ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 2015
Σελ. /24

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:

  • Παρουσίαση της μπροσούρας του ΠΑΜΕ με τίτλο: «Η λειτουργία και η δράση των σωματείων με βάση τις θέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος».
  • Θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ: Εργάτες ανεβαίνουν στη σκηνή και παίζουν για εργάτες. Την Κυριακή η πρεμιέρα της παράστασης «Οι γειτονιές του κόσμου».
  • Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού: Συζήτηση για τη λειτουργία και την πλούσια δράση της.
  • Ιστορικό: Η μεγάλη απεργία στα μεταλλεία του επιχειρηματία Σκαλιστήρη στην Εύβοια, το 1976.
ΜΠΡΟΣΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Συμβολή στην πάλη για την ανασύνταξη του κινήματος

Περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για τη δομή του συνδικαλιστικού κινήματος και την εργατική νομοθεσία, όπως και κατευθύνσεις για τη συγκρότηση και λειτουργία των σωματείων

Το εξώφυλλο της μπροσούρας

*

Το εξώφυλλο της μπροσούρας
Μια καλαίσθητη έκδοση 32 σελίδων, με τον τίτλο «Η λειτουργία και η δράση των σωματείων με βάση τις θέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος», δημιούργησε και διακινεί το ΠΑΜΕ.

Η έκδοση περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για την οργανωτική δομή του συνδικαλιστικού κινήματος και την εργατική νομοθεσία. Το κυριότερο όμως, περιέχει κατευθύνσεις για τη συγκρότηση και λειτουργία των σωματείων, από τη σκοπιά της παρέμβασης για την ανασύνταξη του κινήματος.

Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, στην ενότητα «Τι κίνημα χρειαζόμαστε σήμερα», διαβάζουμε: «Σε συνθήκες εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης δεν είναι προκαταβολικά δοσμένη, αυτόματη και αυθόρμητη η άνοδος της ταξικής πάλης. Η επίδραση που ασκεί η κρίση στην εργατική, τη λαϊκή συνείδηση, έχει αντιφατικό χαρακτήρα.

Η ανασύνταξη του κινήματος θα περάσει μέσα από μεγάλες και σκληρές αναμετρήσεις με την εργοδοσία και τα κόμματά της, με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, με τις διάφορες οπορτουνιστικές ομάδες που προσαρμόζονται και αναπροσαρμόζονται διαρκώς, αλλάζουν χρώματα και συνθήματα χωρίς να αλλάζουν την ουσία των θέσεών τους.

Η ανασύνταξη δεν είναι μια ευθύγραμμη πορεία. Θα έχουμε εξάρσεις και αναδιπλώσεις, ταλαντεύσεις και πετάγματα, θα είναι σίγουρα μια πορεία ανοδική αλλά μέσα από ζικ - ζακ. Πρέπει να οπλιστούμε με αντοχή, υπομονή και σταθερότητα, ταξική αδιαλλαξία και ανυποχώρητη θέληση και με αυτοπεποίθηση να ανοίγουμε δρόμο για την προοπτική.

Απαιτείται στέρεη και ξεκάθαρη αντίληψη στο βασικό ερώτημα "τι κίνημα χρειάζεται σήμερα" και ταυτόχρονα να στερεώνουμε κάθε βήμα που κάνουμε, να προσπερνάμε και να εξουδετερώνουμε εμπόδια, να ανοίγουμε νέους δρόμους στη συσπείρωση δυνάμεων».

*

Στην κατεύθυνση αυτή φιλοδοξεί να συμβάλει και η έκδοση του ΠΑΜΕ, η οποία αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια. Τα πρώτα δύο έχουν τους γενικούς τίτλους «Τι είναι τα συνδικάτα - Ο ρόλος και η αποστολή τους» και «Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός και ο ρεφορμισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Το τρίτο κεφάλαιο, με τον τίτλο «Πιο συγκεκριμένα για τη δουλειά των πρωτοβάθμιων σωματείων», πραγματεύεται ζητήματα όπως: Πώς χωρίζονται τα σωματεία, Τι σωματεία θέλουμε, Οργάνωση - Μαζικοποίηση, Μορφές Πάλης, Αρχαιρεσίες, Προπαγάνδα - Συνδικαλιστικός Τύπος, Εξειδίκευση της δουλειάς του σωματείου σε γυναίκες - εργατική νεολαία - μετανάστες, Μέτωπα πάλης (πολιτισμός - αθλητισμός - ελεύθερος χρόνος), Για την οργάνωση της δουλειάς στους ανέργους, Ταξική αλληλεγγύη κ.ά.

Το τέταρτο κεφάλαιο έχει τον τίτλο «Σύνδεση με το ΠΑΜΕ», όπου ανάμεσα σε άλλα διαβάζουμε: «Το ΠΑΜΕ δεν είναι συνδικαλιστική παράταξη. Είναι συνδικαλιστικός πόλος. Εχει χαρακτήρα κινηματικό και στόχους κοινωνικοπολιτικούς (...) Το ΠΑΜΕ πρέπει να είναι η συσπείρωση της ζωντανής λειτουργίας των σωματείων. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια, καταφέρνει να πραγματοποιεί με επιτυχία συντονισμένους αγώνες, απεργιακές κινητοποιήσεις πανελλαδικής εμβέλειας.

Αυτό είναι μεγάλη κατάκτηση για το σύνολο των εργαζομένων και επιβάλλεται να ενισχυθεί παραπέρα, ώστε το ταξικό κίνημα να συγκρουστεί από καλύτερες θέσεις με την αντιλαϊκή πολιτική και τη στρατηγική του κεφαλαίου, αντιπαραθέτοντας τα δικά του αιτήματα, τη δική του αντίληψη για το δρόμο ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας με γνώμονα τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργατών και των εργατριών, την κατάργηση της εκμετάλλευσης».

*

*

*

Η ζωντανή συζήτηση θα εμπλουτίσει την μπροσούρα

«Η μπροσούρα που εξέδωσε το ΠΑΜΕ για τη λειτουργία και τη δράση των σωματείων, θέλουμε να συζητηθεί καταρχήν μέσα στα ΔΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και στη συνέχεια να αποτελέσει το όχημα ώστε να ανοίξει η συζήτηση μέσα στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς», είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Σημείωσε ακόμα: «Η ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος προϋποθέτει την ουσιαστική δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, κυρίως των πρωτοβάθμιων, που έχουν και την πιο άμεση επαφή με τους εργαζόμενους και τους χώρους δουλειάς. Προϋποθέτει τη ζωντανή και άμεση συμμετοχή αλλά και την ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών, που δε θα υποτάσσουν τη δράση του εργατικού κινήματος κάτω από ξένες σημαίες, θα είναι κόντρα στον τυχοδιωκτισμό.

Η μπροσούρα καταπιάνεται με μια σειρά ζητήματα που αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης. Ακόμα και τεχνικά ζητήματα που μπορεί να φαίνονται δευτερεύοντα και να υποτιμώνται, κρύβουν όμως από πίσω ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις και τοποθετήσεις.

Η ίδια η ζωντανή συζήτηση θα εμπλουτίσει την μπροσούρα, θα προσθέσει και θα αναδείξει νέες πλευρές. Το ΠΑΜΕ δε φοβάται τη συζήτηση. Αντιθέτως, συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να πυκνώνουν οι συζητήσεις παντού, να μην υπάρχουν απονεκρωμένες και ρουτινιάρικες διαδικασίες. Τα σωματεία πρέπει να παίζουν το ρόλο τους στις σύγχρονες συνθήκες, να είναι αποκούμπι των εργαζομένων και παράλληλα ζωντανά κύτταρα που θα ασχολούνται με όλα τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης, θα κινούνται και θα παρεμβαίνουν στις εξελίξεις με πολιτική θέση και όχι ντυμένα με το μανδύα της ουδετερότητας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ