ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
«Δραπέτευσαν» στο θάνατο...

Νεκρός ένας 15χρονος και ένας 13χρονος τραυματισμένος, όταν πήδηξαν στην Εθνική οδό από φορτηγό, επειδή κατάλαβαν ότι δεν μπήκε στο καράβι για Ιταλία, αλλά κατευθύνεται στην Αθήνα

Ενας από τους πολλούς ανήλικους Αφγανούς που ζει την κόλαση της προσφυγιάς στην Πάτρα. Κινείται και αυτός στο απέραντο ναρκοπέδιο της Οδύσσειας των προσφύγων, όπου η ζωή κρέμεται σε μια κλωστή. Τόσο λεπτή, όσο το να παίζεις με το θάνατο...
Ενας από τους πολλούς ανήλικους Αφγανούς που ζει την κόλαση της προσφυγιάς στην Πάτρα. Κινείται και αυτός στο απέραντο ναρκοπέδιο της Οδύσσειας των προσφύγων, όπου η ζωή κρέμεται σε μια κλωστή. Τόσο λεπτή, όσο το να παίζεις με το θάνατο...
Με το αίμα τους υπέγραψαν χτες δύο παιδικές ψυχές προσφύγων από το Αφγανιστάν την απόφασή τους να δραπετεύσουν από την κόλαση της χώρας τους και τον εφιάλτη της άθλιας διαβίωσης σε καταυλισμούς - στάβλους της Πάτρας, προκειμένου να μεταβούν σε χώρα της Κεντροδυτικής Ευρώπης. Ο ένας εξ αυτών βρήκε τραγικό θάνατο και ο δεύτερος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση, αφού πήδηξαν από φορτηγό που βρισκόταν σε κίνηση.

Το χρονικό της τραγωδίας έχει ως εξής: Από χτες, 5 νεαροί Αφγανοί κρύφτηκαν σε ένα σταθμευμένο φορτηγό στο λιμάνι της Πάτρας με την ελπίδα πως το όχημα θα πήγαινε Ιταλία. Την επόμενη μέρα, νωρίς το πρωί, ο οδηγός του φορτηγού ανέλαβε δουλειά και κινήθηκε προς Αθήνα όπου ήταν και ο προορισμός του. Οι τελευταίοι, όταν αντιλήφθηκαν πως το φορτηγό δεν μπήκε στο πλοίο με προορισμό την Ιταλία, ανησύχησαν.

Οι δύο εξ αυτών, ένας 15χρονος κι ένας 13χρονος (ξαδέρφια) πήραν την απόφαση να πηδήξουν την ώρα που το φορτηγό ήταν σε κίνηση και συγκεκριμένα στο 163ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθήνας - Πάτρας, στο Διακοφτό. Εσκισαν από την αριστερή πλευρά τον μουσαμά κι έκαναν το μοιραίο άλμα.

Ο 15χρονος, όπως κι ο 13χρονος με ένα σάλτο «έσκασαν» στο οδόστρωμα, στο αντίθετο ρεύμα. Ενα διερχόμενο αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε τον 15χρονο Αφγανό, ενώ ο 13χρονος ξάδερφός του, παρότι γλίτωσε την πρόσκρουση με το αυτοκίνητο, τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο στην Πάτρα.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας σημειώνει πως «το όνειρο χιλιάδων νέων και ανήλικων παιδιών να μεταβούν σε χώρες της ΕΕ για να σωθούν από την κατοχή, τη φρίκη του πολέμου, την πείνα και την εξαθλίωση γίνεται εφιάλτης, εξαιτίας της ενιαίας αντιμεταναστευτικής πολιτικής» και τονίζει: «Το άγριο κυνηγητό ανήλικων προσφύγων, η πολιορκία του άθλιου καταυλισμού τους, οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, τους σπρώχνει σε ενέργειες που έχουν τραγικά αποτελέσματα. Αυτή η απάνθρωπη, βάρβαρη πολιτική πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανάπτυξη της πάλης για την ανατροπή της».

Σε απολογία συνδικαλιστής δικαστής επειδή άσκησε κριτική!

Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα εξάμηνο, συνδικαλιστές δικαστές καλούνται να «απολογηθούν» στον εισαγγελέα, γιατί τόλμησαν να εκφράσουν τις απόψεις τους και να ασκήσουν κριτική, στο πλαίσιο των συνδικαλιστικών τους καθηκόντων, για τα κακώς κείμενα στη Δικαιοσύνη.

Χθες, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κονταξή, κατόπιν εντολής του προέδρου του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Σ. Μπάγιας. Εναντίον του Σ. Μπάγια ασκήθηκε προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση, επειδή σε συνέντευξή του εξέθεσε τις απόψεις του για θέματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης και άσκησε κριτική. Πριν από λίγους μήνες είχε ασκηθεί προκαταρκτική έρευνα σε τρεις συνδικαλιστές δικαστές της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σ. Μπάγιας σε συνέντευξη αναφέρθηκε στις κάμερες παρακολούθησης και στις υποκλοπές. «Θεωρώ - είχε πει - ότι η διαρκώς εντεινόμενη επέκταση της σταθερής εγκατάστασης και λειτουργίας καμερών αποτελεί το μεγαλύτερο μελλοντικό κίνδυνο για τη δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίας». Σχετικά με την έρευνα για τις υποκλοπές, ο Σ. Μπάγιας είχε σχολιάσει: «Μια προκαταρκτική έρευνα που έπρεπε να ολοκληρωθεί σε λίγες - ελάχιστες - ημέρες, διήρκεσε 11 ολόκληρους μήνες, με πρόδηλα αρνητικά αποτελέσματα για την ανακάλυψη της αλήθειας».

Ο Σ. Μπάγιας, σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη, ανέφερε: «Λυπάμαι βαθύτατα για την ενέργεια αυτή του κ. Σανιδά, διότι η ελευθερία του λόγου και η άσκηση κριτικής αποτελούν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα - συνταγματικά κατοχυρωμένα». Ο Σ. Μπάγιας προσθέτει ότι στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής δραστηριότητας η έκφραση δημόσιας γνώμης και η άσκηση κριτικής από δικαστικούς λειτουργούς δεν μπορεί να αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Απαράδεκτη και αυταρχική συμπεριφορά

Να μπει τέλος σε αυτό το καθεστώς του αυταρχισμού εναντίον των συνδικαλιστών στο χώρο της Δικαιοσύνης απαίτησε χθες το ΚΚΕ, διά στόματος του βουλευτή του Αχιλλέα Κανταρτζή χθες στη Βουλή, με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα. «Πρόκειται για απαράδεκτη και αυταρχική συμπεριφορά σε βάρος συνδικαλιστών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αχιλ. Κανταρτζής. Τόνισε πως «είναι ένα ακόμη κρούσμα σε μία αλυσίδα παρόμοιων περιστατικών». Πρόσθεσε επίσης πως «ασκείται δίωξη για την έκφραση γνώμης που ποδοπατά βάναυσα το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να καλύπτεται πίσω από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οταν ασκείται δίωξη σε βάρος του προέδρου μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, τότε ας αναλογιστεί ο καθένας πώς θα αισθάνονται οι κατώτεροι δικαστές».

  • Την αντίθεσή του στην πειθαρχική εξέταση εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ.
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΤΩΣΗ «ΣΙΝΟΥΚ»: Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση της πτώσης του «Σινούκ» το Σεπτέμβρη του 2004, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο ο αρχιεπίσκοπος Αλεξάνδρειας Πέτρος και άλλα 17 άτομα. Η ιατροδικαστής Λάρισας και μέλος της επιτροπής πραγματογνωμόνων κ. Ακριβούση κατέθεσε χτες στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στοιχεία που συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η πτώση οφείλεται σε έκρηξη.

ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ: Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επιταχύνει τις διαδικασίες τσιμεντοποίησης των ανενεργών στρατοπέδων διά της μεθόδου της αντιπαροχής. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού Αμυνας, ξεκινά «πρωτοβουλία για μερική πολεοδόμηση» 29 στρατοπέδων σε πολλούς δήμους όλης της χώρας (Πτολεμαΐδας, Τσοτυλίου, Βέροιας, Εδεσσας, Αριδαίας, Γουμένισσας, Δράμας, Φιλίππων Καβάλας, Κάτω Νευροκοπίου, Κιλκίς, Κορώνειας Θεσσαλονίκης, Λαχανά Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κερκίνης Σερρών, Κομοτηνής, Βόλου, Κατερίνης, Κοιλάδας Λάρισας, Φαρσάλων, Τρικαίων Τρικάλων, Μολύβου Μυτιλήνης).

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - συζήτηση πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη στις 3 μ.μ. η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων Αθήνας» στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) με θέματα: Εκτίμηση του αποτελέσματος των δικηγορικών εκλογών, καθώς και προγραμματισμός της δράσης της παράταξης.

Εκλογές στους μηχανικούς του Δημοσίου

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Μηχανικών δίνει με αισιοδοξία τη μάχη των εκλογών της Ενωσης των μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων (ΕΜΔΥΔΑΣ) Αττικής, που θα διεξαχθούν αύριο Πέμπτη στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης» της «Τεχνόπολης» στο Γκάζι από τις 8 το πρωί ως τις 7 το βράδυ. Η παράταξη ζητά την ψήφο των μηχανικών του Δημοσίου, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Την άμεση κατάργηση του ν. 3518/06 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ζητώντας αποκλειστικό δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, σύνταξη μετά από 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας και σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μεγάλη ταλαιπωρία κυρίως για τους μετανάστες

Δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2007

Η Δημόσια Διοίκηση, τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης όσο και σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης, συνεχίζει να ταλαιπωρεί αδικαιολόγητα τους εργαζόμενους στις καθημερινές συναλλαγές που έχουν μαζί της, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2007. Μάλιστα, ένα από τα μεγάλα θύματα της κατάστασης, είναι οι οικονομικοί μετανάστες δεδομένου ότι η Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας Αττικής έρχεται δεύτερη στον πίνακα συμμετοχής των υπηρεσιών στην κακοδιοίκηση (σ.σ. αδικαιολόγητη ταλαιπωρία) με ποσοστό 13,82%.

Σύμφωνα με την έκθεση, πρώτοι σε κακοδιοίκηση έρχονται οι δήμοι, τρίτοι οι φορείς κύριας ασφάλισης και ακολουθούν οι νομαρχίες, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το υπουργείο Οικονομίας. Τέλος, το 2007 ο Συνήγορος εξέτασε «10.611 νέες αναφορές πολιτών, παρουσιάζοντας μια αύξηση 15,82% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Καθυστερεί πρόγραμμα για χρήστες ουσιών

Ακόμα στο στάδιο της εκπόνησης των σχεδίων βρίσκεται το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για ενήλικες και εφήβους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών του Δήμου Αθηναίων με την επωνυμία «Αθήνα - Ζωή» που θα γίνει πίσω απ' το νοσοκομείο «Σωτηρία». Χτες, ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον ενημέρωσε για την πορεία του έργου.

Απαντώντας στην ερώτηση για το πού βρίσκονται οι εργασίες για το κέντρο, ο δήμαρχος είπε πως αυτή τη στιγμή φτιάχνονται τα σχέδια, υπάρχει χορηγία για τη δαπάνη εκτέλεσης των υποδομών, έχει υλοποιηθεί η πρώτη φάση της προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Υγείας και ότι - τέλος - ελπίζει να ξεκινήσουν τα έργα μέσα στο 2008.

Κατέληξε ο 17χρονος

Κατέληξε τελικά χτες το απόγευμα ο άτυχος 17χρονος μαθητής από τον Πύργο που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Ο 17χρονος μαθητής Τ. Κ. του 1ου Λυκείου Πύργου προσβλήθηκε από καλπάζουσα μικροβιακή μηνιγγίτιδα. Μεταφέρθηκε την περασμένη Πέμπτη στο νοσοκομείο του Πύργου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» Πάτρας και από κει στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ