ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2019
Σελ. /24
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στα βήματα των απεργών του Μάη του '36

Η μαζική πορεία ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που στέκεται στον τόπο της θυσίας

Η συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου
Η συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου
«Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή, είναι ο αγώνας για την ανατροπή». Με αυτό το σύνθημα οδηγό, χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι και γυναίκες, συμμετείχαν στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, τιμώντας ταξικά - αγωνιστικά την Πρωτομαγιά.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησε ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Βιομηχανικού Επισιτισμού. Μεταξύ άλλων κατήγγειλε την απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να κλείνουν στις 12.30 τη νύχτα τα καταστήματα της Χαλκιδικής, απόφαση που στήριξαν με την ψήφο τους οι μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής αλλά και το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής. Παράλληλα, αποκάλυψε νέα στοιχεία της δράσης της συνδικαλιστικής μαφίας, η οποία «δύο φορές τον τελευταίο μήνα αρνήθηκε σε εργαζόμενους την προκήρυξη απεργίας για να τους καλύψει».

Στο χαιρετισμό του, ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ και του Σωματείου Εργαζομένων «Κόκα Κόλα», αναφέρθηκε στον πολύχρονο αγώνα ενάντια στην ασύδοτη δράση της πολυεθνικής, αλλά και στο ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που - όπως είπε - «συνεχίζουν την ίδια πολιτική, τις ίδιες πρακτικές ελέγχου και χειραγώγησης των εργαζομένων, μακριά από τις ανάγκες και τα ζωτικά συμφέροντά τους, προς όφελος της ντόπιας και ξένης εργοδοσίας».

Η μαζική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Η μαζική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Τέλος, ο Γιάννης Θεοδωρίδης εκ μέρους του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά ανέδειξε την ανάγκη να δυναμώσει ο κοινός αγώνας αγροτών, εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, «ενάντια στις πολιτικές που μας φτωχαίνουν, δεν αποζημιώνουν τις ζημιές, θα κάνουν ακόμα χειρότερη τη νέα αναθεωρημένη ΚΑΠ».

Από το βήμα της συγκέντρωσης εκφράστηκε η αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ωμή επέμβαση των ΗΠΑ - ΕΕ.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με στάση έξω από το αμερικάνικο προξενείο, όπου διατρανώθηκε η καταδίκη στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών, με συνθήματα όπως «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν».

Η μεγάλη διαδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων του ΠΑΜΕ, του Συνδικάτου Καπνεργατών «Πανγκαπνεργατικό» και δεκάδων σωματείων και φορέων στο χώρο θυσίας των εργατών το Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου. Στον ίδιο χώρο, στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.


Οι εργατοπατέρες της Θεσσαλονίκης δεν κουβάλησαν ούτε... το κορμί τους στην Πρωτομαγιάτικη «συγκέντρωση» που καλούσαν έξω από το Εργατικό Κέντρο
Οι εργατοπατέρες της Θεσσαλονίκης δεν κουβάλησαν ούτε... το κορμί τους στην Πρωτομαγιάτικη «συγκέντρωση» που καλούσαν έξω από το Εργατικό Κέντρο

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μάχη από το πρωί σε λιμάνι, εμπορευματικό σταθμό και ναυτιλιακές

Περιφρούρηση της απεργίας στον ΣΕΜΠΟ της COSCO
Περιφρούρηση της απεργίας στον ΣΕΜΠΟ της COSCO
Χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην απεργιακή διαδήλωση του ΠΑΜΕ και στον Πειραιά, ενώ από τα ξημερώματα δινόταν η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στα καράβια, στις προβλήτες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο εμπορικό λιμάνι του Ικονίου και στα γραφεία των ναυτιλιακών εταιρειών, αποτρέποντας κάθε απόπειρα απεργοσπαστικού μηχανισμού από την εργοδοσία, όπως αυτός που πήγε να στηθεί στην εταιρεία MSC.

Με την άφιξη των προσυγκεντρώσεων στην πλατεία Καραϊσκάκη, η απεργιακή συγκέντρωση άνοιξε με τραγούδια του αγώνα από καλλιτεχνικό συγκρότημα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Καλαμαράς, αναπληρωτής γραμματέας του ΕΚ Πειραιά και υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Χαιρετισμό απεύθυνε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον Γιώργο Μαυρίκο, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, η Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως και όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι που στηρίζει το ΚΚΕ στους δήμους του Πειραιά, και η Δέσποινα Μαστρολέων, υποψήφια ευρωβουλευτής με το Κόμμα.


Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία. Κάθε μπλοκ - των μεταλλεργατών, των απεργών στις προβλήτες της COSCO, των ναυτεργατών, των εργατών από τα εργοστάσια ελαιουργοσαπωνοποιίας, των εμποροϋπαλλήλων, των οικοδόμων - είχε και «νέο αίμα».

Προμετωπίδα της πορείας ήταν το πανό με το σύνθημα «1η Μάη 2019. Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με σωματεία εργατών και όχι των εργοδοτών», που έδινε το στίγμα, ενώ ασταμάτητα ήταν τα συνθήματα. Η πορεία κατέληξε στο Πασαλιμάνι, στο μνημείο των 11 νεκρών της απεργίας της 23ης Αυγούστου 1923. Εκεί διαβάστηκε το χρονικό της απεργίας και έγινε κατάθεση στεφάνων.


ΠΑΤΡΑ
Μπροστάρης το Εργατικό Κέντρο στον ταξικό γιορτασμό

Ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης «παρών» στη συγκέντρωση των εργαζομένων
Ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης «παρών» στη συγκέντρωση των εργαζομένων
Στην Πάτρα, σε μια μαζική και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, χιλιάδες εργαζόμενοι τίμησαν την Πρωτομαγιά. Στη μεγάλη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Κώστας Σπανός και ο Σωτήρης Παρίσης, οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΠ, ενώ σύντομη παρέμβαση έκανε ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ.

Από τα ξημερώματα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας μαζί με τις διοικήσεις σωματείων και απεργούς περιφρούρησαν μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και η επιχείρηση Οικονομίδη - Βανταράκη (πλυντήρια λευκών ειδών καραβιών, νοσοκομείων και ξενοδοχείων), όπου απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι και έγινε προσπάθεια της εργοδοσίας να σπάσει η απεργία.

Στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση συμμετείχε και ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ως δημοτική αρχή, θα συνεχίσουμε με τις αγωνιστικές μας πρωτοβουλίες να στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζομένων, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα».


Από τη μαζική πορεία
Από τη μαζική πορεία

Σε Λαύριο και Ελευσίνα

Φόρος τιμής στο Αγαλμα της Μάνας του Μακρονησιώτη, στο Λαύριο
Φόρος τιμής στο Αγαλμα της Μάνας του Μακρονησιώτη, στο Λαύριο
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η απεργιακή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Στην έναρξη της συγκέντρωσης έγινε κατάθεση στεφάνου στο Αγαλμα των Μεταλλωρύχων και ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί.

Στη συνέχεια απαγγέλθηκε η «Απολογία του Σπάις» και διαβάστηκε σύντομο χρονικό της απεργίας των μεταλλωρύχων του 1929. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δαμασκηνός Μεντής, πρόεδρος του ΕΚΛ-ΑΑ, ενώ ο Λευτέρης Ζαρίφης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, μετέφερε παραστατικά την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία πέρασε από το Αγαλμα της Μάνας του Μακρονησιώτη.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς και στην Ελευσίνα. Η μαζική πορεία κατέληξε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου είχε γίνει το Μπλόκο της Ελευσίνας στις 29 Απρίλη του 1944, και κατατέθηκαν στεφάνια.


Στην Ελευσίνα
Στην Ελευσίνα


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ