ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Την Κυριακή 9 Μάη η Μαραθώνια Πορεία

Ξεκινάει από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ και καταλήγει στα Προπύλαια στις 7.30 μ.μ. όπου θα δοθεί συναυλία

Πολύμορφες πολιτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει την επόμενη Κυριακή 9 του Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, με πορείες σε διάφορες πόλεις και τη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα καταλήξει στις 7.30 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου θα ακολουθήσουν δημοτικοί χοροί και συναυλία.

Κεντρικές εκδηλώσεις

Στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης διοργανώνονται οι παρακάτω κεντρικές εκδηλώσεις:

-- Αύριο Δευτέρα στις 8 μ.μ. στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 7, Σύνταγμα) διοργανώνεται από φορείς του πολιτισμού και της ειρήνης εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Πολιτισμός και Ειρήνη». Εισηγητές θα είναι, ο Κώστας Καζάκος, ηθοποιός, η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος - βουλευτής του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ.

-- Την Τετάρτη 5 Μάη στις 9.30 π.μ διοργανώνεται στο Ζάππειο ημερίδα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με θέμα «Περιβάλλον και Ειρήνη». Θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΠΣΕ Ρομές Σάντρα. Την έναρξη της ημερίδας θα κηρύξει ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ και πρώην πρύτανης του ΕΜΠ. Χαιρετισμό θα απευθύνει εκ μέρους του ΤΕΕ ο πρόεδρος Γιάννης Αλαβάνος και ο γγ της ΕΕΔΥΕ Θανάσης Παφίλης.


-- Την Πέμπτη 6 Μάη, από τις 6 μ.μ. μέχρι τις 9.30 μ.μ., στο Πολεμικό Μουσείο, διοργανώνεται σε συνεργασία με την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), εκδήλωση με θέμα «Ενοπλες Δυνάμεις και Παγκόσμια Ειρήνη». Ομιλητές θα είναι πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από την Ελλάδα, καθώς και απόστρατοι από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και από χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, ανάμεσά τους ο Πορτογάλος συνταγματάρχης ε.α. Antonio Pessoa, ο Ρώσος ταξίαρχος ε.α. Kopyshev Evgeny, ο Γερμανός (ΟΔΓ) ναύαρχος ε.α. Elmar Schmaehling, ο Γερμανός (ΓΛΔ) ναύαρχος ε.α. Herbert Bernig, ο Ούγγρος ταξίαρχος ε.α. Czikora Gyula και ο Βούλγαρος ταξίαρχος ε.α. Kirif Yordnaov.

-- Την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Μάη από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σκακιού, διοργανώνεται τουρνουά σκακιού.

Αλλες δραστηριότητες

Στο μεταξύ, εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης:

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου σήμερα Κυριακή 2 Μάη, διοργανώνει θεατρική αντιπολεμική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου στις 7.30 μ.μ. από το θεατρικό τμήμα της.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαρνών - Κ. Πατησίων και το Παράρτημα Οικοδόμων Κυψέλης - Κ. Πατησίων - Αχαρνών, συνδιοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση, την Τετάρτη 5 Μάη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση - Τρομοκρατία και Δημοκρατικά Δικαιώματα».

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς σε συνεργασία με τοπικούς φορείς διοργανώνει την Τετάρτη 12 Μάη στο χώρο του Μπλόκου της Κοκκινιάς εκδήλωση αφιερωμένη στην 9η Μάη.

Πορείες Ειρήνης σ' όλη την Ελλάδα

Την Κυριακή 9 Μάη, που θα πραγματοποιείται η μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, θα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και πορείες και στις παρακάτω περιοχές:

-- Ακτιο, σε αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση έξω από τη ΝΑΤΟική βάση των AWACS, στις 10 π.μ. στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτίου, καλεί η Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος Βορειοδυτικής Ελλάδας το λαό, τη νεολαία και τους μαζικούς φορείς της περιοχής.

-- Θεσσαλονίκη, πορεία από τη Νέα Σάντα του Κιλκίς έως το κέντρο της πόλης.

-- Κερασίτσα - Τρίπολη, παμπελοποννησιακή πορεία.

-- Κρήτη - Χανιά - Σούδα, παγκρήτια συγκέντρωση και πορεία στην αμερικανική αεροναυτική βάση.

-- Χαλκίδα, πορεία από τη Ν. Αρτάκη έως το κέντρο της πόλης.

Θεσσαλία

Την απόφασή τους να συνεχίσουν, ακόμα πιο δυναμικά, την αντιιμπεριαλιστική τους πάλη θα διαμηνύσουν και οι Θεσσαλοί αγωνιστές της ειρήνης συμμετέχοντας στις πορείες ειρήνης, αλλά και στις άλλες εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν το Σάββατο και την Κυριακή, 8 και 9 Μάη.

-- Λάρισα, η πορεία ειρήνης θα γίνει την Κυριακή 9 Μάη. Θα ξεκινήσει στις 4.30 μ.μ. από την πλατεία του Τυρνάβου όπου εδρεύει και το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο και η άφιξη θα γίνει στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου θ' ακολουθήσουν ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

-- Βόλος, η πορεία ειρήνης θα γίνει την Κυριακή 9 Μάη από την Ανακασιά στην παραλία της πόλης, όπου θα πραγματοποιηθεί αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση.

-- Τρίκαλα, η πορεία ειρήνης θα γίνει την Κυριακή 9 Μάη. Η άφιξη θα γίνει από την Πηγή και θα καταλήξει στην πλατεία Ρήγα Φεραίου Τρικάλων. Στο μεταξύ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων την Πέμπτη 6 Μάη, στις 9 μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Β. Κολοβού «Το καλοκαίρι μας προσπέρασε».

-- Καρδίτσα, η πορεία ειρήνης θα γίνει το Σάββατο 8 Μάη, η οποία θα ξεκινήσει από τη Μητρόπολη και θα καταλήξει στο κέντρο της πόλης, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.


Στις 6 Μάη αρχίζει το Συνέδριο του ΠΣΕ

Την Πέμπτη στις 9.30 π.μ. η τελετή έναρξης στο Πολεμικό Μουσείο

Με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων από δεκάδες χώρες και κινήματα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που αρχίζει την Πέμπτη 6 Μάη, στις 9.30 το πρωί, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.

Μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους 160 σύνεδροι από 62 κινήματα και 55 χώρες. Επίσης, θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο και 7 διεθνείς οργανώσεις: Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (WFDY), η Διεθνής Ενωση Αντιστασιακών (FIR), η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νομικών (IADL), η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU), η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών (WIDF), η Οργάνωση Αλληλεγγύης των λαών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής (OPSAAAL), η Διεθνής Ενωση Φοιτητών (IUS).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Συνέδριο φιλοξενείται από την ΕΕΔΥΕ μέσα σε κρίσιμες εξελίξεις για την ανθρωπότητα και για το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα του κόσμου. Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο από την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΣΕ από την ΕΕΔΥΕ το 2000.

Το Συνέδριο θα αποτελέσει βήμα ανταλλαγής πείρας και συντονισμού για παραπέρα κοινές πρωτοβουλίες, στη δράση ενάντια στα δόγματα του προληπτικού πολέμου, των πολιτικών της ΕΕ και των ΗΠΑ ενάντια στους λαούς του κόσμου. Θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι η γενικότερη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, ο πόλεμος και η κατοχή του Ιράκ, το Παλαιστινιακό, η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Κολομβία, η Κορέα, το ΝΑΤΟ και πολλά άλλα.

Το Συνέδριο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του με την εκλογή της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής και νέου Προεδρείου, την Κυριακή 9 Μάη, όπου θα γίνει και το πανηγυρικό κλείσιμο του Συνεδρίου του ΠΣΕ με τη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.


Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Οι μεταμορφώσεις της ΕΥΡΩ-σύναξης

Η ΕΥΡΩ-σύναξη των καπιταλιστικών συμφερόντων δεν είναι «σπορά της τύχης», είναι αποτέλεσμα διαδοχικών μεταλλάξεων που έχουν οδηγήσει στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση, παραφυάδα του μεγάλου ιμπεριαλιστικού κέντρου.

Πολύ νωρίς, ο Αγγλος ιμπεράτορας, ο επεμβασίας στην Ελλάδα, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε προτείνει το Σεπτέμβρη του 1946 τη δημιουργία Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, ως μορφή «βελούδινου παραπετάσματος» απέναντι στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Ακολούθησαν, χρονολογικά, οι ακόλουθες μεταμορφώσεις:

  • Απρίλης 1951: Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο δημιουργούν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα.
  • Μάρτης 1957: Οι χώρες αυτής της κοινοπραξίας υπογράφουν τη Συνθήκη της Ρώμης και σχηματίζουν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΟΚ).
  • Ιούλιος 1968: Η ΕΟΚ εξελίσσεται σε Τελωνειακή Ενωση.
  • Γενάρης 1976: Η ΕΟΚ επεξεργάζεται τη δημιουργία του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος.
  • Γενάρης 1985: Εγκρίνεται η εισδοχή της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
  • Ιούνιος 1986: Η ΕΟΚ εγκρίνει την κατάργηση των φραγμών κατά τη διακίνηση αγαθών, ατόμων και κεφαλαίων ως το 1992.
  • Νοέμβρης 1986: Η γερμανική ενοποίηση επιταχύνει τη διαδικασία ενοποίησης της ΕΟΚ.
  • Δεκέμβρης 1991: Η Σύνοδος Κορυφής στο Μάαστριχτ εγκρίνει τη συνθήκη που προβλέπει κοινή εξωτερική πολιτική (σ.σ. στις προσταγές του μεγάλου αφεντικού), νομισματική ένωση, κοινή κεντρική τράπεζα και ενιαίο νόμισμα.

Η Ελληνική Βουλή εγκρίνει τη συνθήκη, χωρίς να ανταποκριθεί, τουλάχιστον, στην απαίτηση του ΚΚΕ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ολοι οι άλλοι, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ονειρεύονταν την... «Ευρώπη των λαών». Και ακόμη κοιμούνται! Εκλογές έρχονται, θα ταράξουμε τον ύπνο τους. Πρωτομαγιά και σύντομα ευρωεκλογές. Να θυμόμαστε και να αντιστεκόμαστε.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ