ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάη 2012
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αποκαλύφθηκαν τα ΜΜΕ της πλουτοκρατίας

Τα πλάνα από τις συγκεντρώσεις σε «Χαλυβουργία» ...

*

Τα πλάνα από τις συγκεντρώσεις σε «Χαλυβουργία» ...
Φανερά ενοχλημένοι οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, για την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις πύλες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», για το περιεχόμενο, τα μηνύματα και τα αιτήματα των χιλιάδων διαδηλωτών, είτε αποσιώπησαν, είτε ανέφεραν ως «μποτιλιάρισμα» τη μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, δεκάδων συνδικάτων και μαζικών φορέων. Ολοι αυτοί «είδαν» μόνο τη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ, που οργανώθηκε για να εκφράσει αγωνία για ... την «έλλειψη ανταγωνιστικότητας» και τη διάλυση της «κοινωνικής συνοχής».

Αλλά ας αφήσουμε το τύπο της «ενημέρωσης» που υπηρετούν να μιλήσει από μόνος του:

Το site της «Καθημερινής» «πληροφορεί» τους αναγνώστες του: «Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι "οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Χαλυβουργία, που βρίσκονται σε απεργία πάνω από έξι μήνες, δείχνουν το δρόμο" και ζητά να υπάρξουν "πολλές Χαλυβουργίες"». Δεν αναφέρει καν ότι εκεί έγινε η απεργιακή συγκέντρωση, όπου συνέρρευσαν χιλιάδες διαδηλωτές και λαϊκές οικογένειες από όλη την Αττική και βέβαια δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία.

Ως μποτιλιάρισμα «είδε» το «in.gr» την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ενώ δημοσίευσε φωτογραφία αρχείου, που δείχνει καμιά δεκαριά ανθρώπους έξω από την πύλη του εργοστασίου: «Λόγω της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας έχει δημιουργηθεί ουρά χιλιομέτρων από αυτοκίνητα, στο ρεύμα της εθνικής οδού προς Κόρινθο». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η σχετική είδηση στο «skai.gr». Στο μεταξύ, στην πρωινή εκπομπή «Σκάι τώρα» οι ακροατές ενημερώνονταν, ότι έχει δημιουργηθεί ουρά 5 χιλιομέτρων στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου λόγω της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ και έδιναν οδηγίες για εναλλακτικές διαδρομές.

... και Αθήνα εξηγούν από μόνα τους γιατί τα αστικά ΜΜΕ επέλεξαν να προβάλουν τη δεύτερη

Eurokinissi

... και Αθήνα εξηγούν από μόνα τους γιατί τα αστικά ΜΜΕ επέλεξαν να προβάλουν τη δεύτερη
Τη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας «πρόσεξε» «ΤΟ ΒΗΜΑ.gr» και μάλιστα υπό τον τίτλο: «Μικρή συμμετοχή και μικροεπεισόδια στην πορεία της Πρωτομαγιάς». Κάτω - κάτω στις σελίδες της πολιτικής το site φιλοξενεί τη δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και το «ρεπορτάζ» αναφέρει: «Λόγω της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας έχει δημιουργηθεί ουρά χιλιομέτρων από αυτοκίνητα, στο ρεύμα της εθνικής οδού προς Κόρινθο».

Αγωνία για την «ανταγωνιστικότητα»

Καθόλου τυχαίο δεν ήταν ότι η συγκέντρωση που πρόβαλαν τα αστικά ΜΜΕ σχεδόν αποκλειστικά ήταν αυτή που έγινε στο κέντρο της Αθήνας, αφού αυτή κατέγραφε ανησυχίες παρόμοιες με αυτές της μεγαλοεργοδοσίας. Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι αποκαλυπτικό του ρόλου που παίζουν αυτές οι ηγεσίες στο εργατικό κίνημα. Σε αυτό εκφράζουν την αγωνία τους για την «έλλειψη ανταγωνιστικότητας, το τεράστιο χρέος και τα ελλείμματα» εκτιμώντας ότι γι' αυτά «δεν ευθύνονται οι μισθοί, οι συντάξεις, οι απλοί άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης, ή τα Συνδικάτα». Ακόμα, εκφράζεται η ανάγκη αντίστασης «στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές», επειδή «διαλύουν την κοινωνική συνοχή».

Τέλος, επιβεβαιώθηκε η κοροϊδία την οποία πολλοί κάνουν επάγγελμα για να υφαρπάξουν όσες περισσότερες ψήφους μπορούν. Ετσι, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ (την ώρα που ο Τσίπρας δηλώνει ξεκάθαρα ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση) φωνάζαν χτες το σύνθημα «Ούτε ΔΝΤ, ούτε και ΕΕ»...

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Οπλίστηκαν και συνεχίζουν με νέα δύναμη

Οπλισμένοι με ακόμα περισσότερες δυνάμεις από τη συγκλονιστική απεργιακή συγκέντρωση που έγινε χτες έξω από το εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας», οι απεργοί χαλυβουργοί συνεχίζουν το σκληρό τους αγώνα που έκλεισε τους έξι ολόκληρους μήνες. Χτες, οι χαλυβουργοί αισθάνθηκαν με τον πλέον δυνατό και συγκινητικό τρόπο την αλληλεγγύη όλου του λαού.

«Για όλους μας παλεύετε, γι' αυτό και εμείς θα σας στηρίζουμε όσο χρειαστεί μέχρι να νικήσετε», ήταν μία φράση που θα άκουγε κανείς χτες πολλές φορές αν στεκότανε δίπλα στην πύλη της «Χαλυβουργίας», από το πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας που έφτανε και χτες εκεί και εξέφραζε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στους απεργούς με κάθε τρόπο. Οικονομικά ακόμα και από το υστέρημά του, με τρόφιμα, με μια θερμή χειραψία, με κουβέντες που τους έδιναν θάρρος και κουράγιο. Οι απεργοί είδαν χτες παιδάκια να τους κοιτάζουν με θαυμασμό αλλά και γέροντες - παλαίμαχους βιοπαλαιστές με μάτια υγρά να τους πλησιάζουν απλά για να τους πουν ένα «συνεχίστε, είμαστε μαζί σας». Και ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή που μπροστά στην πύλη λίγο πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση όταν πλησίασε τους απεργούς μια μικρή ομάδα συνταξιούχων χαλυβουργών της περιοχής και τους χαιρέτησαν με καμάρι. Φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών παρέδωσαν στο σωματείο τρεις κόκκινες σημαίες με τρία διαφορετικά σχέδια που έφτιαξαν εμπνευσμένοι από τον περήφανο αγώνα των χαλυβουργών και ειδικά για τη μέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Πλατιά ήταν και η διεθνής αλληλεγγύη που εκφράστηκε χτες με μηνύματα που στάλθηκαν και ανακοινώθηκαν από τα μεγάφωνα της εξέδρας και ειδικότερα: Από την Ενωση Παλαιστίνιων Εργατών, το Λαϊκό Μέτωπο Τουρκίας, τις Ομοσπονδίες Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Κοινωνικών Υπηρεσιών, Κεραμικών Ειδών, 32 πρωτοβάθμια σωματεία και 85 συνδικαλιστές της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα σημαντική ήταν η έμπρακτη αλληλεγγύη της αντιπροσωπείας των Ιταλών συνδικαλιστών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση και παρέδωσαν 2.000 ευρώ ενώ εργαζόμενοι μέλη και φίλοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας συγκέντρωσαν και έστειλαν 5.000 ευρώ στους απεργούς χαλυβουργούς.

Ευαίσθητη...

«Το ΚΚΕ αποφάσισε να γιορτάσει τη σημερινή Πρωτομαγιά, συνεχίζοντας τον αγώνα του για να κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις. Ενας αγώνας που αφήνει πίσω του άνεργους και απελπισία. Την τιμητική σήμερα είχε η "Ελληνική Χαλυβουργία", όπου το ΚΚΕ προσπαθεί εδώ και μήνες να κλείσει η εταιρεία. Στην εμμονή του αυτή καταταλαιπώρησε χιλιάδες εκδρομείς...». Αυτά αναφέρονται ανάμεσα σε άλλα σε χτεσινό δελτίο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντ. Μπακογιάννη. Αλήθεια, αν η ΔΗΣΥ έχει αγωνία για τις επιχειρήσεις που κλείνουν γιατί δε σταματά να είναι υπέρμαχος της επιβίωσης της πιο ανταγωνιστικής επιχείρησης, του δικαιώματος των επιχειρηματιών να επιδοτούνται από το κράτος για να παίρνουν τα εργοστάσια και να φεύγουν, του δικαιώματος των Ελλήνων εφοπλιστών να κατασκευάζουν 611 πλοία μόνο τον τελευταίο χρόνο σε ναυπηγεία της Κίνας και της Νότιας Κορέας κ.ά.; Αν ανησυχεί για τους ανέργους που αυξάνονται γιατί στη διακαναλική της συνέντευξη το Σαββατοκύριακο επανέλαβε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, δίνοντας το σύνθημα για χιλιάδες νέες απολύσεις;...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ