ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
«Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», διαδήλωσαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Λαύριο και Ελευσίνα συμπλήρωσαν τις απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αττική. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, συγκεντρώσεις έγιναν σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Καβάλα, Θάσο, Δράμα και Ξάνθη. Η πορεία στη Δράμα κατέληξε στο μνημείο στο Μοναστηράκι, που στήθηκε στη μνήμη των εργατών που σκοτώθηκαν στα λατομεία μαρμάρου της περιοχής.

Στη Δυτική Μακεδονία συγκεντρώσεις έγιναν σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Φλώρινα και Καστοριά. Στην Κεντρική Μακεδονία, σε Νάουσα, Σέρρες, Κιλκίς, Κατερίνη, Βέροια, Πολύγυρο, Εδεσσα και Γιαννιτσά.

Στη Λάρισα, εργάτες, άνεργοι και συνταξιούχοι έφτασαν στην κεντρική πλατεία, όπου έγινε η απεργιακή συγκέντρωση, με πορεία από το Εργατικό Κέντρο. Η πορεία που ακολούθησε κατέληξε στην πλατεία Γαργαλιάνου, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του ήρωα προέδρου του ΕΚΛ, Τάκη Γαργαλιάνου.

Στο Βόλο, η πορεία κατέληξε στο μνημείο των νεκρών εργατών του 1936 όπου και κατατέθηκαν στεφάνια. Στα Τρίκαλα, εκτός από τους εργαζόμενους, συμμετείχαν μαζικά αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Στην Καρδίτσα, ομιλίες και χαιρετισμοί ανέδειξαν τα τεράστια προβλήματα της αγροτιάς και των εργαζομένων. Συγκεντρώσεις έγιναν, ακόμα, σε Ελασσόνα, Φάρσαλα, Αλμυρό, Σκόπελο, Σκιάθο και Καλαμπάκα.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Στην Αρτα, στην απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο, ιδιαίτερη ήταν η συμμετοχή εργαζομένων από τον κλάδο του Εμπορίου, που αντιδρούν στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Στα Γιάννενα, η συγκέντρωση έγινε στο Δημαρχείο. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Ηγουμενίτσα, Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Στην Κέρκυρα, έγινε πορεία με κατάληξη το αεροδρόμιο.

Στην Πάτρα, μαζική ήταν η συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου. Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Αμαλιάδα, Πύργο, Σπάρτη, Ναύπλιο, Κόρινθο. Στην Καλαμάτα, οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία μέχρι το λιμάνι, όπου κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των λιμενεργατών, κράτησαν ενός λεπτού σιγή και τραγούδησαν τη «Διεθνή». Συγκεντρώσεις έγιναν, επίσης, σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Στη Φθιώτιδα απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν σε Λαμία και Αταλάντη, όπου συμμετείχαν και μετανάστες εργαζόμενοι. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Χαλκίδα και Λιβαδειά.

Στο Ηράκλειο, η μαζική πορεία κατέληξε με κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των ηρωικών αγωνιστών Κωστή Χατζηγεωργίου, Χρήστου Χατζηγεωργίου και Στρατή Περγαλίδη που δολοφονήθηκαν το 1947. Στο Ρέθυμνο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στη συγκέντρωση ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου. Την Πρωτομαγιά τίμησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στα Χανιά, τον Αγιο Νικόλαο και τη Σητεία.

ΡΕΘΥΜΝΟ
ΡΕΘΥΜΝΟ
ΑΓΡΙΝΙΟ
ΑΓΡΙΝΙΟ
ΠΑΤΡΑ

Eurokinissi

ΠΑΤΡΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Δυο κόσμοι...

Η αντίθεση χτες στο κέντρο της Αθήνας ήταν πέρα για πέρα εμφανής: Από τη μια, η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, με χιλιάδες διαδηλωτές. Από την άλλη, η συγκέντρωση που συνδιοργάνωσε, επί της ουσίας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις συνδικαλιστικές του δυνάμεις και τους εργατοπατέρες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Πλήθος υπουργών παρέλασαν και έκαναν δηλώσεις με φόντο την άμαζη συγκέντρωση, όπως παραδέχθηκε ακόμα και ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΣΥΡΙΖΑ, το «Κόκκινο». Ακουσαν όμως και τους συνδικαλιστές των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ να λιβανίζουν τη νέα κυβέρνηση, να καλούν τους εργαζόμενους σε ανοχή και συμμετοχή στο έργο της. Ο Γρ. Καλομοίρης, συνδικαλιστής του ΜΕΤΑ στην ΑΔΕΔΥ, έφτασε να λέει ότι από τη μια μεριά βρίσκονται οι κακοί δανειστές και από την άλλη η κυβέρνηση μαζί με το λαό! Τα ίδια έλεγαν και οι υπουργοί. Οπως οι Δ. Στρατούλης και Π. Σκουρλέτης, που έκαναν λόγο για «αδιαπραγμάτευτες κόκκινες γραμμές». Αυτοί που «μάζεψαν» άρον - άρον ακόμα και τα ψίχουλα που έταζαν προεκλογικά στο λαό, προκειμένου να προχωρήσει η αντιλαϊκή συμφωνία με τους δανειστές... Τελικά, έμειναν να «διαδηλώνουν» μόνοι τους, χωρίς εργάτες. Για να μη μιλήσουμε για την επαρχία, όπου στην πλειοψηφία των περιοχών δεν τόλμησαν καν να κάνουν πορεία...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ