ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Ιούνη 2013
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σχεδιασμός της δράσης με βάση τις λαϊκές ανάγκες

Στον απολογισμό της δράσης και στο σχεδιασμό της παρέμβασης των συλλόγων και των ομάδων για το επόμενο διάστημα επικέντρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΓΕ στη χτεσινή του συνεδρίαση. Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, όπως σημείωσε στην εισήγηση η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο. «Οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών έχουμε νιώσει στο πετσί μας τις αντι-ασφαλιστικές ανατροπές», τόνισε και έφερε μια σειρά παραδείγματα: Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την κατάργηση της πενταετίας για μητέρες με ανήλικο παιδί, την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, τις περικοπές σε υγειονομικές και προνοιακές παροχές, την αυξανόμενη ανταποδοτική πληρωμή για ιατρικές εξετάσεις, φάρμακα, περίθαλψη, προσχολική αγωγή, φροντίδα σε παιδιά, ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, την αδυναμία των αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτισσών να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη...

Εστίασε ακόμα στην ανάγκη οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ να αναπτύξουν δράση ενάντια στις περικοπές στην Υγεία και την Πρόνοια: «Να καθυστερήσουμε τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Νοσοκομείων και άλλων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας. Να δείχνουμε ποιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας έχουν ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες και ιδιαίτερα οι γυναίκες, λόγω του αναπαραγωγικού τους ρόλου, και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργηθεί αυτό. Οι σύλλογοι και οι ομάδες μας να κινητοποιούν όλες τις δυνάμεις τους με συνεχή παρουσία, ενημέρωση, μοίρασμα υλικού, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, εκδηλώσεις - συζητήσεις, κινητοποιήσεις στα πλαίσια της αλληλεγγύης για παροχή υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας σε άνεργους, άνεργες, ανασφάλιστους και τα παιδιά τους». Η ΟΓΕ ακόμα αναπτύσσει δράση ενάντια στις προσπάθειες για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τονίζει πως το μέτρο αυτό επιβαρύνει ιδιαίτερα τις γυναίκες εμποροϋπαλλήλους που έχουν και την ευθύνη της φροντίδας των παιδιών και της οικογένειάς τους.

Το Μάη κυκλοφόρησε το 2ο τεύχος του περιοδικού της ΟΓΕ για το 2013
Το Μάη κυκλοφόρησε το 2ο τεύχος του περιοδικού της ΟΓΕ για το 2013
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σύλλογοι και οι ομάδες και για τους παιδικούς σταθμούς: «Να οργανώσουμε συσκέψεις με γονείς και ανάλογες παραστάσεις στους φορείς. Με την όξυνση της κρίσης είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις. Χρειάζεται δυναμική παρέμβαση των συλλόγων - ομάδων μας και σε συντονισμό με τις Λαϊκές επιτροπές και τις επιτροπές αγώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγηση η πρόεδρος της ΟΓΕ. Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως χρειάζεται να σχεδιαστούν πρωτοβουλίες και όσον αφορά τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες: «Χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες και κυρίως οι μητέρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πώς θα απασχολήσουν δημιουργικά το παιδί τους, ιδιαίτερα αυτές που εργάζονται και λείπουν από το σπίτι. Καλούνται να πληρώσουν (όσοι μπορούν) τη συμμετοχή του παιδιού σε κάποιο πρόγραμμα θερινής απασχόλησης. Σίγουρα με τον τρόπο αυτό δεν καλύπτεται η ανάγκη των γονιών να αφήσουν σε ασφαλές και κατάλληλο περιβάλλον το παιδί τους τις ώρες που εργάζονται, ούτε μπορεί να ικανοποιηθεί η ανάγκη των παιδιών για δημιουργική απασχόληση.

Οι σύλλογοι και οι ομάδες μας είναι σκόπιμο να ανοίξουν το ζήτημα στις περιοχές τους διεκδικώντας τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης να είναι δωρεάν και είτε να γίνονται μέσω των Δήμων είτε μέσω άλλων κρατικών οργανισμών, να απευθύνονται σε όλα τα παιδιά και να γίνονται από κατάλληλους παιδαγωγούς».

Τέλος, η πρόεδρος της ΟΓΕ αναφέρθηκε στα 37 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας που συμπληρώνονται στις 26 Ιούνη, επισημαίνοντας πως οι δυνάμεις της ΟΓΕ νοιώθουν τη μεγάλη ευθύνη που έχουν να ανταποκριθούν στις σημερινές απαιτήσεις του αντιμονοπωλιακού αγώνα και στο ρόλο τους στη Λαϊκή Συμμαχία.

Εκδήλωση από τους συλλόγους και τις ομάδες της δυτικής Αθήνας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 37 χρόνων από την ίδρυση της ΟΓΕ οι σύλλογοι της δυτικής Αθήνας οργανώνουν εκδήλωση, την Τετάρτη 5 Ιούνη, στις 9 το βράδυ στο Θέατρο «Πέτρας» στην Πετρούπολη. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί, με ελεύθερη είσοδο, η θεατρική παράσταση «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» του Μαξ Φρις, από τη Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου». Χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος της ΟΓΕ.

«Την πρωτοβουλία πήραν οι 11 σύλλογοι της δυτικής Αθήνας, δηλαδή οι σύλλογοι και οι ομάδες σε Πετρούπολη, Ιλιον, Αγίους Αναργύρους, Καματερό, Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα, Μενίδι, Ανω Λιόσια και Ζεφύρι. Παράλληλα θα την αγκαλιάσουν με την παρουσία τους όλοι οι σύλλογοι και οι ομάδες της Αττικής», σημειώνει η Δώρα Βασιλοπούλου, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. «Η συμπλήρωση 37 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας, μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε για μια ακόμα φορά σε επαφή με τις γυναίκες με τις οποίες συζητάμε για τα προβλήματα που μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται, με όσες συναντηθήκαμε στους αγώνες όλο το προηγούμενο διάστημα και θα βρεθούμε ξανά στις επόμενες κινητοποιήσεις», εξηγεί η Δ. Βασιλοπούλου και συνεχίζει:

«Η εκδήλωση αποτελεί και μια αξιόλογη πολιτιστική πρωτοβουλία. Απευθύνεται ακριβώς στις γυναίκες και τις οικογένειές τους, για τις οποίες η ψυχαγωγία έχει γίνει πολυτέλεια. Εξάλλου, η παράσταση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πραγματεύεται την άνοδο του φασισμού στη Γερμανία και μπορεί να συμβάλει στον προβληματισμό και στη συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό. Ακόμα, η εκδήλωση μπορεί να γίνει αφετηρία για νέες κοινές πρωτοβουλίες των συλλόγων της περιοχής. Για παράδειγμα, το επόμενο διάστημα προσανατολίζονται σε κοινές δράσεις στο πάρκο "Τρίτση", με στόχο την υπεράσπισή του από την υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση, την αξιοποίησή του από τις χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που κατοικούν στους γύρω δήμους».

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού της ΟΓΕ

Με πλούσιο υλικό από τη δράση των συλλόγων και των ομάδων αλλά και αρθρογραφία σχετικά με μια σειρά θέματα, κυκλοφόρησε το Μάη το νέο τεύχος του περιοδικού της ΟΓΕ. Το περιεχόμενό του περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, άρθρο της προέδρου της ΟΓΕ, για την ΕΕ και τη στρατηγική της, για το μέτωπο της ΟΓΕ απέναντι στην πολιτική που με πρόσχημα την «ισότητα» των φύλων βαθαίνει την ανισοτιμία των γυναικών. Δημοσιεύεται, επίσης, υλικό από τη συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ), που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο (3-7 Απρίλη), στην οποία η ΟΓΕ εισηγήθηκε σε σεμινάριο με θέμα «Γυναίκες και καπιταλιστική κρίση». Ακόμα, περιλαμβάνει άρθρο για τη δράση των λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και λειτουργούν ως μοχλοί στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οσον αφορά την επικαιρότητα, το τεύχος που κυκλοφορεί σχολιάζει στις σελίδες του τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την κατάργηση του επιδόματος τοκετού. Η χορήγηση του επιδόματος γίνεται πλέον μόνο στις γυναίκες που «επιλέγουν» να γεννήσουν στο σπίτι και η ΟΓΕ αναφέρεται στον αναχρονισμό του «τοκετού στο σπίτι» και στους κινδύνους που επιφυλάσσει για τις μητέρες και τα νεογνά.

Μέσα από συζήτηση με φοιτήτρια - μέλος της Επιτροπής Αγώνα που έχει συγκροτηθεί στη σχολή της και συσπειρώνεται στο ΜΑΣ - το περιοδικό συνοψίζει τους στόχους των αλλαγών που προωθούνται στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μέσα από το σχέδιο «Αθηνά». Δε λείπουν και οι σελίδες που αναφέρονται στις γυναίκες τεχνικούς, τις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες όπου επισημαίνεται η ανάγκη οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ να απευθυνθούν σχεδιασμένα στις γυναίκες αυτές. Οπως δε λείπει και η αναφορά στον αγώνα των κατοίκων και των γυναικών της Χαλκιδικής ενάντια στην εκποίηση του ορυκτού πλούτου, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας στην περιοχή, στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία της κυβέρνησης.

Στις σελίδες του περιοδικού αποτυπώνονται τα θετικά βήματα στη δράση συλλόγων και ομάδων. Συνοψίζεται, για παράδειγμα, η πλούσια πείρα που απέκτησαν οι σύλλογοι και οι ομάδες που απευθύνθηκαν με αφορμή την 8η Μάρτη, Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, σε μαθήτριες και σπουδάστριες επαγγελματικών σχολών και η ανάγκη να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά η παρέμβαση της ΟΓΕ σε σχολεία και σχολές. Ακόμα, αποτυπώνεται το πολύ θετικό παράδειγμα της Ομάδας Γυναικών Αγίων Θεοδώρων, που συστάθηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή και αρκετών μεταναστριών. Αν και σχετικά καινούρια, η ομάδα έχει ήδη πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες για τα προβλήματα των εργαζόμενων, των άνεργων και των μεταναστριών της περιοχής.

Το περιοδικό της ΟΓΕ κυκλοφορεί από τους συλλόγους και τις ομάδες σε όλη τη χώρα.


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ