ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αύξηση πάνω από 33% για τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Ενισχύθηκε σε ψήφους, έδρες και ποσοστά το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, παρά τις απαράδεκτες διαδικασίες διεξαγωγής των εκλογών και την προσπάθεια της ΠΑΣΚΕ να ελέγξει το αποτέλεσμα

Από τη χτεσινή απεργιακή πορεία στο Ηράκλειο
Από τη χτεσινή απεργιακή πορεία στο Ηράκλειο
Αύξηση σε ψήφους, ποσοστά και έδρες σημείωσε το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ (Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία) - ΕΚΗ, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ έλαβε 36 ψήφους (από 25 το 2010) και κατέλαβε 3 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου (από 2) σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 33,8%. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 167 ψήφους και 15 έδρες (από 160 ψήφους και 16 έδρες), η ΔΑΚΕ πήρε 13 ψήφους και 1 έδρα (από 17 ψήφους και 1 έδρα), η «Αυτόνομη Παρέμβαση» 9 ψήφους (από 6) και καμία έδρα. Οσον αφορά τους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, η ΔΑΣ πήρε 20 ψήφους και εξέλεξε 1 (από 19 και 1 αντίστοιχα το 2010). Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 108 ψήφους και 6 αντιπροσώπους (από 125 και 7) ενώ ΔΑΚΕ και ΑΠ πήραν 11 και 2 ψήφους αντίστοιχα και δεν εξέλεξαν αντιπροσώπους.

Σε ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Αποδείχτηκε από το αποτέλεσμα ότι η προσπάθεια που έκαναν ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσουν τις ταξικές δυνάμεις ως "απομονωμένες" και "περιχαρακωμένες" έπεσαν στο κενό!». Σχολιάζοντας τους όρους διεξαγωγής των εκλογών: «Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκλογές έγιναν εσπευσμένα, με σωματεία να τρέχουν να προλάβουν ημερομηνίες προκειμένου να εκλέξουν αντιπροσώπους ενώ η προσπάθεια που έκανε η ΠΑΣΚΕ να ελέγξει απόλυτα το αποτέλεσμα φάνηκε από τις παραιτήσεις εκλεγμένων αντιπροσώπων που έφερε τις ημέρες των εκλογών (5) - εκτός από αυτές που έγιναν τις ημέρες πριν το Συνέδριο». Ακόμα, η ανακοίνωσή καταγγέλλει μια σειρά φαινόμενα: «Συνταξιούχος εδώ και δύο χρόνια επανεκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο. Επίσης, εκλέχτηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο αντιπρόσωπος που είχε ψηφίσει σε δυο κλαδικά σωματεία! Ενώ υπήρχαν και σωματεία που κατά τις αρχαιρεσίες τους η κατάσταση ψηφισάντων μελών ανέγραφε μόνο επώνυμο και όνομα, ούτε καν πατρώνυμο, για Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας και αριθμό μητρώου ΙΚΑ ....ούτε λόγος! Αρχαιρεσίες δηλαδή ...είδα φως και μπήκα!».

Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους άνεργους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, «να μην αφήνουν άλλο την εργοδοσία να αχρηστεύει το πιο δυνατό μας όπλο, τα σωματεία και την ταξική ενότητά μας. Με μαζικοποίηση να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στα πρωτοβάθμια σωματεία ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος».

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απειλούνται κατακτήσεις που τους παρέχει το ΙΚΑ

Με νέο πλήγμα στις ασφαλιστικές τους παροχές απειλούνται οι ασφαλισμένοι ξενοδοχοϋπάλληλοι, όπως επιβεβαίωσε και η προχτεσινή παρέμβαση που έκαναν στο ΙΚΑ το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ξενοδοχείων - Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής και επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου.

Η παρέμβαση έγινε, καθώς, ενώ αυτήν την περίοδο ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί για τη σύμβαση κατασκηνώσεων με το Ταμείο ώστε να δρομολογηθούν σύντομα και οι σχετικές αιτήσεις των ασφαλισμένων, οι εργαζόμενοι ενημερώνονται ότι δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Πρόκειται για ειδική δαπάνη που μέχρι σήμερα προβλέπεται για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, μέρος των παροχών σε χρήμα που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, που βεβαίως συνεχίζουν να καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους.

Στη συνάντηση, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος, αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα του Ταμείου, δήλωσε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι υπάρχουν εμπόδια για την καταβολή της σχετικής παροχής. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο νόμος εξακολουθεί να την προβλέπει.

Στο παρελθόν, οι εργοδοτικοί φορείς - και συγκεκριμένα ο ΣΕΒ - έχουν καταστήσει σαφές ότι ... θα ήθελαν πολύ να σταματήσει να υπάρχει αυτή η παροχή, στο πλαίσιο προφανώς της προσπάθειας για διαρκή μείωση (μέχρι και απαλλαγή) από τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν. Το σκεπτικό που έχουν προβάλει είναι το εξής: Δεν μπορεί να υπάρχει μια παροχή μόνο για μια κατηγορία εργαζομένων, αλλά από την άλλη, δε γίνεται να υπάρχει και για όλους....

Από τη μεριά τους, οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να επιτρέψουν καμιά κατάργηση δικαιωμάτων τους, που ούτως ή άλλως αποτελούν ένα μόνο (ελάχιστο μάλιστα) μέρος του πλούτου που παράγουν και τους επιστρέφεται από τις εισφορές που πληρώνουν. Ο διοικητής του ΙΚΑ δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει νέα συνάντηση, αφού πρώτα συζητήσει σχετικά και η διοίκηση. Στην κινητοποίηση, εκτός από το κλαδικό συνδικάτο, συμμετείχαν εκπρόσωποι των επιχειρησιακών σωματείων στα ξενοδοχεία «Ζαφόλια», «Κάραβελ», «Ρόγιαλ Ολύμπικ», «Λυκαμπέτους», «Μετροπόλιταν».

Καθημερινά επιβεβαιώνεται, πάντως, ότι με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση των Ταμείων (που «βουλιάζουν» στα ελλείμματα λόγω της αντεργατικής πολιτικής στήριξης των μεγαλοεργοδοτών), αλλά και στο πλαίσιο της μείωσης του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» οι συντάξεις και συνολικά οι ασφαλιστικές παροχές των εργαζομένων «πολιορκούνται» όλο και πιο στενά.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΚΑ
«Χτυπά» ακόμη και το δικαίωμα στην ένσταση

Εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία τα μέλη των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών του ΙΚΑ υποχρεώνονται να συμμορφώνονται με την απόφαση της Διοίκησης εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ, υπονομεύοντας ανοιχτά το δικαίωμα των εργαζομένων στην ένσταση.

Οι Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές (ΤΔΕ) είναι όργανα τα οποία λειτουργούν σε κάθε παράρτημα του ΙΚΑ και εξετάζουν τις ενστάσεις των ασφαλισμένων σε κάθε απόφαση που παίρνει το ΙΚΑ και τους αφορά. Οι ΤΔΕ αποτελούνται από πέντε μέλη (τρεις διορισμένοι υπάλληλοι του ΙΚΑ, ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων και ένας των εργοδοτών).

Σύμφωνα με την εσωτερική εγκύκλιο της Διοίκησης του ΙΚΑ (ΑΠ: Γ99/139, Αθήνα 19 Δεκεμβρίου 2012) προβλέπεται: «Οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων των Υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στις περιπτώσεις μη σύννομων ή αβάσιμων αποφάσεων των ΤΔΕ, μπορούν να επανεισάγουν τις υποθέσεις στην ΤΔΕ. Σε περίπτωση, που παρά την επανεισαγωγή τους, οι ΤΔΕ εμμένουν στις αρχικές αποφάσεις τους, οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων των Υποκαταστημάτων, θα πρέπει να ενημερώνουν εγγράφως την αρμόδια για την υπόθεση Διεύθυνση της Διοίκησης. Η Διοίκηση στις περιπτώσεις αυτές (σοβαρής παράβασης των νόμων ή των κανονισμών του Ιδρύματος), προκειμένου να διασφαλιστούν τα έννομα συμφέροντα του Ιδρύματος, μπορεί να προβεί στις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες κατά των μελών της ΤΔΕ (λόγω πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων τους)» (σ.σ.: οι υπογραμμίσεις του «Ρ»).

Η εγκύκλιος σημαίνει ότι αν τα μέλη της ΤΔΕ δεν πάρουν την απόφαση που κρίνεται ότι διασφαλίζει τα συμφέροντα του ΙΚΑ, τότε αυτά θα παύονται από μέλη της και θα ορίζονται νέα τα οποία προφανώς θα συμμορφώνονται στις απαιτήσεις της διοίκησης του ΙΚΑ...

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ - «ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ»
Πέθανε ο εμποροϋπάλληλος που είχε τραυματιστεί σοβαρά

Τη μάχη με τη ζωή έχασε ο 42χρονος εμποροϋπάλληλος Θανάσης Αλεξόπουλος, πατέρας δύο παιδιών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι από την προηγούμενη βδομάδα. Χτύπησε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της δουλειάς στο σούπερ μάρκετ «ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ» στην Ακράτα Αιγιάλειας.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες Ν. Αχαΐας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συναδέλφους του Θ. Αλεξόπουλου, και καταγγέλλει πως «το ισχυρό χτύπημα που δέχτηκε στο κεφάλι έγινε κατά τη διάρκεια εργασίας που δεν ήταν στα καθήκοντά του, και η εργοδοσία του είχε επιβάλει να την κάνει. Ο συνάδελφος προστίθεται στα αμέτρητα θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας που προκειμένου να επιτύχουν το μέγιστο δυνατό οικονομικό κέρδος για τις επιχειρήσεις τους δε διστάζουν να θυσιάσουν ανθρώπινες ζωές εργαζομένων. Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι μία εκ των πολλών που εφαρμόζει την υπερεντατικοποίηση στην εργασία, αμείβοντας τους εργαζόμενους με πενιχρούς μισθούς, και αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που της προσφέρει η κυβέρνηση».

Το σωματείο καλεί «την εργατική τάξη μέσα στους χώρους δουλειάς μαζί με το ΠΑΜΕ και το ταξικό κίνημα να κάνουν δικιά τους υπόθεση την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας τους». Ζητά να διερευνηθούν οι αιτίες του ατυχήματος, να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες στους υπευθύνους, να παρθούν μέτρα για την προστασία της οικογένειάς του συναδέλφου που σκοτώθηκε, να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή παραπέρα ατυχημάτων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ