ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Πρωτεύουσα χωρίς στάδιο

Αποκαλυπτική συζήτηση με τον πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής ΣΕΓΑΣ Αθήνας, Δημήτρη Παπασταύρου

Αθήνα. Η μοναδική πρωτεύουσα στον κόσμο που δεν έχει Δημοτικό Στάδιο! Παγκόσμια πρωτοτυπία.

Από τη δεκαετία του '50 μετά τον εμφύλιο, η χωρίς σχεδιασμό ανοικοδόμησή της, με αντικειμενικό σκοπό το κέρδος, δεν άφησε ούτε τετραγωνικό μέτρο ελεύθερο για άθληση. Κανείς δε σκέφτηκε ότι σ' αυτή την πόλη θα μεγάλωναν και παιδιά. Τα πάντα θυσία στο βωμό του κέρδους. Αποτέλεσμα, σήμερα, ένας δήμος με πάνω από 1 εκατ. κατοίκους, ο πρώτος δήμος της χώρας, να μην έχει ένα Δημοτικό Στάδιο.

Ο κ. Δημήτρης Παπασταύρου είναι πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής ΣΕΓΑΣ Αθήνας, έχει όμως και την ιδιότητα του Γ. Γραμ. στο ΔΣ της ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Πέρα λοιπόν από τη συζήτηση που κάναμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα 8 σωματεία στίβου της Αθήνας, φυσικό ήταν να πούμε και δυο κουβέντες για το καυτό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της ερασιτεχνικής ΑΕΚ και της ΠΑΕ, με αφορμή τον τόπο κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου.

- Εχω τη γνώμη, ότι, τα συμφέροντα και οι φιλοδοξίες του Προέδρου της ΠΑΕ, κ. Νικολαΐδη, δε χωράνε στη Φιλαδέλφεια. Εκείνος βλέπει τα πράγματα ψυχρά επιχειρηματικά, χωρίς συναισθηματισμούς με αντικειμενικό σκοπό το κέρδος. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Είναι πρόεδρος μιας εμπορικής επιχείρησης, μιας ΑΕ, μιας ΠΑΕ. Και είναι λογικό από την πλευρά του, να τον ενδιαφέρει κατ' αρχή η οικονομική πλευρά του ζητήματος. Η διαφορά μας λοιπόν με τον κ. Νικολαΐδη είναι, ότι, εμείς πέρα από το ότι είμαστε εραστές του ερασιτεχνικού αθλητισμού και τώρα από τη θέση αυτή υπηρετούμε τα ερασιτεχνικά αθλήματα (στίβο, ποδηλασία, ξιφασκία, πυγμαχία κλπ.), είναι λογικό να μην μας εκφράζει αυτή η οικονομίστικη άποψη. Ομως, αυτή τη στιγμή, αρέσει δεν αρέσει, το μόνο συγκεκριμένο που υπάρχει είναι ο χώρος της Ν. Φιλαδέλφειας, ο οποίος ανήκει στην ερασιτεχνική ΑΕΚ. Ολα τα άλλα που ακούμε, δεν υπάρχουν. Ακόμα κι αυτά που προέκυψαν με τα Ανω Λιόσια είναι στον αέρα, π.χ. είναι άγνωστο πότε αυτός ο χώρος θα μπορέσει να παραχωρηθεί. Πότε θα φύγει η χωματερή; Αγνωστο. Ενα άλλο ζήτημα είναι ο συντελεστής δόμησης. Ολα λοιπόν είναι στον αέρα. Από την άλλη μεριά στη Ν. Φιλαδέλφεια υπάρχει συγκεκριμένος νόμος, ο οποίος μας καθορίζει τι ακριβώς κατασκευάζεται. Εχουμε λοιπόν: (ποδοσφαιρικό γήπεδο) 32 χιλ. θέσεων, δύο κλειστά γήπεδα για μπάσκετ, βόλεϊ, χαντ-μπολ, κολυμβητήριο, κλειστή αίθουσα για το στίβο».

- Η εμπορική πλευρά που ενδιαφέρει τον κ. Νικολαΐδη;

«Ασφαλώς θα υπάρξουν κάποιοι εμπορικοί χώροι, οι οποίοι ανήκουν στην ερασιτεχνική ΑΕΚ. Θα δοθεί ασφαλώς κάποιος χώρος στην ΠΑΕ για τη δημιουργία "μπουτίκ". Στην ουσία πρόκειται περί αντιπαροχής, οι εμπορικοί χώροι θα δοθούν προς εκμετάλλευση στην κατασκευαστική εταιρία. Το ζήτημα λοιπόν είναι, να υπογραφεί ένα μνημόνιο που να δεσμεύεται η ΠΑΕ ότι θα παίζει στη Φιλαδέλφεια αλλιώς η κατασκευή του γηπέδου δε θα έχει κανένα νόημα. Εν τω μεταξύ, εμείς με βάση το νόμο του 2003 κάνουμε διάφορες παραχωρήσεις για να είμαστε εντάξει με τα αιτήματα των κατοίκων, της Δημοτικής Αρχής κλπ.».

- Τι λέει για όλα αυτά η ΠΑΕ;

«Είναι αλήθεια ότι ο κ. Νικολαΐδης μάς έχει λίγο μπερδέψει. Κάποτε μιλούσε για γήπεδο 50 χιλ. θέσεων, εκ των υστέρων συμβιβάστηκε με τις 32 χιλ. θέσεις κλπ. Με λίγα λόγια, αν θέλει να πορευτούμε από κοινού, μπορούμε να κατασκευάσουμε γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες».

- Σε τι εξυπηρετεί την ερασιτεχνική ΑΕΚ το δέσιμό της με την ΠΑΕ;

«Εμείς έχουμε τη δυνατότητα σαν ερασιτεχνική ΑΕΚ να συντηρηθούμε μόνοι μας, για τα υπόλοιπα θα πρέπει να ερωτηθεί η Πολιτεία. Αν όμως θέλετε την προσωπική μου άποψη, πιστεύω ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είναι πολυτέλεια για τη χώρα μας. Είναι γενικά λάθος φιλοσοφία ο επαγγελματικός αθλητισμός».

- Απ' ό,τι καταλαβαίνω, είσαστε ενάντια σε κάθε μορφή εμπορευματοποίησης του αθλητισμού.

«Αυτό είναι αλήθεια. Το ζήτημα όμως είναι αν το ποδόσφαιρο μπορεί να ζήσει μόνο του χωρίς την κρατική βοήθεια. Κατά τη γνώμη μου, εκτός από δύο το πολύ τρεις ομάδες, οι υπόλοιπες δεν μπορούν. Γι' αυτό υποστηρίζω ότι κακώς είναι επαγγελματικό το ποδόσφαιρό μας».

- Πράγματι. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα άθλημα χωρίς ταυτότητα, το οποίο όμως χρησιμοποιείται από το μεγάλο κεφάλαιο για διάφoρες σκοπιμότητες χρησιμοποιώντας χρήματα του Δημοσίου.

«Ετσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Εχουμε ένα άθλημα ερμαφρόδιτο, το οποίο στην ουσία δεν εξυπηρετεί τίποτα πέρα από τα προσωπικά συμφέροντα, επιδιώξεις και φιλοδοξίες, ορισμένων μεγαλοσχημόνων. Ομως, όλα αυτά έχει υποχρέωση να τα ξεκαθαρίσει η Πολιτεία. Εμείς, σαν ερασιτεχνική ΑΕΚ, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνυπάρχουμε με την ΠΑΕ κάτω από την ίδια στέγη».

- Ας δούμε τώρα και την άλλη σας ιδιότητα, αυτή του προέδρου ΤΕ ΣΕΓΑΣ Αθήνας. Οπως όλοι γνωρίζουμε, ο αθλητισμός στη χώρα μας είναι σωματειακός, σχολικός δεν υπάρχει. Ο μαζικός είναι ανύπαρκτος, άρα όλες οι μορφές αθλητισμού καλλιεργούνται μέσα στο αθλητικό σωματείο. Και όμως, η Πολιτεία αδιαφορεί εντελώς για τα ερασιτεχνικά σωματεία, τους μείωσε δραστικά τις επιχορηγήσεις και όπως δείχνουν τα πράγματα στοχεύει κυρίως στη διάλυση των μικρών σωματείων της γειτονιάς.

«Κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Είναι ήρωες οι άνθρωποι που κρατάνε τα σωματεία και μέσα απ' αυτά τον αθλητισμό και κάτι ακόμα, αυτή η κακομεταχείριση δεν είναι μόνο στα μικρά σωματεία π.χ. στην ΑΕΚ. Υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των αθλητών μας. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δυστυχώς δεν έχει τη στήριξη που χρειάζεται από την Πολιτεία».

- Σχετικά με τον Ολυμπιακό και τον Πανελλήνιο, οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα και αγοράζουν τους αθλητές των μικρών σωματείων, ποια είναι η γνώμη σας;

«Εάν από πλευράς Πολιτείας υπήρχε μέριμνα για το σωματειακό αθλητισμό ώστε να μπορούν τα μικρά σωματεία να εξασφαλίζουν δυνατότητες σωστής προπόνησης στους αθλητές τους, κανένα από τα μεγάλα σωματεία δε θα μπορούσε να "κλέψει" τους αθλητές τους. Ολα είναι ζήτημα κράτους».

- Πού γυμνάζονται οι αθλητές της ΑΕΚ;

«Εδώ πρέπει να πω ότι η ΤΕ ΣΕΓΑΣ Αθήνας δε διαθέτει στάδιο, εκτός από τα γυμναστήρια του Πανελληνίου και του Εθνικού, δεν υπάρχει τίποτε άλλο στα όρια του Δήμου Αθήνας. Και κάτι ακόμα, που είναι γνωστό και μόνο γέλια προκαλεί, το γεγονός ότι σε όλη την Αττική δεν υπάρχει χώρος για ρίψεις. Πρέπει στο σημείο αυτό να πω, ότι δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει αθλητική παιδεία. Εκείνο που ενδιέφερε πάντα την εκάστοτε πολιτεία ήτανε η βιτρίνα και ποτέ η βάση. Η έννοια του σχολικού αθλητισμού είναι άγνωστη. Πώς άραγε θα χτίσει κανείς ένα οικοδόμημα χωρίς γερά θεμέλια;».

- Υπάρχει μια σταδιακή μείωση των παιδιών στους χώρους άθλησης, σ' αυτό βασικό ρόλο παίζει το εκπαιδευτικό της σύστημα, το οποίο δεν επιτρέπει την προσέλευση των παιδιών. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Ετσι είναι. Είναι η σοβαρότερη αιτία που κρατάει τα παιδιά μακριά από τα γυμναστήρια. Κι αυτό δυστυχώς ξεκινάει από τις ηλικίες του Δημοτικού. Το ίδιο το σχολείο έχει περάσει την αντίληψη, ότι, μόρφωση και αθλητισμός δε συμβαδίζουν. Χρονιά με τη χρονιά μειώνονται τα παιδιά στα γυμναστήρια».

- Σε ό,τι αφορά την υγεία των αθλητών, πώς διασφαλίζεται αυτή;

«Π.χ. στην ΑΕΚ έχω ασφαλίσει όλους τους αθλητές, όλων των αθλημάτων. Υπάρχει πλήρης ιατρικός έλεγχος. Από εκεί και πέρα το τι γίνεται στα σωματεία της περιφέρειάς μου, δεν είμαι σε θέση να σας πω. Αλλά διερωτώμαι: Μήπως και στα σχολεία δε θα 'πρεπε να υπάρχει ιατρικός έλεγχος;».

- Δε σας βλέπω και πολύ αισιόδοξο;

«Καθόλου. Οι συγκρίσεις που γίνονται χρονιά με χρονιά με οδηγούν στο κάθε πέρυσι και καλύτερα. Η Πολιτεία ενδιαφέρεται για το εφήμερο, για τη βιτρίνα. Δεν την απασχολεί το τι θα γίνει σε βάθος χρόνου. Και είναι, κρίμα γιατί αυτή η φιλοσοφία έχει περάσει σχεδόν σε όλους. Να γιατί με βλέπετε απαισιόδοξο. Ολα δυστυχώς "επαφίονται στον πατριωτισμό των Ελλήνων"».

- Τι μας άφησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες;

«Οτι έγινε μια καλή διοργάνωση. Πέρα απ' αυτό τίποτε άλλο, π.χ. η εικόνα των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων είναι θλιβερή. Είχα την ελπίδα ότι, θα έρθουν στα χέρια των Αθλητικών Ομοσπονδιών, δυστυχώς όμως, η εκάστοτε αθλητική ηγεσία βλέπει τις Ομοσπονδίες σαν αντίπαλα κόμματα».

- Αυτά συμβαίνουν όταν δεν υπάρχει πρόγραμμα, π.χ. τι έργο έχει να δείξει μέχρι σήμερα η αθλητική ηγεσία της χώρας μας; Ζωντανό το παράδειγμα του κ. Κουκοδήμου, τον έβαλαν ΓΓΑ και σε λίγους μήνες τον έδιωξαν.

«ΓΓ Αθλητισμού άνευ αντικειμένου και χωρίς καμιά στήριξη. Γι' αυτό σας λέω ότι, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, γιατί δε βλέπω τίποτα το διαφορετικό από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, από αθλητική ηγεσία σε αθλητική ηγεσία».


Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ