ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ξεκινούν με τα υπόλοιπα του ΟΤΕ

Η κυβέρνηση προωθεί με αποφασιστικότητα τα επόμενα βήματα της εγκληματικής της πολιτικής

Η νέα φάση της εκποίησης των συμμετοχών του Δημοσίου στα περιουσιακά στοιχεία των πρώην ΔΕΚΟ ξεκινά από τον ΟΤΕ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει με καταιγιστικούς ρυθμούς η πλήρης ιδιωτικοποίηση και των άλλων επιχειρήσεων.

Χτες ο υπουργός Οικονομικών, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της «Deutsche Telekom», έκανε γνωστή την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ενεργοποιήσει την πρόβλεψη της σύμβασης που είχε υπογράψει η γερμανική εταιρεία με την κυβέρνηση της ΝΔ το 2008, για την απόκτηση από την τελευταία επιπλέον ποσοστού 10% του ΟΤΕ.

Σήμερα το ελληνικό κράτος διατηρεί το 16% των μετοχών του ΟΤΕ, ενώ ένα 4% έχει παραχωρηθεί στον ΤΑΠ - ΟΤΕ, ως αντάλλαγμα στη συναίνεση που προσέφερε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΕ - ΟΤΕ στην κλιμακούμενη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών. Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του 10%, η συμμετοχή του Δημοσίου θα περιοριστεί στο 6%, ενώ των Γερμανών θα αυξηθεί από το 25% σήμερα στο 35%. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ξεπουλήσει στην «Deutsche Telecom» και το υπόλοιπο 6% ως το τέλος του χρόνου, προκειμένου η διοίκηση της εταιρείας να περιέλθει εξ ολοκλήρου στα γερμανικά χέρια. Στην περίπτωση που ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές, ο ΟΤΕ θα είναι η πρώτη μη τραπεζική εταιρεία που θα περιέλθει στο σύνολό της στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Η ιδιωτικοποίηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας (επιχειρήσεις και ακίνητα «φιλέτα» για τα οποία ενδιαφέρονται ιδιώτες) αποτελεί ιδιαίτερο κεφάλαιο των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας, στα πλαίσια της κατάρτισης του «μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου στρατηγικής» της περιόδου 2012-2015, με στόχο την πλήρη παραχώρηση κερδοφόρων τμημάτων της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν επιφυλάξεις για την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να προωθήσει από μόνη της και ταχύρρυθμα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πρότειναν τη σύσταση ενός «ανεξάρτητου» οργανισμού, που θα λειτουργεί στα πρότυπα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση Κολ στις αρχές της δεκαετίας του '90, που είχε αποτέλεσμα να περάσουν στα χέρια ιδιωτών χιλιάδες επιχειρήσεις της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι θα προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα και με στόχο να συγκεντρωθούν μέχρι το 2015 κονδύλια 50 δισ. ευρώ.

ΓΣΕΒΕΕ
Εκκληση στο «λύκο» να φυλάξει τα «πρόβατα»

Επιμένει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ να αναζητά - ή υποκρίνεται ότι το κάνει - λύσεις στα προβλήματα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στις πολιτικές της ΕΕ, παρότι η κυβερνητική πολιτική του μνημονίου και όλα τα μέτρα που ενισχύουν το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων, εκπορεύονται από την ίδια την ΕΕ! Με αφορμή συνέδριο της ΕΕ στη Βουδαπέστη, στις 24 - 25 του Μάη, με θέμα «Κινητοποίηση των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων για το μέλλον της Ευρώπης», η ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνει: «Πρέπει να καταλάβει η ελληνική κυβέρνηση ότι η απασχόληση, η παραγωγή και η επενδυτική προσπάθεια δεν πρόκειται να υπάρξουν στην Ελλάδα, αν δεν προϋπάρξει κινητοποίηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα σε μικρή και σε πολύ μικρή κλίμακα. Γεγονός που επισημαίνεται σε όλη την Ευρώπη και στην Κομισιόν».

Από την ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, προκύπτει ότι ο επίτροπος για την Επιχειρηματικότητα Α. Ταγιάνι, εξέφρασε στο συνέδριο την άποψη - που δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί σε επίσημη πολιτική θέση της Κομισιόν - ότι οι «νέες πολιτικές που θα αποφασιστούν πρέπει να είναι σχεδιασμένες χωριστά και διακριτά για κάθε κατηγορία επιχειρήσεων (Πολύ Μικρές, Μικρές, Μεσαίες και Μεγάλες)». Στο συνέδριο αναφέρθηκε, επίσης, ότι «είναι λάθος να σχεδιάζονται μέτρα για όλες τις επιχειρήσεις που τελικά μπορούν να εφαρμόσουν μόνο οι μεγάλες, δυσκολεύοντας έτσι τη λειτουργία των Μικρών επιχειρήσεων, βγάζοντάς τες ουσιαστικά εκτός αγοράς».

Αυτό το «λάθος» εφαρμόζεται συστηματικά από την ΕΕ, η οποία καθόλου τυχαία δεν προβαίνει σε «αυτοκριτική». Αφού επιμένει να ορίζει τη «μικρή» επιχειρηματικότητα με εξαιρετικά μεγάλα μεγέθη και στοχεύει σε μικρές επιχειρήσεις «καινοτόμες» και «βιώσιμες» που θα υποστηρίζουν τις δραστηριότητες των μονοπωλίων και ενδεχομένως θα εφευρίσκουν καινοτομίες που θα εκμεταλλεύονται στη συνέχεια οι πολυεθνικοί όμιλοι. Πάνω σε αυτή τη βάση, ακόμη και διακριτές πολιτικές να χαραχτούν, τους ίδιους στόχους ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων θα έχουν, και καμιά ελπίδα δεν μπορούν να γεννήσουν για τον μικρό αυτοαπασχολούμενο και μικρό ΕΒΕ στις γειτονιές της Ελλάδας.

Διαβούλευση για τις περιβαλλοντικές σημάνσεις

Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί από την επόμενη βδομάδα απόφαση συναρμοδίων υπουργείων, με αντικείμενο τον καθορισμό προϋποθέσεων για τη χρήση ισχυρισμών περί προστασίας του περιβάλλοντος που αναγράφουν οι εταιρείες σε πλαστικά αντικείμενα και συσκευασίες. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η απαγόρευση της χρήσης ισχυρισμών που υποδηλώνουν γενικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα ως αόριστοι και παραπλανητικοί. Ακόμη, θα υπάρχει σαφής καθορισμός προϋποθέσεων σχετικά με τη χρήση του όρου «οικολογικού» και θα επιβληθεί η αναγραφή επάνω στις συσκευασίες των στοιχείων του υπεύθυνου διάθεσης και της χώρας παραγωγής, εφόσον δεν πρόκειται για προϊόντα ΕΕ. Επίσης, θα απαιτείται συμμόρφωση των βιοπλαστικών που διατίθενται στην αγορά με τα ισχύοντα αντίστοιχα ΕΛΟΤ ΕΝ πρότυπα για κομποστοποιήσιμες συσκευασίες και αντικείμενα, προκειμένου να φέρουν την ένδειξη «κατάλληλο για λιπασματοποίηση/κομποστοποίηση».

ΣΔΙΤ
Αλλα 16 σχολεία σε ιδιώτες

Η εταιρεία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ» ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Τεχνική Διαχείριση δεκαέξι (16) Σχολικών Μονάδων στη Θεσσαλονίκη με ΣΔΙΤ», στο πλαίσιο του τρίτου σχετικού διαγωνισμού, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Πρόκειται για μια ακόμη εξαιρετικά προσοδοφόρα δραστηριότητα που εκχωρείται στο μεγάλο κεφάλαιο, με παράλληλη απαξίωση του έργου του ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) και εμφανίζεται ως «ιδανική» συνεργασία ιδιωτών και Δημοσίου στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής των ΣΔΙΤ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η οικονομική προσφορά της εταιρείας ανήλθε σε 85,5 εκατ. ευρώ. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και την παροχή υπηρεσιών τεχνικής διαχείρισης (καθαριότητα, φύλαξη, ενεργειακή διαχείριση κ.ά.) για 27 χρόνια. Στη χρηματοδότηση του έργου συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

ΠΕΓΕΑΛ ΚΡΗΤΗΣ
Το μετατρέπουν σε αποθήκη

Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συρρικνώνουν δραματικά το ΠΕΓΕΑΓ Κρήτης (Περιφερειακό Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών Αναλύσεων Λιπασμάτων) και επιχειρούν να το μετατρέψουν σε αποθηκευτικό χώρο. Το γεγονός αυτό έχουν καταγγείλει αγρότες της Κρήτης και το θέμα έφτασε μέχρι και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ενέργεια αυτή θεωρείται αυθαίρετη και φυσικά στρέφεται σε βάρος των αγροτών της Κρήτης και σε βάρος των εργαζομένων του ΠΕΓΕΑΛ. Οταν τα εργαστήρια γίνονται αποθήκες δημιουργείται πρόβλημα σε κάθε περίπτωση. Το ερώτημα είναι ποια η σκοπιμότητα και αν η Περιφέρεια Κρήτης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλουν να υπάρχει ΠΕΓΕΑΛ στην Κρήτη. Αν κυβέρνηση θέλει να υπάρχουν ΠΕΓΕΑΛ στην Ελλάδα. Τα ΠΕΓΕΑΛ κάνουν εδαφολογικές αναλύσεις και με βάση αυτές οι αγρότες ξέρουν πώς να λιπάνουν τα χωράφια τους. Το ΠΕΓΕΑΛ Κρήτης στη μέχρι τώρα λειτουργία του εξυπηρετεί τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού, ενώ συνεργάζεται με την αρχαιολογική υπηρεσία και τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου. Ομως κάποιοι στην ουσία θέλουν να θέσουν το ΠΕΓΕΑΛ Κρήτης εκτός λειτουργίας, όπως δείχνουν τα πράγματα. Και αν το ΠΕΓΕΑΛ Κρήτης δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, τότε οι αγρότες του νησιού θα πρέπει να στραφούν σε ιδιώτες για να κάνουν τις εδαφολογικές αναλύσεις. Ομως ο κάθε εδαφολογικός έλεγχος στα ιδιωτικά εργαστήρια στοιχίζει 90 με 100 ευρώ...

ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Ζημιές από χαλάζι

Μεγάλες ζημιές, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και στο 100%, προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες Αργυροπουλίου, Δελερίων και Δαμασίου Τυρνάβου από τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή. Το χαλάζι έπληξε καλλιέργειες όλων των ειδών, φέρνοντας σε απόγνωση εκατοντάδες αγρότες, οι οποίοι διεκδικούν από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ