ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάη 2012
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ο πλούτος ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν

Μήνυμα της ταξικής Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για την Εργατική Πρωτομαγιά που γιορτάστηκε αγωνιστικά από εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο

Αδελφικούς χαιρετισμούς σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της υφηλίου απηύθυνε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) με αφορμή τις απανταχού εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά, σημειώνοντας ότι η ημέρα «θυμίζει τον αναντικατάστατο ρόλο της εργατικής τάξης στην παραγωγή όλου του πλούτου» αλλά και «την αήττητη δύναμη της ταξικής ενότητας για να αλλάξει ο κόσμος σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων».

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις ηπείρους με πρωταγωνίστριες τις ταξικές Δυνάμεις (Ο «Ρ» παρουσιάζει ενδεικτικά μερικές από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις).

Στην ανακοίνωσή της η ΠΣΟ αναφέρεται στις βαριές επιπτώσεις της συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων που ανάβουν τις φωτιές του πολέμου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού που υποσιτίζεται, την εντεινόμενη αύξηση της ανεργίας, τα πάνω από 100.000.000 άστεγους, τα εκατομμύρια παιδιών που πεθαίνουν γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια και φάρμακα ή καθαρό νερό, ενώ την ίδια ώρα πολλαπλασιάζονται τα κέρδη των καπιταλιστών...

«Αυτή η πραγματικότητα αναγκάζει εμάς, τους εργαζόμενους του κόσμου, σε αντεπίθεση ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα για την ικανοποίηση βασικών αναγκών και τη δημιουργία ενός κόσμου δίχως την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΣΟ, όπου δημοσιοποιείται ένα εκτενές πρόγραμμα πολυποίκιλης δράσης στις 3 Οκτώβρη 2012 (Παγκόσμια Μέρα Δράσης), στο οποίο συμπεριλαμβάνονται απεργίες, διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις και άλλες δραστηριότητες σε δεκάδες χώρες και των πέντε ηπείρων προκειμένου οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε Τροφή, Καθαρό Νερό, Στέγαση, Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, Εκπαίδευση, Μεταφορές, Ελεύθερες και Ποιοτικές Δημόσιες Υπηρεσίες για όλους.

Και η ανακοίνωση της ΠΣΟ καταλήγει: «Ενας κόσμος δίχως εργαζόμενους είναι αδύνατος. Ενας κόσμος δίχως καπιταλιστές είναι αναγκαίος και απαραίτητος».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό

Κοινή ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά υπογράφουν 34 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο

Στην κοινή ανακοίνωση (δημοσιεύτηκε ολόκληρη στον Κυριακάτικο «Ρ» στις 29 Απρίλη) που υπογράφουν ως τώρα 34 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από κάθε γωνιά του πλανήτη, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«

Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να αντιστρέψει τη σημερινή κατάσταση. Από άκρη σε άκρη σ' όλον τον πλανήτη πρέπει να ακουστεί μυριόστομο: Καμιά θυσία για τους εκμεταλλευτές μας. Ταξική αφύπνιση, ενότητα και οργάνωση παντού. Πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την υπεράσπιση της ζωής της εργατικής οικογένειας από τη φτώχεια και την ανεργία. Ολοι στον αγώνα για μια ζωή αντάξια της δουλειάς μας και των αναγκών μας. Για να γίνει η εργατική τάξη δύναμη ανατροπής και εξουσίας».

Τα κόμματα που υπογράφουν ως τώρα (η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται) είναι τα εξής:

Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό, Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας, ΚΚ Αζερμπαϊτζάν, Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών, Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, ΚΚ Βρετανίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας, Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου, ΚΚ Μάλτας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν, ΚΚ Πολωνίας, Ρουμανικό ΚΚ Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα Κομμουνιστών, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης, Κόμμα Κομμουνιστών Σερβίας, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (PKP 1930).

ΡΩΣΙΑ
Μήνυμα καταδίκης του καπιταλισμού

Μεγάλες συγκεντρώσεις σε Μόσχα και άλλες πόλεις
Μεγάλες συγκεντρώσεις σε Μόσχα και άλλες πόλεις
Με μαζικές συγκεντρώσεις στη Μόσχα και σε εκατοντάδες πόλεις της Ρωσίας, οι κομμουνιστές της χώρας τίμησαν την εργατική Πρωτομαγιά. Στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις πήραν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στη Μόσχα, εκδηλώσεις οργάνωσαν και οι ρωσικές αρχές, με τη βοήθεια των συμβιβασμένων συνδικάτων. Στη Μόσχα (για πρώτη φορά) παραβρέθηκαν ο σημερινός Πρόεδρος της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντιεφ, όσο κι ο επόμενος Πρόεδρος Β. Πούτιν.

Μιλώντας σε μαζική συγκέντρωση στη Μόσχα ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) αναφέρθηκε στην προσφορά του σοσιαλισμού από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, μέχρι την αντιφασιστική νίκη, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως προωθεί σχέδιο εγκατάστασης του ΝΑΤΟ στις ακτές του ποταμού Βόλγα.

Σε ανακοίνωσή του για την Πρωτομαγιά το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ) σημειώνει την προσπάθεια των καπιταλιστών να μεταφέρουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων: «Στόχος τους είναι να φτηνύνει η τιμή της εργατικής δύναμης, να αφαιρέσουν τα στοιχειώδη δικαιώματα των ανθρώπων της εργασίας στη δουλειά, στη μόρφωση και στην υγεία, να στερήσουν κάθε προοπτική στη νεολαία», και επισημαίνεται πως οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει να έχουν αυταπάτες σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στη σύνθεση της ρωσικής κυβέρνησης. Αντίθετα, καλούνται να δυναμώσουν την πάλη τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, έως τη νίκη του σοσιαλισμού.


Ι.Π.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ

Μαζικά ήταν μπλόκ του ΚΚ Τουρκίας στους γιορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς
Μαζικά ήταν μπλόκ του ΚΚ Τουρκίας στους γιορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΓΚΥΡΑ, ΣΜΥΡΝΗ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, στη μαζικότερη απεργιακή κινητοποίηση για την εργατική Πρωτομαγιά των τελευταίων χρόνων. Δυναμικό παρών έδωσαν οι δυνάμεις του ΚΚ Τουρκίας, καθώς και εργατικών συνδικάτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η φετινή συγκέντρωση ήταν μία από τις πολυπληθέστερες των τελευταίων ετών, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει περισσότερους από 20.000 αστυνομικούς, στην πλατεία Ταξίμ.

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αγκυρα και τη Σμύρνη, με το λαό της Τουρκίας να διαδηλώνει ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

ΚΟΥΒΑ
Παλλαϊκός γιορτασμός

ΑΒΑΝΑ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί διαδήλωσαν χτες στην Αβάνα τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά. Ενα γιγαντιαίο πανό με το σύνθημα «Διατηρήστε και βελτιώστε το σοσιαλισμό» ήταν επικεφαλής της διαδήλωσης που ξεκίνησε στη Πλατεία της Επανάστασης παρουσία του Κουβανού Προέδρου Ραούλ Κάστρο, εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων, του Κομμουνιστικού Κόμματος, του Κράτους, της κυβέρνησης καθώς και πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων. Παρόντες ήταν και 1.900 εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων από 117 χώρες και 209 οργανώσεις.

ΣΕΡΒΙΑ

«Οι νόμοι θεσπίζονται προς το συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου και όχι του εργάτη» φώναξαν χτες Σέρβοι εργαζόμενοι στο κέντρο του Βελιγραδίου τιμώντας τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά με τρεις διαφορετικές κεντρικές εκδηλώσεις στη σερβική πρωτεύουσα, αντιστεκόμενοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τις εκδηλώσεις και να υποκρύψει τη συνεχώς επιδεινούμενη θέση του εργαζόμενου στη χώρα ενόψει και των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής...

ΗΠΑ

Η φετινή Πρωτομαγιά ανακτά στις ΗΠΑ το πραγματικό της νόημα: παγκόσμια ημέρα του αγώνα των Εργατών καθώς η μέρα αυτή που παρότι σημαδεύτηκε από το αίμα των εργατών του Σικάγο, γιορτάζεται με αγώνες, παντού εκτός των ΗΠΑ που είναι εργάσιμη ημέρα. Η προσπάθεια εργατικών συνδικάτων, οργανώσεων μεταναστών και του κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ» είναι να θέσουν ξανά στο επίκεντρο την εξέγερση των εργατών του Σικάγο καθώς, όπως τονίζουν, «οι άγριες συνθήκες εκμετάλλευσης των εργαζομένων έχουν επιστρέψει». Στρεφόμενοι ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα κήρυξαν γενική απεργία σε παναμερικανικό επίπεδο και διοργάνωσαν αποκλεισμούς σε οδικές αρτηρίες και χώρους δουλειάς «ώστε ούτε ένας εργαζόμενος να μη δουλέψει, ούτε ένας φοιτητής να πάει μάθημα» και διαδηλώσεις και πορείες σε 130 πόλεις από τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο έως το Λος Αντζελες και το Σαν Ντιέγκο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ