ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιλαϊκή ομοβροντία με νέα δάνεια και μέτρα

Σφοδρή κλιμάκωση με νέα μέτρα και φρέσκα δάνεια για την εξυπηρέτηση των προηγούμενων

Το νέο μνημόνιο μαζί με τα νέα δάνεια, τις νομικές δεσμεύσεις και τις άλλες ρήτρες για τη διασφάλιση της πλουτοκρατίας μπαίνουν στην πρώτη γραμμή των αποφάσεων που ετοιμάζει η λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα κλιμάκια της τρόικας, προχωρούν στο τελευταίο τσεκάρισμα των μέτρων που περιλαμβάνουν στο λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», με ορίζοντα το 2015. Η σχετική διαβούλευση ολοκληρώνεται σήμερα ή αύριο στο υπουργείο Οικονομικών.

Αύριο, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο για να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα συζητήσουν τόσο τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όσο και τη χορήγηση νέου δανείου στην Ελλάδα. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ώστε να εγκριθούν τα βάρβαρα μέτρα και στα μέσα Ιούνη θα κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο στη Βουλή.

Με τα νέα αντιλαϊκά πακέτα συμφωνημένα - και υπογεγραμμένα από τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - η κυβέρνηση ξεκινά τα παζάρια για τα φρέσκα ανακυκλούμενα δάνεια, για τη μορφή «κουρέματος» του κρατικού χρέους, με την παροχή και πρόσθετων εγγυήσεων στους μεγαλοπιστωτές και τα άλλα σαπρόφυτα. Για την προετοιμασία του έκτακτου συμβουλίου Γιούρογκρουπ (6 Ιούνη), συνεδρίασαν χτες στη Βιέννη οι εκπρόσωποι όλων των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης με τις τελικές αποφάσεις να δρομολογούνται στο Γιούρογκρουπ (21 Ιούνη) και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (24-25 Ιούνη).

Παζάρια σε δυο άξονες

Τα χοντρά παζάρια των καπιταλιστών γύρω από τη μορφή «αναδιάρθρωσης» του κρατικού χρέους μαζί με τη σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση «παίζονται» σε 2 άξονες:

  • Στην εκταμίευση της δόσης του Ιούνη (12 δισ. ευρώ) από τα συνολικά δάνεια (110 δισ. ευρώ) που συνόδευσαν το αρχικό μνημόνιο. Μετά τους εκβιασμούς και τις απειλές απέναντι στο λαό, ανοίγουν την κάνουλα, γιατί αυτό είναι που τους διευκολύνει και τους διασφαλίζει - στην πραγματικότητα αναβάλλει - «μη ελεγχόμενες» εκδηλώσεις έξαρσης και μετάδοσης της καπιταλιστικής κρίσης. Το ΔΝΤ, σύμφωνα με ισχυρισμούς ορισμένων στελεχών του, συναρτά την εκταμίευση που του αναλογεί (3,3 δισ. ευρώ) με οριστική διευθέτηση των εκταμιεύσεων σε 12μηνη βάση, με το οποίο δε φαίνεται να έχει καταλήξει η λυκοσυμμαχία της ΕΕ.
  • Για την «αναδιάρθρωση» του υπάρχοντος υπερσυσσωρευμένου χρέους (κρατικά ομόλογα σε χέρια τραπεζών και άλλων) φαίνεται να προκρίνεται η «λύση» της αντικατάστασής τους με νέα δάνεια και με ακόμη μεγαλύτερες περιόδους λήξης (επιμήκυνση). Ο σκυλοκαβγάς αφορά στο κομμάτι του χρέους που θα εντάξουν σε αυτή τη φόρμουλα, στο κατά πόσον οι διάφοροι τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις που τους εκπροσωπούν θα αποδεχθούν την «οικειοθελή» προσχώρηση στο πρόγραμμα, στο τι όρους θα βάλουν, ανάλογα με τα συμφέροντα του καθένα από αυτούς κ.ά.
Σαρώνουν τα πάντα

Πέρα από τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ για τα 50 δισ. ευρώ βάζουν μπροστά τα κατεπείγοντα μέτρα ύψους 28,4 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • Μείωση αφορολογήτου ορίου στα 6.000 με 8.000 ευρώ το πολύ (από 12.000) με αναδρομική εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2011. Καρατόμηση των φοροελαφρύνσεων για τις δαπάνες των νοικοκυριών (στεγαστικά δάνεια, φροντιστήρια παιδιών, νοίκια κ.ά.).
  • Μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων από το λεγόμενο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (13%) στο 23%, κατάργηση του «χαμηλού» συντελεστή που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.
  • Την απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών, εισαγωγή ειδικών φόρων σε μη αλκοολούχα ποτά, εμφιαλωμένο νερό, φυσικό αέριο, ανατιμήσεις στα τσιγάρα, στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.
  • Καρατόμηση κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά). Μειώσεις και των επικουρικών συντάξεων.
  • Παραπέρα μειώσεις μισθών στο Δημόσιο (υπολείμματα 13ου-14ου μισθού, κλιμάκια ωρίμανσης, επιδόματα). Μαζικές απολύσεις και λουκέτα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Μείωση αφορολόγητου ορίου για την αγορά πρώτης κατοικίας και ανατιμήσεις στις αντικειμενικές τιμές.
  • Ρύθμιση για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου.

Στη σφαγή του λαού η κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητά την εξασφάλιση ακόμα πιο επιθετικής συναίνεσης με τη ΝΔ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν απέκλειαν να υπάρξει «νέα επαφή» του Γ. Παπανδρέου με τον Αντ. Σαμαρά.

«Γέφυρες» στη ΝΔ

Σ' αυτό το μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ρίχνοντας γέφυρες στη ΝΔ τόνισε ότι «τα σημεία που μπορούμε να συνεννοηθούμε και να έχουμε μια ταύτιση στις απόψεις και στις αποφάσεις μας, είναι πάρα πολλά». Μπορεί, ανέφερε ο ίδιος, «να υπάρξει ένας κοινός τόπος (...) έτσι ώστε να δώσουμε μια ενιαία και δυνατή φωνή και στους πολίτες μας και στους εταίρους μας».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν δεδομένο και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τον οποίο προσδιορίζουν χρονικά μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. «Θα υπάρξουν πρόσωπα κοινής αποδοχής και εξωκοινοβουλευτικοί», σημείωνε χτες υπουργός της κυβέρνησης. Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε χτες με το στέλεχος της Εθνικής ΤράπεζαςΑπ. Ταμβακάκη.

Στο φόντο των παραπάνω εξελίξεων, χτες, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», εξαπέλυσε επίθεση προς υπουργούς της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «πρίγκιπες που δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ο κόσμος μπορεί να λέει κάτι εναντίον τους και όταν τους έφτυναν, είτε νόμιζαν ότι βρέχει, είτε ότι προσπαθούσαν να μεταθέσουν τις ευθύνες σε άλλους».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σταθερή στήριξη πίσω από τη δημαγωγία

Αντιμνημονιακές κορόνες και προτροπές στην κυβέρνηση, να ισοπεδώσει τα πάντα με ταχύτερους ρυθμούς

Στήριξη στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στα νέα καταστροφικά μέτρα του μεσοπρόθεσμου και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, προσφέρει σταθερά η ηγεσία της ΝΔ. Ταυτόχρονα, ανεβάζει τους τόνους της αντιμνημονιακής ρητορικής προετοιμαζόμενη για το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ο Α. Σαμαράς από την Κρήτη όπου περιοδεύει, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση απειλεί με εκλογές για να εκβιάσει τη συναίνεσή του στα νέα μέτρα, εντάσσοντας στο εκβιασμό αυτό και τη χθεσινή κίνηση του Γ. Καρατζαφέρη. «Δεν έπιασε η παγίδα της συναίνεσης, φοβούνται ή δεν αντέχουν την επαναδιαπραγμάτευση και απειλούν με εκλογές», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο πυροτέχνημα του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για παραίτηση των βουλευτών του.

Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε καλοδεχούμενες τις εκλογές αν αποφασιστούν, λέγοντας ότι «αν θα γίνουν, θα γίνουν επειδή εκείνοι δεν μπορούν να κυβερνήσουν, επειδή εκείνοι δεν μπορούν να ψηφίσουν τα νέα μέτρα επειδή δεν έχουν πείσει ούτε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ». Πάντως τα στελέχη της ΝΔ μιλούν για «μπλόφα» της κυβέρνησης στο ζήτημα των εκλογών, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τα ίδια δεν επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε άσφαιρα πυρά κατά της κυβέρνησης και δημαγωγικά σήκωσε αντιμνημονιακές κορόνες, λέγοντας ότι «η ΝΔ είναι σήμερα η μόνη δύναμη που αντιστέκεται στο μνημόνιο»! Πρόσθεσε: «χαιρόμαστε τις ειρηνικές διαμαρτυρίες του λαού στις πλατείες, που γίνονται πια όχι με κομματικούς στρατούς, όχι με κομματικές σημαίες αλλά με μεγάλες πανεθνικές κινητοποιήσεις κάτω από τα σύμβολα που ενώνουν: Τις ελληνικές σημαίες».

Πίσω όμως από τη δημαγωγία, ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε να προτρέπει ανοικτά την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου πακέτου των αντιλαϊκών μέτρων, επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση που δεν κυβερνά και όχι η έλλειψη συναίνεσης εκ μέρους της ΝΔ. Είπε μεταξύ άλλων: «Ρωτάμε: γιατί δεν έχουν κάνει ούτε μια αποκρατικοποίηση μέχρι τώρα; Γιατί ανέστειλαν τις αποκρατικοποιήσεις που είχαν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση; Μπορούν να τις κάνουν; Μπορούν να προχωρήσουν, επιτέλους, σε αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας; Η πολιτική τους σίγουρα ήταν λάθος. Αλλά εδώ η κυβέρνηση έχει παραλύσει και δεν μπορεί να κάνει ούτε τα σωστά».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στήνουν νέα γκιλοτίνα για το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τα νέα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, τονίζει: «Δεν έχει σχέση με το χρέος, αλλά αποτελεί διαρκή ανάγκη του κεφαλαίου για να προστατεύσει την κερδοφορία του, η νέα μεγαλύτερη γκιλοτίνα που φέρνουν κυβέρνηση και ΕΕ για τους μισθούς, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τους ανέργους. Είναι η συνέχεια δεν είναι το τέλος. Τώρα, είναι ανάγκη τα λαϊκά στρώματα να εγκαταλείψουν τις αυταπάτες και τα χρεοκοπημένα ιδεολογήματα. Διέξοδος υπέρ του λαού δεν υπάρχει στον καπιταλισμό και την ΕΕ, γι' αυτό χρειάζεται οργάνωση στους τόπους δουλειάς και τις συνοικίες, συμπόρευση με το ΚΚΕ, αντεπίθεση για λαϊκή εξουσία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ