ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Ιούνη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Οι καουμπόηδες στο λιμάνι της αγωνίας

Ηρθε πλέον η ώρα, σύντροφοι, να αποσαφηνιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της πολιτικής που βαφτίζεται κατά περίσταση, στη Δύση βεβαίως, σε κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά. Οι 47 τραυματίες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μετά την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων καταστολής δεν αφήνουν κανένα περιθώριο: Είμαστε σε πόλεμο. Στο λιμάνι της αγωνίας.

Οι ειρηνιστές τύπου ΝΑΤΟ και οι νεοταξίτες τύπου καραμπινιέρων του Μπερλουσκόνι ή των ειδικών δυνάμεων του Ανωμερίτη δεν αφήνουν περιθώρια διαπραγματευτικών μισόλογων και τακτικών πολιτικών ελιγμών. Είναι καουμπόηδες και χέστες. Ομως μια σοβαρή πτυχή του βάρβαρου κι αιματηρού εκβιασμού, που έμεινε λιγότερο κι απ' τον καπνό ενός τσιγάρου στον αφρό της δημοσιότητας, είναι αυτή της ιδεολογικής τρομοκρατίας που με αποφασιστικότητα ασκεί η κυβέρνηση και οι λακέδες της.

Μια τρομοκρατική πολιτική που έχει σαφή στόχο να απομονώσει και να διασπάσει κάθε κίνηση αντίστασης που εκφράζεται δυναμικά και μαζικά στο εργατικό κίνημα.

Στον Πειραιά η ...γραμμή εμφανίστηκε στην αρχή ως αστυνομική πληροφορία. «Ασχετοι προκάλεσαν τα επεισόδια. Δεν ήταν ναυτεργάτες. Ηταν μέλη του συνδικάτου μετάλλου, φοιτητές κι άλλων ..."ειδικοτήτων" διαδηλωτές». Υστερα η «γραμμή» περιβλήθηκε τον τύπο των υπουργικών δηλώσεων. Ενοχοποιήθηκε έτσι συνειδητά και συνάμα κατεργαρέικα κάθε ένας και μία που με πολιτική βούληση, κομματική και κυρίως ταξική συνείδηση, διαδήλωσε στο λιμάνι στο πλευρό των ανθρώπων του μόχθου και του πικρού ψωμιού που βγαίνει εκεί. Υστερα, τέλος, ήρθαν τα Μέσα Μαζικής Εκτέλεσης κι αποτέλειωσαν το έργο.

Σιγά σιγά στην αρχή, με τις ειδικές δυνάμεις και χαρμανιασμένους μισθοφόρους, προωθείται πλέον βίαια και βιαστικά η ιδεολογία της ειδικής διαδηλωτικής ταυτότητας. Οι διαμαρτυρίες θα είναι στο εξής νόμιμες και αποδεκτές μόνον αν οι συμμετέχοντες επιδεικνύουν «χαρτιά» αποκλειστικών συμφερόντων. Λόγου χάρη, άμα απεργούν οι νοσοκόμες δεν μπορεί να απεργούν και οι γιατροί μαζί ως άσχετοι...

Θα κατεβαίνουν ξεχωριστά και με σειρά στο πεζοδρόμιο, όχι όλοι μαζί οι εργαζόμενοι, οι υπάλληλοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι σπουδαστές, αλλά σε μικρές ομαδούλες, σαν κλαμπ φιλάθλων. Ετσι ώστε να είναι ακίνδυνοι, απομονωμένοι, λίγοι, να μοιάζουν στις τηλεοράσεις «γραφικοί», να μην ενοχλούν ούτε τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Αλλιώς θα πέφτει ξύλο, συκοφαντία, δικαστικές διώξεις και μέχρι να κλειστεί ο κάθε εργαζόμενος πολίτης σπίτι του, η κυβέρνησή μας θα επιδιώξει ένα «ατύχημα» μια «θανατηφόρα» στιγμή κακιά, ώστε να δραματοποιήσει τον κίνδυνο συμμετοχής στο Μέτωπο του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού αγώνα.

Προσοχή. Ηδη εντός γραμμής «τελικής λύσης» του ζητήματος απεργία - κινητοποίηση - διαδήλωση - εκφράζεται ο μίστερ Πολυζωγόπουλος, θεωρώντας εκτροπή την απόφαση της πλειοψηφίας να απεργήσει με την κατάθεση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος.

Το πνεύμα του καουμπόη είναι εδώ. Οποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας. Δηλαδή ο λαός. Οι λακέδες του κάθε τοπικού Μπους θα βαράνε στο ψαχνό. Δίδαγμα: Είναι χεσμένοι από το φόβο τους γιατί ο λαός γίνεται πια επικίνδυνος με τις διεκδικήσεις του. Ευτυχώς!


Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Επιχειρήματα εκ του πονηρού

Ξανά --και πονηρά-- επανήλθε στην προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ (και των παρακλαδιών του) το γνωστό «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος»! Πρόκειται για το σύνθημα του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές του 1952, που χρησιμοποίησε και ο Γεώργιος Παπανδρέου, για να εξηγήσει το γιατί πήγε στα ψηφοδέλτια του Παπάγου, ενώ ανήκε στην ίδια παράταξη, τη φιλελεύθερη, με τον Πλαστήρα... Και επανήλθε το σύνθημα, με σκοπό να χτυπηθεί το ΚΚΕ, που διάφορες πλευρές δεν ανέχονται καν την ιδέα, ότι μπορεί να ασκεί αυτοτελή πολιτική, εναντίον των αστικών κομμάτων κάθε απόχρωσης, αλλά θα το ήθελαν να είναι ένα συμπλήρωμα της διαχείρισης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Στις περιπτώσεις αυτές είναι χρήσιμη η αναδρομή στα τότε και σε μετέπειτα γεγονότα, που οι ίδιες πλευρές αποσιωπούν σκοπίμως, ώστε τα ψευτοδιλήμματα του τύπου «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», «τι ΠΑΣΟΚ, τι ΝΔ», να γίνονται πιο εύπεπτα.

Πολλές φορές, από παράγοντες της λεγόμενης δεξιάς διατυπώνεται, σαν «παράπονο», το εξής: «Φορτώνετε», λένε στους κομμουνιστές, «σε μας, τα πάντα! Αν το σκεφτείτε πιο καλά, τα κόμματα του "Κέντρου" σάς έχουν κυνηγήσει περισσότερο από τα δικά μας, της "Δεξιάς"»!

Δεν έχουν άδικο να το λένε. Αλλά εμείς, για να μην ...αδικήσουμε ούτε τη «Δεξιά», ούτε το «Κέντρο», θα δεχτούμε ότι στα εγκλήματα που και οι δυο έχουν διαπράξει κατά του ΚΚΕ, κατά του ΕΑΜ, κατά του λαϊκού κινήματος γενικότερα, το μερίδιο που τους αναλογεί είναι 50% - 50%. Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το ΚΚΕ. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε το οργανωμένο σε συνδικάτα εργατικό κίνημα. Από τον καιρό του Ελ. Βενιζέλου και του Αλ. Παπαναστασίου. Από τον καιρό της Κατοχής και σε συνέχεια. Και στον Εμφύλιο. Και μετά απ' αυτόν. Και είναι χαρακτηριστικό ότι πάντα, στις πιο κρίσιμες στιγμές και αποφάσεις, στην κυβέρνηση βρισκόταν το «Κέντρο», για να «ρεγουλάρει» τα πράγματα (Συμφωνίες Λιβάνου, Καζέρτας, Δεκέμβρης 1944, Συμφωνία Βάρκιζας, Εμφύλιος, αξιοποίηση αποστασίας Τίτο, πόλεμος Κορέας, ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ κλπ.)! Γι' αυτό και ο μακαρίτης Κ. Τσάτσος, ηγετική προσωπικότητα της «Δεξιάς», έγραψε: «Παντού η μέθοδος του αντικομμουνιστικού αγώνα είναι μεικτή. Και η μόνη πραγματική διαφορά βρίσκεται στο μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό ή επιβολής ή πειθούς που κάθε φορά χρησιμοποιείται. Κάθε χώρα και κάθε χρονική περίοδος έχει τα ορθά ποσοστά της. Εκεί και μόνο εκεί εντοπίζεται η διαφωνία μέσα στην αντικομμουνιστική παράταξη, μεταξύ εκείνων που ανήκουν στο λεγόμενο "Κέντρο" και των άλλων που το πολεμούν. Είναι φυσικό όμως σε έναν πολιτικόν ανταγωνισμό, το κάθε κόμμα που βλέπει να μην εφαρμόζεται εκείνο που θεωρεί ως την ορθή μέθοδο, να ασκή πολεμική εναντίον εκείνου που υποστηρίζει την εσφαλμένη. Αφύσικο και επιζήμιο όμως είναι να παρουσιάζεται η διαφωνία αλλιώτικη από ό,τι είναι και να παίρνη στα λόγια μιαν έκταση που δεν έχει στα πράγματα». (Κ. Τσάτσου, «Ελληνική Πορεία», σελ. 183, εκδόσεις «ΕΣΤΙΑ»).

Στις εκλογές του 1952 (Νοέμβρης), που έγιναν με το πλειοψηφικό σύστημα, νίκησε ο Παπάγος. Μέχρι τότε βρισκόταν στην κυβέρνηση το «Κέντρο», με πρωθυπουργό τον στρατηγό Πλαστήρα. Είχε προηγηθεί η δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη, επί κυβέρνησης Πλαστήρα (Μάρτης 1952), ενώ το «Κέντρο» υπερψήφισε στη Βουλή το πλειοψηφικό σύστημα, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξεβίαζε τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ και της ΕΔΑ, που, λόγω εκλογικού συστήματος, δεν είχαν ελπίδα να εκλέξουν βουλευτές. Μάλιστα, ο Πλαστήρας είχε το θράσος να ...δεχτεί 3 - 4 υποψήφιους της ΕΔΑ, και όχι πολύ γνωστούς, όπως είπε, στα ψηφοδέλτιά του! Και τότε το ΚΚΕ τον κατήγγειλε. Και έκανε πολύ καλά. Και έριξε το σύνθημα «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», θέλοντας να υπογραμμίσει την ανάγκη να ενισχυθεί η ΕΔΑ και με τη λαϊκή ψήφο, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι δε θα εξέλεγε βουλευτές. Η ισχυροποίηση των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι εκείνη που μπορεί να αποτρέπει πιο αρνητικές εξελίξεις για το λαό και όχι η αποδυνάμωσή τους. Αυτό είναι και το κύριο συμπέρασμα από τις γαλλικές εκλογές.

Το σύνθημα «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», αξιοποιήθηκε κατά κόρον σε συνέχεια από το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μαζεύει ψήφους αριστερών. Από τις εικόνες της εκτέλεσης του Μπελογιάννη δεν έλειψε ποτέ η προβολή του στρατοδίκη Γ. Παπαδόπουλου (του αρχιδικτάτορα), δηλαδή της «Δεξιάς». Ομως έλειπε πάντα η εικόνα του Πλαστήρα, δηλαδή του «Κέντρου», αν και αυτός ήταν ο πρωθυπουργός! Στο μεταξύ, η δικαιολόγηση της στάσης του ήταν ...απλή: Δεν ήθελε, αλλά του το επέβαλαν οι ΗΠΑ και η «Δεξιά»! Ετσι συμβαίνει πάντα: Η μεν «Δεξιά» και θέλει και κάνει αυτό που θέλει. Το δε «Κέντρο» (το ΠΑΣΟΚ σήμερα) δε θέλει, αλλά τι να κάνει; Κάνει ό,τι και η «Δεξιά», γιατί δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά!! Ψηφίστε, λοιπόν, το «Κέντρο», που δε θέλει, ανεξαρτήτως του ότι κάνει τα ίδια! Το θέμα είναι ότι δε ...θέλει! Δηλαδή, πρόκληση...

Ο Πλαστήρας θα μπορούσε να παραιτηθεί. Αλλά δεν το έκανε. Γιατί; Για να μην έρθει η «Δεξιά»! Και αμέσως μετά ψήφισε το πλειοψηφικό, με το οποίο η «Δεξιά» ήρθε στην κυβέρνηση πανίσχυρη! Ποιος έφταιγε γι' αυτό; Φυσικά, η Αριστερά! Που εξαιτίας της ...δογματικής πολιτικής του ΚΚΕ, δεν ακούμπησε τις ψήφους της στον Πλαστήρα, αλλά με τη στάση της ευνόησε τον Παπάγο!... Τα ίδια που ακούγονται και σήμερα, σχετικά με την άνοδο του Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση της Ιταλίας. Αιτία (!) για το γεγονός, λένε, αποτελεί η στάση της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης», επειδή δεν κατέθεσε το ποσοστό της (5%) στο ταμείο των Ντ' Αλέμα, με αποτέλεσμα να νικηθεί η «Κεντροαριστερά»! (Εκείνη, που βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία!)... Την πίκρα του για την ήττα της «Κεντροαριστεράς» εξέφρασε στο μεταξύ και ο Ανιέλι, ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης της «Φίατ»...

Μεγάλος είναι ο φόβος, μήπως η αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή συσπείρωση προχωρήσει περισσότερο και γιγαντωθεί. Μεγάλος είναι ο φόβος, μήπως η ταξική πάλη δυναμώσει. Και, βεβαίως, στην παραπάνω κατεύθυνση, τρομάζει πολλούς το γεγονός, ότι είναι δυνατόν πλατιές λαϊκές δυνάμεις να ενστερνιστούν τη θέση του ΚΚΕ ότι: Δεν πρέπει να ενδιαφέρει, αν στην κυβέρνηση βρίσκεται η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, αλλά πρέπει να ενδιαφέρει κατά πόσο προωθείται η λαϊκή αντιιμπεριαλιστική πάλη, κατά πόσο δυναμώνει ολόπλευρα το ΚΚΕ, κατά πόσο έρχεται πιο κοντά η δημιουργία αντιμονοπωλιακού μετώπου, που δίνει προοπτική.

Το θέμα δεν είναι αν τα αστικά κόμματα έχουν μεταξύ τους διαφορές. Το θέμα είναι, ότι πρόκειται για αστικά κόμματα. Και όπως είναι γνωστό, ο χαρακτήρας των κομμάτων δεν καθορίζεται από την κοινωνική ένταξη των ψηφοφόρων τους, αλλά από το πρόγραμμα, την πρακτική, τα συμφέροντα που εκπροσωπούν. Που σημαίνει, πως οι διαφορές τους (αν και σήμερα έχουν κι αυτές εξαφανιστεί) είναι διαφορές στο πώς να υποτάσσουν και ενσωματώνουν την εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα. Είναι διαφορές ως προς την εκδοχή, με την οποία θα διαχειρίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Γι' αυτό ακριβώς και είναι κόμματα που δεν πρόκειται ν' αλλάξουν. Ο,τι κι αν γίνει. Το θέμα είναι, οι λαϊκές μάζες, που τ' ακολουθούν, να αποβάλουν τις αυταπάτες και να συσπειρωθούν με τους κομμουνιστές. Κι αυτό μπορεί να γίνει μονάχα με καθαρό μέτωπο εναντίον των αστικών κομμάτων. Οπως κάνει το ΚΚΕ, που και για το β' γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών κρατάει την ίδια στάση που έχει και για τον α' γύρο: Μαύρο και στους δύο.


Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ