ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Ιούνη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ - ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη πολιτική εξόρμηση στους εργαζόμενους και στους κατοίκους της περιοχής
  • «Ανάπτυξη για το λαό, όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών»
  • Σταθμός η συγκέντρωση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 18 Ιούνη στην Ελευσίνα

MotionTeam

«Ανάπτυξη για το λαό, όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών»: Με προμετωπίδα το σύνθημα αυτό οι Τομεακές Οργανώσεις Βιομηχανίας και Θριασίου - Μεγαρίδας του ΚΚΕ προχωρούν σε μεγάλη πολιτική εξόρμηση στους εργαζόμενους και στους κατοίκους της περιοχής του Θριασίου. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η συζήτηση με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την «ανάπτυξη» που υπόσχονται κυβέρνηση και ΕΕ, για τις συνθήκες δουλειάς που συνεπάγεται. Η προβολή της πρότασης διεξόδου που καταθέτει στο λαό το ΚΚΕ, ο προβληματισμός και η συζήτηση με βάση αυτή. Η οργάνωση της πάλης για τα σοβαρά προβλήματα που μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται και αφορούν τόσο τις εξελίξεις στους χώρους δουλειάς όσο και τη συνολική επίθεση στη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Σταθμό στην πολιτική αυτή εξόρμηση θα αποτελέσει η συγκέντρωση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Τρίτη 18 Ιούνη, στις 20.00 στην πλατεία της Ελευσίνας.

Οι δυνάμεις των δύο Οργανώσεων ρίχνονται στη μάχη για να φτάσει παντού το κάλεσμα του ΚΚΕ για οργάνωση και αγωνιστική δράση. Σε ευρεία σύσκεψη στελεχών από τις δύο Οργανώσεις σχεδιάστηκε πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει εξορμήσεις στα δεκάδες εργοστάσια και στις αποθήκες της περιοχής, περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, συσκέψεις με εργαζόμενους, άνεργους και νεολαία.

Το Θριάσιο είναι η περιοχή στην οποία βρίσκεται συγκεντρωμένο ένα μεγάλο μέρος από τη βαριά βιομηχανία ολόκληρης της χώρας. Σήμερα, μαραζώνει, μια σειρά εργοστάσια κλείνουν, η ανεργία καλπάζει. Η παραγωγή συρρικνώνεται, με βαριές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους αλλά και για την παραγωγή της χώρας συνολικά. Η επίθεση της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς συνεχίζεται με ατομικές συμβάσεις, απολύσεις, διαθεσιμότητες, μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, ανασφάλιστη δουλειά.

«Οι εργάτες στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ήταν απλήρωτοι 13 μήνες, τώρα που τους πλήρωσαν, ξεκίνησαν οι απολύσεις. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν υπάρχει δουλειά», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των δύο Οργανώσεων. Παράλληλα, επισημαίνει πως «οι "πατριώτες" Ελληνες εφοπλιστές έδωσαν το 2011, μέσα στην κρίση, 8 δισ. ευρώ για ναυπήγηση και αγορά πλοίων και εδώ δεν φτιάχνεται ούτε βάρκα!». Παρόμοια είναι η εικόνα στη «Χαλυβουργία» Ασπροπύργου και στη «Χαλυβουργική», ενώ τα τσιμεντάδικα ΧΑΛΥΨ και ΤΙΤΑΝ έχουν επίσης μειώσει την παραγωγή. Απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Η ανάπτυξη είναι ζήτημα που βρίσκεται στην αιχμή της προπαγάνδας του αντιπάλου. Κυβέρνηση και εργοδότες «υπόσχονται» την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη, αξιώνουν θυσίες για να γίνει ανταγωνιστικό το ελληνικό κεφάλαιο, ζητούν φθηνή εργατική δύναμη, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές. Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι δυνάμεις που αποτελούν τη φωνή των αφεντικών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, που κηρύττουν την ταξική συνεργασία και επιδιώκουν να στοιχίσουν τους εργάτες πίσω από τις διεκδικήσεις των εργοδοτών.

Ακόμα, στις σημερινές συνθήκες της υποχώρησης του κινήματος και της απογοήτευσης που κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος των εργαζομένων, στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί αγώνες, κινητοποιήσεις, απεργίες. Από τον εννιάμηνο ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών, μέχρι την απεργία στη ΜΕΒΓΑΛ, αλλά και σε μια σειρά χώρους, στα Ναυπηγεία, στη ΝΟΥΝΟΥ και αλλού. Πριν λίγους μήνες, τον περασμένο Φλεβάρη, στην Ελευσίνα οργανώθηκε συλλαλητήριο από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και σωματεία. Υπάρχουν σκιρτήματα ανόδου της πάλης που μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη, να γίνουν η αφετηρία για να ανέβει η οργάνωση και η πάλη των εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών τους στο επίπεδο που απαιτεί η επίθεση που δέχονται σήμερα.

Στην κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα των δύο Οργανώσεων για την πολιτική εξόρμηση στους εργαζόμενους και στους κατοίκους της περιοχής αναφέρονται τα εξής:

«Λύση υπάρχει!

Οργανώσου, πάλεψε για τη δική σου πολιτική, τη σοσιαλιστική οικονομία, που θα ξεριζώσει τις οικονομικές κρίσεις, το καπιταλιστικό κέρδος, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Κάνε στην άκρη τα ψευτοδιλήμματα του νέου δικομματισμού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ή με όποια άλλη μεταμφίεση. Τον έναν πόλο τον γνώρισες, τον δεύτερο έχεις πείρα να καταλάβεις ότι δεν αποτελεί λύση υπέρ του λαού.

Γύρνα την πλάτη σε κάθε κυβερνητική επιλογή του κεφαλαίου.

Σκέψου πώς θα ήταν η ζωή μας αν τα ναυπηγεία, τα χαλυβουργεία, τα εργοστάσια, τα καράβια, τα μέσα μεταφοράς, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, όλα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής ήταν στα δικά μας χέρια, με τη δική μας εργατική - λαϊκή εξουσία!

Ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος, η μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση προς όφελος του λαού!

Με τη Λαϊκή Συμμαχία για να αλλάξει χέρια η εξουσία!».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΣΕΔΑΣΕ)
Απόλυτη πλειοψηφία για τις δυνάμεις της ΔΑΣ

Τις ταξικές δυνάμεις εμπιστεύτηκαν οι σύνεδροι του 1ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας των Υπαλλήλων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, δίνοντάς τους την πλειοψηφία. Το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), που στήριξαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Οι εργαζόμενοι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο στήριξαν τη συνεπή γραμμή υπεράσπισης των δικών τους συμφερόντων, τη γραμμή της ενότητας όλων των εργαζομένων κόντρα στους εκμεταλλευτές τους και το αυταρχικό κράτος. Εστειλαν μήνυμα ότι δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι και προπαντός παροπλισμένοι. Εστειλαν μήνυμα οργάνωσης του αγώνα και λαϊκής αντεπίθεσης.

Τα αποτελέσματα συγκεκριμένα έχουν ως εξής:

Για Διοικητικό Συμβούλιο, ψήφισαν 71 αντιπρόσωποι και βρέθηκε 1 λευκό. Η ΔΑΣ έλαβε 37 ψήφους και 9 έδρες. Η «Αγωνιστική Παρέμβαση - Ενότητα» (ΣΥΡΙΖΑ) έλαβε 27 ψήφους και 7 έδρες, η «Αριστερή Συσπείρωση» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) 4 ψήφους και 1 έδρα, ενώ 2 ψήφους έλαβε η «Ενιαία Εκφραση Υπαλλήλων» (ΠΑΣΚΕ) χωρίς να βγάλει καμία έδρα.

Για αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ ψήφισαν 71 αντιπρόσωποι και βρέθηκαν 2 άκυρα και λευκά. Η ΔΑΣ έλαβε 37 ψήφους και εξέλεξε 3 αντιπροσώπους. Η «Αγωνιστική Παρέμβαση - Ενότητα» (ΣΥΡΙΖΑ) έλαβε 27 ψήφους και 2 αντιπροσώπους, η «Αριστερή Συσπείρωση» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) έλαβε 5 ψήφους και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο, ενώ η «Ενιαία Εκφραση Υπαλλήλων» (ΠΑΣΚΕ) δε συμμετείχε στην εκλογή αντιπροσώπων.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org