ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 2020 - Κυριακή 3 Μάη 2020
Σελ. /40
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Φουλάρει τις μηχανές ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας

Eurokinissi

Επιτάχυνση μέτρων υπέρ του κεφαλαίου με νέα επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα περιέγραψε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή.

O πρωθυπουργός άλλωστε δεν «έκρυψε λόγια», μιλώντας για κράτος και κυβέρνηση «εγγυητή» και «θεματοφύλακα» της «κοινωνικής συνοχής», ώστε ο λαός να δεχτεί να πληρώσει και τη νέα καπιταλιστική κρίση, για την οποία - προετοιμάζοντας τον λαό για θυσίες χωρίς τέλος - είπε πως θα είναι «πρωτόγνωρη» και με «δραματικές αλλά και πολυεπίπεδες επιπτώσεις».

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ίδιας της πανδημίας, ο πρωθυπουργός επιχείρησε ξανά να μετακυλίσει στην «ατομική ευθύνη» του λαού την ευθύνη της «αυτοπροστασίας» από τον κορονοϊό και να αποποιείται την ευθύνη που έχει το κράτος για την πραγματική θωράκιση του συστήματος Υγείας και την προστασία των εργαζομένων, επιτιθέμενος μάλιστα στο όνομα του «ρεαλισμού» στις λαϊκές διεκδικήσεις για άμεση ενίσχυσή του, με αποστροφές τύπου ότι «το λεφτόδεντρο μαράθηκε» και ότι είναι «λαϊκισμός» το αίτημα για επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας.

Για τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ξανά ότι «το κράτος θα ξανανάψει τις μηχανές της οικονομικής δραστηριότητας, στηρίζοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων», αναγγέλλοντας μεταξύ άλλων και νέες κρατικές εγγυήσεις για το δανεισμό τους, φοροαπαλλαγές και παρατάσεις στην εξόφληση δόσεων, «σχέδιο - εξπρές» για «τόνωση» των μεγαλοξενοδόχων, ενώ αναφέρθηκε και στις διεργασίας εντός ΕΕ για το «Ταμείο Ανάκαμψης», λέγοντας ότι θέση της κυβέρνησης είναι να δοθούν επιχορηγήσεις και όχι δάνεια στα κράτη - μέλη, για να χρηματοδοτήσουν φτηνά τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κάνοντας καθαρό ότι τα υποτιθέμενα «έκτακτα» αντεργατικά και άλλα μέτρα που έσπευσε να νομοθετήσει η κυβέρνηση, ήρθαν για να μείνουν, είπε χαρακτηριστικά ότι «μια κρίση που αφορούσε πρωτίστως την Υγεία μετατράπηκε σε επιταχυντή μεταρρυθμίσεων», τονίζοντας ότι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης όπως τηλεργασία, ηλεκτρονική εκπαίδευση και ΣΔΙΤ «η μάχη κατά του κορονοϊού τις κατέστησε επείγουσες δράσεις», ζητώντας από το λαό «συνειδητή πειθαρχία» στους στόχους του κεφαλαίου και από τις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην «υπονομεύουν» με τη βολική κριτική τους τους «εθνικούς στόχους» του κεφαλαίου.

Στον αντίποδα, για τους εργαζόμενους κατέφυγε στη γνωστή ψευδολογία περί προστασίας της «απασχόλησης», κάνοντας γαργάρα τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και την εκμετάλλευση που οργιάζει στους χώρους δουλειάς και παρουσιάζοντας ως «φιλολαϊκά» τα μέτρα για την απαλλαγή της εργοδοσίας από μέρος του μισθού, με την αντίστοιχη επιδότηση από το κράτος, προκειμένου μεταξύ άλλων να στηριχτεί και η ζήτηση στην καπιταλιστική οικονομία, την ελάχιστη παράταση του προσωρινού επιδόματος που δεν καλύπτει καν το σύνολο των ανέργων, όπως και την τρίμηνη παράταση της τυπικής προστασίας της πρώτης κατοικίας που έχει απομείνει, με επίκεντρο τα συμφέροντα των τραπεζικών ομίλων (βλέπε αναλυτικότερα και σελ. 12 -13).

Τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», άλλωστε, όπως και το μπαράζ των νομοσχεδίων που φέρνει έως τα τέλη Ιούλη στη Βουλή (μεταξύ άλλων για το χωροταξικό, για το «ξεμπλοκάρισμα» μεγάλων έργων κ.ο.κ.) χαρακτήρισε όρους και για «το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα», ζητώντας «η πανδημία να γίνει το έναυσμα για το χτίσιμο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου» τάχα «χωρίς τις αδυναμίες και χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος», που είναι σύμφυτες με το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, και «ενός μοντέλου βασισμένου σε κλάδους και σε τομείς που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις», την ώρα μάλιστα που χρεοκοπεί πανηγυρικά το αστικό «αφήγημα» των προηγούμενων χρόνων, πως η «εξωστρέφεια» της καπιταλιστικής οικονομίας θα προστάτευε τάχα από την εκδήλωση της κρίσης.

ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ - ΕΛ. ΛΥΣΗ - ΜΕΡΑ25
Με παλιές συνταγές και τα νέα σχέδια εξαπάτησης του λαού

Τα χρεοκοπημένα κεϊνσιανά «γιατροσόφια» και τα «εμπροσθοβαρή» μέτρα ως καταλληλότερα για να ξελασπώσει το κεφάλαιο από την κρίση, εγκλωβίζοντας ταυτόχρονα το λαό στους στόχους του κεφαλαίου, αλλά και ως «σημείο σύγκλισης» με το ΚΙΝΑΛ για τις «προοδευτικές» εναλλακτικής της αστικής διαχείρισης, παρουσίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τα περί «νέου κοινωνικού συμβολαίου» και «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης που τάχα θα υπηρετεί ταυτόχρονα και τα συμφέροντα του κεφαλαίου και αυτά των πολλών. Κλείνοντας δε το μάτι στις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και στην αστική τάξη, επανέλαβε ότι το κόμμα του θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης» που «θα αναλάβει να βγάλει ξανά το καράβι από τα ταραγμένα νερά της ύφεσης», με το λαό ξανά στα... αμπάρια να τραβάει κουπί.

Επανέλαβε άλλωστε την κριτική του στην κυβέρνηση από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, ζητώντας ξανά ένα ακόμα πιο «γενναίο» πακέτο στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, μια ώρα αρχύτερα, όπως και γρηγορότερη αξιοποίηση των αντεργατικών εργαλείων που προσφέρει η ΕΕ.

Κατά τ' άλλα, στη ΝΔ άσκησε κριτική για πλευρές της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, όπως το άνοιγμα των σχολείων, το αν πήρε μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας - η υποβάθμιση του οποίου φέρει τη σφραγίδα και του ΣΥΡΙΖΑ - ενώ στις σχετικές αναφορές δεν έλειπε και το επίχρισμα σκανδαλολογίας, ώστε να «τονωθούν» οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές.

Τις δικές τους εκδοχές αντιλαϊκής διαχείρισης για το πώς θα φορτωθούν τα βάρη της κρίσης ξανά στο λαό - και χωρίς αντιδράσεις - παρουσίασαν και οι αρχηγοί των υπόλοιπων αστικών κομμάτων.

Προτάσεις για την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με μηδενική προκαταβολή φόρου για το 2020, αναστολή πληρωμής οφειλών, μείωση ΦΠΑ καταρχήν κατά 20%, τόνωση ρευστότητας με ευνοϊκά δάνεια» κατέθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά. Χαρακτήρισε τις προτάσεις αυτές «τολμηρό ενδιάμεσο πρόγραμμα» και ζήτησε ισχυρότερη παρέμβαση του αστικού κράτους για τη στήριξη των ομίλων.

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, έκανε ανοιχτά αβάντα στην κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία ...κατηγόρησε για παροχές οι οποίες «μπορεί να γίνουν βαρίδι στην ελληνική οικονομία, που είναι σε κρίση», ζητώντας πρόσθετα μέτρα υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα των μεγαλοξενοδόχων.

Ο δε επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι δεν υπερασπίστηκε αρκετά σθεναρά τις αξιώσεις του κεφαλαίου στην ΕΕ και ότι στο Γιούρογκρουπ «πουλήσατε την πρόταση για το ευρω-ομόλογο». Συνεχίζοντας άλλωστε να της δίνει μαθήματα διαχείρισης, κατέθεσε προτάσεις όπως δάνεια στους ομίλους που θα αποπληρώνονται μόνο αν τα κέρδη ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο, σύσταση δημόσιας εταιρείας διαχείρισης τραπεζικών χρεών για να πληρώσει ο λαός τα σπασμένα κ.ο.κ.

Πατριδογνωμόνιο
Η εικόνα που ξεδιψάει

Μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη ο ατρόμητος Αγνωστος Εργάτης πήρε την Πρωτομαγιά του στα χέρια του, κι ήρθε και κατέβηκε στοιχισμένος με μάσκα που έχει βροντώδη φωνή, προστατευτικός για το διπλανό του, με σεβασμό στην προσωρινή οδηγία της επιστήμης, με την απαιτούμενη ασέβεια στα αστικά τσαμπουκαλίκια και διαδήλωσε. Μία εικόνα, ας μου επιτραπεί, τρομακτικά συγκινητικής ισχύος! Του εργαζόμενου λαού. Του νοσηλευτή, της καθαρίστριας, του υπάλληλου, του φοιτητή, του υπό απόλυση της ΛΑΡΚΟ, του επίμονου κηπουρού της εργατικής τάξης.

Και λέω τρομακτικά, γιατί η Πρωτομαγιά με το ΠΑΜΕ ανυποχώρητο, και το ΚΚΕ αμετακίνητο από τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, συγκίνησε εμάς, αλλά η αλήθεια είναι ότι τρόμαξε στ' αλήθεια τους ...άλλους. Αυτούς που νόμισαν ότι θα κρυφτούν, κοτζάμ βάρβαροι, πίσω από φλούδες πλέξιγκλας, φερετζέδες ασφάλειας, χιλιάδες, εκατομμύρια μάτια ιπτάμενων τρωκτικών drones, απ' άκρου εις άκρο της παγκοσμιοποιημένης καπιταλιστικής γης. Και μην περιμένετε να δείτε χείμαρρους συγχαρητήριων σχολίων σαν κι αυτά που θα συνόδευαν μια έστω αντίστοιχη εικόνα, ακόμα κι αριθμητικά πιο συρρικνωμένη σε πλήθος, αν στο Σύνταγμα είχαν παρελάσει χτες μερικές ντουζίνες με φτωχές και πλούσιες όλες μαζί, εθελόντριες με στεφάνια στα μαλλιά και μπουκέτα στα χέρια, οργανωμένες από γραφείο προβολής και δημοσίων σχέσεων εξωραϊσμού του προφίλ κυβερνήσεων και πρωθυπουργών, στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Πάω στοίχημα ότι θα φόραγαν και θα πούλαγαν και γκατζετάκια και μπλουζάκια μιας άλλης Πρωτομαγιάς, που σχεδίαζαν να μεταφέρουν στις 9 του Μάη για λόγους ...διαφημιστικής οικονομίας. Η δικιά τους Πρωτομαγιά στις 9, θα ήταν δήθεν εργατική, και κυρίως μέρα της Ευρώπης και του ευρώ. Τα μεγάφωνα θα έπαιζαν το τραγούδι της χαράς από την 9η συμφωνία του Μπετόβεν και στρατιές επισήμων θα μοίραζαν στα μικρόφωνα επιδόματα και κουπόνια εσωτερικού τουρισμού...

Και την ώρα που το μυαλό μου ξεδιπλώνει τη σκακιέρα των τεράστιων συγκρούσεων, που έρχονται πολύ συντομότερα απ' ό,τι αθροίζουν κέρδη οι μεγαλοκαρχαρίες, και υπολογίζουν τα μοντελάκια των στατιστικών αλγορίθμων, βρίσκω ένα αναπάντεχο μήνυμα από σαραντάρη σε αναγκαστική διαθεσιμότητα υπάλληλο, που πολύ χαρούμενος και σχεδόν εκδικητικά ικανοποιημένος, με πληροφορεί πως πολύ το χάρηκε που επί δέκα λεπτά ξύπνησε την κοιμισμένη του γειτονιά, που δεν βγήκε να πιάσει το Μάη κάνοντας τζόκινγκ, ένα κομβόι από δέκα αυτοκίνητα «προφανώς του ΠΑΜΕ», όπως ευτυχώς κατάλαβε, που φώναζε συνθήματα κι έδινε νόημα στη μέρα.

Είμαι σίγουρη ότι η εικόνα στην πλατεία Συντάγματος της φετινής Πρωτομαγιάς είναι ακριβώς όπως λέει ο ποιητής, που αντέχει και στον εικοστό πρώτο αιώνα, το νερό που πρέπει να πάρουμε μαζί μας γιατί το μέλλον έχει πολλή ξηρασία. Πάμε λοιπόν να την ποστάρουμε, να τη χώσουμε, να την υμνήσουμε, να τη σπείρουμε, στα χωράφια τ' απέραντα του διαδικτύου, στα γιουτιούμπια και στα φατσοβιβλία, στα τουιτεράδικα και τα εργοστάσια παραγωγής πειθήνιων ψηφιακών υπηκόων, και τηλεδούλων. Σα ζιζάνιο ανάμεσα σε συνταγές για σπιτικά κουλουράκια, αυτοσχέδιες μάσκες από φθαρμένα μακό μπλουζάκια, καρτ ποστάλ από άψυχους τουριστικούς παραδείσους και συμβουλές για ενέσεις χλωρίνης και σολάριουμ εντέρων, πλανηταρχίδιας έμπνευσης.

Για να δικαιωθεί η βαφτιστήρα μου που αγανακτεί, ετών οκτώ, που δεν θα πάει από Δευτέρα σχολείο και κυρίως που δεν μπορεί να δει δυο μήνες τώρα τις φίλες της και τη νονά της. Σήκωσε το κινητό, πάτησε την εφαρμογή facetime παρακαλώ, έβγαλε τη μουρίτσα της στην οθόνη μου και με ύφος ανήλικης εκπροσώπου της πολιτικής προστασίας, μου ανήγγειλε: Σκέφτηκα κάτι πολύ σοβαρά και θα στο πω. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μην ψηφίσουμε, δηλαδή να μην ψηφίσετε εσείς οι μεγάλοι, κανένας μα κανένας αυτόν τον παλιοειδικό που δε μ' αφήνει να σε δω... Μωρέ τι προσπάθησα να εξηγήσω, κόσμια, ήπια, ευγενικά, αμετανόητη η μικρή. Κανένας. Ακουσες; Κανένας!

Χάρηκα μ' αυτό που έρχεται. Ως και τα παιδιά ξέρουν πια, κι απ' τα μέσα μάλιστα, ποια εφαρμογή θα πατήσουν ...Και του χρόνου!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ