ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ

Με τη μεγάλη συγκέντρωση και παρέλαση των εργαζομένων στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα και σε πολλές ακόμα πόλεις γιορτάστηκε στην Κούβα η Εργατική Πρωτομαγιά, χρονιά που συμπίπτει με τα 56 χρόνια της νίκης στην Παραλία Χιρόν, τα 55 χρόνια από την ίδρυση της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών, και τα 50 χρόνια από το θάνατο στη μάχη του Τσε. Παρών στην Αβάνα ήταν και ο Πρόεδρος της χώρας και Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ουλίσες Γκιλάρτε ντε Νασιμιέντο, ΓΓ της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Κούβας. Στην τιμητική εξέδρα βρισκόταν ο Γιώργος Μαυρίκος, ΓΓ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, ενώ 1.630 εκπρόσωποι 300 οργανώσεων του εξωτερικού από 86 χώρες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

Ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κούβας αναφέρθηκε στην προσπάθεια συνολικά του κουβανικού λαού, της ηγεσίας του και του ΚΚ Κούβας, να διατηρηθούν τα δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί. Στη μεγάλη πορεία χιλιάδων εργαζομένων που ακολούθησε, επικεφαλής τέθηκαν συμβολικά 50.000 μέλη και στελέχη της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών, ενώ «παρών» μέσα από πολλά πλακάτ ήταν ο ιστορικός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο.

Ο ΓΓ της ΠΣΟ, Γ. Μαυρίκος, σε συνέντευξη για τις εργασίες του Προεδρικού Συμβουλίου της οργάνωσης που θα γίνουν τις επόμενες μέρες εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργαζομένων στην Κούβα, ώστε να καταργηθεί ο αποκλεισμός από τις ΗΠΑ, ενώ προανήγγειλε διεθνή εκδήλωση για το θέμα αυτό, τον Ιούνη στις Βρυξέλλες.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αγώνες για περισσότερα δικαιώματα...

Copyright 2017 The Associated

«Κοκκίνισαν» οι κεντρικοί δρόμοι μεγάλων αστικών κέντρων της Νότιας Αφρικής, όπως αυτά του Κέιπ Τάουν και του Γιοχάνεσμπουργκ και του Ντέρμπαν, από πολλές χιλιάδες εργάτες και εργάτριες που διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς για τα λαϊκά νοικοκυριά. Στις εκδηλώσεις απ' το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (COSATU) εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, λόγω της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που δεν άλλαξε παρά την κατάργηση του απαρτχάιντ και την άνοδο στην εξουσία του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, και ασκήθηκε έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα.

Ο γενικός γραμματέας του COSATU Ζουελινζίμα Βάβι επισήμανε ότι ο καπιταλισμός οξύνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και υποβαθμίζει τις συνθήκες ζωής, φέρνοντας περίπου 14.000.000 Νοτιοαφρικανούς αντιμέτωπους με την πείνα και 9.000.000 ανέργους αντιμέτωπους με τη φτώχεια. «Θέλουμε το ίδιο το σύστημα του καπιταλισμού να πέσει» πρόσθεσε, τονίζοντας την ανάγκη, όπως είπε, «να διατηρηθεί η κληρονομιά των εργατών που όρθωσαν το ανάστημά τους το 1886 και απαίτησαν 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο...».

ΗΠΑ
Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις με επίκεντρο τους μετανάστες

Αφιερωμένες στα δικαιώματα των μεταναστών εργατών, δεδομένης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και των σχεδίων της νέας κυβέρνησης για ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ήταν πολλές από τις φετινές Πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις σε αμερικανικές μεγαλουπόλεις, όπως η Ν. Υόρκη, το Σικάγο, το Λος Αντζελες, το Πόρτλαντ και το Σιάτλ. Αλλα αιτήματα συνδικάτων και οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων μεταναστών ανέδειξαν ζητήματα που αφορούν την αύξηση των ωρομισθίων, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αύξηση των δημόσιων δαπανών σε υπηρεσίες Υγείας, Εκπαίδευσης και Πρόνοιας.

Μαζικές ήταν οι κινητοποιήσεις χιλιάδων νεαρών εργαζομένων και ανέργων στην υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ, το Πουέρτο Ρίκο, ο λαός του οποίου ζει τα τελευταία χρόνια βουτηγμένος στην ανέχεια από τις πολιτικές της πλουτοκρατίας και των μονοπωλίων που χρεοκόπησαν τα δημόσια ταμεία και απομυζούν τον πλούτο του.

Νότια Κορέα

Copyright 2017 The Associated

Ενώ η Κορεατική Χερσόνησος βρίσκεται στο επίκεντρο των ραγδαίων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στη Νότια Κορέα χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι διαδήλωσαν καταδικάζοντας τη σταθερή πλέον τακτική των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων να απασχολούν εργαζόμενους με προσωρινές σχέσεις εργασίας.

Φιλιππίνες

Copyright 2017 The Associated

Μαζικές συγκεντρώσεις έγιναν και στις Φιλιππίνες, όπου πολλά συνδικάτα ξεχώρισαν την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη κατά της «εργολαβοποίησης», φαινομένου που επεκτείνεται ραγδαία, αφού μειώνει το λεγόμενο «εργατικό κόστος». Στη Μανίλα, ένα αστυνομικό «φράγμα» εμπόδισε τους διαδηλωτές να φτάσουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ινδονησία

Copyright 2017 The Associated

Στην Ινδονησία, εκτιμήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων ανέβαζαν τον αριθμό των διαδηλωτών σε 500.000 σε όλη τη χώρα, ενώ στις διαδηλώσεις που έγιναν ξεχώρισαν συνθήματα ενάντια στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε εργολάβους και οι μαθητευόμενοι, που πολλοί χαρακτηρίζουν «σύγχρονη σκλαβιά».

Ρωσία

Copyright 2017 The Associated

Μία από τις μαζικότερες Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων έγινε χτες στη Μόσχα, όπου στην Κόκκινη Πλατεία διαδήλωσαν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με ανταποκρίσεις των ειδησεογραφικών πρακτορείων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ