ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αλληλεγγύη στον μεγάλο αγώνα των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε, την Παρασκευή, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, με τον πρέσβη της Παλαιστίνης Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι.

Μετά τη συνάντηση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον αγώνα συνολικά του Παλαιστινιακού λαού, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα στον μεγάλο αγώνα που δίνουν οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ. Ο αγώνας τους δεν είναι μόνο αγώνας για καλύτερες συνθήκες κράτησης, για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως κρατουμένων, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες, αλλά είναι αγώνας για την οριστική, την τελική, απελευθέρωσή τους.

Σε αυτή την πάλη, το ΚΚΕ θα είναι αλληλέγγυο, θα είναι συμπαραστάτης, θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μαζί με τον αγώνα για να σταματήσει ο εποικισμός από το Ισραήλ, για ένα Παλαιστινιακό κράτος κυρίαρχο, ανεξάρτητο, στα όρια του '67, με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ, όπου θα είναι κυρίαρχος ο λαός στη χώρα του.

Εκ μέρους του ΚΚΕ θα θέλαμε να τονίσουμε τις τεράστιες ευθύνες που έχει η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία συνεχίζει την πολιτική - στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, ένα ιμπεριαλιστικό κράτος, που καταπιέζει και καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα, βασανίζει κυριολεκτικά τον Παλαιστινιακό λαό. Σε αυτόν τον αγώνα και στην άσκηση της μέγιστης πίεσης θα συμβάλουμε και μέσα στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και μέσα στο μαζικό κίνημα, στην οργάνωση των αγώνων, έτσι ώστε και ο ελληνικός λαός με μεγάλη δύναμη να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό.

Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι
Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι
Ευχαριστώ τον κ. πρέσβη για την ενημέρωση που μας έκανε, θα βρισκόμαστε σε ανοιχτή συνεργασία για όλα τα ζητήματα και για τις ενέργειες αλληλεγγύης και συμπαράστασης του ελληνικού λαού προς τον πολύπαθο Παλαιστινιακό λαό».

Από την πλευρά του, ο Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι σημείωσε ότι η επίσκεψή του εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης του ΚΚΕ για τη συνεχιζόμενη πολιτική του Ισραήλ και τα εγκλήματα που διαπράττει στα εδάφη του ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης κατά του λαού της. Ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τις θέσεις του, που εκφράζουν πραγματικές θέσεις στήριξης της ελευθερίας και της δικαιοσύνης στον κόσμο, υπέρ ενός αγώνα για την ελευθερία, όπως είναι ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού.

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης τόνισε την όξυνση της ισραηλινής επιθετικότητας κατά του Παλαιστινιακού λαού, όπως αυτή εκφράζεται με την εγκληματική στάση απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ, όπου σήμερα αγωνιστές πολιτικοί κρατούμενοι πραγματοποιούν για 12 μέρες απεργία πείνας, θέτοντας δίκαια ανθρωπιστικά αιτήματα, που διέπονται από την 4η Συνθήκη της Γενεύης, η οποία παραβιάζεται καθημερινά από τις αρχές του Ισραήλ. Τέλος, ζήτησε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, για να μην υπάρξει νεκρός απεργός πείνας - πολιτικός κρατούμενος, αλλά και συνολικά προς τον 50χρονο αγώνα για να απαλλαχθεί η Παλαιστίνη από την ισραηλινή κατοχή, και εξέφρασε τις ευχές του προς τον ελληνικό λαό ενόψει του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.


ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες σε κοινή πάλη ενάντια στον καπιταλισμό

Μήνυμα ενίσχυσης της κοινής πάλης Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων εργατών έστειλε η μαζική εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το απόγευμα της Κυριακής 30 Απρίλη, στον κινηματογράφο «STUDIO» της Αθήνας, με σύνθημα: «Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, αγωνιζόμαστε οργανωμένα και ενωμένα ενάντια στον καπιταλισμό. Παλεύουμε για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό». Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία αποτέλεσε την κορύφωση μιας μεγάλης προσπάθειας του Κόμματος να απευθυνθεί σε μετανάστες και πρόσφυγες, σε τόπους δουλειάς και καταυλισμούς, με εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις και άλλες δραστηριότητες.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τα λόγια του να προβάλλονται μεταφρασμένα στα αγγλικά και τα αραβικά. Το πρόγραμμα περιλάμβανε και σύντομη συναυλία με εργατικά τραγούδια της μετανάστευσης, ενώ έκλεισε με τους συγκεντρωμένους όρθιους και με υψωμένες τις γροθιές τους να τραγουδούν τη Διεθνή και να φωνάζουν το σύνθημα: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!».

Στο κάλεσμα του Κόμματος ανταποκρίθηκαν μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα από χώρες της Ασίας, της Β. Αφρικής, αλλά και από την Αλβανία και αλλού. Ανάμεσά τους βρέθηκαν και πρόσφυγες από τη Συρία και τις άλλες εμπόλεμες χώρες, που τους τελευταίους μήνες παραμένουν εγκλωβισμένοι στους καταυλισμούς της Αττικής, όπως στο Σκαραμαγκά, το Ελληνικό και τον Ελαιώνα.


Ο Γιάννης Πρωτούλης ανέδειξε ότι είναι παρούσα η αιτία που γεννά τα προσφυγικά - μεταναστευτικά κύματα, και μάλιστα γίνεται ακόμα πιο απειλητική για τους λαούς. «Η αιτία είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η προετοιμασία για πιο γενικευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις αστικές τάξεις, η φτώχεια και η δυστυχία που κυριαρχεί σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη και επεκτείνεται όλο και περισσότερο στις χώρες του πιο ανεπτυγμένου καπιταλισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Υπογράμμισε τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή της στις ΝΑΤΟικές αποστολές, για τις βάσεις που διευκολύνουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να δυναμώσει η κοινή πάλη Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών ενάντια στην αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν, για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

Τέλος, κάλεσε σε συστράτευση με το ΚΚΕ, στο δρόμο της ανατροπής του καπιταλισμού, για να πάρουν οι εργάτες την εξουσία, για να αλλάξει ριζικά η οικονομία και η κοινωνία προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων.

  • Σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη» θα δημοσιευτούν εκτενή αποσπάσματα της ομιλίας.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα
Στην Αττική

-- Την Τρίτη 9 Μάη, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση, στην αίθουσα του Συλλόγου εργαζομένων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας (Ευπόλιδος 10). Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ.

Στην Αχαΐα

-- Σήμερα Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., στα ΚΑΠΗ της Αγυιάς, σε εκδήλωση της ΚΟΒ Αρκτικού Διαμερίσματος Πάτρας, θα μιλήσει η Μ. Τσόδουλου, μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ.

-- Την Παρασκευή 5 Μάη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας (12ου Συντάγματος 34) στην Πάτρα, σε εκδήλωση της ΚΟΒ Επισιτισμού - Τουρισμού, θα μιλήσει η Α. Ανδρεάτου, Γραμματέας της ΚΟΒ.

-- Την Κυριακή 7 Μάη:

Στις 7 μ.μ., στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο, σε εκδήλωση της ΚΟΒ Εμπορίου - Υπηρεσιών Πάτρας, θα μιλήσει η Χρ. Παναγογιαννοπούλου, μέλος της ΤΕ Αχαΐας.

Στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» της Κ. Αχαγιάς, σε εκδήλωση της ΚΟΒ Δυτικής Αχαΐας, θα μιλήσει ο Τ. Αλεξανδρόπουλος, μέλος της ΤΕ Αχαΐας.

Στην Αιτωλοακαρνανία

-- Αύριο, Τετάρτη:

Στις 8.30 μ.μ., στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόνιτσας, θα μιλήσει η Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ. Θα παρουσιαστεί μαρτυρία εξόριστου της εποχής.

Στις 7 μ.μ., οι Οργανώσεις Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση στη Δημοτική Αγορά Αγρινίου (πρώην Λαχαναγορά). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βιβλιοπαρουσίαση, μουσικό αφιέρωμα με αντιδικτατορικά τραγούδια και μαρτυρία εξόριστου της εποχής. Την παρουσίαση θα κάνει ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Στην Ηλεία

-- Την Πέμπτη 4 Μάη, στις 7.30 μ.μ., σε εκδήλωση της ΤΕ Ηλείας, στην αίθουσα της ΠΕΔ στον Πύργο, θα μιλήσει ο Γιάννης Τεφάνης, Γραμματέας της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Στη Ζάκυνθο

-- Το Σάββατο 6 Μάη, στις 8 μ.μ., σε εκδήλωση της ΤΕ Ζακύνθου, στο Πνευματικό Κέντρο, θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

-- Την Πέμπτη 4 Μάη, στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Σάμης καλεί σε εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο, με ομιλητή τον Δημήτρη Μαντζουράτο, μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ.

-- Την Παρασκευή 5 Μάη, στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Ιθάκης καλεί σε εκδήλωση στον Κινηματογράφο στο Βαθύ, με ομιλητή τον Νώντα Μαυροκέφαλο, μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ.

Στη Βόνιτσα

-- Αύριο, Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., η ΚΟΒ Βόνιτσας παρουσιάζει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την έκδοση «Δικτατορία 1967 - 1974». Θα μιλήσει η Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και θα παρουσιαστεί μαρτυρία εξόριστου της εποχής.

Για την κατάληψη της Νομικής

Την Πέμπτη 4 Μάη, στις 2 μ.μ., οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με αφορμή τα 50 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας, διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην κατάληψη της Νομικής το 1973. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου της Νομικής της Αθήνας, με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ