ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Οχημα για μαζικές απολύσεις εργαζομένων

Περίπου 7.000 υπάλληλοι στον «αέρα», στους 75 Οργανισμούς που κλείνει η κυβέρνηση

Χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα βρεθούν στον «αέρα» με τις προωθούμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις
Χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα βρεθούν στον «αέρα» με τις προωθούμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις
Το δρόμο της ανεργίας σε χιλιάδες εργαζόμενους φορέων και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα δείχνει η κυβέρνηση, μετά τη δημοσιοποίηση της χτεσινής απόφασης της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για την κατάργηση ή συγχώνευση 75 μεγάλων Οργανισμών του Δημοσίου μέχρι τον Οκτώβρη του 2011. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν 7.000 εργαζόμενοι που ανήκουν «οργανικά» στους συγκεκριμένους Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, στο όνομα της «εξοικονόμησης» 650 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2012 - 2015.

Οι αντιδραστικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα πετσοκόψουν θέσεις εργασίας και θα υποβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, που θα βρει διέξοδο για να επενδύσει τα συσσωρευμένα του κέρδη σε τομείς που ως σήμερα διατηρούσε κάποιες θέσεις το κράτος.

Την «πόρτα της εξόδου» στους χιλιάδες εργαζόμενους άνοιξε, χτες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι η «μετάταξή» τους από τους Οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται σε άλλες υπηρεσίες θα κριθεί μέσω ΑΣΕΠ. «Δεν είναι στόχος της κυβέρνησης οι απολύσεις, αλλά όλοι οι υπάλληλοι θα περάσουν μέσα από την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ, το οποίο και θα κρίνει το τι μέλλει γενέσθαι», υποστήριξε ο Θ. Πάγκαλος.

Οι συγκεκριμένοι Οργανισμοί είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και, σύμφωνα με τον Θ. Πάγκαλο, επιχορηγούνται ετησίως με 2,7 δισ. ευρώ από το κράτος, «ενώ δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή των υπαλλήλων».Μεγάλο μέρος των εργαζομένων δουλεύουν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, γεγονός το οποίο διευκολύνει την κυβέρνηση στις απολύσεις, με δεδομένο τον νομικό ορυμαγδό με τον οποίο εκμηδενίστηκε διαχρονικά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δεδομένη, επίσης, θεωρείται η απόλυση όλων των συμβασιούχων των 75 Οργανισμών.

Ο Θ. Πάγκαλος σημείωσε επίσης ότι έχει αποστείλει «επιστολές σε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης» ενόψει του δεύτερου κύματος των καταργήσεων και συγχωνεύσεων, «αλλά ουδείς απάντησε». Παράλληλα, ανέφερε ότι είχε αποστείλει «επιστολές σε 122 Ινστιτούτα και Ερευνητικά Κέντρα» ζητώντας να του απαντήσουν μέχρι τις 30 Μάη. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, «απάντησαν μόλις 66». Στους υπόλοιπους, ανέφερε ο ίδιος, απέστειλε «νέα επιστολή καθιστώντας σαφές ότι αν δεν απαντήσουν μέχρι 10 Ιουνίου», θα προτείνει «να καταργηθούν».

Μακρά η λίστα

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρουσίασε έναν ενδεικτικό κατάλογο που περιελάμβανε 11 από τους 75 Οργανισμούς που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν. Βάσει των ανακοινώσεων καταργούνται:

  • Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) που απασχολεί 111 εργαζόμενους και οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται στη νέα Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και Χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομικών.
  • Η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), στην οποία εργάζονται 457 άνθρωποι και οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται στη νέα Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και Χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομικών.
  • Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΟΔΔΥ), όπου απασχολούνται 95 άτομα και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται σε υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.
  • Το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας του οποίου η λειτουργία μεταφέρεται σε υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.
  • Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), στο οποίο απασχολούνται 603 υπάλληλοι και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται σε υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
  • Ο Ελληνικός Οργανισμός Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ) που απασχολεί 222 άτομα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για το πού θα απορροφηθούν οι εργαζόμενοι.

Ακόμα:

  • Καταργείται ή συγχωνεύεται το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ).
  • Συγχωνεύονται σε μια υπηρεσία ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) και η «Θέμις Κατασκευαστική». Στους συγκεκριμένους οργανισμούς δουλεύουν συνολικά 639 εργαζόμενοι.
  • Στην ΕΡΤ, η οποία έχει 3.392 εργαζόμενους, θα γίνει αναδιάρθρωση με επαναξιολόγηση και κατάργηση μη βιώσιμων υπηρεσιών, ενώ θα υπάρξει και επανακαθορισμός των τελών που καταβάλλονται μέσω της ΔΕΗ.

Ο Θ. Πάγκαλος φρόντισε να κάνει και ένα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού «έργου» καυχώμενος ότι «μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους κατάργησε 77 οργανισμούς, συγχώνευσε 16».


Βαθαίνει η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου

Τη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων παρουσιάζει σήμερα ο αρμόδιος υπουργός στη Βουλή

Την πιο αποτελεσματική προσαρμογή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα ΝΑΤΟικά σχέδια υπηρετεί η νέα δομή τους
Την πιο αποτελεσματική προσαρμογή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα ΝΑΤΟικά σχέδια υπηρετεί η νέα δομή τους
Επί τάπητος έχουν μπει οι ΝΑΤΟικές ρυθμίσεις διοίκησης και ελέγχου για το Αιγαίο και η προσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, που επικυρώθηκε τον περασμένο Νοέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στη Λισαβόνα. Για τα δύο αυτά θέματα, δηλαδή τη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ και νέα δομή δυνάμεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος ενημερώνει σήμερα σε κλειστή συνεδρίαση την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ενώ έχει ξεκινήσει και σειρά επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Οι διαφαινόμενες εξελίξεις σηματοδοτούν ακόμα βαθύτερο εγκλωβισμό των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στα ιμπεριαλιστικά γρανάζια. Να σημειωθεί πως πρόκειται για ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και ευρύτερα, καθώς τόσο η νέα δομή του ΝΑΤΟ, αλλά και η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα», παραπέμπει ευθέως στον επιχειρησιακό - στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής και στο ίδιο το δικαίωμα άμυνας της Ελλάδας στο νησιωτικό και το θαλάσσιο χώρο της επικράτειας.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε παλαιότερες δηλώσεις του, μετά τη ΝΑΤΟική Σύνοδο στη Λισαβόνα είχε πει στις 22 Νοέμβρη 2010 ότι «εμείς θέλουμε μια δομή απλή, λειτουργική, η οποία να μειώνει την ένταση και να μην αυξάνει την ένταση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Πάντως, η κατεύθυνση στην οποία κινούνται τα ΝΑΤΟικά επιτελεία, με βάση και τις αποφάσεις της Συνόδου στη Λισαβόνα, είναι η δραστική μείωση των στρατηγείων, όπως και των επιπέδων διοίκησης του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η ελληνική πλευρά στηρίζει την κατάργηση και του στρατηγείου της Σμύρνης, ωστόσο αυτό δεν επηρεάζει το ανοιχτό για το ΝΑΤΟ ζήτημα του επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία αναμένεται να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στα επιτελεία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Νάπολης.

Βασικά χαρακτηριστικά αυτής της δομής είναι η γενικευμένη συγκρότηση, από τις χώρες - μέλη, ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων, αλλά και η καθιέρωση τέτοιων δομών διοίκησης που θα υπηρετούν τον ενιαίο επιχειρησιακό χώρο του ΝΑΤΟ, δηλαδή συγκεντρωτικές δομές και ενιαίες διοικήσεις πάνω από τις χώρες - μέλη.

Στην ουσία, αυτό που προωθείται με τις NRF (δυνάμεις ταχείας αντίδρασης), τη διοίκηση της οποίας αναλαμβάνει η Ελλάδα το 2012 μέσω του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Θεσσαλονίκης (πρώην Γ' Σώμα Στρατού), είναι η συγκρότηση ενός ΝΑΤΟκού στρατού, που τα στελέχη και οι επιμέρους μονάδες του, μαζί με τον εξοπλισμό και τις υποδομές του, δε θα υπόκεινται σε εθνικούς περιορισμούς, αλλά θα υπάγονται κατευθείαν στα ΝΑΤΟικά όργανα (μνημόνιο συναντίληψης ελληνικής κυβέρνησης και ΝΑΤΟικού στρατηγείου Shape).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ