μ. στον κινηματογράφο «Αλκυονίς»

Η αφίσα για την ημερίδα που οργανώνει το ΠΑΜΕ τη Δευτέρα
Η αφίσα για την ημερίδα που οργανώνει το ΠΑΜΕ τη Δευτέρα
Ανακοίνωση, για τους όρους «γαλέρας» που περιέχονται σε επιχειρησιακές συμβάσεις, εξέδωσε το ΠΑΜΕ. Θυμίζουμε ότι το φως της δημοσιότητας είδαν συμβάσεις, με τις οποίες καθορίζεται κατώτερος μισθός μικρότερος ακόμα και από αυτόν της κατάπτυστης ΠΥΣ 6/2012. Προβλέπεται η καθιέρωση μισθού 586 ευρώ μεικτά για όλους τους εργαζόμενους και μια «οικειοθελή» παροχή της εργοδοσίας, σαν εφάπαξ «αποζημίωση», για οτιδήποτε άλλο δικαιούται σε χρήμα ο εργαζόμενος και διευθετείται ο χρόνος εργασίας σε τετράμηνη βάση, με 10 ώρες δουλειά τη μέρα.

«Οχι» στη σύγχρονη σκλαβιά

Σχολιάζοντας αυτές τις επιχειρησιακές συμβάσεις, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Μπροστά στο νέο γύρο επίθεσης που προετοιμάζεται με επιπλέον ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η εργοδοσία ξεσαλώνει. Το υπάρχον αντιδραστικό πλαίσιο, που έχει ήδη δημιουργηθεί με το πλήθος των αντεργατικών νόμων, ξεπερνιέται προς το χειρότερο, καθώς επιβάλλονται, μέσω των ενώσεων προσώπων, νέες επιχειρησιακές συμβάσεις με επώδυνους και απαράδεκτους όρους για τους εργαζόμενους.

Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις που τορπιλίζουν ακόμα παραπάνω τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις. Συμβάσεις που προβλέπουν μισθούς ακόμα και κάτω από το απαράδεκτο νομοθετημένο μισθό των 586 ευρώ, που ορίζουν απαράδεκτους όρους πάνω στο καυτό ζήτημα του εργάσιμου χρόνου. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις, που πλέον αποτελούν τον κανόνα των Συλλογικών Συμβάσεων, είναι δώρο προς την εργοδοσία, καθώς οδηγούν σε μεγάλη μείωση του εργατικού εισοδήματος των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν τις συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς που επιβάλλονται μέσω των μηχανισμών των ενώσεων προσώπων της εργοδοσίας και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να αγωνιστούν για Συλλογικές Συμβάσεις με μισθούς και δικαιώματα που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Ο αγώνας για τις Συλλογικές Συμβάσεις και η οργάνωσή του πρέπει να γίνει κτήμα του κάθε εργαζόμενου, του κάθε σωματείου!

Να δοθεί ενιαία αγωνιστική απάντηση. Καμιά αποδοχή του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου. Απόρριψη της λογικής τού "ό,τι έγινε, έγινε". Να διεκδικήσουμε την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε», σημειώνει το ΠΑΜΕ και καλεί σωματεία και εργαζόμενους στην ημερίδα που διοργανώνει τη Δευτέρα 6 Ιούνη, στις 6 μ.μ. στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46 πλ. Βικτωρίας, στάση ΗΣΑΠ Βικτώρια), με θέμα: «Η πάλη του εργατικού κινήματος για την κάλυψη των απωλειών και ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές».

Απογειώνει την κοροϊδία η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, κατόπιν εορτής και ενώ η σύμβαση έχει υπογραφεί από τις 25 Μάη, το υπουργείο Εργασίας, μετά τον ντόρο που έγινε, θυμήθηκε χτες να βγάλει ανακοίνωση, για να χαρακτηρίσει «παράτυπη και παράνομη» την επιχειρησιακή σύμβαση στην εταιρεία «Τουριστικές Οικοδομικές Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις ΑΕ» (ΤΟΞΕ ΑΕ), η οποία προβλέπει βασικό μισθό μικρότερο από τα 586 ευρώ.

Το υπουργείο παρακάμπτει σκόπιμα το γεγονός ότι η σύμβαση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του μια βδομάδα μετά την υπογραφή της και ανακοινώνει ότι «η εν λόγω επιχειρησιακή δεν έχει καμιά ισχύ και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί».

Μάλιστα, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη σύμβαση είναι «συνακόλουθο πάγιας τακτικής ορισμένων εργοδοτών στο χώρο του Τουρισμού που αρνούνται να συμμορφωθούν με την κλαδική σύμβαση που ήδη έχει υπογραφεί». Μ' αυτόν τον τρόπο, προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση αφήνει ανέγγιχτη την ισχύουσα νομοθεσία, που καταργεί την καθολικότητα στην εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης, όπως συμβαίνει και στον κλάδο του Τουρισμού.

Τέλος, η κυβέρνηση απογειώνει την πρόκληση και την υποκρισία, όταν απευθύνει συστάσεις στους εργοδότες στο χώρο του Τουρισμού «να συμμορφωθούν με τις κείμενες διατάξεις και να αποφύγουν την όποια τάση παραβατικότητας καθώς θα ελέγχονται συστηματικά βρισκόμενοι αντιμέτωποι με όλες τις νόμιμες συνέπειες»!

Για τις συντάξεις αναπηρίας

Με άλλη ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ αναφέρεται στη συζήτηση κυβέρνησης - κουαρτέτου για την κατάργηση των συντάξεων αναπηρίας και τη σύναψη ιδιωτικών ασφαλιστήριων συμβολαίων, ώστε το κράτος να μην καταβάλλει πλέον σύνταξη αναπηρίας σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος του ασφαλισμένου ή σύνταξη θανάτου στα μέλη της οικογένειάς του.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι «για λογαριασμό του κεφαλαίου στρώνεται τώρα το έδαφος να προχωρήσει η κατάργηση της καταβολής σύνταξης αναπηρίας (...) ώστε να αναλάβουν τα κοράκια της ασφάλισης την "κάλυψη" μέσω υποχρεωτικών ιδιωτικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Οσοι δεν μπορούν να πληρώσουν θα πεθαίνουν.

Δεν υπάρχει πάτος στο πηγάδι! Μας σακατεύουν στα κάτεργά τους και μας αφήνουν απροστάτευτους! Ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Οι νέες κορόνες της κυβέρνησης ότι θα τους εμποδίσει είναι πρόκληση, είναι κοροϊδία. Εχουν ανοίξει πόρτες και παράθυρα στην ιδιωτική ασφάλιση, όχι μόνο για συντάξεις αναπηρίας και θανάτου αλλά γενικά. Κανείς δεν πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στους σφαγείς των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
«Κόφτης» για τις προνοιακές παροχές που απέμειναν

Σύσκεψη με τους δημάρχους των 30 περιοχών όπου από 1/7/2016 θα εφαρμοστεί πιλοτικά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης έγινε χτες στο υπουργείο Εργασίας. Η κυβέρνηση παρουσιάζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως γενική θεσμική εγγύηση κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που σταδιακά θα αντικαταστήσει άλλες στοχευμένες προνοιακές παροχές. Τις παροχές αυτές σε είδος ή σε χρήμα τις έπαιρναν έως τώρα άτομα και οικογένειες (μονογονεϊκές, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, πολύτεκνοι, άποροι, άνεργοι κ.λπ.), για να αντιμετωπίσουν ένα μέρος από τις πρόσθετες ανάγκες τους.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για κατάργηση - σφαγή όλων αυτών των παροχών, εξαιρώντας αυτούς που βρίσκονται κυριολεκτικά στην εξαθλίωση με την παροχή ενός φιλοδωρήματος, όπως θα είναι το ΚΕΑ, προκειμένου να μην πεθαίνουν. Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παροχές σε χρήμα και υπηρεσίες, καθώς και «βοήθεια για την ένταξη των ωφελουμένων στην εργασιακή και κοινωνική ζωή». Η πρώτη φάση εφαρμογής του προγράμματος, που αντικαθιστά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα της προηγούμενης κυβέρνησης, θα διαρκέσει από τον Ιούλη έως τον ερχόμενο Δεκέμβρη και αφορά περίπου 40.000 νοικοκυριά. Στη δεύτερη φάση, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πανελλαδικά.

Προκαλούν κι από πάνω

Με δύο ανακοινώσεις - μνημεία πρόκλησης και υποκρισίας, το υπουργείο Εργασίας σχολιάζει το κλείσιμο του ξενοδοχείου «Athens Ledra» και της επιχείρησης σεκιούριτι «Πυρσός», που οδηγούν στην ανεργία τουλάχιστον 450 εργαζόμενους. Η άλλη ανακοίνωση αφορά στην επιχειρησιακή σύμβαση που υπογράφτηκε με ένωση προσώπων σε τουριστική επιχείρηση (ΤΟΞΕ ΑΕ), για την οποία ο «Ριζοσπάστης» έκανε χτες πρωτοσέλιδο θέμα, παρουσιάζοντας και άλλες ανάλογες συμβάσεις. Μάλιστα, την εν λόγω σύμβαση, η οποία ήταν γνωστή στο υπουργείο, η ανακοίνωση τη χαρακτηρίζει «παράτυπη και παράνομη», κατόπιν εορτής και αφού το θέμα αποκαλύφθηκε και πήρε δημοσιότητα!

Ακόμα χειρότερα, στην περίπτωση του λουκέτου στην «Πυρσός», το υπουργείο ξεπερνάει κάθε όριο και προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους! Ετσι, ισχυρίζεται ότι «οι εργαζόμενοι ουδέποτε απευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας», ενώ στην επόμενη ακριβώς παράγραφο ομολογεί: «Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν (...) οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στις κατά τόπους αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις απαραίτητες ενέργειες». Δηλαδή, η κυβέρνηση ήξερε το πρόβλημα της απληρωσιάς και των απανωτών απολύσεων που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι, αλλά δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να τους προστατέψει, περιμένοντας προφανώς κι αυτή πότε θα σκάσει το κανόνι.

Απ' όλα τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα ότι η τοποθέτηση του υπουργείου Εργασίας έγινε αποκλειστικά για να αποσείσει από πάνω του τις δικές του ευθύνες. Είναι εμφανής η αγωνία της κυβέρνησης να χρεώσει το «καθεστώς αυθαιρεσίας» στις προηγούμενες κυβερνήσεις και σε κάποιους «κακούς» επιχειρηματίες. Μόνο που το υπουργείο Εργασίας δεν είναι «σχολιαστής» της επικαιρότητας, όπως παρουσιάζεται ο γγ, Α. Νεφελούδης, με άρθρο του στη χτεσινή «Αυγή», όπου καμώνεται τον υπερασπιστή των εργαζομένων, επειδή οργάνωσε μερικές εκατοντάδες τριμερείς συναντήσεις στη θητεία του.

Η κυβέρνηση απροκάλυπτα καλύπτει την εργοδοτική αυθαιρεσία, στηρίζει και συντηρεί την εργασιακή ζούγκλα που έχει επικρατήσει στην αγορά εργασίας σε βάρος των εργαζομένων. Γι' αυτό, 15 ολόκληρους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν έκανε το παραμικρό από όσα προεκλογικά έλεγε για τα Εργασιακά και τους μισθούς, προκειμένου να αρμέξει ψήφους, αλλά άφησε ανέγγιχτο όλο το αντεργατικό οικοδόμημα που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Η σημερινή κατάσταση έχει και τη δική της σφραγίδα, επειδή δεν κατάργησε κανέναν από τους προηγούμενους νόμους, ενώ αντίθετα συνέχισε και επέτεινε την πολιτική παροχής προνομίων στο κεφάλαιο.

Πάνω σε αυτό το οικοδόμημα, όπως και χτες, έτσι και σήμερα, οι εργοδότες συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει εξελίξεις που θα κάνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τους εργαζόμενους, με τις νέες ανατροπές στα Εργασιακά, στο συνδικαλιστικό νόμο και στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.


Γ. ΖΑΧ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ