ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2021
Σελ. /28
Σήμα κινδύνου για την υγεία του λαού εκπέμπουν οι υγειονομικοί

Από την κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό»
Από την κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό»
Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου στο ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού» πραγματοποιήθηκαν χτες το μεσημέρι, λίγο πριν από την έναρξη της γενικής εφημερίας, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και της Σωματειακής Επιτροπής Ειδικευόμενων Γιατρών - Επιτροπή ΕΙΝΑΠ, υλοποιώντας τις αποφάσεις της συνέλευσης γιατρών που έγινε την περασμένη Παρασκευή.

Αύριο, Τετάρτη, προχωρούν σε συγκέντρωση στις 12 μ., στην είσοδο του κτιρίου ΑΧΕΠΑ του «Ευαγγελισμού» και την Παρασκευή 5 Μάρτη σε νέα συνέλευση γιατρών.

Αιχμή της δράσης είναι οι πρόσφατες εξελίξεις, οι οποίες έρχονται να επιβαρύνουν την ήδη άσχημη κατάσταση του τελευταίου χρόνου. Χτες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Νίκος Αθανασίου, ειδικευόμενος γιατρός Πνευμονολογίας, κατήγγειλε ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας βρίσκεται στα ανώτερα όριά του, οι γενικές ΜΕΘ κλείνουν για τις ανάγκες της Covid-19, χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να μένουν πίσω οι υπόλοιπες ασθένειες που χρειάζονται Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Το μεγάλο πρόβλημα πως έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, με ευθύνη της κυβέρνησης, παραμένουν οι ελλείψεις και τα κλειστά νοσοκομεία, επισήμανε η Βιβή Πασχάλη, τεχνολόγος - ακτινολόγος και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο (ΣΕΝΕ). Τις συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο τμημάτων στα νοσοκομεία καθώς και τις μετακινήσεις του προσωπικού για να καλυφθούν όπως όπως τα κενά κατήγγειλε η Νάγια Ρενδούμη, ειδικευόμενη γιατρός στην Παθολογική κλινική του «Ευαγγελισμού», επισημαίνοντας το κλείσιμο εξωτερικών ιατρείων και τη μείωση έως και 80% των χειρουργείων, με αποτέλεσμα ακόμη και ογκολογικοί ασθενείς να χειρουργούνται με μεγάλη καθυστέρηση ή να αναβάλλονται οι επεμβάσεις λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ, τις ελάχιστες (και πολύ κατώτερες των απαιτήσεων) προσλήψεις προσωπικού.

Με τους ασθενείς να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και τον ιδιωτικό τομέα να βρίσκεται στο απυρόβλητο «και μάλιστα να αυγατίζει τα κέρδη του», όπως κατήγγειλαν μέλη του Σωματείου και της Σωματειακής Επιτροπής, έθεσαν μερικά καίρια ερωτήματα, όπως:

«Πώς θα ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα στο καθήκον μας απέναντι στους ασθενείς μας, όταν η πνευματική και σωματική εξόντωση, οι απάνθρωποι ρυθμοί εργασίας εδώ και ένα χρόνο, χωρίς άδειες και ρεπό, έχουν γίνει συνώνυμα της καθημερινότητάς μας;

Αντανακλά την πρόοδο της επιστήμης στον 21ο αιώνα, και μάλιστα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, η έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό και η κάλυψη των κενών όπως όπως, τη στιγμή που οι λίστες αναμονής σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες είναι μακρές και οι ειδικευμένοι ιατροί που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκατοντάδες;

Ποια θα είναι η επίπτωση της κατάστασης την οποία βιώνουμε στην εκπαίδευσή μας;».

Σωματείο Νοσοκομείου «Αττικόν»: «Ως εδώ και μη παρέκει!»

Καταστροφικό για το νοσοκομείο, επικίνδυνο για τους ασθενείς, απάνθρωπο για το προσωπικό χαρακτηρίζει το νέο «επιχειρησιακό σχέδιο» για το «Αττικόν», που επιχειρεί να εφαρμόσει η διοίκηση υπό τις εντολές της 2ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Οπως καταγγέλλει, πάνω από το 1/3 των κλινών του έχει διατεθεί για νοσηλεία ασθενών Covid. Υπάρχουν 67 ασθενείς σε ράντζα και φορεία. Μία ολόκληρη πτέρυγα νοσηλείας είναι σε απομόνωση λόγω εκτεταμένης μόλυνσης των ασθενών και του προσωπικού της με Covid-19. Νοσηλεύονται 33 ασθενείς στις 33 κλίνες της ΜΕΘ Covid, ενώ στη γενική ΜΕΘ non Covid 10 ασθενείς στις 10 κλίνες. Κι ενώ υπάρχει το αδιαχώρητο, ξεκίνησε από χτες η εκκένωση και των 10 κλινών της εναπομείνασας γενικής ΜΕΘ για τη μετατροπή της σε Covid και τη διάθεση μόνο 3 κλινών γενικής ΜΕΘ στη Μονάδα Εμφραγμάτων (μαζί με τους στεφανιαίους ασθενείς!).

«Ως εδώ και μη παρέκει. Δεν αντιμετωπίζεται έτσι η πανδημία», επισημαίνει το Σωματείο και απαιτεί να συνεχιστεί η λειτουργία της γενικής ΜΕΘ στο χώρο που είναι, με επάρκεια κλινών, γιατρών και νοσηλευτών, να συνεχιστούν τα σοβαρά χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων, όπως και η γενική νοσηλεία στις παθολογικές πτέρυγες.

«Ας αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές και εφεδρείες του συστήματος Υγείας στην Αττική (ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδρύματα, στρατιωτικά νοσοκομεία κ.λπ.) και μετά ας εφαρμοστούν - αν χρειάζεται - σχέδια "πολεμικών" συνθηκών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι

Μαζική σύσκεψη συμβασιούχων όλων των ειδικοτήτων πραγματοποιήθηκε στο ΠΑΓΝΗ, μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων, στις 26/2, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για να μην απολυθεί κανείς τους και να μην προχωρήσει η εκχώρηση των πλυντηρίων σε ιδιώτες. Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε η αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον τους, καθώς επίσης η εμπειρία από τους αγώνες όλων των χρόνων, η ιδιαίτερη συμβολή του σωματείου στην οργάνωση των αγώνων, στη σφυρηλάτηση της ενότητας όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης.

Αποφασίστηκαν συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα από όλες τις ειδικότητες και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, Τετάρτη, στη 1.30 μ.μ. στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ (συγκέντρωση στο σαλόνι), με αίτημα την ανάκληση της απόφασης ιδιωτικοποίησης των πλυντηρίων. Αποφασίστηκε επίσης σύσκεψη σωματείων Υγείας - Πρόνοιας το επόμενο διάστημα, με σκοπό την οργάνωση του αγώνα.

  • Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», στις 12 μ., στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης του επικουρικού γιατρού ακτινολόγου και προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Κ. Καταραχιά, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καλύπτει με στάση εργασίας, 11 π.μ. έως 3 μ.μ., όσους υγειονομικούς θέλουν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ