ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2019 - Κυριακή 3 Μάρτη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες αμερικανικές κυρώσεις και «διπλωματικές» πιέσεις

Η μαριονέτα Γκουαϊδό συνεχίζει να εμφανίζεται ως «πρόεδρος της Βενεζουέλας». Εδώ με τον νοσταλγό της χούντας Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζ. Μπολσονάρο

Copyright 2019 The Associated

Η μαριονέτα Γκουαϊδό συνεχίζει να εμφανίζεται ως «πρόεδρος της Βενεζουέλας». Εδώ με τον νοσταλγό της χούντας Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζ. Μπολσονάρο
Οι εξόφθαλμα προβοκατόρικες ενέργειες με το πρόσχημα του περάσματος της «ανθρωπιστικής βοήθειας» οι οποίες σημειώθηκαν στα σύνορα της Βενεζουέλας - κυρίως με την Κολομβία αλλά και με τη Βραζιλία - το Σάββατο 23 Φλεβάρη, με φερόμενους νεκρούς και τραυματίες (που δεν έχει εξακριβωθεί ο αριθμός τους), και η «μετάβαση στη δημοκρατία» αποτελούν τα βασικά «όπλα» στον εξελισσόμενο επικοινωνιακό (για την ώρα) πόλεμο των ΗΠΑ, της ΕΕ και συμμάχων τους αντιδραστικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, τα περί «ανθρωπισμού» και «δημοκρατίας» από αυτούς που στραγγαλίζουν τον βενεζουελάνικο λαό, με μέτρα εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, έχουν καταρρεύσει. Στόχος της επίθεσης είναι ο έλεγχος της πλούσιας σε πετρέλαιο και ορυκτό πλούτο Βενεζουέλας και η προσπάθεια ανάσχεσης της επιρροής ανταγωνιστών τους (Ρωσίας, Κίνας, Ιράν) οι οποίοι ωφελήθηκαν περισσότερο τα τελευταία 20 χρόνια της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης.

Τον ίδιο στόχο - με άλλη τακτική - επιδιώκουν η ΕΕ, όπου συνταυτίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και η λεγόμενη «Ομάδα της Λίμα», οι στενοί εταίροι των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική. Εμφανίζονται να αντιτίθενται στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, αλλά επεμβαίνουν ωμά στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, στηρίζοντας τον αυτοανακηρυχθέντα «Πρόεδρο» - μαριονέτα, τον 35χρονο αστό πολιτικό Χουάν Γκουαϊδό.

Η αποτυχημένη όμως επιχείρηση παραβίασης των βενεζουελάνικων συνόρων, η αποκάλυψη της προβοκάτσιας με τα καμένα από την ίδια την αντιπολίτευση φορτηγά που μόνο «βοήθεια» δεν μετέφεραν, όπως και οι δυσκολίες που διαβλέπουν οι ΗΠΑ στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης (την οποία βεβαίως δεν αποκλείουν), οδηγούν σε άλλες κινήσεις: Από τη μία, επιβάλλουν κυρώσεις σε 4 κυβερνήτες παραμεθόριων επαρχιών της Βενεζουέλας οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση Μαδούρο και σκληραίνουν τον αποκλεισμό, ώστε π.χ. κρατικά έσοδα από την Πετρελαϊκή Εταιρεία (PDVSA) να μπλοκάρονται και να καταλήγουν στον «Πρόεδρο» - μαριονέτα. Από την άλλη, εντείνουν τις «διπλωματικές» πιέσεις.

Ενταση πιέσεων

Την Πέμπτη το βράδυ επιχειρήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να περάσει αμερικανικό ψήφισμα «καταγγελίας της βίας της κυβέρνησης Μαδούρο που δεν άφησε να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια» και στήριξης του αιτήματος για «ελεύθερες και δίκαιες νέες προεδρικές εκλογές». Το ψήφισμα πήρε 9 στις 15 ψήφους και δεν εγκρίθηκε, καθώς καταψήφισαν και άσκησαν βέτο 2 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, η Ρωσία και η Κίνα, ενώ υπήρξαν και 4 αποχές. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο ενάντια σε ρωσικό ψήφισμα που καλούσε σε καταδίκη κάθε άσκησης βίας κατά της Βενεζουέλας, στήριζε το διάλογο και καλούσε σε άρση των κυρώσεων και των οικονομικών μέτρων.

Ταυτόχρονα, ο μόνιμος πρέσβης της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, Σαμουέλ Μονκάδα, κατήγγειλε τους ισχυρισμούς περί «στρατού λιποτακτών» που έχουν περάσει στην Κολομβία (μια σειρά από ΜΜΕ κάνουν για πάνω από 400 τέτοιους)! «Ετοιμάζονται να μπουν ξανά στη Βενεζουέλα για υπονομευτική δράση και το ανακοινώνουν επίσημα σε ΜΜΕ της Κολομβίας με την ανοχή της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε». Είναι γεγονός πάντως ότι υπάρχουν στρατιωτικοί, στρατιώτες και κάποιοι αξιωματικοί που έχουν αυτομολήσει, αναγνωρίζοντας ως «μεταβατικό Πρόεδρο» τον Γκουαϊδό, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός τους. Ο εκπρόσωπος της Βενεζουέλας υπενθύμισε το ρόλο των μισθοφόρων Κόντρας στη Νικαράγουα και τον συνέδεσε με τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Ελιοτ Εϊμπραμς. Πρόσθεσε το αποδεδειγμένο γεγονός ότι ο ίδιος αυτός, στέλεχος της CIA επί κυβέρνησης Ρίγκαν, «περνούσε φορτία όπλων μασκαρεμένα ως "ανθρωπιστική βοήθεια"», και σημείωσε με νόημα: «Και θέλουν εμείς να πιστέψουμε ότι αυτός ενδιαφέρεται να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα μας;».

Επισκέψεις σε συμμάχους

Πάντως ο Γκουαϊδό επιχειρεί να χτίσει συμμαχίες με τις αντιδραστικές κυβερνήσεις της ηπείρου, συνεχίζοντας το «σόου» που έστησαν στις 23 Φλεβάρη μαζί με τους ηγέτες της Κολομβίας, Ι. Ντούκε, της Χιλής, Σ. Πινιέρα, της Παραγουάης, Μάριο Αμπντό Μπενίτες, και τον Λ. Αμάργκο, τη μαριονέτα των ΗΠΑ στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποίησε επισκέψεις ως «Πρόεδρος της Βενεζουέλας», σε Βραζιλία και Παραγουάη. Εγινε δεκτός με τιμές από τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο (και νοσταλγό της χούντας) Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος παρουσιάστηκε ...ανήσυχος για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας», και αντίστοιχα από τον Παραγουανό Πρόεδρο. Ο Γκουαϊδό έχει δηλώσει ότι θα επιστρέψει στη Βενεζουέλα «σύντομα», ωστόσο όταν το κάνει θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη, που του είχε απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα, καθώς είναι υπό διερεύνηση η κατάθεση ψευδών περιουσιακών στοιχείων από τον ίδιο και η κατηγορία περί αποδοχής χρημάτων από το εξωτερικό.

Από την άλλη, η αντιπρόεδρος της βενεζουελάνικης κυβέρνησης Ντέλσι Ροντρίγκες πραγματοποίησε την Παρασκευή επίσκεψη στη Μόσχα και είχε συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, στην οποία επιβεβαιώθηκε η πολύπλευρη οικονομική, εμπορική αλλά και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Η ρωσική κυβέρνηση εκφράζει ανησυχία για την αποσταθεροποίηση που θα προκαλέσει μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και καλεί τις ΗΠΑ «να μην προχωρήσουν». Τέλος, ο Πρόεδρος Μαδούρο δήλωσε ότι θα μεταφέρει την έδρα της PDVSA στην Ευρώπη από τη Λισαβόνα στη Μόσχα.


Δ. Κ.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Εγκλήματα χωρίς τιμωρία και παζάρια «ειρηνευτικών σχεδίων»

Τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε βάρος των Παλαιστίνιων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν πριν περίπου έναν χρόνο δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, διαπιστώνει έκθεση που συντάχθηκε με εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον περασμένο Μάη. Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Επιτροπής Ερευνας» Σαντιάγο Καντόν, δημοσιοποιώντας την έκθεση την περασμένη Πέμπτη, παραδέχτηκε πως Ισραηλινοί στρατιώτες «διέπραξαν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και πως ορισμένες από αυτές «μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Οι «διακριτικές» διαπιστώσεις των ερευνητών του ΟΗΕ αφορούν χιλιάδες περιστατικά, κατά τα οποία ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού δεν δίστασαν να πυροβολήσουν εν ψυχρώ ανάμεσα στους διαδηλωτές παιδιά, εφήβους, νοσηλευτές, δημοσιογράφους, ακόμη και ανάπηρους καθηλωμένους σε ειδικά αμαξίδια. Οι συντάκτες διαπίστωσαν ότι οι νεκροί επισήμως από τις 30 Μάρτη του 2018 έως τις 31 Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς είναι τουλάχιστον 189 και οι τραυματίες πάνω από 9.000. Ωστόσο, οι πραγματικοί αριθμοί είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλα απαίτησε να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τα εγκλήματά του. Ζήτησε επίσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να κινηθεί άμεσα προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα και να απονεμηθεί δικαιοσύνη.

Οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ επίμονα και μεθοδικά προσπαθούν να προωθήσουν το δήθεν «ειρηνευτικό σχέδιο» για το Παλαιστινιακό, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη των πάμπλουτων μοναρχιών του Κόλπου, που δεν διστάζουν πλέον να διαλαλήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Ο γαμπρός του Προέδρου Τραμπ και σύμβουλος στον Λευκό Οίκο Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ ολοκληρώνουν σε λίγες μέρες την περιοδεία που ξεκίνησαν, περνώντας μεταξύ άλλων και από την Τουρκία. O Κούσνερ, μιλώντας τη Δευτέρα στο «Sky News Arabia», αποκάλυψε πως το σχέδιο, που θα παρουσιαστεί μετά τις ισραηλινές εκλογές της 9ης Απρίλη, θα αναφέρεται σε ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως τα σύνορα ενός μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους. Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ήθελε να δει μία «ενιαία παλαιστινιακή κυβέρνηση» και όχι τη σημερινή κατάσταση, όπου η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Οχθη «είναι ξεχωριστές η μία από την άλλη». Ωστόσο, το κρίσιμο είναι τα σύνορα του 1967 και η πρωτεύουσα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι διαχρονικά.

BREXIT
Πιθανότερη η προσωρινή αναβολή του

Τη λύση της αναβολής της αποχώρησης από την ΕΕ (Brexit) που έχει οριστεί για τις 29 Μάρτη, επιλέγει η κυβέρνηση της Βρετανίας της Τερέζα Μέι. Μπροστά στις ανησυχίες μέρους των μονοπωλίων για σημαντικά αρνητικές συνέπειες από το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία και έπειτα από την πρόσφατη έκθεση εμπειρογνωμόνων που υπολογίζουν επιπρόσθετες ζημιές στη βρετανική οικονομία ύψους 9 δισ. στερλινών, η Μέι δείχνει έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Την περασμένη Τετάρτη, στη Βουλή, για παράδειγμα, υποστήριξε τροπολογία των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, που θα μπορούσε να την αναγκάσει να ζητήσει παράταση, ενώ αντιμετωπίζει και «εσωκομματικά προβλήματα».

Παράλληλα, «δυσκολίες» έχει και ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, του οποίου η τελευταία τροπολογία στη Βουλή για μόνιμη παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση υπέστη ήττα. Εφθασε δε στο σημείο (έπειτα και από τις πρόσφατες αποχωρήσεις 9 βουλευτών από την κοινοβουλευτική του ομάδα) να κάνει στροφή 180 μοιρών, υποστηρίζοντας δεύτερο δημοψήφισμα.

Η κατάσταση ίσως ξεκαθαρίσει μετά τις 12 Μάρτη, οπότε προγραμματίστηκε η επόμενη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, εφόσον βεβαίως η Μέι δεν την αναβάλει για μία ακόμη φορά. Η αναβολή της προθεσμίας αποχώρησης γίνεται δεκτή από την ΕΕ αλλά δηλώνεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση, ειδικά για το θέμα των συνόρων στην Ιρλανδία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ