ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καλοκαίρι στην Επίδαυρο

Παραστάσεις αρχαίου δράματος από νέους ταλαντούχους σκηνοθέτες που κάνουν το «ντεμπούτο» τους στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, αλλά και καταξιωμένων σκηνοθετών, μας επιφυλάσσει για φέτος το καλοκαίρι το πρόγραμμα των παραστάσεων στην Επίδαυρο.

Η εναρκτήρια παράσταση είναι στις 21 και 22 Ιούνη ο «Οιδίπους». Ο Ρόμπερτ Γουίλσον ακολουθεί την ιστορία του Οιδίποδα χρονολογικά, χωρίς να συμπίπτει απολύτως με τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή. Δύο «μάρτυρες», ένας άντρας και μια γυναίκα, μας μεταφέρουν αυτά που βλέπουν: Από τη στιγμή της γέννησής του και της εγκατάλειψής του ως βρέφους, μέχρι τη στιγμή της τύφλωσής του, αφού έχουν προηγηθεί οι φρικτές αποκαλύψεις.

Στις 28 και 29 Ιούνη θα παρουσιαστεί η πρώτη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου. Τρεις σκηνοθέτιδες στην πρώτη τους εμφάνιση στην Επίδαυρο παρουσιάζουν σε ενιαία παράσταση την «Ορέστεια» του Αισχύλου, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος, με την ίδια δημιουργική ομάδα ηθοποιών και συντελεστών. Τον «Αγαμέμνονα» σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη, τις «Χοηφόρους» η Λίλλυ Μελεμέ και τις «Ευμενίδες» η Γεωργία Μαυραγάνη.

Στις 5 και 6 Ιούλη θα ανέβουν οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθηνού, σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Οι μητέρες των Αργείων στρατηγών που έχασαν τη ζωή τους στη Θήβα προσφεύγουν στον βασιλιά της Αθήνας, Θησέα, ζητώντας τη βοήθειά του, γιατί οι Θηβαίοι κρατούν τους νεκρούς και δεν επιτρέπουν την ταφή τους. Η τραγωδία, γραμμένη το 422 π.Χ., φέρνει τον απόηχο αληθινού γεγονότος, όταν οι Θηβαίοι νίκησαν τους Αθηναίους σε μάχη δύο χρόνια πριν και για μέρες δεν τους επέτρεπαν να θάψουν τους νεκρούς τους.

Στις 12 και 13 Ιούλη, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί την τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή. Μία από τις πλέον υποδειγματικές αρχαίες τραγωδίες, ξεκινά με ένα μυστήριο. Η Θήβα πλήττεται από λοιμό και ο βασιλιάς Οιδίποδας ζητά να εξακριβώσει το λόγο. Ο χρησμός του Απόλλωνα παραγγέλνει ότι για να καθαρίσει η πόλη πρέπει πρώτα να τιμωρηθεί ο φόνος του Λάιου. Ο βασιλιάς αποφασίζει να εξιχνιάσει το αίνιγμα...

Στις 19 και 20 Ιούλη θα παρουσιαστεί η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και παραγωγή του ΚΘΒΕ. Από τα οψιμότερα έργα του Ευριπίδη, η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» γράφτηκε μεταξύ 408 και 406 π.Χ. και παρουσιάστηκε μετά τον θάνατό του στα Μεγάλα Διονύσια, όπου και κέρδισε το πρώτο βραβείο. Πρόκειται για ένα έργο - σημειώνει ο σκηνοθέτης - «μεταπτώσεων και συνεχόμενων διλημμάτων, γεμάτο ειρωνεία και αναπάντεχες κωμικές στιγμές. Ενα κείμενο που, αν και ανεβαίνει αρκετά συχνά, συνεχίζει να τροφοδοτεί πληθώρα φιλολογικών, δραματολογικών και θεατρολογικών συζητήσεων».

Την «Ηλέκτρα» και τον «Ορέστη» του Ευριπίδη θα ανεβάσει στις 26 και 27 Ιούλη ο πιο παλιός εν ενεργεία θίασος του κόσμου, η «Κομεντί Φρανσέζ», ιδρυθείσα το 1680 από ηθοποιούς του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Ιβό Βαν Χόβε.

Στις 2 και 3 Αυγούστου, ο Δημήτρης Καρατζάς σκηνοθετεί τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη. Η κωμωδία παρουσιάστηκε το 423 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια.

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης», σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη και παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, κλείνει το φετινό πρόγραμμα στις 9 και 10 Αυγούστου. Ο σκηνικός χώρος είναι ένα έρημο, παγωμένο τοπίο, όπου δεσπόζει ένας κόκκινος στύλος πάνω στον οποίο είναι δεμένος ο Προμηθέας. Γύρω του ένας δεκαοκταμελής θίασος, με προεξάρχοντα έναν αφηγητή, αναβιώνει τα πάθη του ήρωα με ελπίδα να κρατήσει ζωντανό το μύθο του. «Η φωτιά που έκλεψε ο Προμηθέας είναι το φως που συνεχίζει να καίει», σημειώνει ο Στ. Τσακίρης.

Τα 80χρονά του γιορτάζει ο Γ. Μαρκόπουλος με συναυλία στο Ηρώδειο

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα γιορτάσει τα 80 του χρόνια με μία μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, την Παρασκευή 28 Ιούνη. Μαζί του θα βρεθούν δύο νέοι καλλιτέχνες, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και ο Γιάννης Χαρούλης. Συμμετέχουν η 24μελής ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία και χορωδιακό σύνολο. Την ορχήστρα διευθύνει ο συνθέτης.

Ενα έργο 60 σχεδόν χρόνων, που απλώνεται από τραγούδια έως συνθέσεις για συμφωνική ορχήστρα και από την κινηματογραφική και θεατρική μουσική, έως την όπερα και τα ορατόρια. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος με τη μουσική του κατόρθωσε να σπάσει τα καθιερωμένα ακούσματα. Με την επιστροφή του στις ρίζες της λαϊκής και παραδοσιακής μας μουσικής, έδειξε τον τρόπο για το πώς μπορεί κανείς να αξιοποιήσει τα εξελίξιμα στοιχεία της παράδοσης, πώς μπορεί κανείς να ερμηνεύσει γόνιμα τις κληρονομημένες αξίες. Ο στίχος και η μουσική στο έργο του βρίσκονται σε αρμονία και καταφέρνει να συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Για τη συγκεκριμένη συναυλία, ο Γ. Μαρκόπουλος θα παρουσιάσει τραγούδια από εμβληματικούς του κύκλους, όπως η «Ιθαγένεια», το «Χρονικό», η «Θητεία», καθώς και διάσημα ορχηστρικά, που συνεχίζουν να περνούν από γενιά σε γενιά, να συγκινούν και να κινητοποιούν το συλλογικό αίσθημα.

Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων.

Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Ο Θ. Αγγελόπουλος με τον Μ. Κατράκη στα γυρίσματα της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα»
Ο Θ. Αγγελόπουλος με τον Μ. Κατράκη στα γυρίσματα της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα»
Το κανάλι της Βουλής θα επαναλάβει το αφιέρωμα στον σπουδαίο σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, με αφορμή τη συμπλήρωση 7 χρόνων από τον θάνατό του, προβάλλοντας όλες τις Παρασκευές του Μάη πέντε εμβληματικές ταινίες του.

Η αρχή θα γίνει αυτή την Παρασκευή, στις 22.30, με την «Αναπαράσταση», την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Θ. Αγγελόπουλου γυρισμένη το 1970. Θα προηγηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ του Νίκου Λυγγούρη «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γυρίζει τη Σκόνη του Χρόνου» στις 21.30. Το κινηματογραφικό ταξίδι θα συνεχιστεί και τις επόμενες Παρασκευές, στις 22.00, με τις ταινίες «Οι Μέρες του '36», «Ο Θίασος», «Οι Κυνηγοί» και «Ταξίδι στα Κύθηρα».

«Η Λίμνη των Κύκνων» από το Μπαλέτο της Εθνικής Οπερας της Οδησσού

Στο πλαίσιο της φετινής ευρωπαϊκής περιοδείας του Μπαλέτου της Εθνικής Οπερας της Οδησσού, θα επισκεφθεί και τη χώρα μας, στις 3 - 5 Μάη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με το διάσημο μπαλέτο «Η Λίμνη των Κύκνων» του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι.

«Η Λίμνη των Κύκνων» είναι το μπαλέτο που διαχρονικά συναρπάζει και γοητεύει το κοινό. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο «Μπολσόι» το 1877. Το συγκεκριμένο μπαλέτο, ακόμα, αποτελεί και μια πρόκληση στην καριέρα των χορευτών, αφού απαιτεί ύψιστη δεξιοτεχνία.

Το Μπαλέτο της Εθνικής Οπερας της Οδησσού και η διάσημη Οπερα κουβαλούν ιστορία αιώνων. Ονόματα κορυφαίων συνθετών, τραγουδιστών, χορευτών και χορογράφων παρουσίασαν έργα τους, όπως και σπουδαίοι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι μπαλαρίνες Αννα Πάβλοβα και Ισιδώρα Ντάνκαν, και η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου Σάρα Μπερνάρ εμφανίστηκαν στο θέατρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ