ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σήμερα ξεκινά το αγωνιστικό του ταξίδι

Μπαράζ απαγορεύσεων από τις κυβερνήσεις της Σερβίας, της Κροατίας και της Ρουμανίας

Με συγκέντρωση - αποκλεισμό του αμερικάνικου προξενείου στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 το απόγευμα, ξεκινά σήμερα τις εκδηλώσεις του το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης στα Βαλκάνια, μια πρωτοβουλία που διοργανώνει η ΚΝΕ σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), και από αύριο, Πέμπτη, αναχωρεί για Βελιγράδι με τελικό προορισμό το Βουκουρέστι, την Κυριακή 6 Απρίλη, όπου θα είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Το κεντρικό σύνθημα - μήνυμα που θα μεταφέρουν σε Βελιγράδι - Ζάγκρεμπ - Βουκουρέστι νέοι από κομμουνιστικές, αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις Νεολαίας από όλη την Ευρώπη, είναι: «Βαλκάνια ειρηνικά είναι αυτά χωρίς ΝΑΤΟ, βάσεις και ιμπεριαλισμό».

Σε κάθε βαλκανική πρωτεύουσα, οι νέοι κομμουνιστές - αντιιμπεριαλιστές θα δίνουν συνεντεύξεις Τύπου και θα διοργανώνουν εκδηλώσεις αλληλεγγύης.

Μπαράζ απαγορεύσεων

Σε ένα μπαράζ απαγορεύσεων και τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος του Διεθνούς Καραβανιού Αλληλεγγύης στα Βαλκάνια, που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το αγωνιστικό του ταξίδι, έχουν προχωρήσει οι κυβερνήσεις της Σερβίας, της Κροατίας και της Ρουμανίας.

Συγκεκριμένα, μετά την απρόκλητη επιχείρηση εκφοβισμού από τη μυστική αστυνομία της Κροατίας σε βάρος μέλους της Κροατικής Οργάνωσης Νεολαίας «Ενωση Νεολαίας SOS», στον οποίο πραγματοποιήθηκε ανάκριση και έρευνα κατ' οίκον, μόνο και μόνο επειδή είχε στην κατοχή του αφίσες του Διεθνούς Καραβανιού Αλληλεγγύης, τη σκυτάλη πήραν οι ρουμανικές αρχές. Με τη φαιδρή δικαιολογία πως τις μέρες εκείνες θα είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, αρνούνται να δώσουν βίζα στα μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Γεωργίας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Σερβίας εμμένει στην απόφασή της για απαγόρευση διαδηλώσεων μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία.

Είναι φανερό πως η αντιιμπεριαλιστική αυτή πρωτοβουλία ενοχλεί τις κυβερνήσεις αυτές που έχουν αποδεχτεί την αμερικανική παρουσία στα Βαλκάνια και προσπαθούν με κάθε τρόπο να δυσκολέψουν τη δράση του Διεθνούς Καραβανιού που θέλει να μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της απομάκρυνσης των ΝΑΤΟικών βάσεων στους λαούς των Βαλκανίων.

Το αναλυτικό πρόγραμμα

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Καραβανιού Αλληλεγγύης έχει ως εξής:

-- ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 2/4: 6.30 μ.μ. Εναρξη καραβανιού στη Θεσσαλονίκη. Συγκέντρωση - αποκλεισμός του αμερικάνικου προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

-- ΠΕΜΠΤΗ 3/4: 10 π.μ. Αναχώρηση για Σερβία - Διανυκτέρευση στο Βελιγράδι. Συνάντηση με διεθνείς αντιπροσωπείες κομμουνιστικών - αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων.

-- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/4 ΣΕΡΒΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:

  • 11 π.μ. Συνέντευξη στο σερβικό Τύπο.
  • 12 το μεσημέρι. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στο Βελιγράδι.
  • 3 μ.μ. Εναρξη έκθεσης φωτογραφίας και ντοκουμέντων - προβολές βίντεο από τους δολοφονικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1999.
  • 4 μ.μ. Εκδήλωση Αλληλεγγύης - Συζήτηση με θέμα: «Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για την επικίνδυνη αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και η αγωνιστική απάντηση της νεολαίας και των λαών».
  • 7 μ.μ. Αναχώρηση για Κροατία - Διανυκτέρευση στο Ζάγκρεμπ.

-- ΣΑΒΒΑΤΟ 5/4 ΚΡΟΑΤΙΑ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ:

  • 11 π.μ. Συνέντευξη Τύπου.
  • 12.30 μ.μ. Επισκέψεις σε μνημεία αντίστασης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • 3.00 μ.μ. Εναρξη έκθεσης φωτογραφίας και ντοκουμέντων - προβολές βίντεο από τους δολοφονικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1999.
  • 4 μ.μ. Εκδήλωση Αλληλεγγύης - Συζήτηση: «Η επικίνδυνη επέκταση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και η αντιιμπεριαλιστική απάντηση των λαών και της νεολαίας».
  • 8 μ.μ. Αναχώρηση για Ρουμανία.

-- ΚΥΡΙΑΚΗ 6/4 ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ:

  • 8 π.μ. Αφιξη στην πόλη R. M. Valcea.
  • 10 π.μ. Συνέντευξη Τύπου.
  • 11 π.μ. Επισκέψεις σε μνημεία αντίστασης του ρουμάνικου λαού.
  • 3 μ.μ. Αφιξη στο Βουκουρέστι.
  • 4 μ.μ. Εκδήλωση Αλληλεγγύης - Συζήτηση: «Η νεολαία σε αντιιμπεριαλιστικό συναγερμό ενάντια στη σύναξη των "γερακιών" του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι». Διανυκτέρευση στο Βουκουρέστι - επιστροφή.
Πλατιά συζήτηση για την πρόταση συμμαχίας και εξουσίας

«Κέντρο των εξελίξεων δεν είναι η Βουλή. Η πραγματική αντιπαράθεση γίνεται στην κοινωνία», επισημαίνει το ΚΚΕ, κηρύσσοντας την έναρξη μιας εκστρατείας του μέσα στον λαό, με σκοπό να συζητηθεί πλατιά με κάθε άνθρωπο του μόχθου η πολιτική πρόταση συμμαχίας και εξουσίας και με στόχο να γίνει ο λαός ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Το πρόγραμμα της πορείας του ΚΚΕ στο λαό συνδυάζει την ένταση των αγώνων, παράλληλα με πολιτικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, συνεντεύξεις Τύπου, περιοδείες σε τόπους δουλειάς και μόρφωσης, επαφές με συνεργαζόμενους και άλλους φίλους του Κόμματος.

Το πρόγραμμα συγκεντρώσεων, στις οποίες θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, αρχίζει με συγκεντρώσεις των φοιτητών και σπουδαστών, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η αυριανή επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη.

Συνεχίζεται με ανοιχτές συγκεντρώσεις στις παρακάτω πόλεις:

-- Το Σάββατο 5/4 στην Αλεξανδρούπολη.

-- Την Κυριακή 6/4 στην Καβάλα.

-- Την Πέμπτη 10/4 στη Θεσσαλονίκη.

-- Το Σάββατο 12/4 στην Κοζάνη.

-- Την Κυριακή 13/4 στην Πάτρα.

-- Την Παρασκευή 18/4 στα Γιάννενα.

-- Το Σάββατο 19/4 στο Αγρίνιο.

Μετά το Πάσχα θα ακολουθήσουν συγκεντρώσεις σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, που θα κορυφωθούν με μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα.

Αλλες εκδηλώσεις

ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ:

-- Από την ΚΟΒ Αστερουσίων - Κόφινα Ηρακλείου του ΚΚΕ, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ του Ασημίου, στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Μ. Συντυχάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Σωματείου Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) από την Αχτίδα Υγείας της ΚΟΑ. Θα μιλήσει η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Ζεφυρίου. Θα μιλήσει ο Γ. Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ.

ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ:

-- Στις 7 μ.μ. από την ΚΟΒ Α1 Κέντρου Εκπαιδευτικών του ΚΚΕ στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Κυψέλης - Πατησίων (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου). Θα μιλήσει ο Χ. Μπάθας, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ και γραμματέας της Αχτίδας Εκπαιδευτικών.

-- Στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίας Αννας στο Μενίδι. Θα μιλήσει ο Ν. Ζαπάντης, μέλος της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. στο κατάστημα «ΡΩΜΑΝΟΣ» στην Καρδίτσα. Θα μιλήσει η Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 5/4:

-- Στις 6 μ.μ., στο ενοριακό κέντρο Ντύσελντορφ, θα μιλήσει ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9/4:

-- Στις 8 μ.μ. στο Τουριστικό Περίπτερο ΕΛΗΑ στην Βέροια. Θα μιλήσει ο Θ. Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10/4:

- Στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους & Πανεπιστημίου) από την κομματική οργάνωση δικηγόρων της ΚΟΑ. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με το Συνήγορο του Πολίτη και τους επιμελητές ανηλίκων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ. με τον «Συνήγορο του Πολίτη» (Χ. Μέξη 5, περιοχή «Χίλτον»). Στη 1.30 μ.μ. θα συναντηθεί με την υπηρεσία επιμελητών ανηλίκων (Δέγλερη 2 και Λ. Αλεξάνδρας).

Στη Θεσσαλονίκη

Αύριο, Πέμπτη 3/4, η Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • 11 π.μ.: Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ - Θ.
  • 12.30 μ.μ.: Ομιλία στο Αμφιθέατρο Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του ΑΠΘ.
  • 5 μ.μ.: Περιοδεία στο «Παπάφειο» (Κέντρο Παιδικής Μέριμνας).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ