ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Κινητοποίηση την Πέμπτη στα υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας

Διεκδικεί υπογραφή ΣΣΕ και μέτρα στήριξης των εργαζομένων στο χώρο

Προτάσσοντας την ανάγκη υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων παντού και διεκδικώντας μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού, που παραμένει εδώ και ένα χρόνο κλειστός, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών προχωρά την Πέμπτη 4 Μάρτη σε συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Πολιτισμού και πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Στη σχετική του ανακοίνωση επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Κλείνοντας σχεδόν ένα χρόνο πια, σε αυτή την "κατάσταση εξαίρεσης", παρακολουθούμε καθαρά πως η πανδημία αποκαλύπτει με τον πιο απόλυτο τρόπο όλες τις παθογένειες των επαγγελμάτων μας και φέρνει έτσι, νομοτελειακά, μία πρωτοφανή συσπείρωση στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό. Βλέπουμε τη δημιουργία νέων συλλογικοτήτων, τη μαζικοποίηση των σωματείων μας και αυτό γιατί εκ των γεγονότων καταλαβαίνουμε πια ότι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα, αλλά και τη συντεταγμένη κυβερνητική πολιτική απαξίωσης του Πολιτισμού, είναι να είμαστε όλοι μαζί.

Ολον αυτόν τον καιρό δεν υπάρχει ποτέ μια επαρκής εξήγηση, ούτε από την πολιτεία ούτε από την υγειονομική επιτροπή, όσον αφορά το γιατί οι χώροι Πολιτισμού, ακόμη και αυτοί στους οποίους μπορούν να τηρηθούν με απόλυτη ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα, παραμένουν κλειστοί, ενώ ταυτόχρονα - μεταξύ άλλων - στοιβαζόμαστε καθημερινά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οσο κι αν φωνάζουμε, στους δρόμους, στα υπουργεία, ή τα social media, ο Πολιτισμός παραμένει κάτι με το οποίο δεν θα μπορούμε να ασχοληθούμε, αν δεν λύσουμε πρώτα άλλα "σοβαρότερα" θέματα...

Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, βρισκόμαστε εμείς οι ίδιοι στοχοποιημένοι, από την ίδια την κυβέρνηση, ως "άναρχος" κλάδος, ως κλάδος της "μαύρης εργασίας", σαν να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μας, την αποδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας, ή για την εργασιακή επισφάλεια και το ανύπαρκτο προστατευτικό πλαίσιο που επιτρέπει την "μαύρη" και ανασφάλιστη εργασία».

Στη Θεσσαλονίκη

Με ανακοίνωσή τους, επίσης, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ αναφέρονται στις συνθήκες της πανδημίας που, όπως λένε, τους έκανε να δουν «τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο», που αφορούσε τον εργασιακό τους χώρο.

«Ηταν θέμα χρόνου οι εργαζόμενοι των Τεχνών να ενώσουμε τις φωνές μας για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Μισθό. Ασφάλιση. Ενσημα. Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Η συσπείρωση στα σωματεία μας έγινε πιο αναγκαία από ποτέ. Ηρθε η στιγμή να διεκδικήσουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σ' όλους τους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς», σημειώνουν.

Αναφέρονται επίσης στα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας και σχετίζονται με τη λεκτική, ψυχολογική και σεξουαλική βία που δέχτηκαν συνάδελφοί τους από άτομα που κατείχαν θέσεις εξουσίας. Αλλά και στην ανάγκη με ευθύνη του κράτους να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι σχολές Τεχνών. Δηλώνουν την αντίθεσή τους στις ταξικές αντιδραστικές αλλαγές που έφεραν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη δημόσια Παιδεία.

Τοποθετούνται και στις εξελίξεις με τον απεργό πείνας και δίψας Δ. Κουφοντίνα και καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια ψήφισε.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Κατήγγειλαν για άλλη μια φορά τον «τρομονόμο στην τέχνη»

Απαίτησαν την απελευθέρωση του Ισπανού ράπερ Πάμπλο Χασέλ

Με πανό και πικέτες που δήλωναν «όχι στη λογοκρισία» και απαιτούσαν την απελευθέρωση του Ισπανού ράπερ Pablo Hasel, που διώκεται με διατάξεις αντίστοιχες του «τρομονόμου στην τέχνη», που επιχειρεί να επιβάλει και στη χώρα μας η κυβέρνηση, εργαζόμενοι από τον χώρο του Πολιτισμού προχώρησαν χτες σε νέα κινητοποίηση στην Αθήνα.

Με κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Σωματείου Εργαζομένων στη Λυρική, του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα και τη συμμετοχή εργαζομένων από όλους τους χώρους του Πολιτισμού, αλλά και εκπροσώπων της ΠΣΟ, συγκεντρώθηκαν στο σταθμό μετρό «Ακρόπολη» και πορεύτηκαν στην ισπανική πρεσβεία, όπου αντιπροσωπεία τους επέδωσε το ψήφισμα ενάντια στη σύλληψη και καταδίκη του καλλιτέχνη της ραπ Pablo Hasel, με τη νομοθεσία «περί υποκίνησης σε βία ή μίσος» απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του και άρση των κατηγοριών εναντίον του.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους μετέβη στη Βουλή, όπου επέδωσαν στον γραμματέα του προέδρου της Βουλής το ψήφισμα με τις κοντά 9.000 υπογραφές καταδίκης του νομοσχεδίου «Λιβάνιου». Νομοσχεδίου το οποίο, όπως σημείωσαν, στα άρθρα 8 και 32 διατηρεί τη νομοθεσία του νέου Ποινικού Κώδικα που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ενσωματώνουν σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, επεκτείνοντας τη λογική του «τρομονόμου» στον χώρο του οπτικοακουστικού έργου και στο διαδίκτυο.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: «Αμεση απελευθέρωση του Pablo Hasel και άρση των κατηγοριών εναντίον του. Να αποσύρει τώρα η κυβέρνηση το εκτρωματικό άρθρο 8 του νόμου "Λιβάνιου". Να καταργηθεί συνολικά το πλαίσιο που επιβάλλει λογοκρισία στην Τέχνη. Συνολική κατάργηση του "τρομονόμου" και όλου του "αντιτρομοκρατικού" νομοθετικού πλαισίου που στοχοποιεί το δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται ενάντια στην πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων. Να αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας συνολικά, που ρίχνει στα μαλακά την κακοποίηση από εργοδότη».

ΠΟΜΠΗΙΑ
Ανακαλύφθηκε ένα σχεδόν άθικτο ρωμαϊκό άρμα

Μοναδικό εύρημα, χωρίς προηγούμενο, αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας

Ενα σχεδόν άθικτο ρωμαϊκό άρμα από έπαυλη έξω από την Πομπηία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, με το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού να κάνει λόγο για «ένα μοναδικό εύρημα, χωρίς προηγούμενο στην Ιταλία».

Το σχεδόν τέλεια διατηρημένο τετράτροχο άρμα, κατασκευασμένο από ορείχαλκο και κασσίτερο, βρέθηκε κοντά στους στάβλους μιας αρχαίας έπαυλης στην Τσίβιτα Τζουλιάνα, περίπου 700 μέτρα από τα τείχη της αρχαίας Πομπηίας. Οπως δήλωσε ο απερχόμενος διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, η άμαξα ήταν η πρώτη του είδους της που ανακαλύφθηκε στην περιοχή, όπου μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί οχήματα για εργασίες και μεταφορές, αλλά όχι για τελετές.

«Πρόκειται για μια εκπληκτική ανακάλυψη, που εξελίσσει την αντίληψή μας για τον αρχαίο κόσμο», δήλωσε ο διευθυντής, προσθέτοντας ότι το άρμα «χρησιμοποιούνταν σε εορταστικές εκδηλώσεις της κοινότητας, όπως παρελάσεις και πομπές».

Η Πομπηία είχε περίπου 13.000 κατοίκους όταν θάφτηκε κάτω από τη λάβα μετά την ισχυρότατη έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., από την οποία υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 2.000 με 15.000 άνθρωποι. Σχεδόν τα δύο τρία της αρχαίας πόλης έχουν έρθει στο φως.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΟΡΟΥ - ΘΕΑΤΡΟΥ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Αναλαμβάνει δράσεις για να ανοίξουν οι σχολές

«Ενα χρόνο τώρα γίναμε σπουδαστές εξ αποστάσεως, παρατηρητές, ακροατές, θεατές της ζωντανής διαδικασίας των σπουδών μας. Γίναμε το κοινό της τέχνης που θα έπρεπε να κάνουμε!», σχολιάζει ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου, ο οποίος συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του για να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας τώρα, για να μη χαθεί άλλος χρόνος.

Σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Είμαστε εξοργισμένοι με το γεγονός ότι πολλοί από εμάς, κάτω από το βάρος της αναμονής, υποχρεωνόμαστε να εγκαταλείψουμε - έστω και προσωρινά - τις σπουδές μας, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των χώρων δουλειάς λειτουργούν! Ποιος είναι αυτός που έβαλε σε προτεραιότητα το ένα απέναντι στο άλλο, όχι μόνο για εμάς στις Καλλιτεχνικές Σχολές, αλλά στην πραγματικότητα για όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια;». Τονίζει δε ότι «το lockdown που συνεχίζεται έως τώρα είναι το αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης μέτρων προστασίας της υγείας, στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση του Covid! Το lockdown των σπουδών για όλους τους νέους και τις νέες είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης έναντι σε άλλες επιλογές που έχουν κάνει!».

Παράλληλα, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι «τα καλλιτεχνικά σωματεία συνεχίζουν τον δικό τους αγώνα για το άνοιγμα των χώρων Πολιτισμού μετά από τον έναν χρόνο αναστολής. Πρέπει τώρα να συμπορευτούμε μαζί με τα σωματεία των κλάδων μας, δυναμώνοντας τον κοινό αγώνα για να ξαναδώσουμε ζωή στον Πολιτισμό και στην Τέχνη, για να ξαναζωντανέψουμε και εμείς!».

Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος οργανώνει:

- Συσκέψεις σε όλες τις σχολές με όλα τα έτη για τα παραπάνω, προκειμένου οι σπουδαστές να συντονίσουν τη δράση τους.

- Καλλιτεχνική δράση με σύνθημα «Μας κλείσανε τη σχολή, κάνουμε τον δρόμο μας σκηνή», στις 5 Μάρτη.

Κορυφώνουν δε τη δραστηριότητά τους στο διήμερο δράσεων για τη συμπλήρωση ενός έτους από το κλείσιμο των χώρων Πολιτισμού, μαζί με όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία και φορείς.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαδικτυακή εκδήλωση

Οι Οργανώσεις Μουσικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ενας χρόνος πανδημία - Δεν μας "ενώνει όλους" ο Πολιτισμός». Θα μιλήσει η Βιβή Σιώρα, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής.

Η συζήτηση θα γίνει μέσω ZOOM, αύριο Τετάρτη, στις 21.00. Για πληροφορίες συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο mail: 250xronia.symmetoxi@gmail.com



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ