ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Απρίλη 2017
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αυξάνουν τους κινδύνους

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS George H.W. Bush» καταπλέει στη Σούδα (φώτ. αρχείου)
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS George H.W. Bush» καταπλέει στη Σούδα (φώτ. αρχείου)
Συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μαζεύει εύσημα των ΗΠΑ, εξ ου και τα συνεχή πηγαινέλα υπουργών της στην Ουάσιγκτον. Ολοι τους διαφημίζοντας τη διαθεσιμότητα και ικανότητα της ντόπιας αστικής τάξης να αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, όπως υπαγορεύει ο στόχος της για «γεωστρατηγική» της αναβάθμιση. Στόχος που συνεπάγεται βαθύτερη εμπλοκή του λαού στους επικίνδυνους σχεδιασμούς και συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στην Ουάσιγκτον βρέθηκε πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, για επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ηταν εκεί και πριν από περίπου 2 μήνες, μαζί με έτερο υπουργό της κυβέρνησης, τον Ν. Παππά, στην ορκωμοσία Τραμπ, ερχόμενος σε επαφές τότε με στελέχη του επιτελείου του νέου Προέδρου. Ο Παππάς βρέθηκε κι αυτός τούτες τις μέρες στις ΗΠΑ, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, για αντίστοιχες επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Στην «καθ' ημάς Ανατολή»

Στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Μάτις, παραμονές της 25ης Μαρτίου, ο Π. Καμμένος υπερθεμάτισε στην «προβολή» «πρωτοβουλιών» που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, από κοινού με άλλα καπιταλιστικά κράτη, στην ευρύτερη περιοχή, για στήσιμο «αξόνων» αλλά και συνολικά του ρόλου της ως «πυλώνα σταθερότητας» για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

«Ηταν μία εξαιρετική συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ. Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τη διμερή συνεργασία, το ΝΑΤΟ και τις πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και με τις τρίτες χώρες, τη δημιουργία ασπίδας σταθερότητας σε συνεργασία προς τα νότια με το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προς τα βόρεια με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, δείχνοντας τι προσκομίζει στο παζάρι η ντόπια αστική τάξη επιδιώκοντας αναβάθμισή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σημείωσε πως στις ΗΠΑ «γνωρίζουν καλά ότι η στενή και η ιστορική συνεργασία της Ελλάδος με το Ισραήλ και παράλληλα η δυνατότητα να μιλά την ίδια "γλώσσα" με τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε για την ειρήνη και τη δημοκρατία, όχι μόνο για μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Βαλκάνια. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μιλά ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, αλλά και ως ένα μέρος αυτού που ονομάζουμε "καθ' ημάς Ανατολή"».

«Μεσογειακή Ενωση»

Εξάλλου, μιλώντας την Τρίτη στον ΑΝΤ1, είπε: «Στην περιοχή της Μεσογείου έχουμε μία κατάσταση όπου πλέον η παραγωγή του φυσικού αερίου στο Ισραήλ και στην Κύπρο και η στενή συνεργασία με την Αίγυπτο οδηγούν ουσιαστικά στη δημιουργία νέων ενεργειακών δρόμων και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο».

Σε αυτό το φόντο, είπε για τις πρόσφατες συζητήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του: «Στην ατζέντα (...) ήταν το θέμα της ασφάλειας στην περιοχή που έχουμε την αρμοδιότητα (...) Προχωράει η ενδυνάμωση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, που αυτό οδηγεί και στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τις χώρες της Μεσογείου που έχουν αυτή τη στιγμή παραγωγή φυσικού αερίου (...) Διαφαίνεται ότι πλέον προχωράμε σε μία καινούργια πολιτική η οποία θα αφορά και την άμυνα και την ασφάλεια, αλλά και την Ενέργεια».

Δίνοντας ένα παράδειγμα, παρέπεμψε στη σύνθεση της άσκησης της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 2017», όπου μετέχουν σκάφη και προσωπικό από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιταλία. Οπως είπε, «δείχνει πλέον ότι διαμορφώνεται μια Μεσογειακή Ενωση, η οποία προσπαθεί να ανταποκριθεί από κοινού σε δύο τομείς. Ο πρώτος τομέας είναι της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ο δεύτερος τομέας είναι της συνεργασίας των μεσογειακών χωρών σε ένα νέο πλαίσιο. Αυτό αναβαθμίζει τη χώρα. Η χώρα γίνεται ο άξονας του πυλώνα σταθερότητας».

«Ενεργός συμμέτοχος»

Αξία έχουν και οι δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, ότι «αυτή τη στιγμή η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο και αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να γνωστοποιήσουμε και ν' αποδείξουμε την εμβέλεια των απόψεων και των προτάσεων που έχουμε για την περιοχή. Να δείξουμε ότι σ' αυτή την περιοχή της μεγάλης αστάθειας, η Ελλάδα και η Κύπρος (...) αποτελούν έναν άξονα σταθερότητας που μπορεί να συμβάλει στο να σταθεροποιηθεί ολόκληρη η περιοχή και ιδιαίτερα τα κράτη τα οποία ενδιαφέρουν τη σημερινή αμερικανική εξωτερική πολιτική, Αίγυπτο και Ισραήλ».

Συμπλήρωσε: «Δεν παρακολουθούμε παθητικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Προσπαθούμε να είμαστε ενεργός συμμέτοχος σ' αυτή την πολιτική, δηλαδή να εξηγούμε, να προτείνουμε και να κερδίσουμε με τα επιχειρήματά μας. Αυτό δε σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι πάντα δυνατό. Αλλά το διεκδικούμε και το επιδιώκουμε».

«Ηρεμία» και «μοιρασιά»

Δεμένη με την προώθηση των τέτοιων σχεδίων είναι η προσπάθεια «αποκλιμάκωσης» της έντασης ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, για να μη διαταραχθούν «ισορροπίες» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Οπως είπε ο Π. Καμμένος, ο Τζ. Μάτις, αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, συνέστησε «ηρεμία»: «Αυτό το οποίο συμφωνήσαμε είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ηρεμία στην περιοχή και να μην ανοίξουν άλλα μέτωπα. Ηδη έχουμε ανοιχτά μέτωπα στη Λιβύη και στη Συρία. Θα πρέπει να υπάρξει σύνεση και να μην δημιουργούνται θέματα εκεί που δεν υπάρχουν».

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσω διαφόρων διαύλων η Αγκυρα προτείνει στην Αθήνα μια «ίση και δίκαιη μοιρασιά», βάζοντας στο τραπέζι τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, τα 12 μίλια, τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες, τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ΑΟΖ, Ενέργεια και Κυπριακό, στέλνοντας κι ένα μήνυμα ότι μια «μικρή» χώρα όπως η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να παραγνωρίσει τα τουρκικά συμφέροντα.

Ισως διόλου τυχαία, σχεδόν ταυτόχρονα διαχέονταν φήμες για αυξημένη παρουσία και δράση ανδρών των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών στην Ελλάδα...

Επέκταση της Σούδας

Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτικό των προθέσεων της συγκυβέρνησης να αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών είναι το ότι ο Ελληνας υπουργός Αμυνας «διαφήμισε» στις ΗΠΑ τις δυνατότητες της αμερικανικής αεροναυτικής βάσης της Σούδας, για την οποία έκανε λόγο για επέκτασή της, και κάλεσε τον Μάτις να την επισκεφθεί, προκειμένου να τις διαπιστώσει από κοντά: «Για τη Σούδα κάναμε μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επέκταση της βάσης και τη σημασία της για τη Συμμαχία».

Για τη βάση κυκλοφορούν διάφορα σενάρια: Επέκταση των ναυτικών της υποδομών, μεταστάθμευση αεροσκαφών από τη βάση του Ιντσιρλίκ, ή στάθμευση εκεί αμερικανικών drones στα πρότυπα της αντίστοιχης βάσης των ΗΠΑ στη Σιγκονέλα της Σικελίας.

Ο Π. Καμμένος φέρεται, εξάλλου, να είπε σε Ελληνοαμερικανούς ότι θα συζητούσε με τον Μάτις «την επέκταση της αμυντικής μας συνεργασίας όχι μόνο για έναν χρόνο, αλλά για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια», με επίκεντρο ακριβώς τη χρήση της Σούδας από τους Αμερικανούς, η οποία ανανεώνεται - μέχρι τώρα - ετησίως μέσα από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας.

Πλάτες από το Πολεμικό Ναυτικό

Επιπλέον, λέγεται ότι η κυβέρνηση συζητά με τους Αμερικανούς τη συμμετοχή πλοίου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε Carrier Battle Group (Ομάδα πλοίων Κρούσης και Συνοδείας), τα οποία αναπτύσσονται γύρω από αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Η ελληνική αστική τάξη έχει ήδη δείξει στην πράξη την πρόθεση αλλά και τις πολεμικές της δυνατότητες, να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο «συμμαχικό καθήκον». Αρχές Μάρτη, η φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» εκτέλεσε στην περιοχή Κρητικού - Μυρτώου Πελάγους ασκήσεις με το αεροπλανοφόρο «USS GEORGE H. W. BUSH», που προηγουμένως είχε καταπλεύσει 2 φορές στη Σούδα.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η ελληνική πλευρά παζαρεύει τη διάθεση πόρων και μέσων (όπως πλοία) από τη μεριά των ΗΠΑ, με αντάλλαγμα την «απελευθέρωση» στρατιωτικών δυνάμεων των Αμερικανών για να παραταχθούν σε άλλα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ενδεικτικά, ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΝ, Ν. Τσούνης, μιλώντας πρόσφατα σε αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό έλεγε: «Οι πόροι δεν είναι σε αφθονία αυτές τις μέρες, ακόμη και για μεγάλες στρατηγικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ (...) Αυτή τη στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και να επανδρώσει πρόσθετους υλικούς πόρους (...) Με αυτόν τον τρόπο, το αμερικανικό Ναυτικό θα ενισχύσει ένα σύμμαχο (...) Αυτό θα καθιστούσε δυνατό για το Ναυτικό των ΗΠΑ να απελευθερώσει πόρους για άλλα κρίσιμα θέατρα επιχειρήσεων, καθιστώντας μια τέτοια συνεργασία στρατηγική επένδυση με σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη».

Μεγάλοι κίνδυνοι

Προφανώς, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι ασυμβίβαστη και με την ειρήνη και με την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, όπως έχει ιστορικά αποδειχτεί σε μια σειρά κρίσεων (Κυπριακό, Ιμια, «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο κ.λπ.), όπως αναμένεται να φανεί και την Πέμπτη στη Βουλή, σε ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα κάνει ο Ν. Κοτζιάς για τι τέτοιες επαφές τους στο εξωτερικό, κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε και της πίεσης που άσκησε το ΚΚΕ.

Για όλους αυτούς τους λόγους χρειάζεται ο λαός να εντείνει την επαγρύπνηση και κινητοποίησή του, απέναντι στα κρυφά και φανερά σχέδια που εξυφαίνονται στις πλάτες του από την κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, που δεν αμφισβητούν στο παραμικρό τη στρατηγική επιλογή της παραπέρα εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να βρίσκεται σε επιφυλακή οργανώνοντας την πάλη του ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, στην εξουσία του κεφαλαίου, που για τα συμφέροντά του τον βυθίζει σε μια δίνη επικίνδυνων εξελίξεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ