ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΠΟΒΑΣΗ» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Συμμετοχή στα πιο επικίνδυνα πολεμικά σενάρια με την υπογραφή της κυβέρνησης

Από ασκήσεις καταστολής διαδηλώσεων έως γενικευμένη σύγκρουση στο «μενού» της ΝΑΤΟικής άσκησης «Defender Europe 21», που χρησιμοποιεί την Αλεξανδρούπολη ως βασικό «κόμβο»

Τις τεράστιες ευθύνες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με τη συμμετοχή στη γιγάντια «πρόβα πολέμου» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, «Defender Europe 21», διαθέτοντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα δίκτυα του Εβρου ως βασικό σημείο διεκπεραίωσης δυνάμεών τους για τους επόμενους 6 μήνες, αλλά και με τις συνεχιζόμενες συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, που θα χρησιμοποιούν την πόλη ως ορμητήριό τους, δείχνουν τα επικίνδυνα πολεμικά σενάρια που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τα «αντικείμενα» της εν λόγω άσκησης.

Αλλωστε, πέραν των όσων αποκάλυψε σχετικά ο «Ριζοσπάστης» με σειρά δημοσιευμάτων τις προηγούμενες μέρες, άλλες δημοσιογραφικές πηγές (π.χ. «lawandorder.gr»), μαζί και αρμόδιοι παράγοντες, αναφέρουν ότι τα σενάρια της «Defender Europe 21» περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση μιας σειράς «ενεργειών του εχθρού», που ξεκινά και κλιμακώνεται ως εξής, από «χωρικά επεισόδια» μέχρι τη γενικευμένη σύγκρουση:

«Κυβερνοεπιθέσεις κατά του ΝΑΤΟ, εθνικών υποδομών και οικονομικών - χρηματιστηριακών κέντρων». «Μέτωπο πολιτικών κομμάτων ηγείται και υποστηρίζει διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, ταραχές», άρα στο σενάριο μπαίνει ανοιχτά και η αντιμετώπιση λαϊκών κινητοποιήσεων από τις Ενοπλες Δυνάμεις, το ΝΑΤΟ το ίδιο!«Μαχητικό του αντιπάλου συντρίβεται στην Εσθονία, με τον αντίπαλο να κατηγορεί την κυβέρνηση της χώρας. Σημειώνεται έκρηξη σε φρεγάτα του αντιπάλου στα ανοιχτά της Βουλγαρίας, με τον αντίπαλο να κατηγορεί τις κυβερνήσεις Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Ακολουθούν απειλές κατά Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Εσθονίας». Τέλος, «Εταιρείες Ιδιωτικών Στρατών» («Private Military Companies») καταλαμβάνουν αεροδρόμια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Εσθονία». Θυμίζουμε ότι για ανάπτυξη και χρήση «ιδιωτικών στρατών» (μισθοφόρων) η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία.

Τα παραπάνω σενάρια ταξινομούνται από το ίδιο το ΝΑΤΟ, στα σχετικά προπαρασκευαστικά έγγραφα, στην κατηγορία των «OCCASUS». Η κατηγορία αυτή σεναρίων ασκήσεων αποτυπώνει σύμφωνα με το ΝΑΤΟ «μια συνθετική γεωστρατηγική κατάσταση στην οποία ένας φανταστικός αντίπαλος, ισότιμος του ΝΑΤΟ, τον προκαλεί σε ένα ευρύ μέτωπο πολιτικών, στρατιωτικών, ενημερωτικών και οικονομικών σεναρίων».

Η εν λόγω κατηγορία ασκήσεων γεωγραφικά καλύπτει επίσης «πολλαπλά σενάρια σε ένα τόξο από τον Βόρειο Ατλαντικό έως τη Μαύρη Θάλασσα, επιτρέποντας την εφαρμογή μεμονωμένων, περιοριζόμενων σε περιφερειακό επίπεδο σεναρίων, ή ενός συνδυασμού σεναρίων, αναβαθμίζοντάς τα σε μια σύγκρουση σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Με «μενού» τη στρατηγική περικύκλωσης της Ρωσίας

Διόλου τυχαία, άλλωστε, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν και στα όσα έχουν αποφασιστεί στη διάρκεια των συνεδριάσεων των ειδικών στρατιωτικών επιτροπών του ΝΑΤΟ, καθώς και στις Συνόδους Κορυφής, τα τελευταία χρόνια με την υπογραφή διαδοχικά των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Οπως λένε:

-- Σχεδιάστηκε η διεύρυνση των περιοχών «αντιμετώπισης» της Ρωσίας, εκτός της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής σε περιοχές όπως η Χερσόνησο Κόλα (στην περιοχή του Μουρμάνσκ, στη Θάλασσα του Μπάρεντς), η Μαύρη Θάλασσα και η Ανατολική Μεσόγειος.

-- Καταλήχθηκε ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» η σύγκρουση με τη Ρωσία να μην περιοριστεί σε μια περιοχή, αλλά να είναι γενικευμένη.

-- Εκτιμήθηκε ότι στην περίπτωση μιας γενικευμένης αντιπαράθεσης θα υπάρξει και «πυρηνική διάσταση». Εξ ου και το ΝΑΤΟ προχωρά στον εκσυγχρονισμό των παλαιών πυρηνικών του, τα οποία βάσει των σχεδιασμών θα είναι έτοιμα το 2022 ή το 2023. Προβλέπεται επίσης η μαζική προώθηση αεροσκαφών πέμπτης γενιάς «F-35» προς Ανατολάς, ή στοχευμένες αγορές - όπως της γερμανικής κυβέρνησης - για 40 βομβαρδιστικά «F-18», εκ των οποίων τα 30 θα μπορούν να φέρουν τέτοια «στρατηγικά όπλα». Θυμίζουμε εδώ ότι στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού, ο Αραξος είναι πάντα σε ετοιμότητα, ώστε με λίγη προετοιμασία να χρησιμεύσει ξανά ως αποθήκη τέτοιων βομβών.

-- Δόθηκε εντολή στις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ να επεξεργαστούν μια πολιτικοστρατιωτική «μελέτη προσομοίωσης», δηλαδή συγκεκριμένα σχέδια, ειδικά για τις περιοχές Καλίνινγκραντ και Αγία Πετρούπολη. Σε αυτήν την κατεύθυνση κρίθηκαν απολύτως αναγκαία η «ενίσχυση» των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, η αύξηση των ετοιμοτήτων και ο καλύτερος μεταξύ τους συντονισμός.

-- Προωθούνται και άλλες δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, προς «Αποτροπή και Αμυνα», με αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Με ΝΑΤΟική «σημαία» από τη Μαύρη Θάλασσα...

Σε αυτούς τους δολοφονικούς σχεδιασμούς μπαίνουν όλο και βαθύτερα και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλωστε, μαζί με τη διάθεση της Αλεξανδρούπολης για την ανάπτυξη των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων σε Ανατ. Ευρώπη και Βαλκάνια, στην πιο πρόσφατη εξέλιξη, επί του πεδίου, το ναρκοθηρευτικό «Ευρώπη» εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα για να συμμετάσχει στην άσκηση «Ποσειδώνας 21», που διοργανώνεται από το ΠΝ της Ρουμανίας μεταξύ 26/2 - 6/3 και στο πλαίσιο της οποίας σημειώνεται μια τεράστια κινητοποίηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή, με συνολικά 13 πολεμικά πλοία (από Ρουμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία και Ισπανία), 9 αεροσκάφη ( «Rafale» από τη Γαλλία και «Eurofighter Typhoon» από την Ισπανία), άλλα μέσα, δύτες από τις ΗΠΑ κ.λπ.

Αλλο ένα πλοίο εκατοντάδες ή και χιλιάδες μίλια μακριά από τις θάλασσες της χώρας, σε αποστολές που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του λαού.

Θυμίζουμε ότι στη διασπορά των τελευταίων ημερών:

Η φρεγάτα «Κανάρης» εντάχθηκε στην αρμάδα συνοδείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» (CDG) στην Ανατολική Μεσόγειο. Η φρεγάτα «Κουντουριώτης» μαζί με ελληνικό υποβρύχιο βρέθηκαν στα ανοιχτά της Σικελίας, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου του ΝΑΤΟ για την περιοχή της Μεσογείου, «Dynamic Manta '21». Λίγο νοτιότερα, πάντα στην Κεντρική Μεσόγειο, επιχειρεί η φρεγάτα «Αιγαίον» ως ναυαρχίδα της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ «Irini», με το πρόσχημα του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Αλλη μια φρεγάτα, η «Ναβαρίνον», πλέει στα ανοιχτά του Λιβάνου, σε αντίστοιχη αποστολή με «καπέλο» ΟΗΕ, την UNIFIL, για την επιβολή εμπάργκο όπλων σε βάρος της οργάνωσης «Χεζμπολάχ».

...μέχρι τον Περσικό

Τέλος, η φρεγάτα «Υδρα», που βρέθηκε στον Περσικό Κόλπο, υποτίθεται στο πλαίσιο συμμετοχής της σε εκθέσεις πολεμικού υλικού, στην επιστροφή της πραγματοποιεί σειρά συνεκπαιδεύσεων με «συμμάχους» και «εταίρους», μεταξύ των οποίων και αμερικανικά πλοία.

Το γεγονός χαροποίησε ιδιαίτερα τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, ο οποίος, σκιαγραφώντας τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που επιφυλάσσουν για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ότι «ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν την ασφάλεια στη θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής» και ότι «μαζί προωθούμε κοινούς στόχους άμυνας και ασφάλειας, που κατοχυρώνονται στον Στρατηγικό Διάλογο των χωρών μας και στην επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».

Εξάλλου, σε σχετικό ενημερωτικό του 5ου Στόλου των ΗΠΑ (επιχειρεί στον Περσικό Κόλπο, στον Κόλπο του Ομάν, στην Ερυθρά Θάλασσα και σε τμήματα του Ινδικού Ωκεανού), αναφέρεται ότι «η Ελλάδα, ο οικοδεσπότης της βάσης των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας, καθιστά δυνατό για τις δυνάμεις των ΗΠΑ, της Συμμαχίας και των κρατών - εταίρων να επιχειρούν και να διέρχονται εντός και από κρίσιμες θαλάσσιες οδούς».

Παράλληλα, το Σάββατο η ελληνική φρεγάτα πραγματοποίησε «συνεργασία» με τη γαλλική φρεγάτα «Guepratte» στην περιοχή της Αραβικής Θάλασσας, «στο πλαίσιο της συμμετοχής του πολεμικού μας πλοίου στην Αποστολή EMASOH/AGENOR, σε ρόλο ASSOCIATED SUPPORT», όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ.

Η AGENOR είναι η στρατιωτική συνιστώσα της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επίγνωσης της Θαλάσσιας Κατάστασης στα Στενά του Ορμούζ» (EMASOH), με σκοπό επισήμως «την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν». Βασικά «στοχεύει» στο Ιράν και βέβαια στην αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή. «Η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στην εν λόγω Αποστολή με πολεμικό πλοίο, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2020 συνεισφέρει έναν αξιωματικό στο επιτελείο αυτής, το οποίο έχει την έδρα του στα ΗΑΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά από πλευράς ΓΕΕΘΑ.


ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μέρα δράσης σήμερα ενάντια στη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών

Σε κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και μαζικές εξορμήσεις προχωρούν σήμερα, Τρίτη 2 Μάρτη, σειρά από σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Ξάνθη, καταδικάζοντας τη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο θανάτου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Θυμίζουμε πως οι πρωτοβουλίες αυτές αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της διαδικτυακής σύσκεψης που οργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, σωματεία και φορείς της περιοχής με θέμα «ΝΑΤΟική άσκηση "Defender2021". Πρόβα πολέμου με επίκεντρο την περιοχή μας - Η απάντηση του λαϊκού κινήματος», στην οποία κατέληξαν σε ψήφισμα ενάντια στη ΝΑΤΟική άσκηση και στους κινδύνους που αυτή δημιουργεί για την περιοχή, το οποίο καλούν φορείς και σωματεία να υιοθετήσουν.

Στο ψήφισμα σημειώνονται μεταξύ άλλων οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, με την οποία παραχωρούνται οι υποδομές της περιοχής όπως και έμψυχο δυναμικό (στρατιώτες για τη φύλαξη, προσωπικό Τροχαίας κ.ά.) για τις ανάγκες των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ο προγραμματισμός της σημερινής μέρας δράσης έχει ως εξής:

-- Στην Αλεξανδρούπολη, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχωρούν στις 6 μ.μ. μπροστά από το δημαρχείο Αλεξανδρούπολης το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Εβρου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Εβρου, ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης (παράρτημα ΟΓΕ) και η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης.

-- Στην Ξάνθη, σε συγκέντρωση καλούν στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπάλληλων Ν. Ξάνθης, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Ξάνθης.

-- Στην Καβάλα, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων θα πραγματοποιήσει περιοδεία στους εργαζόμενους της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Καβάλας στις 7 π.μ., ενώ στις 11.30 π.μ. δράση με ταμπλό και μικροφωνική έξω από το σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτη» θα πραγματοποιήσουν το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Καβάλας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Καβάλας και Θάσου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Καβάλας.

-- Στη Κομοτηνή, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης, θα πραγματοποιήσουν στις 6 μ.μ. περιοδεία σε χώρους εργασίας στο εμπόριο, και την Τετάρτη, στις 12 μ. μαζί και με την Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης θα πραγματοποιήσουν δράση ενημέρωσης με μικροφωνική στην κεντρική πλατεία.

Στο μεταξύ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατέθεσε την περασμένη βδομάδα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισμα καλώντας το να πάρει θέση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας και της περιοχής στην αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση. Η πλειοψηφία δεν δέχθηκε καν να περιληφθεί στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα της συνεδρίασης, ενώ την ίδια στάση κράτησε και η δημοτική αρχή Κομοτηνής, στο αντίστοιχο ψήφισμα που κατέθεσε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση».

  • Ανακοίνωση - κάλεσμα για «να σημάνει συναγερμός!» ενάντια στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων απευθύνει η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ