ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Εμπρακτα στο πλάι του κουβανικού λαού
  • Με την Κουβανή πρέσβειρα Α. Μ. Γκονζάλες συναντήθηκε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα
  • Να πάρει θέση η ελληνική κυβέρνηση, απέναντι στην αμερικανική προκλητικότητα, ζητά το ΚΚΕ, με ερώτηση βουλευτών του στο Κοινοβούλιο

Την έμπρακτη αλληλεγγύη του στον αγώνα του κουβανικού λαού, ενάντια στην ωμή επιθετικότητα των ΗΠΑ, εξέφρασε χτες το ΚΚΕ. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε, χτες, με την Κουβανή πρέσβειρα, ενώ, με ερώτηση βουλευτών του Κόμματος, το θέμα έρχεται και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αλληλέγγυοι οι Ελληνες κομμουνιστές

Τη νέα κλιμάκωση των επιθέσεων ενάντια στην Κούβα, καθώς και την απαράδεκτη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατήγγειλε, χτες, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε, με την πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Αννα - Μαρία Γκονζάλες,στα γραφεία του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Παράλληλα, η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε στην Κουβανή πρέσβειρα την υποστήριξη του ΚΚΕ, στην προσφυγή της κυβέρνησης της Κούβας στην Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Υπογράμμισε δε, την πλήρη αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών στον κουβανικό λαό και την ανάγκη για άμεση απάντηση και κλιμάκωση της αλληλεγγύης του ελληνικού λαού, των μαζικών οργανώσεων και φορέων στον αγώνα αυτό, στην αντίσταση στους τυχοδιωκτισμούς της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων".

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της κουβανικής κυβέρνησης, Αννα - Μαρία Γκονζάλες ενημέρωσε την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για την πρόσφατη προβοκατόρικη ενέργεια παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρουτης Κούβας, όπως και για νέες ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που αποσκοπούν στην κλιμάκωση της έντασης και των επεμβάσεων ενάντια στο λαό και στην κουβανική επανάσταση. Τέλος, υπογράμμισε την απόφαση του κουβανικού λαού να υπερασπιστεί, με κάθε τρόπο, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Θα πάρει θέση η ελληνική κυβέρνηση;

Στη Βουλή φέρνει το θέμα των ενεργειών των ΗΠΑ, εναντίον της Κούβας, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση, να ξεκαθαρίσει, αν θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για να εκφράσει την αντίθεση της χώρας μας σε αυτού του είδους τις ιμπεριαλιστικές πρακτικές.

Το κείμενο της ερώτησης, που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ και Στρ. Κόρακας και που απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών, έχει ως εξής: "Επικίνδυνα κλιμακώνονται τον τελευταίο καιρό οι προβοκατόρικες ενέργειες των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας, με προφανή στόχο την αποσταθεροποίηση της κουβανέζικης κυβέρνησης. Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κούβας, οι διεισδύσεις πρακτόρων στο εσωτερικό της χώρας και η πρόκληση από αυτούς διαφόρων καταστροφών κτλ. είναι μερικά μόνο από τα "όπλα", που χρησιμοποιούν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές στην προσπάθειά τους να κάμψουν τον ανυπότακτο κουβανικό λαό, που επιμένει να απαιτεί σεβασμό του δικαιώματός του να επιλέγει μόνος του το δρόμο που θα ακολουθήσει η πατρίδα του.

Την ίδια ώρα, που η Κούβα και ο λαός της επιχειρούν με τον πιο φιλειρηνικό τρόπο, να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με τις άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας, να προσελκύσουν επενδύσεις κτλ., η αμερικάνικη επιθετικότητα εκδηλώνεται με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο και αναδεικνύει τις ΗΠΑ σαν τον κατεξοχήν επικίνδυνο αποσταθεροποιητικό παράγοντα της διεθνούς ζωής, που αδιαφορεί για κάθε έννοια δικαίου. Ετσι οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές απορρίπτουν όλες τις λογικές προτάσεις της Κούβας για διευθέτηση των όποιων προβλημάτων (σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και συζήτηση εκεί του όλου θέματος, εποπτεία του εναέριου χώρου από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων κτλ.). Αυτή η πολύμορφη αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Κούβας γίνεται εύκολα κατανοητή από τον ελληνικό λαό, που βιώνει ανάλογα προβλήματα".

Οι ερωτήσεις που απευθύνουν στον υπουργό Εξωτερικών, οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ, είναι οι εξής:

  • Ποια είναι τα μέτρα, που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, για να καταδειχτεί ότι ο λαός μας καταδικάζει απερίφραστα την αμερικάνικη τρομοκρατική πρακτική που παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου;
  • Ποια είναι τα μέτρα, που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση στα διεθνή όργανα, ώστε να καταδικάσουν τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και τις προβοκατόρικες ενέργειές τους και ταυτόχρονα να ληφθούν μέτρα για την απρόσκοπτη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων όλων των χωρών που το επιθυμούν με την Κούβα;
  • Ποια είναι τα μέτρα, που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να συζητήσει το όλο ζήτημα;
ΕΚΑ
Στηρίζει τον αγώνα της Κούβας

Την αλληλεγγύη του στον αγώνα του κουβανικού λαού εκφράζει, με ανακοίνωση που εξέδωσε, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, τονίζοντας πως "θα στηρίξει με κάθε τρόπο αυτόν τον αγώνα". Χτες ο πρόεδρος του ΕΚΑ συναντήθηκε με τον Α Γραμματέα της Κουβανικής Πρεσβείας και ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Κούβα και τις προκλήσεις των ΗΠΑ.

Χορός του Ελληνοκουβανικού Θεσσαλονίκης

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 37 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, πραγματοποιεί τον ετήσιο χορό του αύριο Κυριακή στις 9 μ.μ. στη μουσική ταβέρνα "ΛΙΟΛΙΟΣ" (Γρηγορίου Λαμπράκη 76, στην Ανω Τούμπα). Η τιμή της πρόσκλησης είναι 3.500 δραχμές.

ΗΠΑ
Κρατούν τα προσχήματα

Μία περίπου βδομάδα μετά τις πολεμοκάπηλες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ, η κυβέρνηση Κλίντον, εκτιμώντας ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος να κρατήσει τα προσχήματα, για να αποβάλει την κύρια ενοχή που τη βαραίνει άμεσα, έδωσε σαφείς και αυστηρές εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες της, επιχειρώντας να αποτρέψει νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου ή θαλάσσιου χώρου της Κούβας!

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ακόμη ότι τα σκάφη της ακτοφυλακής θα συνοδέψουν τα πλοιάρια και τα αεροσκάφη των Κουβανών αντιφρονούντων - εξορίστων, που θα πάρουν μέρος σε τελετή που έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα στο σημείο που καταρρίφτηκαν από κουβανικά πυρά δύο αεροσκάφη της οργάνωσης "Αδέλφια στη Βοήθεια".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ