ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Με σταδιακή διαπραγμάτευση οι «27»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις κόντρες τους εντός της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, με αφορμή την επικείμενη διαδικασία διαπραγμάτευσης αποχώρησης της Βρετανίας (Brexit), οι ηγέτες των άλλων 27 χωρών - μελών ενέκριναν το Σάββατο μέσα σε 15 λεπτά τις κατευθυντήριες γραμμές της ομάδας διαπραγμάτευσης με επικεφαλής τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ στη διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκουν τη λεγόμενη «σταδιακή διαπραγμάτευση», κατά την οποία θα επιδιωχθεί να αποσαφηνιστούν πρώτα ζητήματα που συνιστούν «προτεραιότητα» για τις Βρυξέλλες, όπως το καθεστώς των πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις άλλες χώρες της ΕΕ, οι οικονομικές υποχρεώσεις του Λονδίνου έναντι προϋπολογισμών της ΕΕ που έχουν ήδη αποφασιστεί και αφορούν μεσοπρόθεσμα προγράμματα, τα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Στη συνέχεια, θα αρχίσουν παζάρια για τον καθορισμό των σχέσεων με τη Βρετανία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου πως το αποτέλεσμά της ήταν «απόδειξη της ενότητας εν δράσει». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξήρε την ταχύτατη έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών διαπραγμάτευσης από τους 27 ηγέτες της ΕΕ, τονίζοντας ότι αυτό εμπνέει «περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον». Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ διευκρίνισε ότι πρώτα θα γίνει το «διαζύγιο», με πληρωμή και των υποχρεώσεων, και μετά νέες εμπορικές συμφωνίες.

Προεκλογική εκστρατεία στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο πάντως ανεβαίνει ο προεκλογικός πυρετός ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιούνη.

Η πρωθυπουργός και αρχηγός των Συντηρητικών Τερέζα Μέι, στην προσπάθειά της να δείξει πιο «προσιτή» στο εκλογικό σώμα, προσπάθησε χτες να μοιράσει προεκλογικό υλικό ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων.

Ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν πασχίζει να φανεί πιο κοντά στα λαϊκά στρώματα, τάζοντας απόσυρση αντιλαϊκών μέτρων, μεταξύ των οποίων και τις συμβάσεις του λεγόμενου μηδενικού χρόνου, που δεν εξασφαλίζουν ούτε μία ώρα δουλειάς, κυρίως σε νεαρούς εργαζόμενους.

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός με τους Εργατικούς, Τόνι Μπλερ, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την πόλωση του εκλογικού σώματος λόγω των παζαριών για την επικείμενη αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, ανακοίνωσε χτες την απόφασή του να ....«βρωμίσει τα χέρια του», όπως είπε, για να αγωνιστεί «εναντίον του Brexit».

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Χιλιάδες άμαχοι νεκροί από επιδρομές των ΗΠΑ

Στο κατεστραμμένο από την ιμπεριαλιστική επέμβαση Χαλέπι

Copyright 2017 The Associated

Στο κατεστραμμένο από την ιμπεριαλιστική επέμβαση Χαλέπι
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ, με πρόσχημα την «καταπολέμηση» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» τα τελευταία 2,5 χρόνια, προκάλεσαν το θάνατο 352 αμάχων, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον.

Στην καταμέτρηση αυτή συμπεριλαμβάνονται 14 άμαχοι που σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στα μέσα Μάρτη σε συνοικία της Μοσούλης στο Β. Ιράκ, παρά το γεγονός ότι ιρακινά και διεθνή ΜΜΕ ανέβαζαν τον αριθμό των θυμάτων σε πολλές δεκάδες. Πάντως, οι ισχυρισμοί του εκπροσώπου του Πενταγώνου αμφισβητήθηκαν έντονα από εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που παρακολουθούν τις επιπτώσεις των πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ, όπως η οργάνωση AIRWARS που εκτίμησε πως είναι τουλάχιστον 3.000 οι άμαχοι που σκότωσαν οι αμερικανικές επιδρομές.

Νωρίτερα (Κυριακή), ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, προχώρησε σε νέους λεονταρισμούς, απειλώντας να εισβάλει «στα ξαφνικά, στη μέση της νύχτας» για να πολεμήσει τους Κούρδους μαχητές σε Συρία και Ιράκ, μολονότι είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ. Παρ' όλα αυτά, οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, συνεχίζουν να ανακαταλαμβάνουν περισσότερα εδάφη στη Βόρεια Συρία, ελέγχοντας πλέον πάνω από το 80% της πόλης Τάμπκα. Επόμενος στόχος είναι τα περίχωρα της Ράκα και η ίδια η πόλη, που θεωρείται «χαλιφάτο» των τζιχαντιστών στη Βόρεια Συρία...

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταδίκη κάθε ιμπεριαλιστικής επέμβασης, αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε το ψήφισμα που κατέθεσαν στο Ευρωκοινοβούλιο το Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί Μεταρρυθμιστές, για την κατάσταση στη Βενεζουέλα. Το ψήφισμα, που στρατεύεται με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, απευθύνει μεταξύ άλλων κάλεσμα στην Υπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ «να εξετάσει ενεργά, σε συνεργασία με διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, άλλα μέτρα που θα δώσουν στην ΕΕ τη δυνατότητα να επαναφέρει πλήρως τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα».

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, όπως αντίστοιχα προηγούμενα για τη Συρία, τη Λιβύη, την Ουκρανία κ.ά., που αποτελεί προπομπό και προετοιμασία για ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις της ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ κι άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ.

Δεν νομιμοποιείται η ΕΕ, αυτή η διακρατική ένωση του κεφαλαίου και τα όργανά της, να αναγορεύονται σε δήθεν προστάτες των λαϊκών ελευθεριών, σε "τιμητές" και όργανα επιβολής των "δημοκρατικών αξιών" και "αρχών" της ΕΕ. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον όλων των αστικών δυνάμεων, της ΕΕ, των ΗΠΑ, για τους νεκρούς διαδηλωτές και τις λαϊκές ελευθερίες στη Βενεζουέλα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι δικοί τους επιχειρηματικοί όμιλοι να επικρατήσουν των ανταγωνιστών τους και να βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο της Βενεζουέλας, της πρώτης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον κόσμο.

Αποκρύπτοντας αυτήν την πραγματικότητα, κυβέρνηση και ΝΔ, διεξάγουν έναν καβγά εντυπώσεων σχετικά με την κατάσταση στη Βενεζουέλα, προκειμένου να συγκαλύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στην προώθηση της αντεργατικής πολιτικής. Αποκαλυπτική είναι και η στάση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ αρχικά είχαν ψηφίσει κατά, εμφανίζονται τώρα ότι ...απείχαν από την ψηφοφορία.

Το ΚΚΕ έχει έγκαιρα αναλύσει τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα, τονίζοντας ότι η διαχείριση του καπιταλισμού, οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει, φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική, είναι σε αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες. Το ΚΚΕ έγκαιρα και τεκμηριωμένα είχε προειδοποιήσει ότι από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων στη Βενεζουέλα επέλεξαν όχι τη σύγκρουση με το κεφάλαιο της χώρας, αλλά το συμβιβασμό και τη συνεργασία με ένα τμήμα του, ο λαός της Βενεζουέλας θα πληρώνει το μάρμαρο της αντιλαϊκής πολιτικής, τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης, που σήμερα οξύνονται.

Το KKE έχει καταδικάσει και καταδικάζει κάθε ξένη ιμπεριαλιστική επέμβαση. Εκφράζει σταθερά την αλληλεγγύη του στο λαό της Βενεζουέλας, που όπως και κάθε λαός, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να ανατρέψει τις αντιλαϊκές πολιτικές, να απαλλαγεί με τη δύναμη και την πάλη του από τα δεσμά της εκμετάλλευσης του κεφαλαίου, να πάρει στα χέρια του την εξουσία και να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκτακτο συνέδριο του ΑΚΡ στις 21 Μάη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε έκτακτο συνέδριο προχωρά το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας ΑΚΡ στις 21 Μάη, όπως ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπός του Γιασίν Ακτάι. Επίσης, σήμερα αναμένεται εκδήλωση με παρούσα όλη την κομματική ηγεσία στην οποία θα «επανενεργοποιηθεί» η ιδιότητα του κομματικού μέλους για τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά και από την επικράτηση του «Ναι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου φέρεται να δήλωσε στη «Μιλιέτ» ότι Αγκυρα και Μόσχα συνεχίζουν «σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους S-400, συμπεριλαμβανομένης και της τιμής και της από κοινού κατασκευής» του.

Από την άλλη μεριά, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ πως «τα κριτήρια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι απολύτως ξεκάθαρα» και πως «αν η Τουρκία ενδιαφέρεται για τις διαπραγματεύσεις ένταξής της στην Ενωση, όπως μας είπε σήμερα ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου (...) γνωρίζει πολύ καλά τι συνεπάγεται αυτό, ιδιαίτερα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, στη δημοκρατία και στις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, προφανώς στο ζήτημα της θανατικής ποινής και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου στην αρχή καλής γειτονίας». Για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ τοποθετήθηκε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υποστηρίζοντας ότι «η γερμανική κυβέρνηση είναι αυστηρά αντίθετη στη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» και ότι «αυτό δεν θα βοηθήσει (...) Αυτό θα ήταν μια αντίδραση εντελώς λανθασμένη κατά την άποψή μας».

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Επίσκεψη Μέρκελ για μπίζνες

ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΡΙΑΝΤ.--

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε περιοδεία (μετά από μία επταετία) σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνοδεία επιχειρηματιών και στελεχών ισχυρών γερμανικών μονοπωλίων.

Βασική επιδίωξη των συναντήσεων της καγκελαρίου στο Ριάντ την Κυριακή με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους ήταν η προώθηση των συμφερόντων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, εκφράζοντας την επιθυμία της κυβέρνησής της και άλλων χωρών της ΕΕ να υπογράψουν συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» με χώρες του Περσικού Κόλπου. Ζήτησε «τερματισμό των βομβαρδισμών στην Υεμένη», υποστήριξε ότι θα περιοριστούν οι πωλήσεις γερμανικών όπλων στη Σ. Αραβία, απαίτησε «βοήθεια» στο Προσφυγικό και στην ...ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χτες, η καγκελάριος βρέθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προωθώντας και εκεί ανάλογα μονοπωλιακά συμφέροντα.

  • Στο Σότσι συναντιούνται σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η Α. Μέρκελ, όπου στο φόντο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων αναμένεται να συζητήσουν θέματα όπως η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης για τη συνεργασία των δυο χωρών (των μονοπωλιακών τους ομίλων) στον ενεργειακό, εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ