ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Εχεις την εξουσία; Δικό σου το κέρδος

Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Τι «κλάμα» κι αυτό, κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, με αφορμή τα κέρδη των τραπεζών, που δήθεν «κερδοσκοπούν». Κέρδη τρελά βγάζουν και στο πλαίσιο του δικού τους συστήματος τα βγάζουν νόμιμα! Αυτό είναι το σύστημα, δικοί τους οι νόμοι και σ' όποιον δεν αρέσει κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να το ανατρέψει.

Το «κλάμα», όμως, δε θέλει ανατροπή. Θέλει να κρύψει τον καημό του, καθώς ξανά και ξανά προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα άλλοθι στον καπιταλισμό, για τον οποίο υπονοεί - το «κλάμα» - ότι μπορεί να υπάρχει και χωρίς κερδοσκοπία.

Κατανοητή η διάθεση «αντιπολίτευσης» από τους απολογητές αυτού του συστήματος, μόνο που τα περιθώρια στενεύουν διαρκώς.

Οι ίδιοι που κλαίγονται, δήθεν, για τα κερδοσκοπικά κέρδη των τραπεζών, είναι αυτοί που όπως χτες - επί ΠΑΣΟΚ - έτσι και σήμερα - επί ΝΔ - παρουσιάζουν ως προοδευτική εξέλιξη ό,τι μεγεθύνει την - επίσης νόμιμη - κλοπή της υπεραξίας που παράγουν οι εργάτες. Οι προωθούμενες νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις έχουν κοινό παρονομαστή με τις προηγούμενες και - όλως τυχαία - έχουν και κοινό εισηγητή. Ξεσχολισμένο εργατολόγο - «σοφό», που, όπως επί ΠΑΣΟΚ έτσι και επί ΝΔ, «προτείνει» ρυθμίσεις που θα συμβάλουν, δήθεν, στην αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας. Επί Πρωτόπαππα, ο ισχυρισμός χρησιμοποιήθηκε για να πλασαριστεί η ενοικίαση εργατών. Σήμερα, για την «αναμόρφωση» της αγοράς εργασίας.

Είναι σαν τις αυξήσεις στα διόδια. Το ταμείο που τις εισπράττει κάθε φορά είναι ένα. Αλλά άλλοτε παρουσιάζονται ως οικολογικό μέτρο (αποθαρρύνει το ΙΧ, λένε) κι άλλοτε ως μέτρο προστασίας του δημόσιου ταμείου («ο ιδιώτης κατασκευαστής του δρόμου βάζει τα λεφτά του αντί για το Δημόσιο και έναντι παίρνει τα διόδια», το επιχείρημα).

Είναι διαγωνισμός για μια ενιαία, διαχρονικά αντιλαϊκή πολιτική. Μία πολιτική. Είτε το ΠΑΣΟΚ την εφάρμοζε χτες, είτε η ΝΔ σήμερα, ή ακόμα όταν πλευρές της παρουσιάζουν οι οπορτουνιστές ως σύγχρονη αριστερή διαχείριση, μία είναι η πολιτική. Που θεωρεί τις τράπεζες στήριγμα της ανάπτυξης, τις κατασκευαστικές παράγοντα της ανάπτυξης, τις ελαστικές σχέσεις στοιχείο που ενισχύει το θεοποιημένο ανταγωνισμό. Μία πολιτική είναι, που στην ΕΕ έχει και θεσμική κατοχύρωση. Τόσο μέσα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όσο και με το «ευρωσύνταγμα» που το ονομάζουν τώρα ευρωσυνθήκη. Αυτά που καταγγέλλονται ως πολιτική μιας κακιάς κυβέρνησης δεν είναι άλλα από την αποθέωση της μιας και ενιαίας πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής θα βρεις θέσεις, όπως δρόμοι χωρίς διόδια, μισθοί ικανοί να θρέψουν την οικογένεια χωρίς την ανάγκη δανείων, 5ήμερο, 7ωρο, σύνταξη στα 50 και 55. Μόνο που αυτά δεν τα βρίσκεις στα ρεπορτάζ, που δήθεν καταγγέλλουν τις «ανάλγητες» πολιτικές. Γιατί είναι αιτήματα για το σήμερα, που, όμως, η ικανοποίησή τους προϋποθέτει ότι εκπαιδεύεις τον εργάτη σε μια διαφορετική αντίληψη. Σ' αυτήν που λέει πως δε χρωστάει τίποτα, του χρωστάνε τα πάντα. Μια αντίληψη που λέει πως ο εργάτης πρέπει μέσα και από την αγωνιστική ταξική διεκδίκησή του να έχει καθαρό πως είναι σε πόλεμο με τον αστό. Μια τέτοια αντίληψη στενεύει τα όρια να κάνει πολιτική ο αστός παρουσιαζόμενος ως αριστερός ή δεξιός, ώστε να εναλλάσσονται οι δυνάστες και να παραμένει ο ζυγός. Μια τέτοια αντίληψη, που φτάνει την κουβέντα αναγκαστικά ως το επίπεδο της εξουσίας, μεταφέρουν στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς δεκάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ καθημερινά, αλλά αυτό το ρεπορτάζ δε θα το βρεις δίπλα στο «κλάμα» για τα κέρδη των τραπεζών που δήθεν θα μειωθούν αρκεί να υπάρξει μια «αριστερή» πολιτική.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝΕ ΠΑΠΑ: «Νέο μέτωπο ανοίγει η κυβέρνηση που μετά τις αλλαγές - εξπρές στο Ασφαλιστικό ετοιμάζεται να αναμορφώσει και την αγορά εργασίας. Στο επίκεντρο του διαλόγου - με βάση και τις προτάσεις των "σοφών" θα βρεθούν καυτά θέματα όπως είναι η αύξηση του ορίου απολύσεων, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας (το λεγόμενο ελαστικό ωράριο), η μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, η αναπροσαρμογή των επιδομάτων ανεργίας ακόμη και το ύψος των αποζημιώσεων» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΠΕΠΟΝΙ: «Την ώρα που το 2007 οι τράπεζες αύξησαν τα κέρδη τους κατά περίπου 70% σε σχέση με το 2006 και τα έφθασαν στο ύψος ρεκόρ των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (...) κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προϋποθέτει και την οικονομική ευρωστία των τραπεζών της χώρας. Προφανώς όμως δεν μπορούν οι τράπεζες - μερικές μάλιστα από τις οποίες είναι κρατικές - να χρησιμοποιούν παράνομα χαράτσια για να αυξάνουν την κερδοφορία τους (...) το ότι συνεχίζουν να το πράττουν χωρίς να φοβούνται τις συνέπειες σημαίνει ότι κάποιος τους το επιτρέπει. Και αυτός δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση που προφανώς προτιμά να είναι περισσότερο αρεστή στους τραπεζίτες παρά τους πολίτες» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΡΟ: «Ενα ΙΧ που πληρώνει σήμερα για τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη 10 ευρώ από αύριο θα δίνει 15,4, ενώ για τα μεγάλα φορτηγά οι τιμές υπερδιπλασιάζονται αφού από 25 ευρώ θα καταβάλλουν 51,9» (η είδηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: «Το ΠΑΣΟΚ στην περίοδο μάλιστα Σημίτη την οποία υμνείτε κ. Γ.Α.Π. είναι που έκανε τις πιο εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις με την πώληση τεσσάρων τραπεζών (Ιονική, Εμπορική, Γενική, ΕΤΒΑ) δεκάδων βιομηχανιών. Με ποια αξιοπιστία λοιπόν αρνείται τώρα αυτό το δικαίωμα σε μια κυβέρνηση με νωπή τη λαϊκή εντολή» (ο Ν. Νικολάου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ αντιπαράθεσης στην πλουτοκρατία, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Με το βέτο στο χέρι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τετάρτη 18:30

ΤΑ ΝΕΑ: Από το παράθυρο θέλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ

ΕΘΝΟΣ: ΜΕΤΩΠΟ αντίστασης στις πιέσεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τεχνάσματα και πιέσεις Ουάσιγκτον για ΠΓΔΜ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αντίσταση στις πιέσεις για το όνομα

Η ΧΩΡΑ: Στο κόκκινο τα τηλέφωνα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ και έντονο παρασκήνιο

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ οι Αμερικάνοι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κέρδη - μαμούθ για τις τράπεζες

Η ΑΥΓΗ: Οι ανισότητες στο εισόδημα διαιρούν την Ελλάδα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Φυγή προς τα εμπρός με τρία μεγάλα deal

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΓΡΟΤΕΣ πώς θα φορολογηθούν

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
ΝΑΤΟ το όνομα της συμμαχίας

«Η συμμαχία πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται άγρυπνα με τα υποψήφια νέα μέλη ώστε να εξασφαλίσει ότι αυτό θα συμβεί. Πρόκειται λοιπόν για πολύ σημαντικό εγχείρημα για να αξίζει να το εμποδίσει η Ελλάδα εξαιτίας μιας διαφωνίας στο όνομα» (το άρθρο σε "New York Times" / ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

...και αγωγοί πετρελαίου ο δρόμος της

«Ενα σημαντικό κομμάτι του πολιτικού κόσμου αλλά και η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης συνδέει άμεσα τη στάση των ΗΠΑ με τις πρόσφατες ενεργειακές συμφωνίες που αδιαμφισβήτητα άλλαξαν τους συσχετισμούς στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων» (η επισήμανση στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

Τα νέα «ραπανάκια»

«Οι υπερατλαντικοί εταίροι μας προχώρησαν σε μια σειρά "πολέμους αποτροπής" με απροσδιόριστο όφελος - εάν βέβαια εξαιρέσουμε ότι σε κάθε ένα από αυτούς από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Εγγύς Ανατολή, το Κόσσοβο, τη Βοσνία, τώρα και στη FYROM εγκαθίστανται νέες βάσεις ως βασικά κυριαρχικά γεωπολιτικά εχέγγυα ισχύος. Οι εγκαταστάσεις βάσεων (...) είναι ο πρωτεύων "αντικειμενικός σκοπός"» (ο Μ. Δεληπέτρος στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Κι αυτός που δεν έγινε Καζάν...

«Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 ο Ντασσέν, δηλωμένος κομμουνιστής, αρχίζει να αντιμετωπίζει ανοιχτά τον εφιάλτη των διώξεων της Επιτροπής Μακάρθι και του αντικομμουνιστικού "κυνηγιού μαγισσών"» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ