ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Ιούνη 2013
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Το έπος του Ομήρου επί σκηνής

Η «Ιλιάδα», το συγκλονιστικό έπος του Ομήρου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολόκληρη στο σύγχρονο θέατρο από τον Στάθη Λιβαθινό, σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260 (χώρος Δ') από 4 έως και 8 Ιουνίου, στις 20.00. Διάρκεια (με τρία διαλείμματα): 5 ώρες.

Η «Ιλιάδα», το αρχαιοελληνικό έπος του Τρωικού κύκλου, είναι η απαρχή της αρχαίας ελληνικής Γραμματείας και η βάση της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Πρόκειται για έργο απαράμιλλης λογοτεχνικής δύναμης και αισθητικής ωριμότητας που απασχολεί χρόνια τώρα τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό. Οι πρόβες πάνω στις 24 ραψωδίες της «Ιλιάδας» και τη βραβευμένη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στο ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ, μαζί με την ομάδα των συνεργατών του.

Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες σκληρές, αλλά και τρυφερές, με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.

Σκηνική Διασκευή - Επεξεργασία Στάθης Λιβαθινός, Ελσα Ανδριανού, με τη συνεργασία των ηθοποιών της παράστασης. Σκηνικά - Κοστούμια Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική σύνθεση - Σχεδιασμός ήχου Λάμπρος Πηγούνης. Φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου. Κινησιολογική προετοιμασία - Πολεμικές Τέχνες Σι Μιαο Τζιε Μάχιμος Μοναχός Σαολίν. Επιμέλεια κίνησης Pauline Huguet. Παίζουν: Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Ημελλος, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Αρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας, Γιώργος Χριστοδούλου. Kρουστά Μανούσος Κλαπάκης. Σύμβουλος για τη δραματουργία Στρατής Πασχάλης. Επιστημονικός σύμβουλος Μενέλαος Χριστόπουλος.


Κυριακή
  • Γιώργος Καραμίχος
    Γιώργος Καραμίχος
    «Μουσικοί του δρόμου» (μέχρι 17 Ιούλη), 19.00 - 23.00, Πειραιώς 260, Διάδρομος. Ο φακός του Βασίλη Κολτούκη καταγράφει «μουσικούς του δρόμου» που συνάντησε στις περιπλανήσεις του από τα Βαλκάνια έως την Αφρική: Μουσικούς σε πανηγύρια, στις γωνίες των δρόμων, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Εικόνες περιπλάνησης και αρχειακής τεκμηρίωσης.
  • Μέχρι 17 Ιούλη, 19.00 - 20.45, Πειραιώς 260, Μικρή Αποθήκη: Ηχογεωγραφία». Σύνθεση - σύλληψη - ήχος - βίντεο Γεωργία Σπυροπούλου. Η Ηχογεωγραφία της βραβευμένης μουσικού Γεωργίας Σπυροπούλου είναι ένα ατμοσφαιρικό ηχητικό και οπτικό τοπίο με θέμα τη θάλασσα. Ενα κλειστό κέλυφος, οι τοίχοι του οποίου είναι προβολές βίντεο μιας θάλασσας που λαμπυρίζει, αλλάζει χρώμα, ενώ ο ήχος αναπτύσσεται σαν μια ακουστική περιπλάνηση.
Δευτέρα
  • «Σε αμφίδρομη σχέση» είναι ο τίτλος της εγκατάστασης που εγκαινιάζεται (19.00 - 20.45), στην Πειραιώς 260, Κτίριο Α. Το έργο Red Carpet της Μάρως Μιχαλακάκου, ένα μπορντό βελούδο με τα αποτυπώματα των γαμψών νυχιών ενός φανταστικού αρπακτικού όντος, απλώνεται σε πολλά μέτρα. Η εγκατάσταση έχει άμεση σχέση με την εξουσία, την κυριαρχική επιβολή και την αναπόσπαστη σχέση ζωής και θανάτου. Η εγκατάσταση Akropolis Now του Kendell Geers αποτελείται από συρματόπλεγμα και μεταλλικά στοιχεία, που συνθέτουν ένα αγκαθωτό πλέγμα.
  • «Το τάβλι»
    «Το τάβλι»
    Στην αίθουσα συναυλιών Ωδείου Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19, Αθήνα), στις 20.30, θα πραγματοποιηθεί συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου πιανίστα Αρη Γαρουφαλή, καθηγητή και διευθυντή του Ωδείου Αθηνών. Ερμηνεύουν: Ντόρα Μπακοπούλου, πιάνο. Διονύσης Βερβιτσιώτης, βιολί. Χριστόφορος Μιρόσνικοφ, βιολοντσέλο. Είσοδος ελεύθερη.
  • Στον IANO (Σταδίου 24, Αθήνα) παρουσιάζεται, στις 12 το μεσημέρι, ζωντανά το CD «Οδύσσεια» του Θοδωρή Οικονόμου. Πρόκειται για την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της θεατρικής παράστασης «Οδύσσεια» που παρουσιάστηκε, στο Εθνικό, σε συνεργασία με το Piccolo Teatro του Μιλάνου, σε σκηνοθεσία Robert Wilson. Για τον Θοδωρή Οικονόμου και το νέο του δίσκο θα μιλήσουν οι: Μαρία Χούκλη, ηθοποιοί, συντελεστές της παράστασης, φίλοι και συνεργάτες.
  • Στον Προαύλιο Χώρο Θεάτρου «Χυτήριο» (Ιερά Οδός 44, Γκάζι), στις 9.30 μ.μ., ο Γιώργος Καραμίχος και η Ανδριάνα Μπάμπαλη παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Τελευταία Ωρα: Ποίηση - Ωδική». Από τον Κάλβο στον Χριστιανόπουλο κι απ' το δημοτικό τραγούδι στον Χατζιδάκι.
Τρίτη
  • «Κοινότητες στη φυλακή, παράθυρο στην κοινωνία», είναι ο τίτλος της έκθεσης (19.00 - 20.45), στην Πειραιώς 260, Αποθήκη. Καλλιτεχνική επιμέλεια Μανώλης Χάρος. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης είναι μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, κρατούμενοι στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού. Το Σεπτέμβρη του 2012, οι εγκαταστάσεις της Θεραπευτικής Κοινότητας καταστράφηκαν από πυρκαγιά και τα μέλη της ομάδας δημιούργησαν τα έργα τους πάνω στους καμένους τοίχους, σε μια διπλή προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανό το χώρο τους και να εξωραΐσουν το περιβάλλον της φυλακής. Τα επιτοίχια έργα φωτογράφισε και επεξεργάστηκε ο εικαστικός Μανώλης Χάρος, ο οποίος ήταν ο καθοδηγητής της ομάδας.
Τετάρτη
  • Ο Θ. Οικονόμου από την πρεμιέρα της «Οδύσσειας» στο Μιλάνο

    � Masiar Pasquali - all rights

    Ο Θ. Οικονόμου από την πρεμιέρα της «Οδύσσειας» στο Μιλάνο
    Σήμερα και αύριο, στις 21.00, στην Πειραιώς 260, Κτίριο Η, η Νεσρίν Καζάνκαγια γράφει και σκηνοθετεί με το Θέατρο Πέρα την παράσταση «Ω Σμύρνη μου, Ομορφή μου Izmir». Ερχεται από την Κωνσταντινούπολη ζωντανεύοντας μνήμες, ανακαλώντας ελπίδες και όνειρα που έγιναν στάχτη, με το τραγούδι αναπόσπαστο κομμάτι.
Πέμπτη
  • Στην Αυλή του Ψυρρή (Αριστοφάνους 34Β και Σαρρή, τηλ. 210.8938.111) παρουσιάζεται, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, το έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη «Το τάβλι». Παίζουν: Κωνσταντίνος Κάππας (Κόλλιας - υπογράφει και τη σκηνοθεσία) και Σωκράτης Πατσίκας (Φώντας). Σκηνικά - κοστούμια Πηνελόπη Μπάμπου. Φωτισμοί Γιώργος Ανεστόπουλος.
Παρασκευή
  • Σήμερα και αύριο, στις 21.00, Πειραιώς 260, Κτίριο Ε, παράσταση χορού. Σύλληψη - χορογραφία - ερμηνεία Λία Χαράκη. Μουσική - σχεδιασμός ήχου Παντελής Διαμαντίδης. Ερμηνεύουν: Χριστίνα Πατσαλή, Πέτρος Κονναρής. Η Λία Χαράκη, από τις πιο ζωντανές δυνάμεις του σύγχρονου χορού στην Κύπρο, επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με τη διπλή της ιδιότητα ως χορεύτριας και χορογράφου.
Σάββατο
  • Από την Μυρτιώτισσα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, από την Σαπφώ στην Σώτια Τσώτου, την Λίνα Νικολακοπούλου, την Αφροδίτη Μάνου, την Χαρούλα Αλεξίου και όλες τις σπουδαίες Ελληνίδες δημιουργούς, η γυναικεία ποίηση, ο γυναικείος στίχος καταγράφουν τη γυναικεία ψυχή. Η Πένυ Ξενάκη, η Μαρία Κανελλοπούλου και η Χριστίνα Γκόλια εκφράζουν τον γυναικείο λόγο σε ένα μουσικό ταξίδι, μέσα στο χρόνο. Πολυχώρος Χυτήριο (Ιερά Οδός 44), στις 22.30.

Ντόρα Μπακοπούλου
Ντόρα Μπακοπούλου


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ