ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στις φυλακές

Μετά την Πάτρα και την Κέρκυρα, αναστάτωση επικρατεί και στις Φυλακές Διαβατών και Λασηθίου

Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνουν οι εξεγέρσεις κρατουμένων στις Φυλακές της Κέρκυρας και της Πάτρας, ενώ αναστάτωση επικρατεί και στις Φυλακές των Διαβατών και του Λασηθίου. Στην Κέρκυρα, οι κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Στην Πάτρα, υπήρχαν κάποιες ελπίδες πως οι κρατούμενοι θα παρέδιδαν τη φυλακή στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά μέχρι αργά χτες το βράδυ οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα.

Ανεξέλεγκτη παραμένει, για δεύτερη μέρα, η κατάσταση στις Φυλακές της Κέρκυρας. Καταστροφές, τραυματισμοί και χάος είναι η εικόνα που επικρατούσε χτες στο χώρο των φυλακών. Οι κρατούμενοι κρατούν ομήρους οχτώ σωφρονιστικούς υπαλλήλους και έχουν υπό τον απόλυτο "έλεγχό" τους το κτίριο των φυλακών. Την Πέμπτη το βράδυ, είχαν αφήσει τον ένατο όμηρο Αντ. Δημητρά, ο οποίος παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα. Πρωταγωνιστές, πάντως, και αυτής της εξέγερσης, όπως και της εξέγερσης στον Κορυδαλλό, ήταν οι γνωστοί βαρυποινίτες Β. Δαναλάτος και Γ. Πανταζής.

Το σωφρονιστικό κατάστημα έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές, από τη φωτιά που έβαλαν οι κρατούμενοι στα μαγειρεία και στο διοικητήριο, ενώ λεηλατήθηκε και το φαρμακείο. Υπόμνημα με τα αιτήματά τους παρέδωσαν οι κρατούμενοι στο νομάρχη Κέρκυρας κ. Παγκράτη.Τα κυριότερα από τα αιτήματά τους είναι το κλείσιμο της φυλακής, η μη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων και η συνάντηση με τον γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Παυλέα.Από χτες το απόγευμα, στο χώρο των φυλακών βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας Γ. Παυλέας, που άρχισε διαπραγματεύσεις με τους κρατούμενους.

Η συγκεκριμένη φυλακή παρουσιάζει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, που κάνουν πολύ δύσκολη τη λειτουργία της. Το κτίριο είναι σε τραγική κατάσταση και παμπάλαιο, ενώ έχουν μεταφερθεί εκεί πολλοί Αλβανοί κρατούμενοι, καθώς και βαρυποινίτες από τις Φυλακές Κορυδαλλού. Το σωφρονιστικό κατάστημα βρίσκεται μέσα στην πόλη και μάλιστα σε απόσταση δέκα μέτρων από το 3ο και 4ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, τα οποία χτες δε λειτούργησαν λόγω της εξέγερσης.

Στην Πάτρα

Στάσιμη παρέμεινε χτες η κατάσταση στις Φυλακές της Πάτρας, ενώ οι αρμόδιοι εμφανίζονταν αισιόδοξοι ότι σύντομα θα εκτονωθεί. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Παυλέας, σε δηλώσεις του λίγο πριν την αναχώρηση για τις Φυλακές της Κέρκυρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος και δήλωσε πως ελπίζει να παραδοθούν σύντομα οι φυλακές στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός της εξέγερσης των κρατουμένων, εκτός από τις τεράστιες υλικές ζημιές που προξενήθηκαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στον εξοπλισμό των φυλακών είναι και 12 τραυματίες, εκ των οποίων οι εφτά φέρουν σοβαρά τραύματα. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εξέγερσης σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ κρατουμένων και ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε διάφορες ομάδες.

Χτες το πρωί, αφέθηκε ελεύθερος ο διευθυντής των φυλακών κ. Νικολακάκης που κρατούνταν όμηρος από την πρώτη μέρα της εξέγερσης και επρόκειτο να αναλάβει υπηρεσία στις Φυλακές της Τρίπολης. Επίσης, αφέθηκαν ελεύθεροι οι πέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κρατούνταν όμηροι, αφού αντικαταστάθηκαν με άλλους τρεις συναδέλφους τους, οι οποίοι δέχτηκαν να παραμείνουν οι ίδιοι όμηροι των κρατουμένων, προκειμένου να διευκολύνουν τους συναδέλφους και να τους ξεκουράσουν. Στις διαπραγματεύσεις αυτές σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο βαρυποινίτης Ν. Κοεμτζής.

Οι κρατούμενοι έβαζαν ως όρο για να επιστρέψουν στα κελιά τους να σταλεί εγκύκλιος στο υπουργείο Δικαιοσύνης με τα αιτήματά τους που επικεντρώνονταν στο θεσμό των πενθήμερων αδειών και την απόλυση υπό όρους.

Σε νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ο γνωστός εγκέφαλος της "εταιρίας δολοφόνων" και κρατούμενος στις φυλακές της Πάτρας Χ. Παπαδόπουλος, ο οποίος παρουσίασε καρδιολογικά προβλήματα.

Στις άλλες φυλακές

Τεταμένη είναι η κατάσταση και σε άλλες φυλακές της χώρας. Για δεύτερη μέρα, αρνήθηκαν να πάρουν φαγητό 150 κρατούμενοι από τους 180 συνολικά της πτέρυγας των τοξικομανών στις Φυλακές Διαβατών, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων είναι πάνω από 400 άτομα. Βασικό αίτημα των 150 κρατουμένων στις Φυλακές των Διαβατών είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η αποσυμφόρηση των φυλακών. Παράλληλα, με τη στάση τους, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, θέλουν να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους εξεγερμένους κρατούμενους των Φυλακών της Πάτρας και της Κέρκυρας.

Αναστάτωση επικρατούσε χτες και στις Φυλακές Νεάπολης Λασηθίου, όπου κρατούμενοι αρνήθηκαν να πάρουν το μεσημεριανό φαγητό και δεν έμπαιναν στα κελιά τους.

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛ. ΑΣ.
Ολοκαίνουρια, αλλά καθηλωμένα από βλάβες

Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι καθηλωμένα λόγω βλάβης και τα δύο νεοαποκτηθέντα ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας. Τα ελικόπτερα, αξίας περίπου δύο δισ. δραχμών, πριν καλά καλά ενταχθούν στην εναέρια αστυνόμευση τέθηκαν εκτός μάχης.

Τα προβλήματα εμφανίστηκαν πριν από μερικούς μήνες στο ένα ελικόπτερο και συγκεκριμένα στο σύστημα περιστροφής του κεντρικού έλικα. Στο στρόφαλο του ελικοπτέρου εμφανίστηκαν ρινίσματα τα οποία έκαναν τους τεχνικούς να ανησυχήσουν. Η κατασκευάστρια εταιρία αντικατέστησε κάποια εξαρτήματα, το πρόβλημα ξεπεράστηκε, αλλά στη συνέχεια παρουσιάστηκαν άλλα. Μετά απ' αυτήν την εξέλιξη αποφασίστηκε η ακινητοποίηση και του δεύτερου ελικοπτέρου.

Με επείγον σήμα ο διοικητής της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων, Κ. Μαντάς, ενημέρωσε στις 20/2/1996 τον αρχηγό της Αστυνομίας για την κατάσταση του ελικοπτέρου SX HPA και ζήτησε να μην χρησιμοποιείται από την Αμεση Δράση ούτε το άλλο ελικόπτερο με στοιχεία SX HPB, αφού πρέπει και αυτό να περάσει από τεχνικό έλεγχο για λόγους προληπτικούς και ασφάλειας πτήσεων. Στο ίδιο σήμα αναφέρεται επίσης ότι τα αίτια της βλάβης ερευνώνται από τους τεχνικούς της "Ολυμπιακής Αεροπλοϊας" σε συνεργασία με την προμηθεύτρια εταιρία "Eurocopter". Η σύμβαση για την προμήθεια των ελικοπτέρων είχε υπογραφεί στα τέλη του 1994 από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Στ. Παπαθεμελή. Στο μειοδοτικό διαγωνισμό συμμετείχαν οι εταιρίες ELTRON AE και ΠΡΟΜΟΤ Ε.Ι.- "Λαϊνόπουλος" που εκπροσωπούν αντίστοιχα τις εταιρίες "Agusta" και "Eurocopter".

Πέρα όμως από τα τεχνικά προβλήματα, που παρουσιάστηκαν στο συγκεκριμένο ελικόπτερο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ίδιοι οι χειριστές των ελικοπτέρων χαρακτηρίζουν την απόφαση του υπουργείου για τη συνεχή πτήση ελικοπτέρων πάνω από την Αθήνα ως παρακινδυνευμένη. Τα ελικόπτερα αυτού του τύπου βέβαια διαθέτουν διπλούς κινητήρες, αλλά σε περίπτωση βλάβης η πόλη δεν προσφέρει ελεύθερους χώρους για αναγκαστικές προσγειώσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του πληρώματος, όσο και για τη ζωή των κατοίκων της Αθήνας.

Υπενθυμίζουμε ότι το ένα από τα δύο ελικόπτερα διαθέτει ηλεκτρονικό εξοπλισμό αξίας περίπου 600.000.000 δραχμών, που παρέχει τη δυνατότητα στην Αμεση Δράση να έχει εικόνα (ακόμα και τη νύχτα) ατόμων, αυτοκινήτων ή χώρων που παρακολουθούνται με αισθητήρες υπέρυθρης απεικόνισης και από απλές κάμερες βιντεοσκόπησης.

Εγκωμίασε τα εγκλήματα της ΜΑΒΗ, αλλά αθωώθηκε

Αθώο κήρυξε χτες το 3ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας τον Γ. Καψάλη, εκδότη - διευθυντή της φασιστοφυλλάδας "Στόχος", για τον εγκωμιασμό μέσα από τις στήλες της των εγκλημάτων της ΜΑΒΗ στην Ανω Επισκοπή Αργυροκάστρου στις 10-4-1994. Μέλη της ακροδεξιάς αυτής οργάνωσης είχαν εισβάλει τότε στο αλβανικό φυλάκιο και κατά τη συμπλοκή, που ακολούθησε, σκότωσαν τον Αλβανό στρατιώτη Αρσέν Λαζάρ Γκίνη 20 χρόνων και τον λοχαγό Φατμίρ Σαλί Σέχου, 34 χρόνων, ενώ τραυμάτισαν άλλους τρεις Αλβανούς στρατιώτες. Ταυτόχρονα, έκλεψαν 15 όπλα τύπου "Καλάσνικοφ", τα οποία βρέθηκαν αργότερα στο Δελβινάκι Ιωαννίνων και στο κτήμα του γιατρού Ανδρ. Κοκαβέση στην Παλλήνη.

Στη διάρκεια των ανακρίσεων για την υπόθεση, ο Γ. Καψάλης είχε καταθέσει και ως μάρτυρας υπεράσπισης των οχτώ κατηγορουμένων, βγάζοντας αρκετές κορόνες εθνικισμού και χαρακτηρίζοντας ως "απελευθερωτικό ξέσπασμα σκλάβων Ελλήνων" το αιματηρό επεισόδιο. Χτες επανέλαβε στην απολογία του ότι επικροτεί τις ενέργειες των ΜΑΒΗτών, "εφόσον - όπως είπε - είναι ενέργειες Βορειοηπειρωτών, που έχουν δικαίωμα να ζητούν την ελευθερία τους"...

Ο εισαγγελέας της έδρας Χρ. Γκούμας πρότεινε την απαλλαγή του Γ. Καψάλη, υποστηρίζοντας ότι με τη συμπεριφορά του "δεν είχε πρόθεση να επαινέσει, να εξωθήσει ή να εξεγείρει τους Ελληνες πολίτες να διαπράξουν τα ίδια". Η πρόταση έγινε δεκτή από την πρόεδρο του δικαστηρίου Βασιλική Θάνου - Χριστοφύλλου, τον πρωτοδίκη Χρ. Σαλταγιάννη και τον πάρεδρο Δημ. Ανέστη.

"Χοντρή" αποζημίωση ζητάει ο Κ. Λαλιώτης

Πάνω από δύο δισεκατομμύρια δραχμές συνολικά ζητά, ως αποζημίωση, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, από την εφημερίδα "Το Ονομα" και το περιοδικό "01", με αγωγές που κατέθεσε εναντίον τους χτες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Ειδικότερα, αξιώνει να του καταβληθεί ποσό ενός δισεκατομμυρίου με το νόμιμο τόκο από την εταιρία "Εκδόσεις Καβάλα ΑΕ" και τον Μάκη Ψωμιάδη, εκδότη - διευθυντή της εφημερίδας "Το Ονομα", γιατί στο φύλλο της 5 Φλεβάρη, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, με τίτλο "Προδότης ο Λαλιώτης", ανέφερε ότι αυτός "είχε σχέσεις με τη χούντα και τους Αμερικανούς", "μοιράστηκε τις μίζες για ΜΕΤΡΟ - Σπάτα", "έριξε τη Δήμητρα στη μοιρασιά" κλπ. Η εφημερίδα επανήλθε και τις δύο επόμενες μέρες στο ίδιο θέμα, με σχόλια και ανυπόγραφο άρθρο. Ολα αυτά τα δημοσιεύματα - υποστηρίζει ο υπουργός - περιλαμβάνουν "σειρά αναληθών και συκοφαντικών ισχυρισμών σχετικά με το πρόσωπό μου, καθώς και υβριστικών χαρακτηρισμών, οι οποίοι προσβάλλουν ευθέως την υπόληψη και την αξιοπρέπειά μου".

Με την ίδια αιτιολογία, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ζητά άλλα 900 εκατ. δρχ. από την "Κυβερνοχώρος Εκδοτική ΕΠΕ", τον εκδότη - διευθυντή του περιοδικού "01", Στάθη Τσαγκαρουσιάνο, και το συντάκτη του ίδιου περιοδικού, Διον. Λαιμό, γιατί, όπως αναφέρει, στις 26 Φλεβάρη, με τίτλο "Η σκοτεινή ζωή του Κώστα Λαλιώτη", δημοσίευσαν σχόλια για την προσωπική του ζωή με αιχμές για σχέσεις του με τη "17Ν" και την κατηγορία ότι αυτός διέρρευσε στον Τύπο στοιχεία από την ιδιωτική ζωή της Δήμητρας Λιάνη - Παπανδρέου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ