ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιγιουγκοσλαβική υστερία Ευρωσοσιαλιστών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στην προχτεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς

Ελάχιστες οι φωνές που κατήγγειλαν τους βάρβαρους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, στήριξαν την ειρήνη και ζήτησαν την άμεση διακοπή των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και την προώθηση πολιτικής λύσης στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου κατά τη διάρκεια της χτεσινής έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ, με θέμα την κατάσταση στο Κόσσοβο. Αντίθετα, έντονες, αλαζονικές και προκλητικές ήταν οι φιλοπόλεμες ιαχές, που, με περισσό αντισερβικό μένος, ζήτησαν εντατικοποίηση των επιχειρήσεων και αθρόα αποστολή χερσαίων δυνάμεων.

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της Προεδρίας του Συμβουλίου, της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, ο Ρώσος πρεσβευτής της μόνιμης αντιπροσωπείας στην ΕΕ, καθώς και ο Γιουγκοσλάβος επιτετραμμένος της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ. Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε ήταν η προκλητική παρέμβαση του Αγγλου ευρωβουλευτή, εκπροσώπου της σοσιαλιστικής ομάδας, Γ. Τίτλεϊ ο οποίος, πριν την έναρξη της συζήτησης, "διέρρηξε τα ιμάτια του" για την παρουσία του Ρώσου και, κυρίως, του Γιουγκοσλάβου εκπροσώπου, δηλώνοντας ότι αρνείται κατηγορηματικά να βρίσκεται στην ίδια αίθουσα με "χασάπηδες" και "γενοκτόνους" και απαίτησε την άμεση αποχώρησή τους από την αίθουσα. Την πολιτική και ηθική αυτή αναισχυντία συνεπικούρησαν αρκετοί ευρωβουλευτές κι άλλων πολιτικών ομάδων, χωρίς, τελικά, να επιτύχουν το στόχο τους, αφού με ψήφους 18 έναντι 8 η πρόταση απορρίφθηκε.

Την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός και όσα ακούστηκαν στην αίθουσα εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, ο οποίος τόνισε ότι "είμαστε Κοινοβούλιο και ας μας επιτρέψουν κάποιοι συνάδελφοι, τουλάχιστον, όσοι είμαστε κοντά στην περιοχή που απειλείται με τη φλόγα που έχει ανάψει, να έχουμε πιο ολοκληρωμένη γνώση για το τι συμβαίνει. Δεν μπορεί με διαδικαστικά τερτίπια να απαγορεύεται η παρουσία οποιουδήποτε εδώ θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος, για τη γνώση γενικότερα του θέματος. Λυπάμαι ειλικρινά, τόνισε ο Γ. Θεωνάς, υπογραμμίζοντας ότι "η ιστορία θα καταγράψει ποιοι είναι "χασάπηδες" και ποιοι είναι οι φονιάδες των λαών".

Υπέρ της συνέχισης των πολεμικών επιχειρήσεων τάχτηκε ο Επίτροπος Βαν Ντε Μπρουκ,υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και αυτό δεν αλλάζει, και ότι ο στόχος δεν είναι τόσο η πολιτική λύση αλλά η μέθοδος εφαρμογής της όποιας πολιτικής λύσης, δηλαδή η παρουσία και ο έλεγχος σε ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία ΝΑΤΟικών στρατευμάτων για την επιβολή της.

Από τις τοποθετήσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, του εκπροσώπου του Συμβουλίου, αλλά και από τις παρεμβάσεις αρκετών ευρωβουλευτών έγινε σαφές ότι από τους δεδηλωμένους στόχους των επιχειρήσεων είναι η απομάκρυνση, ανατροπή και του ίδιου του Μιλόσεβιτς, αφού, όπως λέχτηκε χαρακτηριστικά, "άνθρωποι τύπου Μιλόσεβιτς δεν έχουν θέση στη σημερινή εποχή".

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς υπογράμμισε ότι "περνάμε σε μια νέα ιστορική περίοδο. Και πολύ φοβούμαι ότι η ηγεσία και της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κρατών συλλαμβάνεται ανιστόρητη. Θα ήταν χρήσιμο να μελετήσουν λίγο οι ηγέτες μας την περίοδο του μεσοπολέμου και την περίοδο που εφαρμοζόταν η διπλωματία των κανονιοφόρων, γιατί τώρα εφαρμόζουμε τη διπλωματία των βομβαρδιστικών και, νομίζω, ότι αυτή η λογική μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία ολόκληρη την Ευρώπη".

"Εφαρμόζετε τη μέθοδο της δαιμονοποίησης του Μιλόσεβιτς, επισήμανε ο Γ. Θεωνάς, όπως δαιμονοποιούσατε τον Σ. Χουσεϊν, δαιμονοποιούσαν κάποιοι τον Κάστρο, δαιμονοποιούν πάντοτε τους αντιπάλους τους, δημιούργησαν την αυτοκρατορία του κακού, όταν υπήρχε η Σοβιετική Ενωση, και έτσι προσπαθούν να φαίνονται δικαιολογημένοι για ό,τι και αν κάνουνε σε βάρος των λαών".

"Σας θέτω το ερώτημα, υπάρχει διεθνές δίκαιο; Ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ, η Τελική Πράξη του Ελσίνκι, έχουν αξιοπιστία μετά από όλη αυτή την επίθεση που γίνεται και είναι παράνομη; "

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου να τοποθετηθεί πάνω σε αυτό που έθιξε και ο Επίτροπος Βαν Ντε Μπρουκ, ότι το κύριο θέμα δεν είναι, σύμφωνα με τη συμφωνία του Ραμπουγέ, η πολιτική λύση αλλά η μέθοδος ελέγχου, εφαρμογής της όποιας πολιτικής λύσης. Μήπως, λοιπόν, εδώ έχουμε πράγματι διαφοροποίηση της συμφωνίας του Ραμπουγέ από αυτό το κείμενο που βγήκε στις 29 Ιανουαρίου και φτάσαμε στο κείμενο της 22 Φεβρουαρίου, όπου προστέθηκαν δύο όροι που ήταν βέβαιο ότι δεν μπορεί να τους αποδεχτεί ο Μιλόσεβιτς και σήμερα ζητάμε από τον Μιλόσεβιτς να αποδεχτεί την ανεξαρτητοποιηθεί και, δεύτερον, να αποδεχτεί την παρουσία ξένων στρατευμάτων, για να επιβληθεί αυτή η συμφωνία; Ζητά, δηλαδή, την πλήρη υποταγή της χώρας σε ξένες στρατιωτικές δυνάμεις", ανέφερε ο ευρvβουλευτής και πρόσθεσε:

"Εφαρμόζετε πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών. Στην προηγούμενη Ολομέλεια ο εκπρόσωπος της Προεδρίας σε προσωπική μου ερώτηση σε σχέση με το πρόβλημα των Κούρδων απάντησε ότι δεν υπάρχει κουρδική μειονότητα και δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα, γιατί δεν το αναγνωρίζει η Τουρκία. Πώς νομίζετε ότι μπορεί να πειστεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι έχετε πραγματικά στόχους προστασίας των Κοσσοβάρων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από την επίθεση που γίνεται, από την ίδια την επίθεση του ΝΑΤΟ. Πιστεύετε ότι οι βόμβες ξεχωρίζουν τους Σέρβους από τους Kοσσοβάρους;"

"Είναι η Ευρώπη έτοιμη να δεχτεί ένα Βιετνάμ στο ευρωπαϊκό έδαφος; Αμα είναι, προχωρήστε!!!", κατέληξε ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, τοποθετούμενος σχετικά με τη νομιμότητα της επίθεσης δήλωσε ότι "θα προτιμούσαμε να υπήρχε μια απόφαση του ΟΗΕ, αλλά αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας σαμποταρίστηκε, μπλοκαρίστηκε, χρησιμοποιήσαμε κάτι που υπήρχε πριν από αυτό, μια εθιμική διαδικασία, για ανθρωπιστικούς λόγους". Και επειδή η ΕΕ δε διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποιήθηκε το ΝΑΤΟ. Ετσι κατά τον κ. Νέμπερτ "υπάρχει καθαρή νομική βάση μαζί με τη θέληση δράσης".. Η νομική βάση του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα!

Η αποστολή χερσαίων δυνάμεων κρίθηκε από τους εκπροσώπους των δύο Κοινοτικών Οργάνων ευαίσθητη υπόθεση και αντίθετη με τη διάθεση που εκφράζει αυτή τη στιγμή η κοινή γνώμη, χωρίς όμως να αποκλειστεί κατηγορηματικά.

Ολα, φαίνεται, εξαρτώνται και από το γεγονός ότι "ο Μιλόσεβιτς δεν μπορεί να μονοπωλεί τη διεθνή ημερήσια διάταξη, υπάρχουν και πιο σημαντικά θέματα να επιλύσουμε μεταξύ μας", όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Προεδρίας. Φαίνεται, ίσως, ότι τους ρυθμούς θα καθορίσει η βιασύνη να μετρήσουν την πραμάτεια και να εισπράξουν το κέρδος των πτωμάτων....

"Πρώτα την πάρτη τους"...

Το σύνθημα που θα δεσπόζει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών, θα είναι το "Πρώτα η Ελλάδα"... Τι προσπαθεί ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ να επιφέρει στη συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, προπαγανδίζοντας τον φαταουλικό εθνικόφρονα ατομισμό ωσάν να επρόκειτο για υπόδειγμα "πατριωτικής" συμπεριφοράς, θα το αναλύσουμε παρακάτω. Προηγουμένως θέτουμε ένα ερώτημα: Με δεδομένο το σύνθημα του Χίτλερ "DEUTSCHLAND UBER ALLES", σκέφτονται οι παρεπιδημούντες στα... διαλογιστήρια του Μαξίμου να επεκταθούν και σε άλλα μονοπάτια που κουβαλούν τη βαριά μυρωδιά της εθνικοσοσιαλιστικής προπαγάνδας; Η μήπως το"Πρώτα η Γερμανία" του Χίτλερ δεν ήταν εθνικοσοσιαλιστικής φασιστικής έμπνευσης, αλλά "πατριωτισμός", άξιος μάλιστα να βρει μιμητές;

***

Το "Πρώτα η Ελλάδα" του κ. Σημίτη επιλέχτηκε σε μια στιγμή που η κυβέρνηση και η ολιγαρχία έχουν ανάγκη να προσδώσουν χαρακτήρα συλλογικής νομιμοποίησης στο "πρώτα η πάρτη μας", το οποίο πρεσβεύουν. Το "πρώτα η πάρτη μας" συμπυκνώνει την ανησυχία της κυβέρνησης να διασώσει τις καρέκλες της και την ανάγκη των πλουτοκρατών να διασκεδάσουν τους κινδύνους που γεννά για την εξουσία τους, η αφύπνιση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Συνεπώς, καθόλου τυχαίοείναι ότι το "Πρώτα η Ελλάδα" (σ.σ.: "πρώτα την πάρτη μας", δηλαδή) εκσφενδονίστηκε από τα εργαστήρια της "εκσυγχρονιστικής" λοβοτομής, αμέσως μετά την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους και θεριεύει επί των ημερών της χαλαζόπτωσης "συμμαχικών" βομβών πάνω από τη Σερβία.

***

Η κυβέρνηση επιδιώκει όχι μόνο να δικαιολογήσει, αλλά και να καθαγιάσει σαν "επιβεβλημένη" (!) την πολιτική της - πολιτική δοσιλογική (περίπτωση Οτσαλάν), ιμπεριαλιστικής συνενοχής (περίπτωση Σερβίας) - στο όνομα του"εθνικού συμφέροντος"! Ζητά, δηλαδή, από τους Ελληνες ψηφοφόρους να επιδοκιμάσουν την άποψή της ότι είναι "εθνικά συμφέρον" να προδίδουμε τους Κούρδους και να βομβαρδίζουμε τους Σέρβους! Παλιότερα ο Τσολάκογλου ζητούσε στο όνομα του "εθνικού συμφέροντος" να ταχθούμε παρά τω πλευρώ του "άξονος" των Χίτλερ - Μουσολίνι για να σωθεί (και τότε αυτό ήταν το επιχείρημα) η χώρα... Ομως, το πρόβλημα που αναδεικνύει η κυβερνητική προπαγάνδα δεν είναι ηθικό, ή μόνο ηθικό. Είναι βαθιά πολιτικό. "Το πρώτα η Ελλάδα" του κ. Σημίτη σημαίνει αποδοχή συνενοχής εκ μέρους του ελληνικού λαού σε μια πολιτική που, εκτός των άλλων, μετά από κάθε επίκυψη στους ιμπεριαλιστές, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, φέρνει τον πόλεμο όλο και πιο κοντά στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα του ελληνικού λαού και όχι στην "Ελλάδα" του Κόκκαλη, του Βαρδινογιάννη και του Λάτση. Γιατί όταν λέει "Ελλάδα" ο κ. Σημίτης, αυτούς εννοεί.

Ν. Μπ.

"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" - "902"
Καμπάνια αλληλεγγύης στο γιουγκοσλάβικο λαό

Ο "Ριζοσπάστης" και ο "902 Αριστερά στα FM" και η τηλεόραση,εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, που σφυροκοπείται - ανελέητα - από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, συγκεντρώνουν τρόφιμα, φάρμακα και χρήματα για την ενίσχυσή του.

Οσοι ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, μπορούν να στέλνουν δέματα, με τρόφιμα και φάρμακα, στη διεύθυνση: Λεωφόρος Ηρακλείου 145, 10 - 2 το πρωί και 4 - 8 το απόγευμα ή να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2592.802 και 2592.902.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ