ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2018 - Κυριακή 3 Ιούνη 2018
Σελ. /40
Ενα θετικό παράδειγμα από τη δουλειά των ΚΟ με τον «Ριζοσπάστη»

Τα δημοσιεύματα για την Ψυχική Υγεία και πώς αξιοποιήθηκαν

Από παλιότερη εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» σε νοσοκομεία της Αττικής
Από παλιότερη εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» σε νοσοκομεία της Αττικής
Με τέσσερα διαδοχικά δημοσιεύματα, ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» ανέδειξε το προηγούμενο διάστημα τις ελλείψεις και τα τεράστια προβλήματα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας (Δαφνί) και στις Ψυχιατρικές Κλινικές των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», ΠΑΓΝΗ και «Θριάσιο».

Στα ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» καταγράφηκαν οι καταγγελίες εργαζομένων και συνδικαλιστών για τις συνέπειες που έχει η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, συνολικά η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας για υγειονομικούς και ασθενείς.

Καταγράφηκαν επίσης, μέσα από τις ίδιες τις μαρτυρίες των εργαζομένων, οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και το χάσμα που διευρύνεται ανάμεσα στις υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας που προσφέρει το σύστημα και τις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων και ασθενών.

Τα δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» βρήκαν απήχηση ανάμεσα στους εργαζόμενους, στις εξορμήσεις που οργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις στο ΨΝΑ και στα ψυχιατρικά τμήματα των τριών άλλων νοσοκομείων.

Την πείρα αυτή καθώς και τις δυνατότητες που επιβεβαιωμένα υπάρχουν να αξιοποιηθεί ακόμα καλύτερα ο «Ριζοσπάστης» στη δουλειά των ΚΟ για την οργάνωση των εργαζομένων και την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, καταγράφει το παρακάτω ρεπορτάζ, με σύντομες ανταποκρίσεις από τις εξορμήσεις στους προαναφερθέντες χώρους.

Στο «Θριάσιο»

Στο «Θριάσιο», αυτό που ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή ήταν η διάθεση πολλών εργαζομενων να καταθέσουν στην εφημερίδα την πείρα και την αγανάκτησή τους από τη κατάσταση που ζουν καθημερινά, την αγωνία τους για την υπολειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής, που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την αύξηση των περιστατικών.

Το υλικό που συγκεντρώθηκε από την επίσκεψη του «Ριζοσπάστη» στην Κλινική ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς εργαζόμενοι πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων, άλλοι επώνυμα και άλλοι ανώνυμα, δέχτηκαν να μιλήσουν και να φωτίσουν διαφορετικές πλευρές του ζητήματος, βάζοντας στο επίκεντρο τις συνέπειες της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που επιταχύνει η σημερινή κυβέρνηση, στα χνάρια των προηγούμενων.

Ο «Ριζοσπάστης» διακινήθηκε με εξόρμηση στην Κλινική, όπου το ρεπορτάζ έγινε αντικείμενο συζήτησης και αναπαράχθηκε με διάφορους τρόπους από τους ίδιους τους εργαζόμενους, κυρίως από τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρούν.

Η ευρύτερη απήχηση που είχε το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» επιβεβαιώνεται και από την αντίδραση εκπρόσωπου του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που προσπάθησε να το υποβαθμίσει και να εξωραΐσει την κατάσταση, κάνοντας λόγο για «όψιμο ενδιαφέρον» της εφημερίδας και του ΚΚΕ για την Ψυχιατρική Κλινική του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, για να πάρει βέβαια άμεση απάντηση.

Στο ΠΑΓΝΗ

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» για την Ψυχιατρική και την Παιδοψυχιατρική Κλινική αποκάλυψε σε όλη του την έκταση το πρόβλημα και τις πραγματικές αιτίες, με τη συμβολή καταξιωμένων επιστημόνων και εργαζόμενων στην Κλινική, που δέχτηκαν να μιλήσουν στην εφημερίδα, γεγονός που έκανε αίσθηση και όξυνε την αντιπαράθεση με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και την 7η ΥΠΕ.

Ο «Ριζοσπάστης» καλύπτει σταθερά τη δραστηριότητα και τις πρωτοβουλίες του σωματείου των εργαζομένων και από αυτήν την άποψη αναγνωρίζεται ευρύτερα ως ένας σταθερός σύμμαχος στον αγώνα τους. Αυτό συνέβαλε και στην επιτυχία της εξόρμησης με το φύλλο που περιείχε το ρεπορτάζ για την Ψυχιατρική Κλινική, το οποίο διακινήθηκε και σε άλλους χώρους του Νοσοκομείου, σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Οι κομμουνιστές που δρουν μέσα από το σωματείο αξιοποίησαν το δημοσίευμα για να ανοίξουν τη συζήτηση με περισσότερους συναδέλφους πάνω στα ζητήματα της αποασυλοποίησης και της παράδοσης αυτού του ευαίσθητου τομέα σε ιδιώτες και ΜΚΟ. Αντικείμενο συζήτησης έγιναν επίσης οι διαχρονικές ευθύνες των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προκλητικά δηλώνει σήμερα ότι «σταθεροποιεί» και «αντιστρέφει» την κατάσταση στην Υγεία, όταν στην πραγματικότητα βαθαίνουν η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση, η εντατικοποίηση και η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών.

Η δουλειά με το δημοσίευμα συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες, με ενημέρωση μέσω e-mail, ακόμα και μέσω μηνυμάτων, στους εργαζομένους της Κλινικής. Η ανάδειξη συνολικά του ζητήματος και η οριακή κατάσταση στην Κλινική προκάλεσαν και παρέμβαση του εισαγγελέα για τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών και την ασφάλεια των εργαζομένων. Μάλιστα, η ενόχληση της 7ης ΥΠΕ και της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ ήταν τέτοια, που την Τρίτη 22/5 προσκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αντίστροφα, στους εργαζομένους εντάθηκε η συζήτηση για την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη και οργανωμένη παρέμβαση, μέσα από το Σωματείο, ώστε να αυξηθεί η πίεση για άμεσα μέτρα ανακούφισης, αλλά και για να απασχολήσει το θέμα ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Στο ΨΝΑ

Στο ΨΝΑ, το δημοσίευμα για την κατάσταση στο Νοσοκομείο συνέπεσε με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση, ενάντια στο σχέδιο διάλυσης των εναπομεινάντων ψυχιατρικών νοσοκομείων. Η ανάδειξη του θέματος βοήθησε στην προετοιμασία της κινητοποίησης που έγινε μετά από λίγες μέρες, ανέβασε το κύρος των ταξικών δυνάμεων, των κομμουνιστών που δρουν στο Σωματείο.

Στο Νοσοκομείο οργανώθηκε εξόρμηση από την Κομματική Οργάνωση και είχε επιτυχία, όχι μόνο επειδή διακινήθηκαν περισσότερα φύλλα από το συνηθισμένο, αλλά και επειδή μέσα από το δημοσίευμα δόθηκε η ευκαιρία να ανοίξει μια πιο ουσιαστική συζήτηση για το σχεδιασμό κυβέρνησης - ΕΕ στην Ψυχική Υγεία, για τη ραγδαία είσοδο των ΜΚΟ, στο όνομα της αποασυλοποίησης, για τη μεταφορά της ευθύνης για τον ψυχικά άρρωστο στην οικογένεια ή και στον ίδιο, για τη διεύρυνση του πεδίου δράσης για τους ιδιώτες.

Στη βάση του δημοσιεύματος ετοιμάστηκε ανακοίνωση από την Κομματική Οργάνωση, με αναλυτική παρουσίαση των θέσεων του Κόμματος για την Ψυχική Υγεία, η οποία θα μοιραστεί μαζικά το επόμενο διάστημα στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, δίνοντας συνέχεια στην κομματική παρέμβαση για τα προβλήματα που οξύνονται. Ιδιαίτερα αξιοποιήθηκε ο «Ριζοσπάστης» στη συζήτηση με εργαζόμενους που συμμετέχουν πρωτοπόρα στους αγώνες, ακούν το ΚΚΕ και ενδιαφέρονται για τις θέσεις του.

Στον «Ευαγγελισμό»

Το στοιχείο που ξεχώρισε και στον Ευαγγελισμό ήταν η διάθεση πολλών εργαζομένων να συνεισφέρουν με την πείρα και τις καταγγελίες τους στην προετοιμασία του ρεπορτάζ, δίνοντας στην πραγματική τους έκταση τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά, τις αιτίες, τα αιτήματα και τη δράση του σωματείου τους. Ακόμα και πριν από τη δημοσίευσή του θέματος, ζητήθηκε η γνώμη των εργαζομένων που μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» για το πώς θα μπορούσε να προβληθεί καλύτερα και έγιναν κάποιες εύστοχες παρατηρήσεις.

Παρά το γεγονός ότι η κυκλοφορία του συγκεκριμένου φύλλου συνέπεσε με την αργία του Αγίου Πνεύματος, η διακίνησή του σχεδιάστηκε κανονικά από την Κομματική Οργάνωση στο πλαίσιο της σαββατοκυριακάτικης εξόρμησης, που χρόνια τώρα έχει καθιερωθεί στο Νοσοκομείο. Τις επόμενες μέρες, το ρεπορτάζ στάλθηκε μέσω e-mail σε εκατοντάδες εργαζόμενους του Νοσοκομείου και σε αρκετούς ακόμη υγειονομικούς από άλλους χώρους της Υγείας και της Πρόνοιας.

Το δημοσίευμα φωτοτυπήθηκε επίσης σε αφισέτα και κολλήθηκε στο Ψυχιατρικό Τμήμα, στο Ψυχιατρικό εξωτερικό ιατρείο, στον Ψυχιατρικό Ξενώνα Βραχυχρόνιας Νοσηλείας στην πλατεία Βάθης, στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας στο Παγκράτι, καθώς και σε κεντρικούς χώρους του Νοσοκομείου, προκαλώντας το ενδιαφέρον τόσο των εργαζομένων, όσο και των ασθενών και των συνοδών τους.

Για τις εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ
  • Το Σάββατο 2 Ιούνη, στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Ωρωπού του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Νέων Παλατιών (Μαρμαρά 31) με θέμα «Δυνατό εργατικό κίνημα - Κοινωνική Συμμαχία. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή. Αυτή είναι η καθαρή διέξοδος για το λαό». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος.
  • Την Τετάρτη 6 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο πολιτιστικό κέντρο Μάλεμε Χανίων, η ΤΕ Χανίων πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οι ανταγωνισμοί στην περιοχή. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.
  • Την Κυριακή 3 Ιούνη θα περιοδεύσει στη Δυτική Μακεδονία ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ. Στις 11 π.μ., θα μιλήσει σε αγρότες και κτηνοτρόφους στο Μεσόβουνο Εορδαίας. Στις 2 μ.μ. σε αγρότες και κτηνοτρόφους στη Νεάπολη Κοζάνης. Στις 6 μ.μ., θα συναντηθεί με το ΔΣ της ΓΕΟΚ και στις 7 μ.μ., θα συζητήσει με αγρότες στην Καστοριά.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ