ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 2008
Σελ. /32
ΚΟΥΒΑ
Λαοθάλασσα στήριξης της Επανάστασης

Το λαϊκό «ποτάμι» πλημμύρισε την Πλατεία της Επανάστασης

Associated Press

Το λαϊκό «ποτάμι» πλημμύρισε την Πλατεία της Επανάστασης
ΑΒΑΝΑ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί έδειξαν για μια ακόμα φορά την υποστήριξή τους στην Κουβανική Επανάσταση, στον ηγέτη της Φιντέλ Κάστρο και στον Πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, κατά τη διάρκεια των μαζικών Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Πλατεία της Επανάστασης «Χοσέ Μαρτί», όσο και σε ολόκληρη την Κούβα.

Στην κεντρική συγκέντρωση συμμετείχε και η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, που βρίσκεται στο Νησί, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Δέκα χιλιάδες νεολαίοι φοιτητές της Σχολής της Πληροφορικής ήταν στην κεφαλή της συγκέντρωσης και πορεύτηκαν κάτω από το σύνθημα «Ενότητα, Ενίσχυση και Στήριξη της Επανάστασης». Οι συγκεντρωμένοι απέτισαν τιμή στην 50ή επέτειο της νίκης της 1ης Γενάρη 1959 της Επανάστασης αλλά και της 70ής επετείου της ίδρυσης της Ομοσπονδίας Εργατών της Κούβας (CTC), ενώ ταυτόχρονα απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που κρατούνται άδικα στις φυλακές των ΗΠΑ, επειδή υπερασπίστηκαν τη χώρα τους ενάντια στις εγκληματικές ενέργειες αντικουβανικών ομάδων της Φλόριντα. Οι εργαζόμενοι επιβεβαίωσαν ότι θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα.

Επικεφαλής της κεντρικής συγκέντρωσης στην Αβάνα ήταν ο Κουβανός Πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις συμμετείχαν 1.460 ξένοι καλεσμένοι από 62 χώρες.

Οι φοιτητές νεολαίοι κομμουνιστές στην κεφαλή της πορείας

Associated Press

Οι φοιτητές νεολαίοι κομμουνιστές στην κεφαλή της πορείας
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργατών της Κούβας, Σαλβαδόρ Βάλδες τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι, για να γιορτάσει κανείς την Πρωτομαγιά και κάλεσε τους εργαζόμενους να επικυρώσουν τη θέλησή τους να συνεχίσουν να βαδίζουν στο δρόμο για έναν δίκαιο, πιο ανθρώπινο και αποτελεσματικό σοσιαλισμό, όπως εξάλλου έχει υποδείξει και ο Φιντέλ Κάστρο. Σημείωσε, επίσης, πως χρειάζεται να ξεριζωθούν η αναποτελεσματικότητα και οι αδυναμίες και υπογράμμισε ότι η πλατιά ιδεολογική διαδικασία που πραγματοποιείται σήμερα στην εργατική τάξη προσανατολίζεται προς την αύξηση της οικονομικής και παραγωγικής ανάπτυξης.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Για την ενότητα της εργατικής τάξης

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Βενεζουελανοί πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα Καράκας και σε άλλες πόλεις τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά αλλά και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του «Πατριωτικού Πόλου» (όπου συμμετέχουν το ΚΚ Βενεζουέλας, το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα και άλλες δυνάμεις) που διοργάνωσε τις φετινές διαδηλώσεις για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας και της ενότητας της εργατικής τάξης, αλλά και την εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού της Βολιβίας.

Στο Καράκας, το κόκκινο ποτάμι των εργαζομένων ξεκίνησε από την Αλ Μπαντέρα, διέσχισε τη λεωφόρο Φουέρσας Αρμάδας και κατέληξε στη λεωφόρο Ουρδανέτα, ενώ αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν σε κάθε γωνιά της Βενεζουέλας. Η φετινή Πρωτομαγιά πάντως συνοδεύτηκε και από την ανακοίνωση εκ μέρους του προέδρου Ούγο Τσάβες, την Τετάρτη, της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 30%. Ο πρόεδρος Τσάβες δεσμεύτηκε να δώσει μάχη για τη μείωση του πληθωρισμού, που έφθασε το 22,5% το 2007, όμως υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του θεωρεί σημαντικότερο να διατηρήσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ανακοίνωσε την αύξηση των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα κατά 30%. Ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στη Βενεζουέλα αναπροσαρμόζεται στα 372 δολάρια, που είναι ο υψηλότερος στη Λατινική Αμερική, ενώ εκτός της αύξησης μεγάλο τμήμα των εργαζομένων λαμβάνει επίσης οφέλη όπως επιδοτούμενα τρόφιμα και στέγη.

Τέλος, χτες, έληγε το τελεσίγραφο που είχε αποστείλει την Κυριακή ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, προς τη διοίκηση της χαλυβουργίας «Ternium Sidor» - της βιομηχανίας που πρόσφατα εθνικοποιήθηκε - αν δεν προσερχόταν στην τελική διαπραγμάτευση για την εξαγορά της με «προσγειωμένες και πραγματικές» απαιτήσεις. Είχε δηλωθεί ότι σε περίπτωση άρνησης θα παίρνονταν δραστικά μέτρα, κάτι που όλα έδειχναν ότι θα ανακοινώνονταν χτες, με πλήρη επανάκτηση της χαλυβουργίας από το κράτος.

ΚΥΠΡΟΣ
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργάτες ενωμένοι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με συγκεντρώσεις και πορείες γιόρτασε χτες η ΠΕΟ την Εργατική Πρωτομαγιά στην Κύπρο, ενώ το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Στο χαιρετισμό του, ο Κύπριος Πρόεδρος έθεσε ως βασικό στόχο της κυβέρνησής του την καταπολέμηση της φτώχειας, και ουσιαστικό στοιχείο των διακηρύξεών της για οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.

Εκτός από τον Κύπριο Πρόεδρο και τους Ελληνοκύπριους συνδικαλιστές στην εκδήλωση της ΠΕΟ μίλησε και ο ΓΓ της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής οργάνωση DEV-IS Ισμαήλ Οζμπαρίς.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Η εργατική τάξη στο προσκήνιο

ΛΑ ΠΑΣ.--

Πρωταγωνιστής το λαϊκό και εργατικό κίνημα, με αφορμή τις διαδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά, στη μεγάλη μάχη που δίνει η χώρα ενάντια στα σχέδια απόσχισης και πρόκλησης ακόμη και εμφύλιου πολέμου, προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση του Προέδρου Εβο Μοράλες.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, αγρότες και ιθαγενείς από πολυάριθμες λαϊκές και κοινωνικές οργανώσεις έδωσαν το «παρών» στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Βολιβία και διοργάνωσε η Συνομοσπονδία Εργατών (COB) ενάντια στα σχέδια της ολιγαρχίας και τα δημοψηφίσματα για την αυτονομία με πρώτο αυτό που διοργανώνεται στη Σάντα Κρους την Κυριακή, 4 Μάη. Οι εργαζόμενοι «διαδηλώνουν για την ενότητα της χώρας, των ταξικών και ιθαγένικων δυνάμεων ενάντια στην καταπίεση του καπιταλισμού», τόνισαν στελέχη της COB κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στην πρωτεύουσα Λα Πας. Μια διαδήλωση που ξεκίνησε το πρωί από την πλατεία Σαν Φρανσίσκο, διέσχισε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας και κατέληξε στην κεντρική πλατεία, όπου, κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος Μοράλες ανακοίνωσε την εθνικοποίηση της εταιρείας Τηλεπικοινωνιών «Εντέλ». Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής

Τα δικαιώματα των εργαζομένων και η επίθεση του κεφαλαίου βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδηλώσεων στη Χιλή, όπου δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που διοργάνωσαν τα συνδικάτα και το ΚΚ Χιλής. Στο Εκουαδόρ, χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν μέρος σε διαδηλώσεις που έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας και διοργανώθηκαν από τα συνδικάτα διεκδικώντας να αποτελέσει μέρος της συνταγματικής αναθεώρησης η εργατική σταθερότητα, η ισότητα και οι συλλογικές συμβάσεις. Στην Κολομβία, διαδηλώσεις έγιναν σε 32 πόλεις της χώρας, όπου οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την καταδίκη τους στην πολιτική του προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, τις συνεχιζόμενες δολοφονίες συνδικαλιστών και την άμεση διασύνδεση της κυβέρνησης Ουρίμπε με τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Αργεντινή όπου στο επίκεντρο βρέθηκε η υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, τη Βραζιλία, το Μεξικό ενάντια στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ, αλλά και το τσουνάμι των σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων με πρώτη την πετρελαϊκή βιομηχανία «PEMEX».

Το φάσμα της πείνας, που στοιχειώνει πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδηλώσεων που έγιναν στην Παραγουάη. Χιλιάδες πήραν μέρος στις διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά που έγιναν σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Γουατεμάλας. Στο Περού, εργαζόμενοι και μεγάλο τμήμα γυναικών διαδήλωσαν έξω από το κτίριο του Κογκρέσου στη Λίμα, χτυπώντας άδειες κατσαρόλες και πιάτα, για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής.

ΝΕΠΑΛ
Με αιχμή την κατάργηση της μοναρχίας

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού, για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, για να γιορτάσουν και τα αποτελέσματα των εκλογών, που έδειξαν την αγανάκτηση του λαού απέναντι στη μοναρχία και να εκφράσουν τις προσδοκίες τους για αλλαγή στο ΚΚ Νεπάλ (Μαοϊκό), που κέρδισε τις εκλογές και αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση, προκειμένου να ψηφίσει Σύνταγμα και να επικυρώσει την κατάργηση της μοναρχίας.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Ζητούν αυξήσεις μισθών

Ιδιαίτερα μαζικές οι εκδηλώσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς και στην Ταϊλάνδη, όπου εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της κυβέρνησης στην Μπανγκόκ, ζητώντας αυξήσεις των μισθών τους, που παραμένουν εξευτελιστικοί ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει και οι τιμές των τροφίμων έχουν ανέλθει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ