ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Μαχητικά διαδήλωσαν για ένα σχολείο που θα μορφώνει

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας
Νέο αγωνιστικό ραντεβού, για τη μέρα που θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δίνουν οι μαθητές, που χτες προχώρησαν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις. Κεντρικό αίτημά τους, να μην κατατεθεί το σχέδιο, το οποίο όπως σημειώνουν οι μαθητές κάνει χειρότερο το σχολείο, με περισσότερες εξετάσεις, περισσότερα φροντιστήρια, με εξετάσεις πανελλαδικού τύπου ακόμα και για το απολυτήριο, αύξηση της ύλης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, «με λιγότερη γνώση, λιγότερη μόρφωση».

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας πραγματοποιήθηκε μαχητική διαδήλωση έξω από το υπουργείο Παιδείας. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο σταθμό του ΗΣΑΠ και πορεύτηκαν προς το υπουργείο φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα όπως «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά», «Εξω απ' τα σχολεία μας οι πολυεθνικές», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία», δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν θα περάσει» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Στο πλευρό τους βρέθηκαν γονείς και εκπαιδευτικοί.

Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής είχε συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου. Οι μαθητές κατήγγειλαν το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας απουσίαζε και απαίτησαν για μια ακόμα φορά να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στη θεσμοθέτηση των αλλαγών στο Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ανανέωσαν το ραντεβού στις συζητήσεις στα σχολεία και τις συνελεύσεις των μαθητικών συμβουλίων, δίνοντας νέο ραντεβού για όταν κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, και αποχώρησαν συγκροτημένα από το υπουργείο.

Οι διατάξεις για το Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση είχαν τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τις 27 Μάρτη και σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας, στόχος της κυβέρνησης είναι να το φέρει στη Βουλή πριν τις διακοπές του Πάσχα.

Σοβαρά επιβαρυμένο το σχολείο του Νοσοκομείου Παίδων

Περιοδεία του Νίκου Σοφιανού, υποψήφιου δημάρχου Αθήνας

Από τη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου
Από τη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου
Επίσκεψη στο Γυμνάσιο - Λύκειο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» (που καλύπτει επίσης τις ανάγκες του «Π. & Α. Κυριακού») πραγματοποίησε την Παρασκευή κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Συμμετείχαν επίσης οι υποψήφιες δημοτικές σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Βαγγελιώ Βουρλόκα, εκπαιδευτικός, και Τόνια Κατσάνου, ψυχολόγος, καθώς και η διαμερισματική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γεωργία Δασκαλάκη.

Το εν λόγω Γυμνάσιο - Λύκειο ιδρύθηκε το 2001, προκειμένου να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των νοσηλευόμενων παιδιών, ιδιαίτερα εκείνων που χρειάζονται μακρόχρονη νοσηλεία. Οι εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν στη μάχη που δίνουν καθημερινά στους θαλάμους νοσηλείας για την εκπαίδευση των μαθητών, καλύπτοντας πάνω από 350 παιδιά μόνο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (αριθμός που μεταβάλλεται ανάλογα με το χρόνο νοσηλείας των παιδιών), στην εξατομικευμένη στήριξη που προσφέρουν, στη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση που αισθάνονται, στο πρόγραμμα και στα ωράρια που μεταβάλλονται καθημερινά προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσηλευόμενων παιδιών. Παρά ταύτα, το υπουργείο Παιδείας απάντησε αρνητικά σε αίτημα που κατατέθηκε για οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών του σχολείου. Η μόνη «επιπλέον» απολαβή που παίρνουν, όπως τόνισαν, είναι η ευγνωμοσύνη στα μάτια των παιδιών, οι ευχαριστήριες κάρτες που λαμβάνουν, το εγκάρδιο «ευχαριστώ» από τους γονείς τους.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα είναι εκείνο των δεκάδων παιδιών που βρίσκονται εκεί με εισαγγελική εντολή. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για υγιή παιδιά, που έχουν υποστεί κακοποίηση, ή για παιδιά οικογενειών με μεγάλα προβλήματα, για τα οποία έχει παρέμβει η Εισαγγελία Ανηλίκων και τα έχει απομακρύνει από τις οικογένειές τους. Για την πλειονότητα των περιπτώσεων, τουλάχιστον, απαιτούνται ολιγοήμερες εξετάσεις και στη συνέχεια μεταφορά τους σε κοινωνικές και προνοιακές δομές που έχουν την αρμοδιότητα ή σε ανάδοχες οικογένειες. Αντ' αυτού, οι έφηβοι φιλοξενούνται στο χώρο του νοσοκομείου, ακόμη και για μήνες, λόγω έλλειψης ή υποβάθμισης των δομών αυτών ή λόγω των καθυστερήσεων στις διαδικασίες υιοθεσίας και αναδοχής. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας για τα ανήλικα αυτά παιδιά, που όταν δεν κάνουν μάθημα δεν έχουν κανενός είδους εποπτεία και ιδιαίτερα για τις ώρες που εγκαταλείπουν το χώρο του νοσοκομείου. Οι φιλοξενούμενοι ανήλικοι σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης, ενώ έχουν σημειωθεί μέχρι και περιστατικά αυτοτραυματισμού ή επιθετικής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα και με την ασφάλεια των νοσηλευόμενων - ασθενών παιδιών, του ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού και των εκπαιδευτικών. Αναφέρθηκαν σχετικά παραδείγματα, ενώ, όπως ειπώθηκε, «η πολιτεία τα αφήνει στο νοσοκομείο για να έχουν ένα πιάτο φαγητό και ένα κρεβάτι».

Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν την παρέμβαση του Κόμματος, προκειμένου να δρομολογηθεί λύση, μιας και οι προ ολίγων μηνών δεσμεύσεις της αναπληρώτριας υπουργού Θ. Φωτίου για άμεση δημιουργία σχετικής προνοιακής δομής εκτός νοσοκομείου, με προσλήψεις για τη στελέχωσή της, δεν έχουν υλοποιηθεί. Το πρόβλημα, είπαν, που έχει γιγαντωθεί από το 2014, μετά από μια μικρή κάμψη που ήρθε ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έχει επανέλθει δριμύτερο.

Ο Ν. Σοφιανός τόνισε πως το ΚΚΕ εδώ και χρόνια έχει αναδείξει το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων παιδιών, την ανάγκη στήριξης μιας σειράς κρατικών δομών και δημιουργίας νέων για να καλυφθούν οι ανάγκες, τη λήψη μέτρων στήριξης των οικογενειών που έχουν προβλήματα για να παραμένει το παιδί στο περιβάλλον του όταν δεν κινδυνεύει, αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στην αναδοχή και στις υιοθεσίες: «Τα παιδιά των "εισαγγελικών παραγγελιών", όσα δεν έχουν ανάγκη παραμονής για ψυχολογικούς ή άλλους ιατρικούς λόγους, πρέπει να είναι εκτός νοσοκομείου. Οι ανάγκες τους πρέπει να αντιμετωπιστούν σε δομές που στην πλειοψηφία τους δεν απαιτούν εξατομικευμένη μάθηση και μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα στο σχολείο της γειτονιάς. Αν για κάποια από αυτά υπάρχει ανάγκη μιας ειδικής εκπαιδευτικής παρέμβασης, είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας να το δει και να θεσμοθετήσει σχετική εκπαιδευτική δομή. Πάντως αυτό δεν πρέπει να αφορά τα σχολεία του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία" και το προσωπικό τους, που πρέπει να στηριχθεί οικονομικά και επιστημονικά στο συγκεκριμένο έργο που έχει. Εχει σημασία να ασκηθεί συντονισμένη πίεση στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και σ' αυτήν την κατεύθυνση ως ΚΚΕ θα πάρουμε σχετικές πρωτοβουλίες».

Συνεχίζεται η δίωξη προς την Α' ΕΛΜΕ

Τη στάση της εργοδοσίας της επιχείρησης «Vresnet», που συνεχίζει τη δίωξη εναντίον της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, επειδή συμπαραστάθηκε σε εργαζόμενη που απολύθηκε στον 7ο μήνα της κύησής της, καταγγέλλει το σωματείο των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, στις 26 Μάρτη 2019 η πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ κλήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου για να της επιδοθεί η δικογραφία και πήρε παράταση για να απολογηθεί!

Οπως καταγγέλλει η Α' ΕΛΜΕ, «ενώ υπάρχει αθωωτική απόφαση για την συναδέλφισσα εργαζόμενη Αριστέα Μιχαλακάκου (σ.σ. την απολυμένη στην οποία συμπαραστάθηκε η ΕΛΜΕ) και της έχει εκδικαστεί αποζημίωση, η ελληνική δικαιοσύνη ασχολείται εκ νέου με την Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, μετά από δήλωση του εργοδότη ότι επιθυμεί τη συνέχιση της δίωξης».

Σε σχετική ανακοίνωση, η Α' ΕΛΜΕ σημειώνει πως το «έγκλημα» που έκανε ήταν «το αυτονόητο καθήκον ενός σωματείου εργαζομένων να συμπαρασταθεί σε συνάδελφο εργαζόμενη που απολύθηκε ενώ μάλιστα βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη! Αλλωστε, όπως γινόταν πάντα, έτσι κι αυτή τη φορά εκατοντάδες σωματεία και δεκάδες ΕΛΜΕ έχουν βγάλει αντίστοιχα ή και ακριβώς ίδια ψηφίσματα με αυτό της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, όπου καταδικάζουν το γεγονός της απόλυσης της εγκύου από τον εργοδότη της "Vresnet", όπως αυτονόητα όφειλαν».

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
«Βιβλιοδράσεις» για παιδιά και νέους

Το βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή» στην Πάτρα, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απρίλη, θα πραγματοποιήσει δραστηριότητες από 1 έως 5 Απρίλη, για παιδιά, νέους αλλά και για τους γονείς.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:

Σήμερα Τρίτη, στις 18.30, «Θεατρικό Παιχνίδι για τους μικρούς μας φίλους».

Την Πέμπτη 4 Απρίλη, στις 19.00, «Διαβάζω θα πει εξερευνώ. Η εκπληκτική περιπέτεια του αναγνώστη». Συζήτηση με την Εύη Κοντόρα, συγγραφέα λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Από χτες έως τις 5 Απρίλη όλες οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» στην παιδική λογοτεχνία θα έχουν έκπτωση 30%.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο αίθριο χώρο του βιβλιοπωλείου στην Πάτρα (Κανακάρη 159). Τηλέφωνο επικοινωνίας 2610 222 804, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sepioa@gmail.com.

Εκδήλωση για τη λεγόμενη «4η βιομηχανική επανάσταση»

Εκδήλωση για τη λεγόμενη «4η βιομηχανική επανάσταση» διοργανώνει αύριο Τετάρτη το Τομεακό Συμβούλιο Σάμου της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του δήμου στο Καρλόβασι, και θα μιλήσουν ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, και ο Νίκος Στραβοπόδης, στέλεχος της ΚΝΕ και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org