ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΙΚΑ
Διπλό χαράτσι στους ασφαλισμένους
  • Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 2.30 μ.μ., στη διοίκηση του ΙΚΑ, οργανώνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ
  • Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής καλεί σε κινητοποίηση στο 3ο Νοσοκομείο ΙΚΑ, την ερχόμενη Δευτέρα 6 Ιούνη, στις 8 π.μ.

Σε πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και στα χαράτσια, καλεί το ΠΑΜΕ
Σε πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και στα χαράτσια, καλεί το ΠΑΜΕ
Tα 5 ευρώ εισιτήριο και άλλες άγριες πληρωμές για εργαστηριακές εξετάσεις θα καλούνται να πληρώνουν πλέον στα νοσοκομεία του ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του Ιδρύματος, μετά την ένταξη των νοσοκομείων σε αντίστοιχα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Χτες στο 3ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ, που συγχωνεύτηκε με την Πολυκλινική, επικρατούσε μεγάλη αναστάτωση. Ηδη, από προχτές, ο υποδιοικητής της Πολυκλινικής επισκέφτηκε το νοσοκομείο και ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι έπρεπε από χτες να ξεκινήσουν να εισπράττουν το 5ευρω και να καταγράφουν τις εργαστηριακές εξετάσεις που κάνουν οι ασφαλισμένοι. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η κατεύθυνση είναι ότι για όσες εργαστηριακές εξετάσεις δεν υπάρχει σύμβαση του Δημοσίου με το ΙΚΑ, θα πρέπει πλέον οι ασφαλισμένοι να τις πληρώνουν από την τσέπη τους και στη συνέχεια με την απόδειξη να πηγαίνουν στο ΙΚΑ, προκειμένου να εισπράξουν, όχι ολόκληρο το ποσό, αλλά το 85%. Δηλαδή, να πληρώνουν συμμετοχή 15% για εξετάσεις που ως χτες τις έκαναν δωρεάν στα νοσοκομεία του Ιδρύματος.

Οι ίδιες κατευθύνσεις δόθηκαν χτες από τους διοικητές και των άλλων τεσσάρων νοσοκομείων, στα οποία συγχωνεύτηκαν τα νοσοκομεία του ΙΚΑ.

Απελπισία στο 3ο Θεραπευτήριο

Οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι που πήγαιναν στα προγραμματισμένα ραντεβού τους χτες στο 3ο Νοσοκομείο ενημερώνονταν από τους γιατρούς και τα εργαστήρια ότι πρέπει να πληρώσουν το 5ευρω στο Ταμείο. Τελικά, το μέτρο δεν εφαρμόστηκε χτες, γιατί δεν είχε προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, αλλά σχεδιάζεται να εφαρμοστεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

«Οι γιατροί που είδαμε μας είπαν ότι πλέον θα πληρώνουμε για όλα. Και το 5ευρω και για τις εργαστηριακές εξετάσεις. Ολα μας τα κόβουν, μας πετσόκοψαν τις συντάξεις, ζούμε με τρεις και εξήντα και τώρα πρέπει να πληρώνουμε κιόλας. Μας οδηγούν ολοταχώς στην απελπισία», επισήμανε αγανακτισμένος στον «Ρ» συνταξιούχος του ΙΚΑ. «Είμαι ασφαλισμένος από το '46. Τώρα που είμαστε ένα βήμα πριν το θάνατο, μας φέρνουν στην απόγνωση. Πού θα τα βρούμε τα πέντε ευρώ στην ηλικία αυτή; Εγώ δούλευα 40 χρόνια και παίρνω σύνταξη των 600 ευρώ. Εχω προσφέρει απ' το '46 και τώρα πρέπει να πληρώνω ξανά;», τόνισε ένας ακόμα συνταξιούχος.

Στο λογιστήριο, ο γιος καρκινοπαθούς ασφαλισμένου του ΙΚΑ ρωτούσε αν θα πρέπει να πληρώνει ο πατέρας του τα 5 ευρώ και ενημερώθηκε ότι για να εξαιρεθεί απ' το χαράτσι θα πρέπει να προσκομίσει ειδική βεβαίωση ως χρόνιος πάσχων.

Κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής

«Με τα μέτρα που παίρνονται αλλάζει πλέον το καθεστώς και στο ΙΚΑ. Οι συγχωνεύσεις δεν γίνονται για το καλό των ασφαλισμένων, αλλά για να επιταχυνθεί η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, κατακρεουργώντας ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση», επισήμανε στον «Ρ» η Χριστίνα Ράπτη, εργαζόμενη του 3ου Νοσοκομείου και μέλος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής.

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής οργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα 6 Ιούνη, στις 8 π.μ., στο 3ο Νοσοκομείο, κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις.

Διαμαρτυρία των συνταξιούχων

Η νέα εξαγγελία της κυβέρνησης για την ένταξη στο ΕΣΥ των νοσοκομείων του ΙΚΑ θα έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στους συνταξιούχους και το χαράτσι των 5 ευρώ για κάθε επίσκεψη, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Καλεί τους συνταξιούχους να αντιδράσουν μαζικά με παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 2.30 μ.μ. στη διοίκηση του ΙΚΑ και στο αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Επίσης, στις 9 Ιούνη στις πανσυνταξιουχικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Φαρμακερές επιβαρύνσεις για τους αρρώστους

Το 2011 θα πληρώνουν - εκτός απ' τη συμμετοχή σε όλα τα φάρμακα - και 152,9 εκ. ευρώ για φάρμακα που δεν καλύπτονται πια απ' τα Ταμεία

Νέες φαρμακερές επιβαρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα ετοιμάζει η κυβέρνηση με τη νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα, ενώ ταυτόχρονα αφήνει στο απυρόβλητο την υψηλή κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας.

Τα μέτρα είναι η έκδοση νέας αγορανομικής διάταξης στις 13 Ιούνη 2011, ενώ μέχρι τα τέλη του Ιούνη θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη λεγόμενη θετική λίστα των φαρμάκων, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Η λεγόμενη θετική λίστα περιλαμβάνει τα φάρμακα που θα μπορούν να συνταγογραφήσουν οι γιατροί και τα οποία θα καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία με συμμετοχή 25% των ασφαλισμένων. Ομως, η θετική λίστα είναι ο προάγγελος της «ασφαλιστικής λίστας», όπως είπε η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα.

Πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των τιμών των φαρμάκων. Για να γίνουν κατανοητές οι επιπτώσεις αναφέρουμε το εξής παράδειγμα: Εστω ότι ένα φάρμακο «φεύγει» απ' τη φαρμακοβιομηχανία σε τιμή 100 ευρώ. Αν κατευθυνθεί προς τα νοσοκομεία, τότε ο φαρμακοβιομήχανος θα το χρεώσει 81 ευρώ, γιατί θα πρέπει να κάνει εκπτώσεις 19%. Αν το φάρμακο διατεθεί στην αγορά και φτάσει στον άρρωστο μέσω των φαρμακείων, τότε ο φαρμακοβιομήχανος θα το χρεώσει με 100 ευρώ. Θα ακολουθήσουν το κέρδος του φαρμακεμπόρου, του φαρμακοποιού και ο ΦΠΑ και η Λιανική Τιμή θα φτάσει κοντά στα 150 ευρώ.

Τα φάρμακα με την ασφαλιστική τιμή θα διατίθενται μέσω του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και ο ασφαλισμένος θα πληρώνει συμμετοχή 25%. Θα είναι, όμως, όσα περιλαμβάνονται στη θετική λίστα. Ετσι, ο ασφαλισμένος θα αναγκαστεί να πληρώσει τα εκτός της θετικής λίστας φάρμακα στην τιμή των 150 ευρώ ή ακόμα υψηλότερα, αν καθιερωθεί η «ελεύθερη τιμή στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς», που ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Διονύσιος Φιλιώτης. Είναι αποκαλυπτική η δήλωση της Αθηνάς Δρέττα: «Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν μπορεί να καλύπτει να πληρώνει κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί στην αγορά».

Με αυτήν τη διπλή τιμή οι πολυεθνικές κρατούν και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς στη χώρα μας και διατηρούν τους μεγαλύτερους μέσους όρους τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα κέρδη τραβάνε την ανηφόρα

Ετσι καταφέρνουν - παρά την κρίση - να έχουν και υψηλή κερδοφορία. Τα περιθώρια του μεικτού κέρδους της φαρμακοβιομηχανίας για το 2009 έφτασε σε 34,33%, σύμφωνα με στοιχεία της ICAP (31.5.2011). Παρά την υψηλή κερδοφορία τους, η φαρμακοβιομηχανία πέταξε στο δρόμο 2.500 εργαζόμενους τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών. Δηλαδή, πέταξαν στο δρόμο - και μάλιστα τους μισούς με τη μέθοδο της εθελουσίας εξόδου - το 11,4% απ' τους 22.000 απασχολούμενους στον κλάδο του φαρμάκου.

Αποκαλυπτικά για τα χαράτσια στα φάρμακα, που επιβάλλει η κυβέρνηση στα λαϊκά στρώματα, είναι τα στοιχεία που παρουσίασε χτες στο 2ο Συνέδριο Fharma Conference ο Διευθυντής του ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο των βιομηχάνων) Γιάννης Στουρνάρας. Οι περικοπές στο χώρο του φαρμάκου για το 2011 υπολογίζονται σε 1,038 δισ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά είναι και περισσότερα από 1.100 φάρμακα («αρνητική λίστα») που, ενώ συνταγογραφούνται απ' τους γιατρούς, τα πληρώνουν εξολοκλήρου οι ασφαλισμένοι απ' την τσέπη τους. Γι' αυτά τα φάρμακα θα πληρώσουν 132 εκ. ευρώ. Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν και 20,9 εκ. ευρώ για τα λεγόμενα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν απ' την τσέπη τους το 14,7%. Κι όμως, αυτό το χαράτσι η κυβέρνηση το βαφτίζει σπατάλη, για να δικαιολογήσει την άγρια αντιλαϊκή πολιτική της, που ο Ανδρέας Λοβέρδος την παρουσίασε χτες ως «διαβατήριο σωτηρίας της χώρας και της ευρωζώνης»....

Κινητοποιήσεις στο ΚΕΑΤ

Τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3.30 μ.μ.) και συμβολικό αποκλεισμό της οδού Θησέως πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα, καταγγέλλοντας ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Κέντρου (έχουν προσληφθεί μέσω της αστικής εταιρείας Πρωτοπορία) παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους πέντε μήνες. Επίσης, πήραν απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Καμία πληρωμή για την Υγεία

«Να καταργηθεί κάθε πληρωμή για την Υγεία», απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Κινητοποιήσεις έγιναν σε νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) είχε οριστεί η χτεσινή 1η Ιούνη ως μέρα άρνησης όλων των πληρωμών στα νοσοκομεία.

Στον «Ευαγγελισμό», έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα του νοσοκομείου, παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή και αποκλεισμό των Ταμείων στο μεγαλύτερο μέρος του πρωινού ωραρίου, εμποδίζοντας την είσπραξη του 5ευρω χαρατσιού.

Συμβολικό αποκλεισμό στα ταμεία έκαναν χτες και οι εργαζόμενοι Ασκληπιείο της Βούλας, ενώ ανάλογη κινητοποίηση έγινε στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.

Σε αγώνα για αποκλειστικά δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης κάλεσαν χτες οι ταξικές δυνάμεις εργαζόμενους και ασθενείς, με την παρέμβασή τους στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και την κατάληψη των ταμείων των εξωτερικών ιατρείων από τις 11 το πρωί.

Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ έγιναν κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της Κέρκυρας και στα Γιάννενα. Σε καθολική αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που εμπορευματοποιεί την Υγεία, κάλεσαν το λαό, οι εργαζόμενοι του «Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ