ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οξύτατη καταδίκη της τρομοκρατίας

Η ΕΕ της ΕΣΑΚ καταγγέλλει την απόφαση του Αρείου Πάγου για τον περιορισμό του συνταγματικού δικαιώματος για συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, πορείες

Την προσφυγή της κυβέρνησης στην ανοιχτή τρομοκρατία για την αντιμετώπιση των εργατικών αγώνων, χρησιμοποιώντας την απόφαση του Αρείου Πάγου, που περιορίζει δραστικά το δικαίωμα των συγκεντρώσεων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ταυτόχρονα με την αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, για την εφαρμογή της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΟΝΕ, δε διστάζει με κάθε τρόπο να καταφεύγει στην ανοιχτή τρομοκρατία για την αντιμετώπιση των εργατικών και γενικότερα των λαϊκών αγώνων.

Με απόφαση του Αρείου Πάγου περιορίζουν το συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού να συναθροίζεται και με πρόσχημα την προστασία της εθνικής ασφάλειας από τον εχθρό λαό, απαγορεύουν τις εργατικές, λαϊκές συγκεντρώσεις.

Η χρησιμοποίηση, για άλλη μια φορά, της "Δικαιοσύνης" για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, κανέναν δεν ξαφνιάζει.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ καταγγέλλει την κυβέρνηση. Καλεί τους εργαζόμενους αποφασιστικά να καταδικάσουν και να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική με την οργάνωση της πάλης τους, με την ενίσχυση και το δυνάμωμα του ταξικού πόλου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που αποτελεί την ελπίδα για να βγει η εργατική τάξη στο προσκήνιο και το συνδικαλιστικό κίνημα από το τέλμα και την υποταγή που το οδηγούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες του".

  • Την ένταση του αυταρχισμού και των κατασταλτικών μέτρων το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα τις προσπάθειες κατάργησης, στην ουσία, των διαδηλώσεων με βάση γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής

Το Συνδικάτο σημειώνει ότι η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου δόθηκε αυτές τις μέρες που ο λαός διαδηλώνει ενάντια στο ΝΑΤΟικό έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία. "Εχουν καιρό τώρα - συνεχίζει - προηγηθεί "αιτήματα" εκπροσώπων μονοπωλιακών επιχειρήσεων στο χώρο του εμπορίου, "σκέψεις" Λαλιώτη - Αβραμόπουλου, συστηματικές προσπάθειες κυβερνητικών στελεχών να χαρακτηρίσουν παράνομο κάθε αγώνα ενάντια σε αντεργατικούς νόμους. Τώρα ήρθε και η γνωμάτευση του Αρείου Πάγου. Η καταδίκη αυτών των προσπαθειών θα είναι άμεση και αγωνιστική".

ΣΠ. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Τα δικαστήρια έπιασαν δουλιά

Ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χθες σε συγκέντρωση του Κόμματος στην Καλλιθέα, ανάμεσα στα αλλά, τόνισε:

"Τα ΜΑΤ, τα γκλομπ, τα ασφυξιογόνα και άλλα χημικά μέσα, η τρομοκρατία, είναι το μοναδικό πλέον "επιχείρημα" καθημερινό συμπλήρωμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στην ογκούμενη αντίδραση του λαού και της νεολαίας,για να προωθηθεί η αντιλαϊκή πολιτική. Γι' αυτό ενισχύεται ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία.

Νέο στοιχείο είναι η κοινή δράση κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών καταστολής.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή ευαισθησία για την περιφρούρηση των δημοκρατικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Αλλά και τα δικαστήρια έπιασαν δουλιά.Ηδη έχουμε την πρώτη καταδίκη διαδηλωτών στις Σέρρες,γιατί ανάρτησαν πανό καταγγέλλοντας την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ζήτησαν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, να ματαιωθούν οι εγκληματικοί σχεδιασμοί του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια.

Αλλά και ο Αρειος Πάγος έβγαλε μια γνωμάτευση με την οποία επιδιώκει να περιορίσει, να συρρικνώσει τα συνταγματικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού. Είναι ένα νέο επικίνδυνο βήμα κατά του λαού και των δικαιωμάτων του.

Ισως, το Ανώτατο Δικαστήριο, με αυτή του τη γνωμάτευση, θέλει να δώσει νέα κάλυψη στους βάρβαρους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Φαίνεται ότι ανησυχεί σοβαρά η κυβέρνηση από την ανάπτυξη ενός πλατιού αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού και αντιΝΑΤΟικού κινήματος του λαού και της νεολαίας και παίρνει τα μέτρα της.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι είναι μακριά νυχτωμένοι όλοι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να περιορίσουν τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

Να είναι σίγουροι όμως, ότι δε θα μπορέσουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνιμα του λαού με την τρομοκρατία των ΜΑΤ, των γκλομπ, των ασφυξιογόνων και των δικαστηρίων".

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
Μέχρι τις 7 Απρίλη οι δηλώσεις

Παρατείνεται, μέχρι τις 7 Απρίλη, η προθεσμία υποβολής υπευθύνων δηλώσεων όσων ετεροδημοτών επιθυμούν στις ευρωεκλογές να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Η ίδια παράταση δόθηκε και για τους Ελληνες εκλογείς κατοίκους χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι υπηρεσίες των νομαρχιών και δήμων της χώρας, όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις, θα είναι ανοιχτές από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το βράδυ.

Η δήλωση υποβάλλεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο στον οικείο δήμο ή κοινότητα, μαζί με φωτοαντίγραφο του εκλογικού βιβλιαρίου. Οσοι διαμένουν σε πρωτεύουσες νομών υποβάλλουν τη δήλωση στην οικεία νομαρχία. Στη δήλωση ο ετεροδημότης πρέπει να δηλώσει: Το νομό, δήμο ή κοινότητα και ενορία, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι γραμμένος. Το νομό, το δήμο ή κοινότητα, το δημοτικό διαμέρισμα, την ενορία και διεύθυνση διαμονής. Επίσης πρέπει να προσδιορίσει αν διαμένει μόνιμα ή προσωρινά στον τόπο όπου επιθυμεί να ψηφίσει.

Οσοι διαμένουν στο Δήμο Αθηναίων μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, από τις 3 έως τις 7μ.μ., στα παρακάτω κέντρα της Νομαρχίας: Παγκράτι,1ο και 7ο Δημοτικά Σχολεία (Σπύρου Μερκούρη 20). Λόφος Σκουζέ,144ο και 163ο Δημοτικά Σχολεία (Μετοχίτη και Χατζηαποστόλου). Κυψέλη,27ο και 30ό Δημοτικά Σχολεία (Χιλιανδρίου και Κασταλλίας). Κέντρο Αθήνας,στην Υπηρεσία Διαβατηρίων της Νομαρχίας Αθηνών (Σολωμού 43 και Πατησίων).Κεντρικό Κατάστημα Νομαρχίας Αθηνών,(Κηφισίας 125 - 127).

Αυτή θα είναι η απάντησή μας

Η γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με την οποία τίθενται ασφυκτικοί περιορισμοί, μέχρι την κατάργηση, του συνταγματικού δικαιώματος των συναθροίσεων, έχει από μόνη της μεγάλη αξία για να επισημάνει κανείς την ενίσχυση των αυταρχικών χαρακτηριστικών της εξουσίας απέναντι στο μοναδικό εχθρό που αναγνωρίζει, τους εργαζόμενους, τον ίδιο το λαό. Ωστόσο, κάθε εξέλιξη, έτσι κι αυτή, θα πρέπει να εξετάζεται μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες που εκδηλώνεται. Δηλαδή, θέλουμε να πούμε ότι ο Αρειος Πάγος δεν "ξύπνησε" ξαφνικά ένα πρωί για να διαπιστώσει ότι πρέπει να περιοριστούν, ή να απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες. Οτι, με λίγα λόγια, πρέπει να υποχωρήσει το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και της διεκδίκησης μπροστά στο δικαίωμα της κυβερνητικής εξουσίας να νομοθετεί, να δυναστεύει.

Η συγκυρία, όπως λέμε, δίνει απάντηση και στο ερώτημα "γιατί", αλλά και στα συνακόλουθα ερωτήματα για το τι πρόκειται να γίνει στο επόμενο διάστημα. Πριν απ' όλα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου προκλήθηκε από ερώτηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δηλαδή της ίδιας της κυβέρνησης, προς τον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητούσε να προσδιοριστούν τα όρια του δικαιώματος των συναθροίσεων. Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός ότι αυτή η γνωμοδότηση δίνεται τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ογκούμενο κύμα διαδηλώσεων, συλλαλητηρίων, συγκεντρώσεων και άλλων εκδηλώσεων κατά των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών και της κυβερνητικής πολιτικής στην εγκληματική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας. Σχετικά μ' αυτό, οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν εκφράσει στην ελληνική κυβέρνηση τη δυσφορία τους για το μέγεθος, την πυκνότητα, τη μαχητικότητα και, κυρίως, τον αντιιμπεριαλιστικό και αντιαμερικανικό χαρακτήρα αυτών των εκδηλώσεων. Μάλιστα, είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι αξιωματούχοι προσδιόριζαν ακόμη περισσότερο την αιτία της ανησυχίας και της δυσφορίας τους στη δραστηριότητα του ΚΚΕ.

Εξάλλου, αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου αναφέρεται συγκεκριμένα στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έξω από τις ξένες πρεσβείες, αλλά και έξω από τα σπίτια μελών της κυβέρνησης!

Η εξέλιξη όμως "φωτίζεται" και από το ότι έρχεται λίγους μήνες μετά τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις, τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι η γνωμοδότηση "φωτογραφίζει" ακριβώς αυτές τι κινητοποιήσεις, όταν δίνει το "πράσινο φως" στην κυβέρνηση και την Αστυνομία για απαγορεύσεις, αλλά και για καταστολή κινητοποιήσεων "με αποκλεισμούς δρόμων", ή με "στάθμευση οχημάτων σε τμήματα του εθνικού δρόμου"... Ερχεται, τη στιγμή που απ' όλες τις κατευθύνσεις εκτιμάται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κλιμάκωση των αγώνων του μαζικού λαϊκού κινήματος, όχι μόνο για την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στα Βαλκάνια, αλλά και κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Τα δικαιώματα, όπως και αυτό το δικαίωμα των συναθροίσεων, δε χαρίστηκαν στον ελληνικό λαό. Είναι το αποτέλεσμα μιας πάλης του ίδιου του λαού, μιας πάλης σκληρής και πολυαίμακτης, είναι δηλαδή και αποτέλεσμα ενός συσχετισμού δυνάμεων. Τώρα, λοιπόν, που οι κυρίαρχες δυνάμεις, είτε γιατί διαπιστώνουν ότι απειλούνται, είτε γιατί υπολογίζουν ότι ο συσχετισμός τους ευνοεί, προχωρούν στην αμφισβήτηση και στην επίθεση κατά των λαϊκών κατακτήσεων, για τον ελληνικό λαό δεν υπάρχει άλλος δρόμος: Περισσότερες διαδηλώσεις, περισσότερες συγκεντρώσεις, με μεγαλύτερη συμμετοχή, ακόμη πιο μαχητικές, με καλύτερο συντονισμό και σαφέστερους αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικούς προσανατολισμούς. Αυτή θα είναι η απάντηση.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ "902 TV"
Θεσσαλονίκη: Ορμητήριο της αντεπίθεσης

Μια αναδρομή στα σημαντικότερα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες από το φιλειρηνικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει σήμερα στις 5.30 μ.μ. η Τηλεόραση του "902" στο αφιέρωμα "Θεσσαλονίκη: Ορμητήριο Αντεπίθεσης".Το ενδιαφέρον ρεπορτάζ, που περιλαμβάνει εικόνες από την κατειλημμένη από άρματα μάχης πόλη, τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις, επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Βούλα Τσιβόλα.

Η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα στη Θήβα

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,στην πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Θήβας θα μεταδοθεί σήμερα Παρασκευή στις 10.00 μμ από την εκπομπή "Πολιτική Επικαιρότητα" της Τηλεόρασης του "902".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ