ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Δίχτυα περιορισμού για τους μικρούς ψαράδες

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέτει μια σειρά περιορισμών στους παράκτιους αλιείς

Δραστικά μέτρα περιορισμού της αλιευτικής δράσης των παράκτιων αλιέων έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υλοποιώντας σχετικές αποφάσεις της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, τίθενται σε εφαρμογή διατάξεις του κανονισμού 1626/1994 όπως έχουν τροποποιηθεί «για τη θέσπιση τεχνικών μέτρων διατήρησης των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο». Διατάξεις που έχουν να κάνουν με περιορισμούς κυρίως στο μήκος των διχτυών και των παραγαδιών. Με βάση τη σχετική απόφαση, απαγορεύεται η κατοχή και το καλάρισμα διχτυών περισσοτέρων από 5.000 μέτρα, σε κάθε σκάφος. Οσο για το ύψος των διχτυών ορίζεται ότι δε θα ξεπερνάει πλέον τα 4 μέτρα. Επίσης, απαγορεύεται η κατοχή και το καλάρισμα παραγαδιών βυθού περισσοτέρων από 7.000 μέτρα και για τα παραγάδια επιφάνειας (παρασυρομένων) περισσότερων από 60.000 μέτρα, ανά σκάφος. Για την υλοποίηση της απόφασης αυτής το Λιμενικό έχει λάβει ανάλογες εντολές, για να ξεκινήσει τους ελέγχους στα σκάφη της παράκτιας αλιείας.

Οπως σχολιάζεται από παράκτιους αλιείς, η απόφαση αυτή τέθηκε σε ισχύ με το τέλος της αλιευτικής περιόδου για τις μηχανότρατες (31/5), πράγμα που δείχνει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και εφαρμόζει την ευρωπολιτική περιορισμού των μικρών ψαράδων, στο όνομα δήθεν της προστασίας των αλιευτικών πόρων της Μεσογείου. Επίσης, αναφέρεται πως στους παράκτιους ψαράδες διχτυάρηδες και παραγαδιάρηδες, υπάρχει αναστάτωση και ιδιαίτερα σε όσους ήλπιζαν ότι μπορούσαν να βάλουν περισσότερα δίχτυα και παραγάδια, για να βγάλουν ένα καλύτερο μεροκάματο.

Η ουσία, πάντως, είναι πως η ΕΕ θα λάβει και νέα μέτρα περιορισμού της αλιευτικής δραστηριότητας στη Μεσόγειο και τα μέτρα αυτά θα πλήξουν βασικά τους μικρούς ψαράδες. Οι παράκτιοι αλιείς στην Ελλάδα ανέρχονται σε 40.000 περίπου και αποτελούν το 97% του ανθρώπινου δυναμικού των απασχολουμένων επαγγελματικά με την αλιεία. Και όπως για τους αγροτοκτηνοτρόφους έτσι και για τους μικρομεσαίους ψαράδες, η ΕΕ έχει προγραμματίσει το ξεκλήρισμά τους και την προσφορά της Μεσογείου σε μεγάλα αλιευτικά και εταιρίες αλιείας - βιομηχανίες.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΔΑΣΕ
Βήμα προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής

Βήμα προπαγάνδισης της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτέλεσε η χτεσινή 18η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της ΣΥΔΑΣΕ (Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας), η ηγεσία της οποίας έδωσε για μία ακόμη φορά τα διαπιστευτήριά της στην κυβέρνηση της ΝΔ, ως ο πιο πιστός της εκπρόσωπος στον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Για τον πρόεδρο της ΣΥΔΑΣΕ Α. Σωτηρόπουλο, η 25χρονη προηγούμενη πορεία της ελληνικής γεωργίας «προκάλεσε στρεβλώσεις», τις οποίες προφανώς έρχεται σήμερα να... διορθώσει η καταστροφική, για τους μικρομεσαίους αγρότες, νέα ΚΑΠ, που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν και εφαρμόζουν με ιδιαίτερο σθένος. Μια νέα ΚΑΠ που για τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές της ΣΥΔΑΣΕ είναι περίπου... νομοτέλεια, την οποία οι Ελληνες αγρότες πρέπει οπωσδήποτε να αποδεχτούν αναντίρρητα.

Φυσικά και ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ δε θα μπορούσε να μην αναγνωρίσει ότι θα υπάρξουν προβλήματα από την εφαρμογή της, όμως η μόνη λύση που μπορεί να προτείνει στη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας είναι η λήψη κάποιων μέτρων «που θα μετριάσουν τους κλυδωνισμούς». Φυσικά, δεν παρέλειψε να «λιβανίσει» την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι στη γεωργία «τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά, θετικά βήματα. Τόσο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και από τους εποπτευόμενους από αυτό Οργανισμούς και την Αγροτική Τράπεζα».

Επειτα από τα παραπάνω μάλλον περιττή ήταν η ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκου, ο οποίος παρευρέθηκε με σύσσωμη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και φυσικά εξήρε την κυβερνητική αγροτική πολιτική και το δικό του έργο στο υπουργείο.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η παρουσία του ΣΥΝ, μέσω του εκπροσώπου του Γ. Μπενάτου, στη γενική συνέλευση της ΣΥΔΑΣΕ. Φαίνεται ότι στην Κουμουνδούρου προσδοκούν σε αύξηση της επιρροής τους στον αγροτικό κόσμο της χώρας από τη συμμετοχή τους σε συνέδρια και λοιπές εκδηλώσεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, εκτός και αν συμμετείχαν για λόγους... πολιτικής λεπτότητας;

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Αυτοτελείς αγορές ζήτησε το ΚΚΕ

Την κατοχύρωση της αυτοτέλειας των αγορών βιολογικών προϊόντων από τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών και τους εμπορομεσάζοντες ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, εκτιμώντας ότι η ίδρυση αυτοτελούς ειδικής διεύθυνσης θα αποτελούσε βήμα έμπρακτης στήριξης των βιοκαλλιεργητών.

Απαντώντας ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου είπε ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό στη συζήτηση για τη δημιουργία ειδικής διεύθυνσης για τις βιολογικές αγορές που θα καλύψει όλη τη χώρα. Είπε ότι αγορές βιολογικών προϊόντων θα λειτουργούν ξεχωριστά από τις άλλες κατά τις απογευματινές ώρες και σε αυτές θα μετέχουν μόνο παραγωγοί που θα έχουν πιστοποίηση ότι παράγουν βιολογικά προϊόντα και όχι έμποροι.

Εμείς, τόνισε στην παρέμβασή του ο Α. Τζέκης, είχαμε προειδοποιήσει ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για να μην έχουν και οι βιοκαλλιεργητές την ίδια τύχη με τους παραγωγούς των συμβατικών καλλιεργιών. Τόνισε πως κάποια σημεία της τοποθέτησης του υφυπουργού είναι θετικά και ζήτησε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα για την ίδρυση ξεχωριστής διεύθυνσης βιολογικών προϊόντων στο υπουργείο που να είναι υπεύθυνη για όλη τη χώρα. Πρέπει, είπε, να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας, γιατί είναι γνωστό ότι μεγαλέμποροι και μεγαλομεσάζοντες θέλουν να μπουν στην αγορά της βιοκαλλιέργειας από την οποία επιδιώκουν υψηλά κέρδη.

ΕΦΕΤ
Πρόστιμα 433.500 ευρώ σε 23 επιχειρήσεις

Πρόστιμα συνολικού ύψους 433.500 ευρώ επέβαλε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε 23 επιχειρήσεις τροφίμων που κατά τη διάρκεια ελέγχων διαπιστώθηκε κάποιες ότι απέκλιναν από τους γενικούς κανόνες υγιεινής και άλλες ότι κατείχαν ακατάλληλα για κατανάλωση τρόφιμα. Μεταξύ των προστίμων συμπεριλαμβάνεται και εισήγηση του ΕΦΕΤ προς τον υπουργό Ανάπτυξης για επιβολή προστίμου ύψους 100.000 ευρώ στη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ για μεταχρονολογημένα γάλατα και 150.000 ευρώ στην «ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ Εισαγωγές - Εξαγωγές, Εμπορία, Τυποποίηση Τροφίμων - Ειδών Σούπερ Μάρκετ» για κατοχή μη ασφαλών τροφίμων και τροποποίηση ελάχιστης διατηρησιμότητας κατά την ανασυσκευασία τροφίμων.

Πρόστιμα επιβλήθηκαν:

  • Στην «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ» στην Πάτρα (5.000 ευρώ) γιατί πωλούσε νωπό χοιρινό κιμά με αερόβια μεσόφιλα μικρόβια 12 φορές μεγαλύτερο του επιτρεπόμενου.
  • Στην «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη (20.000 ευρώ) για παραβάσεις των κανόνων υγιεινής στην αποθήκη και αποκλίσεις από τις ενδεδειγμένες θερμοκρασίες των ψυγείων. Κατασχέθηκαν επίσης και καταστράφηκαν τρόφιμα ως μη ασφαλή για κατανάλωση.
  • Στην «King Frozen Food» Μ. Μάρκου - Γ. Οτουτζίδη ΟΕ, στην Εδεσσα (20.000 ευρώ).
  • Στη «Φιλίππειον» - Θωίδης Βασ. ΗΟΤΕΛΙΑ ΑΕ, εστιατόριο μέσα σε ξενοδοχείο στο Δάσος Σέιχ Σου (15.000) ευρώ.
  • Στο εργαστήριο παραγωγής γιαούρτης «Αριστον» - Χατζηνέιρος Κων/νος, στη Ν. Ιωνία Θεσ/νίκης (10.000 ευρώ).
  • Στη βιομηχανία αγροτικών προϊόντων «Πρόδρομος Παυλίδης ΑΒΕΕ», στο 2ο χλμ Γιαννιτσών - Θεσσαλονίκης (30.000 ευρώ).
  • Στην «Καμπούρογλου Εμμ.», εργαστήριο τυποποίησης σπορέλαιων, στη ΒΙΠΕ Σερρών (45.000), γιατί πωλούσε βαμβακέλαιο ως ελαιόλαδο.
  • Στην αποθήκη χονδρικού εμπορίου «Υιοί Κατσέλη», Βόλου (10.000 ευρώ).

Πρόστιμα 3.000 ευρώ επιβλήθηκαν:

  • Στα αρτοποιεία «Γκαρνάκης Ιω.», και «Αφοί Χατζόπουλοι ΟΕ», της Καρδίτσας και «Ντίστας Απ. και Υιός ΟΕ», στη Λάρισα, και στην ταβέρνα «Καταρράκτες» - Τούσιου Μαρία, στις Σέρρες

Πρόστιμα 2.000 και 1.500 ευρώ επιβλήθηκαν:

  • Στην ψαροταβέρνα «Τα παλαιά καμάκια» - Κουκουρίνης Γ., στο Βόλο.
  • Στο ζυθεστιατόριο «Ροτόντα» - Κλιάφας Βασ.
  • Στο ουζερί «Μούχα» - Κουτρουμάνος Χρ., στη Λάρισα.
  • Στο ουζερί «Αποστόλης ο Μούχας» - Κουκουράβα Ζωή, στη Λάρισα.
  • Στο καφεζαχαροπλαστείο «Ρουαγιάλ ΟΕ» - Γούτας Παν. και Γκανάς Αστέριος.
  • Στο αρτοποιείο Παυλή - Κωστοπούλου Θεοδώρα, στα Τρίκαλα.
  • Στο ζαχαροπλαστείο «Speciale Patisserie» Κουφόπουλος Ιω., στην Καρδίτσα.
Ψωμί με... αποτσίγαρο

Ψωμί που μέσα είχε γόπα από τσιγάρο αγόρασε καταναλωτής από αρτοποιείο στον Κορυδαλλό, το οποίο μάλιστα λειτουργούσε δίπλα σε σχολείο. Μετά από καταγγελία του καταναλωτή, κλιμάκιο της Νομαρχίας Πειραιά πραγματοποίησε έλεγχο στο αρτοποιείο και διαπίστωσε σωρεία παραβάσεων όπως: Τα δάπεδα του ζυμωτηρίου, της αποθήκης αλεύρων και των αποχωρητηρίων ήταν ρυπαρά και υπήρχε φρεάτιο αποχέτευσης στο ζυμωτήριο το οποίο ήταν πρόχειρα καλυμμένο με καπάκι. Η οροφή και μέρος των τοίχων στο χώρο του ζυμωτηρίου και του κλιβάνου έψησης παρουσίαζε φθορές και είχε αναπτυχθεί μούχλα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ