ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Σε πρώτο πλάνο οι εξελίξεις σε Σκόπια και Τουρκία

Από τη Σύνοδο
Από τη Σύνοδο
«

Ατυπη» Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Μάλτα. Η Σύνοδος εστίασε στις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, ενώ αργότερα μετείχαν και ΥΠΕΞ από τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες, προκειμένου να συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε στη Σύνοδο αναφορά και στην κατάσταση στα Σκόπια, με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι να εστιάζει στη «σοβαρότητα του θέματος», σημειώνοντας πως «θεωρούμε τη βία απαράδεκτη, ακόμα περισσότερο όταν συμβαίνει στο «σπίτι της δημοκρατίας», το κοινοβούλιο, και πιστεύουμε ότι όλοι στα Σκόπια θα πρέπει να ακολουθήσουν το Σύνταγμα και να προσπαθήσουν να βγάλουν τη χώρα απ' αυτή την κρίση που μπορεί να γίνει επικίνδυνη».

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν ακόμα οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας, στο φόντο και του πρόσφατου δημοψηφίσματος για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, με την Φ. Μογκερίνι να σημειώνει προσερχόμενη στη Σύνοδο πως «η Τουρκία δεν είναι μόνο μια υποψήφια χώρα, αλλά και ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένας σημαντικός παίχτης στην περιοχή. Οπότε θα αξιολογήσουμε με τους υπουργούς την τρέχουσα κατάσταση, των εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας και των σχέσεών μας».

«Διατεθειμένη» να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή η ελληνική κυβέρνηση

Στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, είχε συνάντηση με τον ομόλογό του των Σκοπίων, Ν. Πόποσκι, με το υπουργείο να σημειώνει ότι «συζήτησαν για ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα και έγινε μια αλληλοενημέρωση για πρόσφατες εξελίξεις και στις δυο χώρες».

Νωρίτερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε εκδώσει ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, αναφέροντας: «Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η ΠΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό (...) στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις. Η Ελλάδα, που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της ΠΓΔΜ», χωρίς βέβαια να διευκρινίζεται σε τι ακριβώς θα συνίσταται αυτή η συμβολή.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Καταλήξαμε ότι δεν θέλουμε να σπάσουμε αυτή τη σχέση. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να συνεχιστεί, αλλά και η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και τις σχέσεις καλής γειτνίασης, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Νομίζω ότι το μήνυμα που θα πάρει η Τουρκία θα είναι σαφές και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ενταγμένες στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο

Ενταγμένο πλήρως στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, έτοιμο να αναλάβει κάθε είδους αποστολή, όπως νηοψίες, ακόμα και «μη συναινετικές», με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αποδείχτηκε το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) στην 3η φάση περιπολιών της ΝΑΤΟικής επιχείρησης «SEA GUARDIAN».

Σκοπός της εν λόγω επιχείρησης είναι ο έλεγχος της εν λόγω ζώνης από αεροναυτικά μέσα του ευρωατλαντικού άξονα, στην κόντρα με άλλα κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Το ΠΝ, που μετείχε με μέσα και προσωπικό και στις 2 προηγούμενες φάσεις της επιχείρησης, είχε αναλάβει την Τακτική Διοίκηση της 3ης φάσης, 14 - 30/4, την οποία ασκούσε ο διοικητής της 2ης Μοίρας Φρεγατών, ο οποίος επέβαινε στη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ».

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, «οι εν λόγω επιχειρήσεις διεξήχθησαν στην Κεντρική - Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, με τη συμμετοχή φρεγατών, υποβρυχίων και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Τουρκία».

Λέγεται επίσης ότι «η φρεγάτα "ΣΑΛΑΜΙΣ" πραγματοποίησε μεταξύ άλλων και νηοψία επί ύποπτου εμπορικού πλοίου, στην Κεντρική Μεσόγειο». Επιπρόσθετα, με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της 3ης φάσης περιπολιών, πραγματοποιήθηκε «γυμνάσιο μη συναινετικής νηοψίας σε ύποπτο εμπορικό», στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα, με τη συμμετοχή της πυραυλακάτου «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ», ομάδας της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών και προσωπικού του ΚΕΝΑΠ.

Περίπου το ίδιο διάστημα, 19 έως 28 Απρίλη, πραγματοποιήθηκε η διμερής άσκηση «Stolen Cerberus V», με τη συμμετοχή μονάδων ειδικών επιχειρήσεων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της 37 Airlift Squadron των ΗΠΑ. Η άσκηση έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, επισήμως με σκοπό «τη συνεκπαίδευση και τη βελτίωση του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων» σε αντικείμενα ρίψης προσωπικού με αλεξίπτωτα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, καθώς και ρίψεις λέμβου και εφοδίων από Α/Φ C-130.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με επιτυχία η εκδήλωση για τον Φιντέλ Κάστρο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) για τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Zelmys Maria Dominquez Cortina, η οποία ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους παρευρισκόμενους για την τιμή που αποδίδουν στο πρόσωπο του Φιντέλ Κάστρο και την αλληλεγγύη τους στον κουβανικό λαό.

Μίλησαν επίσης: Ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της Κουβανικής Επανάστασης και τον καθοριστικό ρόλο του Φιντέλ σε αυτήν τη διαδικασία.

Ο Νίκος Μόττας, γγ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις αστικές συκοφαντικές επιθέσεις που ακολούθησαν το θάνατο του Φιντέλ, σημειώνοντας ότι ο βιολογικός θάνατος του Κάστρο λειτούργησε ως αφορμή για να ξεδιπλωθεί μια ευρύτερη επίθεση λάσπης ενάντια στον σοσιαλισμό, με στόχο να μη βγουν συμπεράσματα από τον αγώνα του κουβανικού λαού, να συσκοτιστούν και να διαστρεβλωθούν πλήρως οι σημαντικές κατακτήσεις του σοσιαλισμού στην Κούβα.

Ο γγ της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας, που έκανε αναφορά στη διεθνιστική αλληλεγγύη και προσφορά της Κουβανικής Επανάστασης, τονίζοντας την αξιοθαύμαστη συμβολή της Κούβας του Φιντέλ στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα και τη βοήθεια που παρείχε στους λαούς, από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Αφρική.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Το Σάββατο 6 Μάη, στις 6.30 μ.μ., η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής διοργανώνει, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σωματείου Λογιστών, παρουσίαση του βιβλίου «Ο Λένιν για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση». Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Την Κυριακή 7 Μάη:

Στις 11 π.μ., η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών της ΚΟ Αττικής διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Ιμπεριαλιστικός πόλεμος και τα καθήκοντα του εργατικού κινήματος», στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110). Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Στις 7.30 μ.μ., στον Ασπρόπυργο, πραγματοποιείται συγκέντρωση στην πλατεία Γενοκτονίας Ποντίων (περιοχή Γκορυτσά) με θέμα την 9η Μάη 1945, μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Θα μιλήσει ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 8 Μάη, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής διοργανώνει στη Σχολή Καλών Τεχνών εκδήλωση με θέμα «Ο ρεαλισμός του Μπρεχτ». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μηλιώνης, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Πορεία ειρήνης στη Λάρισα

Πορεία ειρήνης οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας την Κυριακή 7 Μάη. Η εκκίνηση θα γίνει στις 6 μ.μ. από το Μεζούρλο στη Νεάπολη και η κατάληξη θα είναι στην πλατεία Ταχυδρομείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ