ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 2015
Σελ. /24
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Εδώ ζωντανεύει η Ιστορία του Κόμματος και του λαού μας...

Φωτογραφικό υλικό από την έκθεση στην Καισαριανή
Φωτογραφικό υλικό από την έκθεση στην Καισαριανή
Την Πέμπτη 30/4 «άνοιξαν» τις πόρτες τους στα δημαρχεία Χαϊδαρίου και Καισαριανής οι δύο μεγάλες, παράλληλες και διαφορετικές εκθέσεις πρωτότυπου αρχειακού υλικού, φωτογραφίας και έργων Τέχνης που είναι αφιερωμένες στα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Στα εγκαίνια παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, που με μεγάλο ενδιαφέρον περιηγήθηκε και ξεναγήθηκε στις εκθέσεις.

Να γίνει έναυσμα συζήτησης, ιδιαίτερα στους νέους

Στο άνοιγμα και των δύο εκθέσεων παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος, προσερχόμενος στην έκθεση του Χαϊδαρίου, δήλωσε: «Εγκαινιάζουμε σήμερα την έκθεση της ΚΕ για την Αντιφασιστική Νίκη, όχι μόνο σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές, τους ήρωες του αντιφασιστικού αγώνα, αλλά κυρίως για να γίνει το έναυσμα να αναπτυχθεί η συζήτηση μέσα στο λαό μας, ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες.

Να έρθουν σ' αυτήν την έκθεση μαζικά σχολεία, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι, νέοι, διότι περιέχει πλούσιο αρχειακό υλικό από παράνομες προκηρύξεις, εφημερίδες, περιέχει φωτογραφικό υλικό του αγώνα και βεβαίως έργα σπουδαία. Εργα τέχνης αντιστασιακών, που δημιούργησαν για αυτή τη μεγάλη ιστορική νίκη, την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Στο Χαϊδάρι

Ο Δ. Κουτσούμπας μπροστά σε μία από τις προθήκες αρχειακού υλικού στην Καισαριανή
Ο Δ. Κουτσούμπας μπροστά σε μία από τις προθήκες αρχειακού υλικού στην Καισαριανή
Στα εγκαίνια στο Χαϊδάρι απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος, Μιχάλης Σελέκος και μίλησε ο Βασίλης Βούλγαρης, Γραμματέας της ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε τα εξής:

«Εδώ η Ιστορία ζωντανεύει, οι εικόνες παίρνουν χρώμα και "μιλάνε", αποτυπώνουν το μεγαλείο της δράσης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και άλλων οργανώσεων της Αντίστασης. Αποτυπώνουν το μέγεθος της προσφοράς και της θυσίας της Σοβιετικής Ενωσης. Δείχνουν τον ανυπέρβλητο ηρωισμό, το μέγεθος της δράσης και των δεσμών, δεσμών αίματος που εδώ και 96 χρόνια οικοδομεί το ΚΚΕ με το λαό μας.

Εδώ η αλήθεια δίνεται με ντοκουμέντα και με αποδείξεις!

Καλούμε ακόμα όλους εκείνους που θέλουν και αναζητούν να μάθουν την ιστορική αλήθεια για την αντιφασιστική πάλη των λαών, τα πραγματικά γεγονότα και τις αιτίες που οδήγησαν στους παγκόσμιους και τους τοπικούς πολέμους, στην άνοδο του φασισμού - ναζισμού να επισκεφθούν τις Εκθέσεις του Κόμματος σε Χαϊδάρι και Καισαριανή».

Να σημειωθεί ότι στο Χαϊδάρι φιλοξενούνται για πρώτη φορά φωτογραφίες απ' τη συλλογή του Κώστα Μπαλάφα. Σπάνια ντοκουμέντα από την περιοχή της Ηπείρου που δρούσε το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ. Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία από χωριό της Ηπείρου, το 1943, που αποτυπώνει σε μια μάντρα γραμμένο το ΕΑΜίτικο σύνθημα - υπενθύμιση: «Αλτ! Τι έκανες σήμερα πατριώτη για τον αγώνα;».

Από τη συγκέντρωση στα εγκαίνια της έκθεσης στο Χαϊδάρι
Από τη συγκέντρωση στα εγκαίνια της έκθεσης στο Χαϊδάρι
Παρουσιάζονται, επίσης, τα ανδραγαθήματα της ΕΣΣΔ, το μεγαλείο της αντίστασης του Σοβιετικού λαού.

Ξεχωριστή ενότητα είναι τα έργα Τέχνης. Εργα μεγάλων εικαστικών μας, που εμπνεύστηκαν από την πάλη του ΚΚΕ, την αντίσταση του λαού μας. Παρουσιάζονται έργα των Γ. Οικονομίδη, Δ. Μεγαλίδη, Η. Φέρτη, Α. Τάσσου. Ξεχωριστά χρειάζεται να αναφερθεί το έργο της εικαστικού Θ. Μπρη. Παραχωρήθηκε στην έκθεση από το δήμο Χαϊδαρίου και απεικονίζει το φοβερό Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.

Συγκλονιστικό είναι το αρχειακό υλικό που φυλάσσεται μέσα σε προθήκες. Χειρόγραφες εφημερίδες εξορίστων, φύλλα του «Ριζοσπάστη» κι άλλων κομματικών εντύπων, πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Προκηρύξεις, έντυπα των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ. Στην έκθεση ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, η ιστορική ανασκόπηση του Κώστα Θέου για το εργατικό κίνημα της Κατοχής, έντυπα από αντιφασίστες φαντάρους κι αξιωματικούς του στρατού της Μέσης Ανατολής, που στιγματίζουν τη στάση της εξόριστης αστικής κυβέρνησης. Ξεχωριστό κομμάτι της έκθεσης αποτελούν έντυπα που καταδείχνουν τον αντικομμουνισμό που καλλιεργούταν από τις κατοχικές αρχές και το ελληνικό κράτος.

Στην Καισαριανή

Στην Καισαριανή, χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος της πόλης Ηλίας Σταμέλος, ενώ στην ομιλία του ο Κώστας Θυμιανός, Γραμματέας της ΤΕ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Το αρχειακό υλικό δίνει αποδείξεις ότι όταν η εργατική τάξη και λαός χειραφετηθούν, οργανωθούν και παλέψουν αποφασιστικά για το δίκιο τους, δεν υπάρχει δύναμη που να μπορεί να τους υποτάξει. Οτι ο συνειδητοποιημένος λαός όλα τα μπορεί.

(...) Πρωτοβουλίες όπως αυτή η έκθεση, με αυθεντικά - πρωτότυπα ντοκουμέντα μιας από τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, δεν αποτελεί μόνο μια εκδήλωση οφειλόμενης τιμής, και γνωριμίας με την Ιστορία. Αποτελεί μια αφορμή για τη μελέτη των συμπερασμάτων που θεμελιώνουν το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, τους σκοπούς της πάλης του.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των λαϊκών μαζών, με ηγέτιδα δύναμη την εργατική τάξη, ο ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος ως επαναστατικής εργατικής πρωτοπορίας αποτελούν ένα τεράστιο ιστορικό δίδαγμα για το παρόν και το μέλλον του επαναστατικού κινήματος».

Και στην Καισαριανή, οι ενότητες είναι παρόμοιες με αυτές του Χαϊδρίου, αλλά με διαφορετικό υλικό. Εδώ έγινε προσπάθεια να εκτεθούν και έντυπα πιο συγκεκριμένα για την Καισαριανή, τις Ανατολικές Συνοικίες.

Στα έργα Τέχνης, ξεχωρίζει ο πίνακας από την Απελευθέρωση του Α. Τάσσου, που αποτυπώνει το συγκροτημένο μπλοκ του ΕΑΜ Καισαριανής, όπως και ο πίνακας του ηθοποιού Μίμη Φωτόπουλου, που απεικονίζει τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη και είχε δωρίσει στο Κόμμα.

Στην Καισαριανή, το φωτογραφικό υλικό είναι από τις συλλογές των Σπύρου Μελετζή και Ντμίτρι Κέσελ. Εκτίθενται προκηρύξεις και έντυπα από τις περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας. Σε ξεχωριστή προθήκη με τίτλο «Η γνώση είναι δύναμη» εκτίθενται εκδόσεις της εποχής. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης τράβηξε ιδιαίτερα η εφημερίδα τοίχου με ονόματα κομμουνιστών που εκτελέστηκαν στην Εύβοια ως αντίποινα για επιθέσεις σε Γερμανούς στρατιώτες και Ελληνες χωροφύλακες. Αναφέρονται τα ονόματά τους και δίπλα οι κατηγορίες τους... «επικίνδυνος κομμουνιστής», «σύνδεσμος», «αντάρτης», «κομμουνίστρια ενδεδυμένη ανδρικά».

Και στις δύο εκθέσεις εκτίθενται οπλοπολυβόλα του αγώνα, θήκες μεταφοράς χαρτών κι εγγράφων.

Στους χώρους, υπάρχουν εκθέσεις βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και προβάλλεται βίντεο του Τμήματος Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ, βασισμένο στη Διακήρυξη της ΚΕ.

Καθημερινά μέχρι την Κυριακή 10 Μάη

Οι εκθέσεις στα Δημαρχεία του Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138, απέναντι από το «Παλατάκι») και της Καισαριανής (Βρυούλων 125 και Κλαζομενών) θα λειτουργούν μέχρι την Κυριακή 10 Μάη.

  • Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 10.00 - 13.00 και 18.00 - 21.30.
  • Και στις δύο εκθέσεις υπάρχουν ξεναγοί.
  • Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα για τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ οργανωμένης περιήγησης στην έκθεση, διοργάνωσης συζητήσεων, προβολών κλπ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ