ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Απρίλη 2000
Σελ. /36
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Υπάρχει διέξοδος: Ψήφος στο ΚΚΕ

«Υπάρχει διέξοδος για το λαό». Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση διατύπωσε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τον εκπρόσωπο της Κομμουνιστικής Ανανέωσης Αλ. Βερναρδάκη, στην αίθουσα του Ζαππείου την περασμένη Πέμπτη. «Αρκεί, σημείωσε συνεχίζοντας η Αλέκα Παπαρήγα, να καταφέρει, να κερδίζει μικρές και μεγάλες μάχες, ώστε να κερδίσει και τον πόλεμο στην πορεία. Γιατί χρειάζεται αληθινός κοινωνικοπολιτικός πόλεμος με τις επιλογές της ΟΝΕ και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προσδιόρισε το νόημα της λαϊκής νίκης στις εκλογές της 9ης Απριλίου. «Με τα σημερινά δεδομένα, τόνισε, νίκη του λαού είναι να μειωθεί κατά πολύ το συνολικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να αναδειχτεί το ΚΚΕ σε ισχυρή αντιπολίτευση».

Σ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για πρώτη φορά, μετά το 1996, δε συναντήσαμε καθόλου ενστάσεις ή αντίλογο μέσα στο λαό. Δε συναντήσαμε εργαζόμενους που να υπερασπίζονται το κυβερνητικό έργο, ή να δείχνουν ότι τρέφουν σοβαρές ελπίδες απέναντι στη ΝΔ. Το θέμα είναι, αυτός ο ριζοσπαστισμός να μη μείνει έξω από την κάλπη, στο όνομα του ότι ο λαός δεν έχει ακόμα την απαιτούμενη δύναμη να επιβάλει το δίκιο του. Η δύναμη δημιουργείται, αναπτύσσεται, κατακτάται και δεν αποκτιέται σε μια μέρα, ειδικά στις σημερινές αντίξοες συνθήκες.

Υπάρχει διέξοδος για το λαό, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα και συμπλήρωσε: Η ελληνική κοινωνία θα έχει άμεσο όφελος από ένα ισχυρό ΚΚΕ, από ένα ισχυρό αντίπαλο δέος, δηλαδή το Λαϊκό Μέτωπο, που κτίζεται μέσα στους αγώνες, με τη συσπείρωση των αγωνιστικών κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων, οι οποίες δε συναινούν και δε συμφιλιώνονται με τη σημερινή τάξη πραγμάτων.

Απαραίτητες οι γνώσεις για ορισμένα συγκεκριμένα ζητήματα του τρόπου διεξαγωγής των εκλογών, γι' αυτό και ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει για τους αναγνώστες του τις αναγκαίες οδηγίες (σελίδα 5).

Διατηρησιμότητα μετά τις πληθωριστικές θριαμβολογίες για εκπλήρωση όλων των λεγόμενων «εθνικών» στόχων και κινδυνολογία για τα περιθώρια άσκησης εισοδηματικής πολιτικής στα γνωστά πλέον πλαίσια της ΟΝΕ, είναι η κυβερνητική συνταγή για την εντός ΟΝΕ εποχή, επιμένοντας στην αντιεπιστημονική αστική άποψη σύνδεσης των μισθών με τον πληθωρισμό (σελίδα 8).

Συγχωνεύσεις - εξαγορές και ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, την περίοδο 1998 - '99, με σημαντικές επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις των τραπεζοϋπαλλήλων, με την καταστρατήγηση από τους τραπεζίτες της εργατικής νομοθεσίας, μείωση προσωπικού και εντατικοποίηση της δουλιάς(σελίδα 17).

Εντυπώσεις χωρίς ουσία και έξω από τα πραγματικά προβλήματα, είναι η δικομματική εκλογική αντιπαράθεση και τα εκλογικά τους κέντρα δε θα μπορούσαν να είναι έξω απ' αυτό το πεδίο. Με όψη βιτρίνας ακριβού μαγαζιού και πολύ ιλουστρασιόν φυλλάδιο, παρουσιάζουν μια εικονική παραπλανητική πραγματικότητα (σελίδες 18 - 19).

«Κοινωνικό διάλογο» με τις κυβερνητικές και νόθες ηγεσίες του αγροτικού συνεταιριστικού και συνδικαλιστικού κινήματος είχε επικαλεστεί πριν δυο χρόνια η κυβέρνηση για την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού συστήματος των αγροτών, το οποίο, απ' ό,τι φαίνεται, θα χρησιμοποιηθεί σαν «πιλότος» για το ασφαλιστικό σύστημα των εργατοϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων (σελίδα 24).

Ανελέητα βομβαρδίζουν η κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ, με καλοπληρωμένες από το Δημόσιο διαφημίσεις για τον «οργασμό» των Μεγάλων Εργων που γίνονται στη χώρα και ειδικότερα στην Εγνατία Οδό και τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι (ΠΑΘΕ), που έγινε σύγχρονο «γιοφύρι της Αρτας» και πηγή κερδοφορίας για τις κατασκευαστικές εταιρίες (σελίδα 25).

Νέο αντιπολεμικό «μπλόκο» στη Θεσσαλονίκη

Καθώς τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ συνεχίζονται στο Κόσσοβο, συνεχίζεται και η διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια. Ομως την περασμένη Τρίτη, το βράδυ, τους περίμενε μια «έκπληξη».

Μερικές εκατοντάδες μέλη του ΚΚΕ της ΚΝΕ και άλλοι πατριώτες δημοκράτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΟΘ, άρχισαν λίγο μετά τις 11 το βράδυ να συγκεντρώνονται έξω από την πύλη 14, απ' όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι θα ξεκινούσε ΝΑΤΟική φάλαγγα για το Κόσσοβο. Η απόφαση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων να μην επιτρέψουν τη διέλευση των ΝΑΤΟικών φονιάδων που πήγαιναν να υποδουλώσουν το φίλο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Με το δυναμισμό και το πάθος που διακρίνει το αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα της πόλης, κατάφεραν να καθυστερήσουν, τουλάχιστο για αυτή τη νύχτα, την έξοδο των δυνάμεων κατοχής της Γιουγκοσλαβίας, παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο της πύλης.

Οταν έγινε φανερό ότι τα ιταλικά στρατεύματα δε θα επιχειρούσαν νέα έξοδο από την πύλη, οι διαδηλωτές με τα κόκκινα λάβαρα και τις σημαίες της ειρήνης και με τα συνθήματα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε» και «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο» κατευθύνθηκαν στην πύλη 11, την οποία άνοιξαν και συγκρότησαν δυναμική διαδήλωση, υπό τα βλέμματα των ανδρών της αστυνομικής δύναμης.

Εύκολη νίκη του Πούτιν στη Ρωσία

Ο 47χρονος Βλαντίμιρ Πούτιν εκλέχτηκε για μια τετραετία νέος Πρόεδρος της Ρωσίας, από τον πρώτο γύρο, εξασφαλίζοντας το 52,64% των ψήφων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, 26 Μάρτη.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και υποψήφιος των αριστερών και λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ήρθε δεύτερος με 29,34% των ψήφων και τρίτος ο φιλελεύθερος Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι με 5,84%. Ακολουθούν: Αμάν Τουλέγεφ με 3,04%, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι με 2,72%, Κονσταντίν Τιτόφ με 1,5%, Ελα Παμφίλοβα με 1,02%, Σταμισλάβ Γκοβορούχιν με 0,45%, Γιούρι Σκουράτοφ με 0,43%, Αλεξέι Ποντμπεριόζκιν με 0,14%, Ουμάρ Τζαμπράλοφ με 0,08% και ενάντια σε όλους 1,9%. Το ποσοστό προσέλευσης στην ψηφοφορία ήταν 68,88%.

Τα αποτελέσματα των ρωσικών προεδρικών εκλογών με μια πρώτη ανάγνωση αποτυπώνουν τη θέληση της κυρίαρχης τάξης της Ρωσίας, να αντιμετωπίσει από κοινού, ή να προλάβει, τις όποιες κοινωνικές συγκρούσεις διαφαίνονται στον ορίζοντα εξαιτίας της απελπιστικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία του ρωσικού λαού. Ενώ όσον αφορά την οικονομική πολιτική, ο Βλ. Πούτιν προσδιορίζει με σαφήνεια την προσήλωσή του στην «οικονομία της αγοράς», ανοιχτό παραμένει το θέμα για το αν και το πώς η Ρωσία θα διεκδικήσει το ρόλο της στη διαμόρφωση των παγκόσμιων εξελίξεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ