ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μαζική διαδήλωση στο σιδερόφραχτο κέντρο της Αθήνας

Για την απεργία, την επόμενη Τετάρτη, ανανεώθηκε το αγωνιστικό ραντεβού

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Τα μέτρα, που για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων φορτώνουν στο λαό η κυβέρνηση και οι «εταίροι» της στην ΕΕ, αλλά και τον κρατικό αυταρχισμό, που κλιμακώνεται παράλληλα με την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, κατήγγειλαν χτες χιλιάδες λαού που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με αφορμή τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ στην Αθήνα. Στη συγκέντρωση, που έγινε στην Ομόνοια, καλούσαν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ. Συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Την ώρα της κινητοποίησης, οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα και το Ζάππειο, όπου διεξάγονταν οι εργασίες του ΕΚΟΦΙΝ, ήταν αποκλεισμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαδηλώσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση για χτες και σήμερα.

«Με τη σημερινή μαχητική συγκέντρωση, με τη μαζική μας συμμετοχή στην απεργία στις 9 του Απρίλη, με το δυνάμωμα των αγώνων και την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, απαντάμε στην απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει, για άλλη μια φορά, τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας», σημείωσε στην κεντρική ομιλία η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, και ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου. Ακολούθησε πειθαρχημένη και καλά συγκροτημένη πορεία προς την οδό Πανεπιστημίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η κεφαλή έφτασε στα Προπύλαια, ένα μεγάλο μέρος της πορείας βρισκόταν ακόμα στην Ομόνοια.

Σχέδια καταστολής

Η πορεία του ΠΑΜΕ στην Πανεπιστημίου
Η πορεία του ΠΑΜΕ στην Πανεπιστημίου
Με στόχο να τρομοκρατήσουν τους διαδηλωτές, οι μηχανισμοί του κράτους επιχείρησαν με διάφορους τρόπους να στήσουν προβοκάτσιες σε βάρος και της συγκέντρωσης και διαδήλωσης του ΠΑΜΕ. Με πρόσχημα μάλιστα τα μικροεπεισόδια που έγιναν κάποια στιγμή στην Πανεπιστημίου, λίγο πάνω από τα Προπύλαια, αστυνομικοί με μηχανές κατευθύνθηκαν πάνω σε διαδηλωτές, ενώ έριξαν και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στο ύψος που βρισκόταν η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ. Η αποφασιστική, πειθαρχημένη και ψύχραιμη στάση των διαδηλωτών που βρίσκονταν στα μπλοκ του ΠΑΜΕ απέτρεψε κάθε προσπάθεια και κάθε σχέδιο χτυπήματος της διαδήλωσης.

Οταν μετά από ώρα η πορεία επέστρεψε στην Ομόνοια, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε σε ένταση των προσπαθειών για να έχει επιτυχία η απεργία στις 9 Απρίλη.

  • Νωρίτερα, το μπλοκ της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ, με επικεφαλής βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (!) πορεύτηκε στη Σταδίου και μέσω των οδών Ομήρου και Ακαδημίας κατέληξε στην Ομόνοια. Αργότερα, στη Σταδίου, η αστυνομία επιτέθηκε σε μπλοκ διαδηλωτών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ επιχειρούσαν με τις μηχανές ακόμα και ανάμεσα σε διαδηλωτές

Eurokinissi

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ επιχειρούσαν με τις μηχανές ακόμα και ανάμεσα σε διαδηλωτές
Επόμενος σταθμός η απεργία στις 9 Απρίλη

Μετά τη χτεσινή συγκέντρωση, επόμενος αγωνιστικός σταθμός είναι η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 9 Απρίλη. Οι ταξικές δυνάμεις παλεύουν για την επιτυχία της, κόντρα στις δυσκολίες, αλλά και στα εμπόδια που βάζει η υπονομευτική στάση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, θα γίνει στις 10 π.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας οργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚ Θεσσαλονίκης. Σύσκεψη των ΔΣ των Σωματείων προγραμματίζει και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, την Πέμπτη 3/4, στις 7.30 μ.μ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τον κρατικό αυταρχισμό

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας τον αυταρχισμό της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που για δεύτερη φορά σε ένα μήνα απαγόρευσε τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας ενόψει της συνεδρίασης του ΕΚΟΦΙΝ, επεσήμανε τα εξής: «Η κρατική βία και καταστολή είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της αντιλαϊκής λαίλαπας που εξαπολύουν κεφάλαιο - ΕΕ και συγκυβέρνηση ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι γελασμένη αν νομίζει ότι με την τρομοκρατία, τις αστυνομικές απαγορεύσεις, τον αυταρχισμό θα επιβάλει "σιγή νεκροταφείου" στον εργαζόμενο λαό, θα αλυσοδέσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα και τις λαϊκές ελευθερίες».

Να οργανώσουμε μαχητική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση

Αποσπάσματα από την ομιλία της Αλεξάνδρας Μπαλού στη χτεσινή συγκέντρωση

Η μετατροπή πλατειών και δρόμων σε σιδερόφραχτα κάστρα και υγειονομικές ζώνες δεν πρόκειται να γλιτώσουν την κυβέρνηση και τους επιτελείς της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας της ΕΕ από την οργή του λαού. Είναι εχθροί των συμφερόντων του λαού γι' αυτό και τον φοβούνται. Γι' αυτό και η κυβέρνηση θυροκόλλησε την απαγόρευση στην πόρτα του ΠΑΜΕ, σαν εκείνους τους «γλειμμένους» στις ελληνικές ταινίες που θυροκολλούσαν τις εξώσεις στη φτωχολογιά.

Μόνο έτσι μπορούν να προστατέψουν τα αφεντικά τους. Με ένταση της τρομοκρατίας, με αυταρχισμό και καταστολή. Λάθος πόρτα χτύπησαν. Το ταξικό εργατικό κίνημα έχει δώσει σκληρές μάχες, έχει πείρα που το ατσαλώνει απέναντι στον αυταρχισμό και την καταστολή. Η ΕΕ είναι κόλαση για όλους τους λαούς της. Δεν υπάρχει απόφαση και οδηγία που δεν οδήγησε στη συγκέντρωση του πλούτου, στην αρπαγή κατακτήσεων, στην καταστροφή αγροτών, αυτοαπασχολουμένων. Ενα θεό έχουν οι μεταρρυθμίσεις, οι τομές, οι εξορθολογισμοί, οι αναδιαρθρώσεις και οι αξιολογήσεις. Την υπεράσπιση της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Είμαστε μπροστά σε εξελίξεις αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Εχουν δυσκολίες, έχουν ζόρια, ψάχνουν διέξοδο. Στο χέρι μας είναι να μην πάρουν ανάσα. Κανείς δεν πρέπει να παρασυρθεί από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ανακούφιση, που δήθεν θα προέλθει από την ανάκαμψη και την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Το ίδιο κοροϊδεύουν και τα άλλα κόμματα που προσκυνούν την ΕΕ.

Το ίδιο και η αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, που, ενώ δίνει καθημερινά διαπιστευτήρια στον ευρωμονόδρομο και το ΣΕΒ, υπόσχεται κι αυτός ανακούφιση του λαού, μέσα από διαπραγματεύσεις εντός των τειχών. Με τερτίπια και κοινοβουλευτικά κόλπα δεν ανατρέπονται αντιλαϊκές πολιτικές. Φραστικές αντιπαραθέσεις, προεκλογικές κορώνες, θεατρινισμούς. Παλιά κόλπα χιλιοειπωμένα.

Δεν είναι δικό μας πρόβλημα τα κουστούμια που αλλάζουν, δε μας απασχολεί ποιος θα είναι πρόεδρος στην Κομισιόν, οι καυγάδες ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, ποιοι είναι οι «συντονιστές έργου», όπως λέει η αντιπολίτευση. Η δική μας έννοια είναι να συντονίσουμε τις δικές μας δυνάμεις. Να οργανώσουμε τη δική μας μαχητική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά, στους χώρους σπουδών. Αντιπολίτευση στην εργοδοσία, στο κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις τους, συνολικά στην εξουσία τους, στην ΕΕ.

Ενα δρόμο έχουμε. Να προχωρήσουμε χωρίς φόβο σε συστηματική οργάνωση και οργανωμένη απειθαρχία, που θα αμφισβητεί όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά τη μήτρα που δημιουργεί τα μνημόνια και κάνει κόλαση τη ζωή του λαού. Την εξουσία των μονοπωλίων. Αυτόν το δρόμο μόνο το ΠΑΜΕ μπορεί να υπηρετήσει.

Η ισχυροποίησή του είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Ενός κινήματος ικανού να απαντήσει στην ολομέτωπη και γενικευμένη επίθεση. Ικανού να παλεύει με γραμμή πάλης και συμμαχιών, που δε θα περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση των συνεπειών αλλά θα ανοίγει την προοπτική για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η ΕΕ μόνο δεσμά επιβάλλει στους λαούς

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωση που έκανε από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στην Αθήνα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε: «Η αναιμική ανάκαμψη, την οποία προσδοκούν, θα στηριχτεί πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Τα όποια ψίχουλα θα εκταμιεύονται, θα εξανεμίζονται αμέσως. Η ΕΕ μόνο δεσμά επιβάλλει στους λαούς. Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες κράτη - μέλη της ΕΕ, από την 1/1/2014 βρίσκονται σε καθεστώς μόνιμης επιτήρησης, αυτόματης επιβολής αντιλαϊκών μέτρων. Σήμερα, στην πραγματικότητα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ συζητούν πώς θα αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων, πώς θα επιβάλουν νέα βάρβαρα μέτρα ενάντια στους λαούς και πώς θα πάρουν νέα μέτρα καταστολής, θωρακίζοντας το μηχανισμό βίας, έτσι ώστε να κάμψουν την αντίσταση των λαών. Η απάντηση της εργατικής τάξης, των ανέργων, των υπαλλήλων, των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών, θα πρέπει να είναι μία: Κινητοποίηση, δράση, Λαϊκή Συμμαχία, συμμετοχή στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 9 Απρίλη και ενίσχυση - ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, στα σωματεία, στις ευρωεκλογές, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ