ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Μαζί ξανά στο δρόμο

Για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για κάθε παιδί της εργατικής τάξης

Χτες το απόγευμα αντάμωσαν πάλι. Στο δρόμο. Εκείνον που τυπικά οδηγεί από την Ομόνοια μέχρι τη Βουλή. Αυτόν που ουσιαστικά σηματοδοτείται όλο και πιο συχνά από μια ενωμένη - σφιχτή γροθιά, μια ανυπόταχτη φωνή, ένα δίκαιο αίτημα: Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για κάθε παιδί της εργατικής τάξης.

Φοιτητές και σπουδαστές έχουν φτάσει από νωρίς στο αγωνιστικό ραντεβού στην Ομόνοια. Οχι μόνοι τους. Είναι η τρίτη - τέταρτη; - έχουμε χάσει το λογαριασμό- κοινή κινητοποίηση με τους εργάτες, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μ' όλους εκείνους που βλέπουν τα παιδιά της εργατικής τάξης «τα δικά μας παιδιά να αλέθονται καθημερινά στις μυλόπετρες ενός αντιδραστικού συστήματος εκπαίδευσης» και αντιδρούν άμεσα, αποφασιστικοί παραστάτες στον αγώνα των παιδιών τους, έναν αγώνα δικό τους τελικά.

«Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή, μια γροθιά» το σύνθημα. Και χτες και σήμερα και κάθε μέρα. Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την κοινή τους δράση. Διατεθειμένοι να φέρουν τα πάνω κάτω, γιατί ο «αγώνας μας έχει προοπτική», γιατί «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε τη σημερινή κατάσταση, όχι μόνο στην Παιδεία. Παντού»!

Ολοι αυτοί οι λόγοι κι άλλοι τόσοι κατέβασαν για άλλη μια φορά εκατοντάδες εργάτες, φοιτητές και σπουδαστές στο δρόμο, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και των Πανελλαδικών Συντονιστικών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Μαζί τους - αυτονόητα - δήλωσε «παρών» πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκεί ήταν επίσης οι πανεπιστημιακοί του Πολυτεχνείου με απόφαση του συλλόγου τους και η ΟΒΣΑ.

Στο βήμα της συγκέντρωσης στην Ομόνοια ανεβαίνει ο Αντώνης Καλόβουλος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας, ο οποίος αναφέρεται στις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συμφωνούν και συνδιαμορφώνουν το αντιδραστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, αλλά και στην ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ με την ίδρυση του λεγόμενου «πανεπιστημίου» της. «Δεν πρέπει όμως να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη και απέναντι στο Συνασπισμό», υπογραμμίζει και υπενθυμίζει την πρόταση για ίδρυση «καλοκαιρινού σεμιναρίου» από τον υποψήφιο νομάρχη του ΣΥΝ, Γ. Πανούση, αλλά και του Δ. Γλέζου, σημερινού εκπροσώπου του ΣΥΝ στη Νομαρχία Αθήνας για ίδρυση «Πανεπιστημίου Αυτοδιοίκησης». «Στις τοπικές εκλογές που έρχονται καλούμε την εργατική τάξη να κρίνει με βάση τα συμφέροντά της. Να καταδικάσει με την ψήφο της και στους δύο γύρους, τους υποψήφιους και τους συνδυασμούς που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και να στηρίξει τους υποψήφιους που θα βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και στο χώρο της Παιδείας και παντού», κατέληξε. Ενώ η Μαριάννα Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος του Πανελλαδικού Συντονιστικού των πανεπιστημίων, επισήμανε την ανάγκη συμπόρευσης φοιτητικού και εργατικού κινήματος, «προκειμένου να πιέσουμε την κυβέρνηση να μην κατατεθεί ο νόμος πλαίσιο, προκειμένου οι αγώνες τού σήμερα να αποκτήσουν προοπτική».

Οι διαδηλωτές παίρνουν το δρόμο για τη Βουλή. Ο παλμός δίνεται με τα υψωμένα χέρια να χτυπούν δυνατά «μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά: μόρφωση - ειδίκευση, για όλους μας δουλιά». Η πορεία διασχίζει τη Σταδίου. Τα συνθήματα δε σταματούν λεπτό: «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Στην πλατεία Συντάγματος εμφανίζονται προκλητικά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει».

Η πορεία φτάνει στη Βουλή, και οι διαδηλωτές προειδοποιούν: «Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, με μέτωπο κι αγώνα θα ανατραπεί». Οι περαστικοί κοντοστέκονται. Αλλοι χειροκροτούν, κάποιοι έχουν... απορίες: «Δηλαδή είναι συνειδητή επιλογή να κλείνετε κάθε τρεις και λίγο το δρόμο;», ρωτιέται ένας φοιτητής. Και επειδή δεν είναι καιροί για να χαρίζεσαι, η απάντηση έρχεται όπως πρέπει: «Δεν είναι μόνο συνειδητή επιλογή. Είναι ένστικτο επιβίωσης»!


«Νεκρές» κάμερες ζωντανεύουν στη θέα διαδηλωτών

Πριν καλά καλά ξεκινήσει η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και των Συντονιστικών, οι χαφιεδοκάμερες ήταν «επί σκοπόν». Πρώτη απ' όλες η κάμερα δίπλα από το «ΧΟΝΤΟΣ», εκείνη που υποτίθεται ότι ελέγχει την κυκλοφορία στην 3η Σεπτεμβρίου, ήταν στραμμένη κατευθείαν στη συγκέντρωση, δηλαδή «έβλεπε» Ομόνοια. Το ΠΑΜΕ κατήγγειλε τον ηλεκτρονικό χαφιεδισμό από τα μεγάφωνα και στη συνέχεια αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο 4ο Αστυνομικό Τμήμα στην Ομόνοια. Η απάντηση που δόθηκε μέσω του διοικητή του τμήματος από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν πως οι κάμερες ανήκουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ και ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν έχει καμία σχέση με αυτές και πως επιπλέον είναι καμένες, δε λειτουργούν. Για το γεγονός ότι εντελώς συμπτωματικά η «καμένη» κάμερα, που «δεν» ανήκει στο Δημόσιας Τάξης, στράφηκε πάνω στους συγκεντρωμένους, δε δόθηκε καμιά εξήγηση. Προφανώς το... ΥΠΕΧΩΔΕ νεκρανάστησε την κάμερα γιατί ήθελε να δει πόσοι ήταν οι συγκεντρωμένοι για να ρυθμίσει την κυκλοφορία... Το φαινόμενο επαναλήφθηκε σ' όλη τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε.

Τα του Καίσαρος...

Μια χαφιεδοκάμερα, ξηλωμένη από τη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Ξενοφώντος, αυτή που ελέγχει ποιος κινείται προς τα γραφεία του ΣΕΒ, έγινε γυαλιά καρφιά έξω από την είσοδο του κτιρίου των βιομηχάνων. Επίσης, η κάμερα, έξω από την είσοδο του ΣΕΒ βάφτηκε κόκκινη. «Εξω ο ΣΕΒ απ' τις σχολές», «Εξω οι εταιρίες απ' τις σχολές», «Δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή» ήταν τα μηνύματα της κινητοποίησης γραμμένα με μεγάλα κόκκινα γράμματα στους τοίχους των γραφείων του ΣΕΒ. Και με την υπογραφή που ταιριάζει: ΠΑΜΕ!

Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε

Τελειωμένη υπόθεση θεωρεί η κυβέρνηση την κατάθεση στη Βουλή και την υπερψήφιση του νόμου - πλαισίου για τα Πανεπιστήμια. «Βρισκόμαστε σε δημοκρατικό σύστημα, η κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή, υπάρχει στήριξη από το Κοινοβούλιο και ιδιαίτερα όσον αφορά στα θέματα του Συντάγματος υπάρχει στήριξη της ευρύτατης πλειοψηφίας των δυο μεγάλων κομμάτων», δήλωσε χτες η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου, ξεκαθαρίζοντας ότι χέρι - χέρι με το ΠΑΣΟΚ προχωρούν στις αναδιαρθρώσεις. Σε ανάλογο ύφος και ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, είπε ότι «ακούστηκαν όλες οι απόψεις στο διάλογο που άνοιξε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα»... Προφανώς «διάλογο» εννοεί αυτό το σχήμα στο λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, όπου μοναδικοί ομοτράπεζοι της κυβέρνησης έμειναν ο ΣΕΒ, οι πρυτάνεις και μια χούφτα πανεπιστημιακοί διορισμένοι για να βγάλουν ακριβώς αυτό το πόρισμα που έβγαλαν για το νόμο - πλαίσιο!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ