ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2019 - Κυριακή 3 Μάρτη 2019
Σελ. /40
ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Συνειδητή εγκατάλειψη ενός πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας

Ανάλογη είναι η κατάσταση στον ροδώνα
Ανάλογη είναι η κατάσταση στον ροδώνα
Ενας από τους τρεις πνεύμονες πρασίνου που διαθέτει η Αθήνα, το Πεδίον του Αρεως, συνεχίζει να αργοπεθαίνει. Το πράσινο δεν φροντίζεται όπως πρέπει, το προσωπικό που χρειάζεται για τη λειτουργία του και τη συντήρησή του δεν επαρκεί, η υδάτινη διαδρομή είναι εγκαταλειμμένη, το αυτόματο πότισμα είναι παλιό και έχει πολλά προβλήματα λειτουργίας, το φυτώριο και ο βοτανικός του κήπος δεν λειτουργούν. Το πάρκο αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση ενός δημόσιου χώρου, ο οποίος αντί να συμβάλλει στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή, στην αναψυχή, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, παραμένει αναξιοποίητος και, στην ουσία, εγκαταλειμμένος. Η εγκατάλειψη χρόνων με ευθύνη των διοικήσεων, τόσο της τότε Υπερνομαρχίας Αθήνας όσο και της Περιφέρειας Αττικής σήμερα, συνέβαλε στην απαξίωσή του.

Ολα αυτά δείχνουν πως πρόκειται για μια συνειδητή απαξίωση, συνειδητή υποχρηματοδότηση των λειτουργιών του πάρκου και εγκατάλειψη, ώστε να διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη ως ανάγκη να γίνει η παράδοση αυτών των χώρων σε ιδιώτες ή ακόμα και το Δημόσιο να λειτουργεί ως ιδιώτης με ανταποδοτικότητα, όπως εισιτήριο ή κάποια άλλη μορφή ανταποδοτικότητας.

Κοντά στην είσοδο του πάρκου, από την πλευρά του αγάλματος του Κωνσταντίνου, βρίσκεται η εγκαταλειμμένη, εδώ και χρόνια, παιδική χαρά που, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η διοίκηση Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, είχε υποσχεθεί ότι θα την ανακατασκευάσει για ΑμεΑ. Οι άλλες δύο παιδικές χαρές, αυτή από την πλευρά του «Πανελλήνιου» αλλά και της πλατείας Πρωτομαγιάς, λειτουργούν, αλλά και εδώ όποια κούνια ή τραμπάλα έχει ζημιές, δεν επισκευάζεται, ούτε αντικαθίσταται, αλλά απομακρύνεται. Πιο δίπλα βρίσκεται ό,τι έχει απομείνει από το θέατρο «Αλίκη». Ο χώρος αυτός θα μπορούσε να είχε δοθεί σε μαζικούς φορείς, σχολεία, για να γίνονται παραστάσεις και άλλες δραστηριότητες, αλλά παραμένει έρημος.

Λιμνάζουν τα νερά στην εγκαταλειμμένη υδάτινη διαδρομή
Λιμνάζουν τα νερά στην εγκαταλειμμένη υδάτινη διαδρομή
Το κεντρικό σιντριβάνι παραμένει στεγνό, ενώ οι υδάτινες διαδρομές που με τους πίδακες του σιντριβανιού διαφημίζονται ως «κράχτες» στο χάρτη του, είναι ασυντήρητες, με λιμνάζοντα σκούρα νερά. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην υδάτινη διαδρομή του ροδώνα, όπου αντί για ανακυκλούμενο τρεχούμενο νερό, υπάρχει μόνο μαύρο λιμνάζον. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν γίνεται αξιοποίηση των τριών γεωτρήσεων που διαθέτει το πάρκο, γιατί ακόμα είναι χαλασμένο το σχετικό μηχάνημα. Επίσης, το φυτώριο και ο βοτανικός κήπος δεν λειτουργούν εδώ και δέκα χρόνια. Προβληματικό είναι και το σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Είναι χαρακτηριστικό πως το καλοκαίρι για το πότισμα του πάρκου χρησιμοποιούνταν και υδροφόρες. Από τις τρεις τουαλέτες που διαθέτει δε το πάρκο, μόνο η μία λειτουργεί. Επίσης, πριν από ένα μήνα περίπου ξεκίνησαν και οι εργασίες αντικατάστασης των σπασμένων μαρμάρων της πλακόστρωσης. Το «Green Park» παραμένει εγκαταλειμμένο. Οσον αφορά τους τοξικοεξαρτημένους, «σκουπίστηκαν» από την Αστυνομία και η πιάτσα διακίνησης των ναρκωτικών μεταφέρθηκε στην οδό Αντωνιάδου δίπλα από την ΑΣΟΕΕ, ενώ οι πόρτες της Μαυρομματαίων κλειδώθηκαν.

Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής, πέρασαν πέντε χρόνια εγκατάλειψης του πάρκου, ενώ εδώ και οκτώ μήνες έχουν ξεκινήσει διάφορες παρεμβάσεις μέσω εργολάβων σε θέματα διαχείρισης του πρασίνου και της καθαριότητας. Οι παρεμβάσεις αυτές μπορεί να «συμμαζεύουν» λίγο την κακή κατάσταση που επικρατεί, αλλά απέχουν πολύ από το να μεταμορφώσουν το Πεδίον του Αρεως σε χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Δεν γίνονται ουσιαστικές παρεμβάσεις στις υποδομές του και έτσι, όταν λήγουν οι εργολαβίες, το πάρκο εξακολουθεί να υφίσταται την υποβάθμιση. Αν υπήρχε μόνιμο προσωπικό, τότε η κατάστασή του θα ήταν βελτιωμένη, αφού θα παρεχόταν άλλη φροντίδα σε αυτό. Χρειάζεται προσωπικό για να μείνει το άλσος ζωντανό. Παλιά είχε 80 ανθρώπους που δούλευαν σε αυτό. Προσωπικό μόνιμο, επαρκές, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζονται η συντήρηση, η λειτουργία του, αλλά και η φύλαξη του χώρου. Απαραίτητο δε είναι και σχέδιο πυροπροστασίας.


Στεγνοί οι πίδακες του κεντρικού σιντριβανιού
Στεγνοί οι πίδακες του κεντρικού σιντριβανιού

Γ. Α.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
«Η υπεράσπιση του Πεδίου του Αρεως μας αφορά όλους»

Απαντήσεις του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε ερωτήματα από την Κίνηση Κατοίκων «Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως»

Σε ερωτήματα που έθεσε πρόσφατα η Κίνηση Κατοίκων «Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως» απάντησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο:

-- Το Πεδίον του Αρεως, ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου, χρειάζεται φροντίδα και συντήρηση. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για να παρέχονται καθημερινά και στο διηνεκές αυτές οι υπηρεσίες;

-- Είναι γεγονός πως το Πεδίον του Αρεως, όπως άλλωστε και άλλοι χώροι πρασίνου, όπως το πάρκο Τρίτση, είναι παρατημένοι, εγκαταλελειμμένοι. Τη χειρότερη εικόνα παρουσιάζει το Πεδίον Αρεως, εγκατάλειψη και επικινδυνότητα.

Πρώτιστη ανάγκη είναι να δοθεί σταθερή επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων για την καθαριότητα, τη συντήρηση, τη φύλαξη και προστασία του πάρκου, την αναβάθμισή του, τη λειτουργία του.

Αυτό που πρέπει να κατανοηθεί είναι ότι η εγκατάλειψη των χώρων αυτών δεν έχει να κάνει ούτε με ανικανότητα, ούτε με λάθος χειρισμούς, ούτε έλλειψη σχεδίων. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης, στο πλαίσιο των ιεραρχήσεων για την επίτευξη των ματωμένων πλεονασμάτων, αλλά και ευρύτερων στόχων συνειδητής υποβάθμισης για να εμφανίζεται έπειτα η ιδιωτική επιχειρηματική δράση ως «από μηχανής θεός» που θα δώσει τη λύση με ανταποδοτικές χρήσεις, χαράτσωμα των πολιτών με όλους τους τρόπους και ο κατάλογος μακρύς.

Εμείς, από την πλευρά μας, δίνουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, αγώνα με παρεμβάσεις μέσα στο Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο, στηρίζοντας τους αγώνες των κατοίκων και συνολικά των εργαζομένων του Λεκανοπεδίου για την υπεράσπιση των λιγοστών δημόσιων ελεύθερων χώρων πρασίνου που έχουν απομείνει. Επιπλέον, έχουμε τοποθετηθεί και προτάσσουμε ως αναγκαία την έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας, άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων γκετοποίησης, τοξικοεξάρτησης και διακίνησης ναρκωτικών που ζούμε, τα οποία δεν λύνονται με την αστυνομοκρατία. Γι' αυτό αντιδράσαμε στην προσπάθεια που έγινε να χαρακτηριστεί το Πεδίον του Αρεως χώρος χρήσης - παρουσίας ναρκοεξαρτημένων. Γι' αυτό προβάλαμε τα αιτήματα των Επιτροπών Κατοίκων για πάρκο ζωντανό - ανοιχτό.

-- Στις επεμβάσεις - παρεμβάσεις για τις χρήσεις ειδικών χώρων του πάρκου (παιδικές χαρές, περίπτερο - αναψυκτήριο «Γαρδένια», «Αλσος», «Green Park», χώροι άθλησης, χώρος για τα σκυλιά) θεωρείτε χρήσιμη τη διαβούλευση με τους κατοίκους - επισκέπτες; Αν ναι, ποιος είναι ο σχεδιασμός σας;

-- Ενας ελεύθερος, καθαρός, ασφαλής, καλοσυντηρημένος χώρος πρασίνου είναι από μόνος του πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, για τις οικογένειες με τα παιδιά τους, τη νεολαία, τους γερόντους, πραγματική ανάσα και αναψυχή. Αυτό είναι το κύριο που αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε για το κέντρο της πόλης. Τα υπόλοιπα, με συλλογική συζήτηση χωρίς ιδιοκτησιακές λογικές, εύκολα λύνονται.

-- Θεωρείτε ότι ένας δημόσιος, ελεύθερος χώρος πρασίνου είναι συμβατός με δραστηριότητες, όπως εποχιακά παζάρια, τουλάχιστον δύο μήνες κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει σήμερα; Θα θέλαμε τη θέση σας.

-- Θέλουμε πάρκα ανοιχτά για όλο το λαό του Λεκανοπεδίου που τα έχει ανάγκη. Αυτό σημαίνει τα πάρκα να έχουν ζωή από τις δραστηριότητες, τα φεστιβάλ των εργατικών σωματείων, των συλλόγων νεολαίας, των φορέων του λαϊκού κινήματος, των Επιτροπών Κατοίκων. Ανοιχτά στο λαό και κλειστά για τους ιδιώτες επιχειρηματίες, αυτή είναι η θέση μας.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν μια μεγάλη Ιστορία και τεράστια συμβολή στους πολύχρονους αγώνες των κατοίκων της Αττικής και των κινημάτων για τη δημιουργία, κατοχύρωση και υπεράσπιση δημόσιων ελεύθερων χώρων. Ακόμα και κεντρικές πρωτοβουλίες, όπως το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, του μεγαλύτερου πολιτικού πολιτιστικού νεανικού θεσμού, συνέδεσαν το όνομά τους με αυτήν την πάλη.

Το Αλσος Περιστερίου, για παράδειγμα, πριν ήταν ένας σκουπιδότοπος, κατοχυρώθηκε ως ελεύθερος δημόσιος χώρος και αξιοποιήθηκε έπειτα από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ ως Αλσος, αντίστοιχα το Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω, το Αττικό Αλσος στο Γαλάτσι, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, το πάρκο Τρίτση που «ξαναγεννιέται» κάθε Σεπτέμβρη, χάρη στις δραστηριότητες του Φεστιβάλ και στην προσωπική εργασία που προσφέρουν χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και για λίγες μέρες μετατρέπεται σε ένα «διαμάντι».

Το ίδιο κάναμε και θα συνεχίσουμε σε συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πεδίον του Αρεως.

-- Πιστεύετε ότι το Πεδίον του Αρεως πρέπει να έχει ωράριο λειτουργίας ή να είναι ανοιχτό, φωτισμένο, φυλασσόμενο και προσβάσιμο στους πολίτες όλο το εικοσιτετράωρο;

-- Μιλάμε για ένα πάρκο στο κέντρο της πόλης, δεν μπορεί να κλείνει και να ανοίγει με ωράριο, πρέπει να είναι προσβάσιμο και να διευκολύνει την επικοινωνία με τα πόδια, το ποδήλατο, δεν γίνεται για κάποιες ώρες να κόβει μέρος της πόλης στα δύο. Αυτό κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, να είναι φωτισμένο, φυλασσόμενο, να συντηρείται.

-- Θα προτείνατε αλλαγές στις αρμοδιότητες για το Πεδίον του Αρεως; Αν ναι, διατυπώστε την πρότασή σας.

-- Για μας το κύριο δεν είναι ποιος θα έχει τις αρμοδιότητες για το Πεδίον του Αρεως, Περιφέρεια ή δήμος, αυτή η αντιπαράθεση γίνεται και για τα άλλα πάρκα, για να συντηρείται το γνωστό παιχνίδι της μετάθεσης των ευθυνών. Και κυρίως, γιατί με τους νόμους που κατά καιρούς ψηφίζονται, εκχωρούνται μια σειρά από αρμοδιότητες σε δήμους και Περιφέρειες χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση, ως όχημα για να προωθείται η ανταποδοτικότητα, η ιδιωτικοποίηση.

-- Συμπληρώστε, εφόσον επιθυμείτε, ένα μήνυμα προς τους περιοίκους και επισκέπτες του Πεδίου του Αρεως.

-- Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για αναμονή, για ανάθεση σε κάποιους μεσσίες, εργολάβους λύσεων που με το λαό στη γωνία θα ανακουφίσουν από τα οξυμένα προβλήματα. Είναι η ώρα να δοκιμάσουμε τη δύναμη που έχουμε αφήσει στην άκρη, τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων. Η υπεράσπιση και προστασία των ελάχιστων ελεύθερων δημόσιων πνευμόνων πρασίνου όπως το Πεδίον του Αρεως είναι θέμα που μας αφορά όλους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ