ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Νέες επαφές με αγωνιζόμενους εργάτες απεργούς

Στο πλευρό της γαλλικής εργατικής τάξης και η ΠΣΟ

«Αλληλεγγύη στο γαλλικό λαό που αγωνίζεται» γράφει το πανό της συγκέντρωσης που οργάνωσε η ΠΣΟ στην Κωνσταντινούπολη
«Αλληλεγγύη στο γαλλικό λαό που αγωνίζεται» γράφει το πανό της συγκέντρωσης που οργάνωσε η ΠΣΟ στην Κωνσταντινούπολη
ΠΑΡΙΣΙ.--

Την αλληλεγγύη των εργατών και του ταξικού εργατικού κινήματος της χώρας μας μετέφερε και χτες σε απεργούς και συνδικάτα της Γαλλίας η αποστολή του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε τις επαφές της την περασμένη Δευτέρα. Χτες, η αντιπροσωπεία συνέχισε και ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές της.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, η αντιπροσωπεία το πρωί παραβρέθηκε σε σύσκεψη του Συνδικάτου Εργαζομένων στα Τρένα, CGT - Cheminots de Versailles, και στη συνέχεια σε διασωματειακή σύσκεψη εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, που από προχτές το απόγευμα βρίσκονται σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Απηύθυνε αγωνιστικό χαιρετισμό και ταξικό μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης, μεταφέροντας και την πείρα από την πάλη των ταξικών συνδικάτων της χώρας μας απέναντι στην αντεργατική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, που απορρέει από την ενιαία στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων για πιο φτηνούς κι ευέλικτους εργαζόμενους, η οποία δε γνωρίζει σύνορα. Τέλος, συμμετείχε σε κινητοποίηση που έκαναν στο σταθμό των Βερσαλλιών οι απεργοί σιδηροδρομικοί, για να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους και τους επιβάτες για την απεργία.

Σημειώνουμε ότι στους σιδηροδρόμους είναι η πολλοστή απεργία που γίνεται τους τελευταίους μήνες, με δεδομένες και τις ισχυρές αντιδράσεις στην πλήρη παράδοση των σιδηροδρομικών μεταφορών στο κεφάλαιο, που η κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς ιεραρχεί από πέρυσι ακόμα. Οι κινητοποιήσεις αυτές ασκούν σημαντική πίεση, καθώς επιδρούν σε μεγάλο μέρος μεταφορών και μετακινήσεων εντός της χώρας, αλλά και στη σύνδεσή της με άλλες χώρες.

Από τις συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ με απεργούς και συνδικαλιστές στους σιδηροδρόμους
Από τις συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ με απεργούς και συνδικαλιστές στους σιδηροδρόμους
Ο απεργιακός αγώνας συνεχίζεται όμως και σε άλλους τομείς των Μεταφορών (π.χ. αστικές συγκοινωνίες Παρισιού, «Air France») όπως και τα Διυλιστήρια, με την καθοριστική συμβολή της Federation Nationale des Industries Chimiques - CGT (Εθνικής Ομοσπονδίας εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες), που υπάγεται στη CGT αλλά ανήκει και στο δυναμικό της ταξικά προσανατολισμένης Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Στη Γαλλία βρίσκεται από χτες και ο γγ της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, που επισκέφτηκε τους απεργούς στα διυλιστήρια της Μασσαλίας, δεύτερα μεγαλύτερα της Γαλλίας.

Πολύμορφη η στήριξη της ΠΣΟ

Την ίδια στιγμή, πολύμορφη συμπαράσταση στους Γάλλους απεργούς και άλλους αγωνιζόμενους εργάτες εκφράζει και η ΠΣΟ. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο Διεθνούς Αντιιμπεριαλιστικής Συνδιάσκεψης που οργανώθηκε στην Τουρκία το περασμένο Σαββατοκύριακο, έγινε και κινητοποίηση αλληλεγγύης στους Γάλλους απεργούς, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Στην κινητοποίηση, όπως και στην Αντιιμπεριαλιστική Συνδιάσκεψη, συμμετείχε και ο γγ της ΠΣΟ.

Αλλωστε, εδώ και μέρες, η ΠΣΟ εξέδωσε ανακοίνωση για τον αγώνα των εργατών στη Γαλλία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Για την εργατική τάξη είναι μονόδρομος η ενίσχυση των ταξικά προσανατολισμένων συνδικάτων, η οργάνωση ενάντια στις επιθέσεις των καπιταλιστών. Η ΠΣΟ και τα μέλη της στη Γαλλία θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την οργάνωση της εργατικής τάξης στη Γαλλία ενάντια στο "νόμο για την εργασία" (σ.σ. νόμος "Ελ Κομρί") και κάθε άλλη επίθεση κατά των εργαζομένων».

Στο Βέλγιο

Απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται όμως και στο Βέλγιο. Χτες, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ξεκίνησαν απεργία αντιδρώντας στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που γενικεύει η κυβέρνηση, με μια σειρά περικοπές που οδηγούν και σε πετσόκομμα μισθών.

Μάλιστα, εργαζόμενοι από τοπικές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες, τα ταχυδρομεία, την πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και την Εκπαίδευση προχώρησαν και σε διαδηλώσεις, στις Βρυξέλλες και άλλες μεγάλες πόλεις.

ΝΑΤΟ
Περιοδεία Στόλτενμπεργκ προετοιμασίας νέων επεμβάσεων

Στη «γύρα» έχει βγει ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με περιοδείες σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κύριο στόχο να προετοιμάσει την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας που θα γίνει στις 10 - 11 Ιούλη στη Βαρσοβία. Τη Δευτέρα και την Τρίτη βρέθηκε στην Πολωνία και χτες ταξίδεψε στο Βερολίνο και θα ακολουθήσει την Παρασκευή επίσκεψη στη Γαλλία.

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικά τα όσα είπε, μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας ο Στόλτενμπεργκ: «Η Σύνοδος Κορυφής της Βαρσοβίας θα λάβει χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Συμμαχία. Μια στιγμή όπου η ασφάλειά μας και οι αξίες μας αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Προκλήσεις τόσο από την ανατολή όσο και από το νότο», σημείωσε και πρόσθεσε με έμφαση ότι η λυκοσυμμαχία «θα κάνει τα επόμενα βήματα ενισχύοντας μια προς τα εμπρός παρουσία στο ανατολικό της τμήμα προβολή σταθερότητας πέρα από τα σύνορα του ΝΑΤΟ». Ανέφερε ότι τα στρατιωτικά επιτελεία ήδη έχουν υποβάλει προτάσεις για την κατανομή στρατιωτικών δυνάμεων σε πολλές χώρες, ουσιαστικά φωτογραφίζοντας την επέκταση προς τα ρωσικά σύνορα. Ισχυρίστηκε ότι αυτός ο στρατιωτικός βραχίονας του κεφαλαίου «εξακολουθεί να είναι αμυντικός οργανισμός» και δεν «επιδιώκει αντιπαράθεση με τη Ρωσία αλλά το διάλογο». Βεβαίως, ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί.

Αλλωστε, ο γγ του ΝΑΤΟ συμπλήρωσε ότι αντικείμενο της Συνόδου θα είναι και η δράση του πέρα από τα σύνορά του, όπως κάνει ήδη σε πολλές περιοχές. Ανέφερε ότι το «ΝΑΤΟ βοηθάει τους συμμάχους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για να οικοδομήσουν ισχυρότερα συστήματα άμυνας, ικανές και αξιόμαχες δυνάμεις και για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος». Ολα αυτά, δηλαδή, που προδιαγράφουν νέες επεμβάσεις και μακελέματα λαών, όπως έγινε και γίνεται στη Συρία ή στη Λιβύη, όπου όλα συντείνουν ότι προετοιμάζεται μια νέα επέμβαση «για ανάκτηση του χαμένου εδάφους», δηλαδή για έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και ολοκλήρωσης του εγκλήματος που έγινε με την ανατροπή του πρώην συμμάχου τους Μ. Καντάφι το 2011 και το χάος των «καπετανάτων» που ακολούθησε. Τα συνεταιράκια σε αυτήν την πρώτη επέμβαση, οι εγκληματίες τζιχαντιστές, χρησιμοποιούνται τώρα και πάλι ως το νέο πρόσχημα.

Επίσης, ο γγ της λυκοσυμμαχίας, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, επιμένει για αύξηση από τις χώρες - μέλη των στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, ώστε το ΝΑΤΟ να έχει τον εξοπλισμό για τις επόμενες επεμβάσεις και οι πολυεθνικές των όπλων να κάνουν χρυσές δουλειές, πάντα στο όνομα της υπεράσπισης της ...ελευθερίας και της δημοκρατίας και της λεγόμενης «αντιμετώπισης υβριδικών απειλών, της άμυνας στον κυβερνοχώρο και της ασφάλειας στη θάλασσα». Μάλιστα, ο Στόλτενμπεργκ εκθείασε τη «συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - στο Αιγαίο Πέλαγος (με την καθοριστική συμβολή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) που δήθεν διασώζει ζωές, όταν στην πραγματικότητα παίρνει θέσεις για νέο μακελειό στον ανταγωνισμό με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

ΚΙΝΑ
Δηλώνει έτοιμη να απαντήσει σε κάθε απειλή

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Η Κίνα δε φοβάται και θα απαντήσει σίγουρα σε κάθε ενέργεια που απειλεί ή υπονομεύει την εδαφική της κυριαρχία και ασφάλεια» δήλωσε προχτές η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνουίνγκ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις νέες «εμπρηστικές» δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε Ακαδημία του ΠΝ, ο Κάρτερ αναφέρθηκε για «Μέγα Τείχος αυτο-απομόνωσης» στην οικοδόμηση του οποίου μπορεί να οδηγήσει η Κίνα με τις επιλογές της, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίζει «να πετά και να πλέει» οπουδήποτε επιτρέπει το διεθνές δίκαιο και απαιτούν οι ανάγκες της «υπεράσπισης της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων».

Από τη μεριά της, η Χούα υπογράμμισε ακόμα: «Ορισμένοι στις ΗΠΑ, αν και ζούμε στον 21ο αιώνα, σκέφτονται ακόμα με ψυχροπολεμική λογική... αυτή τη φορά, στόχος τους είναι η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, γιατί θέλουν να στείλουν (εκεί) μεγάλες ποσότητες υπερσύγχρονων όπλων, όπως ο ίδιος ο κ. Κάρτερ ανέφερε στην ομιλία του. Θέλω να πω ότι, με δεδομένο το (σημερινό) επίπεδο παγκοσμιοποίησης, η προσκόλληση στην ψυχροπολεμική νοοτροπία δε θα οδηγήσει πουθενά».

Επαφές με Πιονγιάνγκ

Στο μεταξύ, χτες, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκε με τον Ρι Σου Γιονγκ, μέλος του ΠΓ του Κόμματος των Εργατών της ΛΔ Κορέας, που έκανε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Ο Ρι μετέφερε μήνυμα του ηγέτη της ΛΔ Κορέας και του Κόμματος Εργατών, Κιμ Γιονγκ Ουν, εκφράζοντας τις ελπίδες της Πιονγιάνγκ για ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο, με στόχο και τη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας σε Κορεατική Χερσόνησο και Βορειοανατολική Ασία.

Από τη μεριά του, ο Σι επανέλαβε ότι η θέση της χώρας του είναι σταθερή, απευθύνοντας έκκληση σε αυτοσυγκράτηση και ενίσχυση του διαλόγου, ώστε να διαφυλαχτεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Πάντως, στην Ιαπωνία, ο Κιμιχίρο Ισικάνε, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου των Εξωτερικών, σημείωσε χτες πως η πρόθεση της ΛΔ Κορέας να αναπτύξει το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ