ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
Με ενθουσιασμό από την πρώτη μέρα

Μηνύματα αισιοδοξίας για την πολιτική επιτυχία του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ έστειλε η χτεσινή, πρώτη μέρα της Οικονομικής Εξόρμησης. Μηνύματα που βγαίνουν από το πλήθος των ατομικών και συλλογικών παραδειγμάτων της δουλιάς των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, τα οποία, κάνοντας πράξη την υπόσχεση τους, έφεραν τη φωνή του ΚΚΕ κοντά στους εργαζόμενους στους τόπους δουλιάς και τις συνοικίες. Δείγμα των μεγάλων δυνατοτήτων των κομμουνιστών και "πρόγευση" της επιτυχίας τους.

Τα στοιχεία από τις οργανώσεις, που πρώτες έφταναν στα γραφεία και που κάλυψαν - και σε πολλές περιπτώσεις κατέρριψαν - το στόχο της κάλυψης του 20% από την πρώτη μέρα, έδιναν έναν αισιόδοξο τόνο. Αυτή η αισιοδοξία φαίνεται και από τις "φειδωλές" δηλώσεις του υπεύθυνου της Επιτροπής Οικονομικής Εξόρμησης, Μαρίνου Πετρούνια,ο οποίος - αν και θα προτιμούσε να μιλήσουν αντ' αυτού οι αριθμοί, σημείωσε: "Παρά το ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε πλήρη στοιχεία από όλες τις Κομματικές Οργανώσεις, διαπιστώνουμε ότι από την πρώτη μέρα βαδίζουμε σ' έναν καλό δρόμο. Η ανταπόκριση των εργαζομένων στο κάλεσμα των κομμουνιστών μάς κάνει αισιόδοξους ότι η Οικονομική Εξόρμηση θα έχει επιτυχία και θα υπερκαλυφθεί τελικά το συνολικό πλάνο".

Για τους αριθμολάτρες, αρκεί ένα ενδεικτικό στοιχείο: Δίνοντας το καλό παράδειγμα, η Επιτροπή Οικονομικής Εξόρμησης κάλυψε χτες το 83,60% του δικού της πλάνου.

Με ενθουσιασμό

Από τις μεγάλες οργανώσεις, η ΚΟΑ δεν είχε συγκεντρώσει ως αργά τα τελικά στοιχεία, ωστόσο αποτελέσματα όπως το 25,81% της ΑΕ Περιστεριού, το19,90% της Βορειοανατολικής Αχτίδας ή το 19,41% της ΑΕ Δημοσίων Υπαλλήλων αποτελούσαν δείκτη των δυνατοτήτων της.

Με ενθουσιασμό, πείσμα και αποφασιστικότητα οι κομμουνιστές του Πειραιά ξεκίνησαν από χτες τη μάχη του κουπονιού, στα πλαίσια της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης για το 15ο Συνέδριο. Από πόρτα σε πόρτα, από γειτονιά σε γειτονιά, από εργοστάσιο σε εργοστάσιο, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος φιλοδοξούν να καλύψουν τα πλάνα τους πολύ πριν το κλείσιμο της Εξόρμησης. Παράλληλα, βάζουν ένα ακόμα στοίχημα που ίσωςνα είναι και το σημαντικότερο: Μέσα από την επαφή τους με τον κόσμο ελπίζουν ότι θα πετύχουν να διευρύνουν την επιρροή του ΚΚΕ, να κάνουν γνωστές τις θέσεις του Κόμματος, να αποκτήσουν ακόμα περισσότερους συντρόφους.

Η πρώτη μέρα της Οικονομικής Εξόρμησης, χτες, έδειξε ότι η ελπίδα ελάχιστα απέχει από την πραγματικότητα. Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της κάλυψης του πλάνου και τα μηνύματα που φτάνουν από τις γειτονιές και τους χώρους εργασίας του Πειραιά. Η ΚΟΠ κάλυψε το 15,4% του πλάνου της.

Να μιλήσουμε με όλους
Ενθουσιασμός επικρατεί στην Αχτιδική Επιτροπή Κερατσινίου, η οποία κάλυψε ήδη το 23,5% του πλάνου της. Ο οικονομικός υπεύθυνος της ΑΕ Μιλτιάδης Κοζάνης τόνισε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται τόσο στην Οικονομική Εξόρμηση όσο και στις θέσεις του Κόμματος. Επισήμανε, ωστόσο, ότι χρειάζεται πολλή δουλιά ακόμα από τους κομμουνιστές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε μια πόρτα που να μην τη χτυπήσουμε. Πρέπει να τους πλησιάσουμε όλους, να μιλήσουμε μαζί τους, να ακούσουμε τα προβλήματά τους. Αυτό είναι το χρέος κάθε κομμουνιστή". Ο Μ. Κοζάνης ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση ενός 25χρονου κομμουνιστή, του Σταύρου Μαυριδόγλου,που από την πρώτη κιόλας μέρα υπερκάλυψε το ατομικό του πλάνο! Ιδιαίτερη επιτυχία είχε η ΚΟΒ Ευγένειας, η οποία έπιασε από την πρώτη μέρα το 40% του πλάνου της. Θετική ήταν και η εικόνα που ήρθε από την Αχτίδα Α Πειραιά, η οποία κάλυψε ήδη το 20% του πλάνου της. "Η ανταπόκριση του κόσμου σ' αυτή την Οικονομική Εξόρμηση είναι πολύ καλύτερη απ' ό,τι στις προηγούμενες. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος, κουβεντιάζει μαζί μας, ρωτάει αν υπάρχει ελπίδα", είπε ο Τάκης Παπαδάκης οικονομικός υπεύθυνος της Αχτίδας Α Πειραιά. Ικανοποιημένη εμφανίστηκε και η ΑΕ Κορυδαλλού που κάλυψε το 20,5% του πλάνου της με πρώτη την ΚΟΒ Ταξιάρχη που έπιασε το 28%. Ο κόσμος ανταποκρίνεται

"Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι η μόνη φωνή αλήθειας έρχεται από το ΚΚΕ. Η απογοήτευση είναι έκδηλη σε όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ελπίδα και διέξοδος μπορεί να δοθεί μόνο από το δικό μας Κόμμα", σημείωσε ο Γραμματέας της ΚΟΒ Ναυτεργατών, Σωτήρης Μαργιόλης.Μέσα σ' αυτό το γόνιμο έδαφος, η ΚΟΒ Ναυτεργατών ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά και στην κάλυψη του πλάνου της πιάνοντας το 20,58%."Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν, παρά τη σκληρή λιτότητα των ημερών μας, ο κόσμος ανταποκρίνεται. Από το υστέρημά του συμβάλλει με κάθε τρόπο στην προσπάθεια αυτή του Κόμματος", διαπιστώνει χαρακτηριστικά ο Σ. Μαργιόλης.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Κώστας Μοργιάτης,από την Αχτίδα Εργατοϋπαλλήλων Πειραιά. "Παρά τη σφιχτή οικονομική κατάσταση του κόσμου, όλοι γνωρίζουν ότι και το ένα χιλιάρικο που θα δώσουν στο ΚΚΕ είναι "επένδυση" για το μέλλον των παιδιών τους", τόνισε. Ομως, ο Κ. Μοργιάτης επισήμανε και κάτι ακόμα: "Αυτή η Οικονομική Εξόρμηση είναι η πιο σημαντική από όλες όσες έχει κάνει το Κόμμα μας. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για μας τους κομμουνιστές, να κάνουμε γνωστές στον κόσμο τις θέσεις του ΚΚΕ, ενόψει του 15ου Συνεδρίου".

Ενταση των προσπαθειών

Με αισιόδοξα μηνύματα άρχισε στη Μακεδονία η μάχη για την κάλυψη των πλάνων της Οικονομικής Εξόρμησης προς τιμή του 15ου Συνεδρίου. Χτες, πρώτη μέρα της Εξόρμησης, η Κεντρική Μακεδονία κάλυψε το 18% του πλάνου της. Μάλιστα, η ΝΕ Κιλκίς κατάφερε να καλύψει το 32,5% του πλάνου της και η ΝΕ Σερρών το 21% του δικού της.

Παρά την οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, δεν ήταν λίγοι αυτοί που χτες βράδυ έφταναν στα κομματικά γραφεία, για να καταθέσουν τον οβολό τους, ο οποίος για πολλούς προερχόταν από το υστέρημά τους, θεωρώντας, όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν, πως με αυτό τον τρόπο δυναμώνουν την παρέμβαση του ΚΚΕ στους εργαζομένους.

Στη Θεσσαλονίκη, όπου η κάλυψη του πλάνου κυμαινόταν ως αργά περίπου στο 15%, τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ εξέφραζαν την απόφαση να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για να κερδηθεί η "μάχη του κουπονιού".

Τη δική της συμβολή στην Οικονομική Εξόρμηση είχε η ΚΟΒ του "Ριζοσπάστη". Από την πρώτη μέρα κάλυψε το 30% του πλάνου της, κάνοντας πράξη την υπόσχεση που έδωσε να συνδυάσει την πολιτική με την οικονομική δουλιά της. Και... έπεται συνέχεια.

Διάλογος εξαπάτησης

Πολλά είπε ο πρωθυπουργός στην προχτεσινή, εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του, για τον "κοινωνικό διάλογο" και την υποτιθέμενη ετοιμότητα της κυβέρνησης, να συζητήσει με τους "κοινωνικούς εταίρους", για τα πολλά και οξυμένα κοινωνικά προβλήματα. Ιδιαίτερης, μάλιστα, προβολής έτυχε η επονομαζόμενη Εθνική Κοινωνική Συμφωνία (ΕΚΣ), η οποία εκτιμήθηκε σαν βασικός μοχλός και προϋπόθεση της εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος. Το ίδιο έγινε και στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, όπου συγκεκριμενοποιήθηκε παραπέρα το αντικείμενο της ΕΚΣ στα παρακάτω ζητήματα: Την εισοδηματική πολιτική, τη σύνδεση αμοιβών - παραγωγικότητας και την υιοθέτηση μέτρων για την αύξηση της απασχόλησης.

Και όσον αφορά, βέβαια, τον καθοριστικό και πρωταρχικό ρόλο, που παίζουν οι εργαζόμενοι, για την όποια - θετική ή αρνητική - εξέλιξη της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα, δεν μπορεί να υπάρξει δεύτερη κουβέντα. Και πρέπει να σημειώνεται αυτό, εκτός των άλλων, και γιατί φανερώνει την πραγματική και μεγάλη οικονομική, κοινωνική και πολιτική δύναμη των εργαζομένων. Πέρα, όμως, απ' αυτό, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός και σχεδιάζει ήδη η κυβέρνηση, δεν έχουν καμιά σχέση, ούτε με διάλογο, ούτε βέβαια με την αναγνώριση του ρόλου αυτού των εργαζομένων.

Ενα και μόνο, αλλά αδιαμφισβήτητο, στοιχείο είναι αρκετό, για την πέρα κάθε αμφιβολίας απόδειξη της εκτίμησης αυτής. Και για τα τρία, ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα, που προτείνονται ως αντικείμενο του "διαλόγου" και της ΕΚΣ, υπάρχουν καταληγμένες αποφάσεις και ανειλημμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αποφάσεις και δεσμεύσεις, μάλιστα, που βρίσκονται σε κατάφωρη αντεργατική κατεύθυνση. Η εισοδηματική πολιτική είναι καταληγμένη από το πρόγραμμα της λεγόμενης σύγκλισης και, όπως παραδέχτηκε τις προάλλες ο υπουργός των Οικονομικών, για τρία τουλάχιστον ακόμη χρόνια, θα συνεχιστεί η σκληρή, μονόπλευρη λιτότητα. Η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και η(λογική και αναπόφευκτη κατά την κυβέρνηση) πλήρης αποσύνδεσή του, από το κόστος ζωής και αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, αποτελεί παλιό "αίτημα" των μεγαλοεπιχειρηματιών και στόχο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, από τον καιρό ακόμη, που υπουργός Εργασίας ήταν ο αείμνηστος Γενηματάς. Τέλος, τα μέτρα για τη δήθεν αύξηση της ανεργίας είναι ήδη καταγραμμένα στη γνωστή "Λευκή Βίβλο" (όπως και η σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας) και βρίσκονται στην κατεύθυνση της λεγόμενης απελευθέρωσης και της θεσμοθέτησης των ευλύγιστων μορφών εργασίας. Με άλλα λόγια, στην ενίσχυση της ακόμη περισσότερο ασύδοτης δράσης των εργοδοτών και της βαρύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με συστήματα όπως: Το ωρομίσθιο, η κατάργηση του 8ωρου - 40ωρου, η μείωση των ωρών απασχόλησης με αντίστοιχη μείωση των αμοιβών, η επιδότηση με ζεστό κρατικό χρήμα των εργοδοτών, για τις προσλήψεις που κάνουν, κλπ.

Μπορεί, επομένως, ο πρωθυπουργός, να μιλά για διάλογο, αλλά η ωμή αλήθεια λέει, πως πρόκειται, για μια ακόμη επιχείρηση εξαπάτησης και υποταγής της εργατικής τάξης στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των βιομηχάνων και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της επονομαζόμενης ΕΚΣ. Και μπορεί, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να προετοιμάζεται ήδη να βάλει την υπογραφή της, οι εργαζόμενοι, όμως, πρέπει και μπορούν να αντιδράσουν αποφασιστικά. Οχι μόνο, γιατί κρίνονται μεγάλες και σοβαρές κατακτήσεις τους, αλλά και γιατί διαθέτουν τη δύναμη, να αποτρέψουν τα αντεργατικά αυτά σχέδια και να επιβάλουν τις δικές τους προτάσεις και λύσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ