ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για ποιον χτυπάνε οι "βραδινές καμπάνες";

Καταγγελία σωματείων καλλιτεχνών για κατάχρηση των δικαιωμάτων τους από συνεργάτρια της ΕΤ-1

Τα επαγγελματικά και καλλιτεχνικά σωματεία Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων,το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών,την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και την Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδας με κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Τύπου και Πληροφοριών και τον πρόεδρο της ΕΡΤ διαμαρτύρονται για μια υπόθεση "άλωσης" των δικαιωμάτων τους: Η επιστολή τους συγκεκριμένα αναφέρει: "Από τρεις περίπου μήνες προβάλλεται από την ΕΤ-1 η εβδομαδιαία τηλεοπτική σειρά "Βραδινές Καμπάνες",με βάση το γνωστό μυθιστόρημα, για την οποία η φερόμενη ως παραγωγός Ανθή Τούμπη,έχει προεισπράξει όλο το κόστος παραγωγής - πλην του τελευταίου επεισοδίου - έχοντας δηλώσει ψευδώς και δίχως να προσκομίσει αποδείξεις, ότι "έχει εξοφλήσει τις αμοιβές όλων των καλλιτεχνικών συντελεστών (συγγραφέα, σεναριογράφου, σκηνοθέτη, συνθέτη, ηθοποιών, μουσικών, κομπάρσων κ.ά.) ακόμη και τεχνικών", ενώ στην πραγματικότητα οφείλει, σε πάρα πολλούς από αυτούς, ολόκληρη ή την περισσότερη ή μερική αμοιβή τους.Το γεγονός αυτό, που συμβαίνει κατ' επανάληψη από την ίδια την παραγωγό - αλλά και μεμονωμένα από άλλους παραγωγούς - με τα κρατικά κανάλια,είναι πρωτάκουστο και απίστευτο για όλες τις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης και του πολιτισμένου κόσμου και μάλιστα εφόσον η ΕΡΤ καθυστερεί να καταβάλλει τα οφειλόμενα από αυτή σε παραγωγούς και συνεργάτες τους πολλούς μήνες, αν όχι και χρόνους μετά την προβολή των έργων τους".

Οι φορείς διαμαρτύρονται έντονα για το "αντικοινωνικό και ληστρικό αυτό φαινόμενο, που εγκαινιάζει νέα ήθη εκμετάλλευσης, δοκιμασιών και απογοητεύσεων του καλλιτεχνικού, αλλά και γενικά του εργαζόμενου κόσμου".Και, απαιτούν να πληροφορηθούν επίσημα, με ποιο αποδεικτικό στοιχείο εξόφλησης όλων των συνεργατών της σειράς, καταβλήθηκαν στη φερόμενη ως παραγωγό Ανθή Τούμπη, που, όπως είναι πλέον γνωστό, "έχει απασχολήσει την Ελληνική Δικαιοσύνη για ανάλογες περιπτώσεις αναξιοπιστίας".Επιπλέον, τα σωματεία ζητούν να εφαρμόζονται απαράβατα από την ΕΡΤ οι κανονισμοί που διασφαλίσουν τις αμοιβές των κόπων και του ταλέντου των εργαζομένων καλλιτεχνών, σε κάθε τηλεοπτική και ραδιοφωνική παραγωγή και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν με κάθε νόμιμο τρόπο και όπου πρέπει αυτή τη διεκδίκησή τους.

Τελειώνοντας, η επιστολή που υπογράφουν οι: Κ. Ασημακόπουλος και Γ. Χριστοφιλάκης - (για την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων), Π. Τάσιος και Γ. Φιλίππου - (για την Εταιρεία Ελλήνων σκηνοθετών), Γ. Βούρος και Λ. Πλασκοβίτης - (για το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) και Γ. Τζιώτζης και Κ. Μαρινάκη (για την Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδας), τονίζει ότι "η ΕΡΤ πρέπει να πάψει να υποθάλπει και να καλύπτει αναξιόπιστους και εκμεταλλευτές παραγωγούς".

Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου

Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου, η σημερινή. Στα πλαίσια του γιορτασμού, ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου πραγματοποιεί σήμερα (6μμ) εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου.Παράλληλα, θα δοθούν τα ετήσια βραβεία στους δημιουργούς παιδικού βιβλίου. Συγκεκριμένα, θα δοθούν τα βραβεία:"Αντιγόνη Μεταξά": "Ο Λούκουλος τρώει πυγολαμπίδες" του Ευγ. Τριβιζά("Κέδρος"). "Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας": "Ενα σακί μαλλιά" τουΠ. Καλιότσου ("Πατάκης") και έπαινος στο βιβλίο της Αρ. Αλεξανδράκη"Εφτά σκύλοι όλοι φίλοι".Βραβείο "Διονυσίου Τροβά" στα βιβλία εφηβικής και νεανικής ηλικίας: Ελ. Σαραντίτη "Κάποτε ο Κυνηγός" ("Καστανιώτης" καιΠ. Μηλιώρη "Ενα εισιτήριο, παρακαλώ" ("Πατάκης",βραβείο "Κ. Δεμερτζή" στη Ναννίνα Σακκά - Νικολακοπούλου.

Βραβείο εκδόσεων Καστανιώτη στην παιδική βιβλιοθήκη Σπλάντζια Χανίων και βραβείο εκδόσεων Πατάκη στον Γιάννη Παπαδάτο.Βραβείο "Πηνελόπη Δέλτα" στον Ι. Δ. Ιωαννίδη και στην Θ. Χορτιάτη.Τιμητικά διπλώματα στις:Λ. Ψαραύτη, Κ. Κοντολέοντος, Τ. Βολανάκη.Υποψήφιοι για το "Βραβείο Αντερσεν 1998" οι: Μάρω Λοϊζου, Αλέξης Κυριτσόπουλος.Στον τιμητικό πίνακα της "Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα", θα αναγραφούν: "Η βοή των υδάτων" της Τ. Τίγκα (συγγραφή), "Μόνο την αλήθεια" για τη μετάφραση της Ι. Καρατζαφέρη και ο "Αρκούδος Αρθούρος" του Ν. Ανδρικόπουλου (εικονογράφηση).

Από το ντοκιμαντέρ του Σαντιάγο Αλβάρεζ "Αστα λα βιτόρια σέμπρε" (στα ελληνικά, γνωστή ως "Νίκη")

Στην γκαλερί "Αδάμ" (Ν. Βάμβα 5 Κολωνάκι), αύριο, στις 8μμ, θα παρουσιαστεί το βιβλίο "Αρχαία Ηλις, το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων" του καθηγητή Αρχαιολογίας και τέως γενικού εφόρου Αρχαιοτήτων Νικόλαου Γιαλούρη.Για το βιβλίο, θα μιλήσουν ο συγγραφέας του και ο καθηγητής Ιστορίας και διευθυντής Ερευνας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Αθανάσιος Ριζάκης.

Συναυλία, με αποσπάσματα του "Αξιον Εστί" του Οδυσσέα Ελύτη, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, θα δοθεί στις 5 Απρίλη στις 9μ.μ. στην Αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, στα πλαίσια του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εκπροσώπων Χορωδιών. Στην εκδήλωση συμμετέχουν η Μεικτή χορωδία "Κοραής", η Συμφωνική Ορχήστρα του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης "Δ. Μητρόπουλος" και η Νεανική Χορωδία "Θάμυρις" του Π. Π. Συλλόγου "Κοραής". Το πρόγραμμα θα διευθύνει ο μαέστρος Βίκτωρ Χ. Γλυκίδης.

Για χάρη των μύλων

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ιδρύθηκε "Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων" (ΙτΕΜ). Πρόκειται για μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείο, του οποίου οι σκοποί είναι: Ερευνα, καταγραφή, μελέτη και προστασία των ιστορικών μορφών μύλων στον ελληνικό χώρο, καθώς και των συγγενών παραδοσιακών συστημάτων. Δημιουργία αρχείου και σχετικού κέντρου τεκμηρίωσης. Εξειδίκευση επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού. Δημιουργία μουσείου της ιστορίας των μύλων. Οργάνωση τοπικών και διεθνών συναντήσεων, εκθέσεων, εκδόσεων. Παραγωγή ταινιών και άλλες δραστηριότητες, που θα προβάλουν τα παραδοσιακά και παραγωγικά αυτά κτίσματα. Κτίσματα, που απειλούνται με πλήρη εξαφάνιση ή με την εμπορευματικό - τουριστική αλλοίωσή τους. Καιρός ήταν, λοιπόν, να υπάρξει ένας φορέας που να τα νοιάζεται.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙτΕΜ αποτελείται από τους: Στέφανο Νομικό (αρχιτέκτονας, πρόεδρος), Παναγιώτη Καμηλάκη (ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, αντιπρόεδρος), Μαρία Γρυπάρη (αρχιτεκτόνισσα του ΥΠΠΟ, γενική γραμματέας), Βασιλική Οικονόμου (αρχιτεκτόνισσα του ΥΠΠΟ, ταμίας), Εφη Καρπονίδη - Δημητριάδη (αρχαιολόγος - λαογράφος, πρόεδρος του δικτύου PACT - EURETHNO του Συμβουλίου της Ευρώπης, ειδική γραμματέας).

Το ινστιτούτο στεγάζεται στη λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου 28 (Τ.Κ. 11635), όπου θα οργανωθεί και σχετική βιβλιοθήκη και έκθεση, και θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 7.30 - 9.30μ.μ. Τα επίσημα εγκαίνιά του θα γίνουν στις 27/3, στις 7.30μ.μ. (τηλ. 7218.866, FAX 7252.535, 6434.580).

ΔΙΜΗΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Νέοι τραγουδοποιοί, λατινοαμερικάνικες ταινίες

Δύο εκδηλώσεις, στα πλαίσια του Δίμηνου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων οργανώνουν το Σαββατοκύριακο το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ,στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ.Το Σάββατο στις 8μ.μ., θα παρουσιαστούν ζωντανά δύο νέες δισκογραφικές δουλιές. Συγκεκριμένα του συνθέτη και τραγουδιστή Μίλτου Πασχαλίδη "Κακές συνήθειες" και του συνθέτη Γιάννη Ιωάννου με τίτλο "... στη χώρα των ασμάτων",με ερμηνεύτρια την Καλλιόπη Βέτα.(Τιμή εισόδου 1.000 δρχ. )

Την Κυριακή (6/4), στις 7μ.μ., στον ίδιο χώρο θα προβληθεί, σε πρώτη προβολή,το ντοκιμαντέρ του Σαντιάγκο Αλβαρέζ "Αστα λα Βιτόρια Σιέμπρε",το οποίο αναφέρεται στη ζωή και τη δράση του Τσε Γκεβάρα και περιλαμβάνει και σπάνια στιγμιότυπα της ζωής του στη Βολιβία. Επίσης, θα προβληθεί η πολυβραβευμένη μεξικάνικη ταινία "Σοκολάτα σε καυτό νερό".(Τιμή εισόδου 800 δρχ.").
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org