ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εργάτες ανεβαίνουν στη σκηνή και παίζουν για εργάτες

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Χρυσούλα Λαμπούδη, στέλεχος του ΠΑΜΕ, για την παράσταση «Οι γειτονιές του κόσμου», που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή

Την Κυριακή 5 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο «STUDIO» (Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής), θα γίνει η πρεμιέρα της παράστασης «Οι γειτονιές του κόσμου», του Γιάννη Ρίτσου, από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ. Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Χρυσούλα Λαμπούδη, στέλεχος του ΠΑΜΕ, για την παράσταση αλλά και γενικότερα για τις πρωτοβουλίες που παίρνει το ΠΑΜΕ στο χώρο του πολιτισμού.

***

-- Η θεατρική ομάδα λειτουργεί για 6ο συνεχόμενο χρόνο. Τι πείρα αποκομίσατε από την έως τώρα λειτουργία της;

-- Καταρχήν, έχουμε εισπράξει τη θετική ανταπόκριση του κόσμου, του εργαζόμενου, του άνεργου, που πλαισίωσαν όλες αυτές τις παραστάσεις και έδωσαν αισιόδοξα μηνύματα στο ΠΑΜΕ για να συνεχίσει να παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες, γιατί ήταν πρωτόγνωρο ένα τέτοιο εγχείρημα. Θέλαμε να πάει καλά και καταφέραμε να πάει καλά. Αυτό που έχουμε αποκομίσει μέχρι στιγμής είναι ότι υπάρχει ανάγκη και θέληση να συνεχιστούν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ταυτόχρονα, αποκτήσαμε εμπειρία και σε πιο «πρακτικά» ζητήματα, όπως το πώς ανεβάζουμε παραστάσεις χωρίς χρήματα, σε χώρους που δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Με μηδαμινές υποδομές έχουμε καταφέρει να στήσουμε παράσταση σε χώρο εργοστασίου, σε αποθήκη υφασμάτων! Είναι ένα σχήμα πολύ ευέλικτο και βασίζεται στην προσπάθεια όλων των συντελεστών. Πέρα από τους ηθοποιούς, τον σκηνοθέτη, έχουμε εργάτες για τα πάντα, για την προβολή, το στήσιμο, το ξεστήσιμο, το κουβάλημα, το καθάρισμα.

Στιγμιότυπο από τις πρόβες της παράστασης
Στιγμιότυπο από τις πρόβες της παράστασης
-- Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε τις «Γειτονιές του κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου;

-- Οι «Γειτονιές του κόσμου» αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που ο λαός μας μάτωσε, έδωσε την ψυχή του για να διώξει τη φασιστική μπότα. Επίσης, δεν ήταν μόνο αγώνας για την απελευθέρωση, ήταν και αγώνας για μια κοινωνία δικαιότερη, ελεύθερη, για μια κοινωνία χωρίς στερήσεις και αποκλεισμούς, για μια κοινωνία που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μπορεί βέβαια τα παραπάνω να μην ήταν ξεκάθαρα σε όλους. Αλλά υπήρχε και αυτή η πλευρά.

Ο Ρίτσος, για να έρθουμε στον δημιουργό του έργου μας, είναι απ' αυτούς που το είχε ξεκάθαρο μέχρι πού πρέπει να φτάσει αυτός ο αγώνας και το αποτυπώνει θαυμάσια και στις «Γειτονιές του κόσμου». Επίσης, είναι ένα έργο επίκαιρο, γιατί δίνει και στο σημερινό θεατή κάποιες βασικές αρχές και αξίες, όπως αυτές της οργάνωσης, της θέλησης, της αποφασιστικότητας. Τότε, εκείνοι οι άνθρωποι μάτωσαν, πολέμησαν. Εμείς τώρα; Πρέπει πιο αποφασιστικά να τολμήσουμε να μπούμε στον οργανωμένο αγώνα, για να ανατρέψουμε ό,τι μας εμποδίζει.

-- Πέρα από την πρώτη παράσταση, που θα γίνει στο «Studio», υπάρχει σχεδιασμός για το πρόγραμμα των επόμενων παραστάσεων;

-- Στοχεύουμε να κλείσουμε κάποια θέατρα, ώστε να ανέβει το έργο, με μηδαμινό ή ελάχιστο αντίτιμο, για να συμβάλει και η παράσταση στην οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ. Υπάρχει η σκέψη να ανεβάσουμε την παράσταση στις 19 Απρίλη στην Καισαριανή, στις 9 Μάη θα φιλοξενηθεί η παράσταση στο Αλιβέρι από το Σύλλογο Συνταξιούχων. Υπάρχει πρόταση από την Πάτρα. Γενικά είμαστε ανοιχτοί σε συλλόγους, Λαϊκές Επιτροπές, συνδικάτα.

Γενικότερα, όλα τα έργα που έχουμε παίξει είναι βγαλμένα από αυτά που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αγγίζουν την πραγματικότητα που βιώνει η εργατική τάξη. Για παράδειγμα, το φετινό μας έργο θα αγγίξει τους εργάτες, γιατί οι αγωνιστές που πήραν τα όπλα και πολέμησαν στο ποιητικό έργο του Ρίτσου ήταν άνθρωποι καθημερινοί, απλοί εργαζόμενοι, γυναίκες, μανάδες, νέα παιδιά με όνειρα και φιλοδοξίες και περιμένουμε ειδικά η νέα γενιά να αγκαλιάσει αυτές τις προσπάθειες.

Δεν είναι τυχαίο ότι την πρόσκληση την έχουμε απευθύνει εκτός από τα συνδικάτα και στους φορείς της συμμαχίας. Θέλουμε ειδικά το ΜΑΣ να έχει μια μαζική παρουσία τόσο στην πρώτη παράσταση, όσο και γενικότερα.

-- Πέρα από θεατρική ομάδα, τι άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες αναπτύσσει το ΠΑΜΕ;

-- Το ΠΑΜΕ προσπαθεί να έχει πολύμορφη παρουσία και στο χώρο του πολιτισμού. Ετσι κι αλλιώς στις προθέσεις, στους σκοπούς, στις θέσεις του ΠΑΜΕ είναι η ανάπτυξη της πολιτιστικής δράσης. Προσπαθούμε να αγκαλιάσουμε όσες μορφές τέχνης μπορούμε, με τις ελάχιστες δυνατότητες που έχουμε. Φέτος κάναμε άλλο ένα βήμα και συγκροτήσαμε τη χορωδία, η οποία μετέχει και στο θεατρικό με ένα τραγούδι, αλλά και στη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 26 Απρίλη. Πέρα απ' αυτά, το ΠΑΜΕ έχει αποκτήσει πείρα στο να οργανώνει εκθέσεις φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων, κινηματογραφικές προβολές. Βέβαια, δεν είναι στο μέγεθος, αλλά και στη συχνότητα που θα θέλαμε.

-- Πώς βοηθάνε τα συνδικάτα και συνολικά το κίνημα οι πρωτοβουλίες που παίρνονται στο χώρο του Πολιτισμού; Πώς σκέφτεστε να «απλώσουν» τέτοιες δραστηριότητες στα σωματεία;

-- Εμείς θέλουμε όλη αυτή η πολιτιστική δράση να απλώσει στα συνδικάτα, στα πρωτοβάθμια όργανα. Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από πολιτιστικές «ανάσες», όχι μόνο για να περάσουν καλά και να διασκεδάσουν, αλλά και γιατί τους βάζει σε μια καλύτερη, ωριμότερη σκέψη. Τέτοιες πρωτοβουλίες λειτουργούν ενισχυτικά και πολλαπλασιαστικά στο να αναπτύξουν οι εργαζόμενοι ταξική συνείδηση. Οπότε παίρνοντας τα συνδικάτα τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν και σε περισσότερο κόσμο. Εχουν τη δυνατότητα να βάλουν περισσότερο κόσμο να δουλέψει.

Αυτή την πείρα που έχουμε αποκτήσει μπορούμε να τη δώσουμε στα συνδικάτα. Επίσης, το κάθε συνδικάτο από μόνο του μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τις ανάγκες, το πώς θα προσαρμόσει τις δράσεις του. Και υπάρχουν παραδείγματα, όπως το Σωματείο Εργαζομένων ιδιωτικών εκπαιδευτικών «Ο Βύρων», που έχει συγκροτήσει θεατρική ομάδα...

Εκδήλωση - συναυλία για τα 16 χρόνια του ΠΑΜΕ

*

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο διεθνές εργατικό τραγούδι, που διοργανώνει για τα 16 χρόνια από την ίδρυσή του, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η εκδήλωση - συναυλία θα γίνει στις 26 Απρίλη στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, στις 6.30 μ.μ., λίγες μέρες πριν από τη φετινή Πρωτομαγιά. Στο κάλεσμά του, το ΠΑΜΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Να σμίξουν οι φωνές μας, τα συνθήματά μας, τα τραγούδια μας, και με ψηλά το κεφάλι μπαίνουμε πιο αποφασιστικά στη μάχη. Συνεχίζουμε το δρόμο που έχουμε χαράξει, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Συνεχίζεται η οικονομική εξόρμηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εξόρμηση Μάρτη - Μάη για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Η εξόρμηση έχει τη μορφή λαχειοφόρου. Κάθε λαχνός κοστίζει 3 ευρώ και την 1η Ιούνη θα κληρωθεί ένα πενθήμερο ταξίδι για δύο άτομα στην Ισπανία, με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Τους λαχνούς μπορεί να τους προμηθευτεί κανείς από τα γραφεία των Συνδικάτων, των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά και από τις τοπικές Γραμματείες σε όλη τη χώρα.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Για τις ανάγκες της παράστασης δραματοποιήθηκαν μεγάλα αποσπάσματα του έργου του Γ. Ρίτσου, με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου. Η πρώτη παράσταση θα γίνει με ζωντανή μουσική, την οποία έχει επιμεληθεί η μουσικός Σοφία Καμαγιάννη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στα 16 χρόνια δράσης του ΠΑΜΕ. Η είσοδος για την παράσταση θα γίνεται με προσκλήσεις, οι οποίες διατίθενται δωρεάν από τα γραφεία του ΠΑΜΕ και από σωματεία. Οι «Γειτονιές του κόσμου» γράφτηκαν την περίοδο 1949 - 1951, όταν ο ποιητής ήταν κι αυτός εξόριστος μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές στη Μακρόνησο και στον Αϊ - Στράτη. Οι «Γειτονιές του κόσμου» ανασυνθέτουν ολόκληρη τη δεκαετία του '40, την αντίσταση του λαού μας στην Κατοχή μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, τις ηρωικές 33 μέρες μάχης της Αθήνας το Δεκέμβρη του '44 απέναντι στους Αγγλους και την ντόπια αστική τάξη, την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ